BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Marcel112 op 27 January 2009, 11:09:36

Titel: Hulp bij N baan
Bericht door: Marcel112 op 27 January 2009, 11:09:36
Met de modelbaan club hebben we een N baan volledig zelf gemaakt. Het betreft een Analoge baan met stopsecties.
De baan is opgedeeld in 2 delen, deel 1 (wit overgaand in groen en weer naar wit) heeft 3 baanvakken. Deel 2 (andere kleuren) heeft 4 baanvakken. Alleen deel 1 is aangesloten. Deel 2 moet nog geheel getest worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/26012009001.jpg)

Bij de overgang van wit naar groen, waar een stopsectie zit, reed de loc niet verder. Later stopte de loc zelfs al bij de aanduiding BV30.
Het gehele baanvak nagemeten. Overaal staat spanning op, behalve op de wissel en de rail er direct na. Na deze rail zit de stopsectie, voorbij de stopsectie rijdt de loc weer vrolijk verder.

De wissel is al door ons vervangen door een ander exemplaar, dit heeft niet geholpen. De aansluiting op het andere deel losgehaald, ook geen andere reactie.

Mogelijk dat iemand hier op het forum een oplossing weet.
Helaas kan ik pas volgende week maandag de oplossingen gaan testen, de baan ligt namelijk netjes achter slot en grendel.
Titel: Re: Hulp bij N baan
Bericht door: R Fongers op 27 January 2009, 11:27:12
Marcel,

Het baanplan is heel onduidelijk. Maar heb je al eens gemeten? want meten is weten.

Grtz Rob
Titel: Re: Hulp bij N baan
Bericht door: Marcel112 op 27 January 2009, 12:27:20
Zoals reeds gezegd hebben we alles gemeten. Alleen op de wissel staat géén spanning.

Het lijkt of de wissel fungeert als zelfstandige stopsectie.

Helaas kan ik het baanplan niet duidelijker krijgen.
Titel: Re: Hulp bij N baan
Bericht door: R Fongers op 27 January 2009, 12:52:31
En wat meet je dan op die wissel?
Titel: Re: Hulp bij N baan
Bericht door: Wim Ros op 27 January 2009, 13:16:33
Als je ergens een stopsectie maakt dan moet je er natuurlijk wel voorzorgen dat aan beide zijden van deze stopsectie de normale rijspanning weer wordt aangesloten. Zeker als je meerdere stopsecties maakt in hetzelfde spoor. Verder kan het zijn als je gebruik maakt van een bepaald type (merk) wissel dat dit wissel als stopwissel werkt ook wel denkende wissel genoemd.
Dus op de plaatsen waar geen rijspanning is kijken of die wel aangesloten is op de rijspanning.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Hulp bij N baan
Bericht door: Saraan op 27 January 2009, 13:23:23
Hallo Marcel,

welk type/merk wissel gebruik je? Hoe wordt het spanningsloze (probleem)spoor gevoed: door rechtreeks aangesoldeerde draden, railklemmen, via de raillassen, via de "denkende" draadbruggen of via de aanliggende wisseltongen? Heb je spanning op de aangeboden voedingsdraden of aansluitende sporen?

Je zal iets meer informatie moeten geven voor ons om een analyse te kunnen maken en voorstellen tot oplossing formuleren.

groeten,
Michiel
Titel: Re: Hulp bij N baan
Bericht door: Marcel112 op 27 January 2009, 17:33:54
Zal proberen antwoord te geven op alle opmerkingen/vragen

@ R. Fongers.
Op bijna de gehele wissel is spanning te meten. Zowel op de linkerzijde (aanrijdrichting) als de complete tong. Voorbij de tong is de spanning verdwenen.

@ Wim,

Het frappante is dat op de volgende sectie, waar de loc gewoon weer gaat rijden, geen stroompunt zit. In het gedeelte waar de loc stilvalt zitten 2 stroompunten vanwege een moduleovergang. Alleen de massa wordt onderbroken op de stopsecties.

@ Saraan.
Welk type wissel er gebruikt wordt weet in niet exact. Het spoor wordt gevoedt door rechtstreeks gesoldeerde draden. Op het probleempunt zou de rail gevoedt moeten worden door de wisseltong, waar dus wel spanning op staat. Het aansluitende spoor in afbuigende stand is niet gevoedt, daar dat deel nog in zijn geheel getest moet worden.