BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: hoefhaan op 12 January 2009, 02:24:40

Titel: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: hoefhaan op 12 January 2009, 02:24:40
Ik rij momenteel analoog, maar tijdens de bouw van mijn nieuwe baan wil ik eens kijken of ik wat "geavanceerder"kan gaan aansturen.
Nu heb ik niet de mogelijkheid (financieel) om geheel digitaal te gaan. Daarvoor moet ik teveel loks ed. ombouwen en materiaal aanschaffen.

Kortom: ik wil analoog blijven rijden maar wil wel het een en ander geavanceerd maken, geautomatiseerd.

Ik lees het een en ander over blokken, bezetmelders etc, maar het zegt mij allemaal erg weinig.

Waar kan ik een website vinden waar alles vanaf het begin duidelijk staat uitgelegd? wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: genincr op 12 January 2009, 03:49:02
Dat herken ik heel goed. Ik heb ook nogal wat loks en het hele spul digitaal maken wordt me te duur.

Fleischmann heeft een paar aardige componenten:

- blokstysteem 6957-58, dat werkt goed en je kunt er ook seinen op aansluiten. Nieuw in de winkel heel duur maar op internet vaak goedkoop te verkrijgen omdat de meeste toch digitaal willen.

- de elektronische vertragings automaat 6960 kun je gebruiken in combinatie met dit bloksysteem zodat je treinen niet plots stilstaan (of vertrekken). Ik heb het uitgeprobeerd, dat werkt heel leuk.

- met een universeel relais 6955 zijn ook weer wat dingen te doen, en met de onderbrekingsschakelaar 6953 zijn ook weer andere (tijds-)effecten te maken.

Dit zijn dan artikelen van Fleischmann maar andere merken hebben ook dit soort automatiseringsartikelen.

TIP:
- als je een schaduwstation maakt waar de treinen elkaar automatisch maar willekeurig afwisselen krijg je een leuk afwisselend treinbeeld en rijden de treinen niet steeds in dezelfde volgorde.

 
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: dibbetje op 12 January 2009, 05:49:43
Hier kan je ook eens gaan kijken, kost wel een paar euro's.

dinamo (http://dinamo.vanperlo.net/)
modeltech (http://www.modeltech.be/)

Zo zijn er nog wel een paar maar toen ik nog aan het rondzien was om digitaal of analoog te rijden vond ik deze twee systemen niet slecht.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: bas den boer op 12 January 2009, 07:32:05
viessmann heeft switch-com artikelnummer 1200. daarvoor heb je geen digitaal systeem nodig maar je bestuurt je baan toch met de computer.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: rjr op 12 January 2009, 10:01:32
In de railhobby heeft ooit ook een bloksysteem gestaan. Heb ik zelf ook gebruikt, werkte prima. Dit naast een eigen ontwerpt schaduw station reed de gehele baan automatisch. Alleen op het station werd met de hand gereden, maar de rest van de baan hoefde je niet naar om te kijken. langzaam stoppen en optrekken zat hier bij in.

En volgens mij niet echt duur, maar of dit nog te verkrijgen is?
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: JAB van Ree op 12 January 2009, 10:29:53
In de railhobby heeft ooit ook een bloksysteem gestaan. Heb ik zelf ook gebruikt, werkte prima. Dit naast een eigen ontwerpt schaduw station reed de gehele baan automatisch. Alleen op het station werd met de hand gereden, maar de rest van de baan hoefde je niet naar om te kijken. langzaam stoppen en optrekken zat hier bij in.

Bedoel je het Railhobby bloksysteem zoals in de eerste seinenspecial beschreven? Dat vond ik ronduit een drama... totaal niet flexibel, nergens beschreven hoe je een splitsing of juist samenkomen van 2 sporen afhandelt, handmatig rijden heb ik nergens gezien als optie.

En qua kosten: basis (5 prints, 1 voeding, 1 oscillator en 3 blokprinten) kosten geheel gebouwd al dik over de 60 Euro, ik heb ooit 8 blokken gebouwd met 2 voedingen , was dacht ik zo'n 150 euro kwijt. Was er absoluut niet over te spreken, rij-eigenschappen waren veel te wisselend.

Misschien bloksysteem van van Meekeren?

Maar ik moet zeggen, met bijvoorbeeld Roco multimaus setje (75 Euro) icm goedkopere lokdecoders (ESU lokpilot basic a 20 Euro) en het project van Wim en Karst zou ik toch serieus digitaal overwegen. Automatisch bloksysteem analoog is vele malen complexer als digitaal.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: henk op 12 January 2009, 10:46:29
Waarmee we maar willen zeggen dat een goed werkend analoog bloksysteem ook niet goedkoop is.
Welke eisen zou je aan het systeem willen stellen?
Om een voorbeeld te geven. Dat Fleischmann bloksysteem is leuke nostalgie, maar stoppen gaat van boem ho. Geleidelijk afremmen en optrekken kan ook met een analoog bloksysteem, maar dan komt er meer electronica aan te pas.

Kijk, we willen niemand naar digitaal dwingen. Maar het is altijd goed om te weten dat het met digitaal meestal eenvoudiger en goedkoper automatiseren is dan analoog.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: rjr op 12 January 2009, 10:52:01
Ik weet niet of dit systeem in de seinenspecial was beschreven, ik had hem uit de normale railhobbies. Over verschillende maanden beschreven.
Werkte niet met geheel gebouwde prints.
Sterker nog, ik ertste mijn eigen prints voor dit systeem. Vond het dus ook geen dure oplossing. had meer dan 8 blokken in gebruik, en vondt het eigenlijk prima werken op mijn baan.

Handmatig rijden was heel eenvoudig, geen blokken op je station. Trein kwam vanuit de blokken een handgestuurd station binnen waar je zelf de controlle had.
Als je de trein wegstuurde kwam deze op de baan het eerste blok binnen, en wordt daarna vanzelf opgenomen in het bloksysteem. Totaal geen elektronica voor nodig, en dus een erg voordelige oplossing.

Maar zo zie je maar, verschillende personen stellen verschillende eisen, en wat voor de een een prima systeem is, werkt voor de ander totaal niet.

Heb nu ook een roco multimause (omdat ik de lok in de set wilde hebben, en deze als set goedkoper was dan los ) maar met 40 loks a 20 euro per decoder zit je al op 800 euro, dan nog tientallen wisseldecoders, terugmeld prints, extra boosters. Al met al zeker geen goedkope oplossing.

Ben intussen wel overgegaan, maar dan vanwege andere voordelen van digitaal. Het gebruikte bloksysteem voldeed prima.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Wim Ros op 12 January 2009, 11:05:50
En wie zegt dat al die loks tegelijkertijd een decoder moeten krijgen?

Begin gewoon eenvoudig dus met hooguit 3 en bouw het langzaam uit. Dat ge... van ik heb 40 loks en daar moeten allemaal decoders in, zo wat, dat hoeft toch niet op dezelfde dag.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: rjr op 12 January 2009, 11:38:12
niemand, heb ik ook 5 jaar overgedaan hoor ze allemaal een decoder hadden, al ben ik er niet blij mee dat het zo lang heeft geduurt. Heb mijn treinen om er mee te rijden. En tijdens deze periode was de enige investering digitale onderdelen. want ook na die 3 weet je dus dat je nog 37 X 20 euro kwijt bent voor je alle treinen weer kunt gebruiken.

Maar bij een analoge oplossing kun je wel alle treinen blijven gebruiken, al kun je ook daar langzaam uitbreiden.

Groet,
Roelco
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Ronald Halma op 12 January 2009, 11:48:07
Citaat
Begin gewoon eenvoudig dus met hooguit 3 en bouw het langzaam uit.

Precies.... Ik heb van alles ongeveer een kwart digitaal. Wil ik rijden doe ik dat met de digitale locs voorhanden. De rest komt wel, heb ik helemaal geen haast mee. Dan maar een keer een loc minder van 200 euro en in plaats daarvan een handvol decoders!
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 January 2009, 11:54:32
Ik rij ook nog analoog. Weliswaar niet geautomatiseerd, want daar vind ik niks aan. Ik wil niet dat een computer, of de analoge tegenhanger daarvan, bepaalt wanneer een trein vertrekt en waar hij naar toegaat. Dat bepaal ik zelf, maar daarna moet alles wel automatisch afgewikkeld worden. Een beschrijving van het principe daarachter staat op mijn webstek.

Moet ik er gelijk bij vertellen dat het nog maar gedeeltelijk in bedrijf is, er moet nog heel wat geknutseld worden voordat het einddoel bereikt is.
En daarbij kom ik dan gelijk op het punt waar het om draait, denk niet dat je het jezelf makkelijk maakt door analoog te blijven rijden. Er komt veel zelfbouw en puzzelwerk aan te pas. En de systemen die wel helemaal uitgewerkt zijn, zoals Dinamo en van Meekekeren, zijn ook niet goedkoop.

Zelf blijf ik analoog omdat ik elektrotechneut van beroep ben, en dingen graag zelf wil uitpuzzelen. En ook omdat ik een besturingsfilosofie heb die digitaal nauwelijks te verwezenlijken is.
Maar als je echt geautomatiseerd wilt gaan rijden, dan denk ik dat digitaal met een besturingsprogramma zoals Koploper de beste weg is. Ook al ben ik zelf een diehard analoog rijder, ik denk dat de digitale methode sneller tot resultaat leidt, en op de langere termijn ook de goedkoopste manier is.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Leon van Perlo op 12 January 2009, 12:14:17
Hoefhaan vraagt naar mogelijkheden om analoog  maar wel geautomatiseerd te kunnen rijden. Opvallend dat dit draadje nu weer gaat over digitaal (met decoders).
Als je digitaal gaat bedenk dan dat je er met decoders in je rollend materieel alleen niet bent. Wisseldecoders, seindecoders, bezet -en terugmelders, als je geautomatiseerd wilt rijden (wens van deze gebruiker) heb je dat wel nodig.

Als je met analoog materieel wilt blijven rijden zijn er voldoende mogelijkheden. Van bloksystemen tot systemen die qua rijgedrag en mogelijkheden moeilijk te onderscheiden zijn van 'echte' digitale systemen. Er is zelfs een systeem waarmee je met analoog en gedigitaliseerd materieel in een willekeurige verhouding door elkaar kunt rijden. Dat systeem is minder eenvoudig dan de meeste fabrikanten van 'hun' digitaal systeem willen doen geloven en of dat binnen het budget en de wensen past weet ik niet, maar laat Hoefhaan dat eerst zelf beoordelen en vervolgens vergelijken met het digitale alternatief.

Mvg,
Leon
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: henk op 12 January 2009, 12:23:50
Zeker, dat verwijt krijgen we vaker en misschien wel terecht.
Maar uit de vraag die bij dergelijke gelegenheden wordt gesteld, blijkt in de regel dat mensen ten onrechte denken dat analoog automatiseren goedkoper en eenvoudiger is. Dan lijkt het me toch zeer nuttig als erop wordt gewezen dat dat niet klopt. Mijn stelling is dat bij gelijke mogelijkheden, digitaal automatiseren eenvoudiger en meestal ook nog goedkoper is.

Verder blijkt in de regel dat er onduidelijkheid bestaat waar het nu om gaat. Voor het gemak wordt onderscheid tussen digitaal en analoog gemaakt. In werkelijkheid gaat het eerder om het onderscheid tussen systemen met en zonder locdecoders.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Leon van Perlo op 12 January 2009, 12:33:09
Hallo Henk,

Het is geen verwijt, slechts een constatering.
Dat volledig digitaal automatiseren eenvoudiger en goedkoper is is een stelling die in elk geval bediscussieerbaar is. Het hangt af van vele factoren, waaronder de verhouding van de omvang van je baan en je verzameling materieel en nog een dozijn andere zaken.

Mvg,
Leon
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Patrick Pontier op 12 January 2009, 12:47:37
Ik lees het een en ander over blokken, bezetmelders etc, maar het zegt mij allemaal erg weinig.
Waar kan ik een website vinden waar alles vanaf het begin duidelijk staat uitgelegd? wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.
Om op deze vraag nog eens terug te komen, kijk hier eens
http://www.nproject.nl/modelspoor-digitaal-en-dcc/digitaal-dcc-en-decoders.html (http://www.nproject.nl/modelspoor-digitaal-en-dcc/digitaal-dcc-en-decoders.html)

Voor de rest, ik zie op je site dat je je rails al hebt liggen. Hou er rekening mee dat je je rails moet gaan verdelen in secties. Dus op verschillende plaatsen moet doorslijpen/zagen. Zorg dat je er nog bij kunt voor je verder gaat.

Groeten,
Patrick
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: HaHoHo op 12 January 2009, 13:31:34
Ik heb mijn analoge baan deels geautomatiseerd gehad. Het station en rangeerterrein was geheel handbediening, maar ik had ook een lus verdeeld in een twaalftal blokken met invoeg- en uitvoegmogelijkheid (het station en rangeerterrein lagen buiten dit blokstelsel). In het blokstelsel kon ik een vijf- a zestal treinen rond laten rijden zonder er naar om te hoeven kijken (theoretisch gezien konden er natuurlijk meer in rondtuffen, maar dan stonden ze meer stil dan dat ze reden).

Ik heb dit blokstelsel destijds geautomatiseerd met elektronica van van Meekeren, die ik alleszins betaalbaar vond. De treinen remden ook netjes af en trokken netjes op. MAAR: 1) aangezien ik treinen wilde in- en uitvoegen moest ik wel eerst een schema met relais en al maken om er voor te zorgen dat dit goed verliep. Ik moest dus nadrukkelijk eerst denken en dan pas doen. 2) groot nadeel vond ik dat niet iedere trein even hard rijdt en dus verschillende afrem- en optrekafstanden nodig heeft. Ik heb meerdere loc's met diodes uit  moeten rusten om ze wat rustiger rond te laten rijden (de traagste en snelste loc verschilden erg veel in snelheid).

Over het algemeen was ik zeer tevreden over de elektronica want die functioneerde prima. Daarnaast was het uitpuzzelen van de benodigde schakelingen om de treinen veilig in en uit te kunnen laten voegen hartstikke leuk (zeker als het in de praktijk blijkt te werken, anders is het een stuk minder leuk...). Ik vond het ook alleszins betaalbaar, maar je legt het niet zo maar even aan.

Groetjes,
Hans.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: hoefhaan op 12 January 2009, 14:48:14
Wow, wat een reacties, bedankt ;D!.
Een hoop om over na te denken. als ik het zo lees is het nog niet zo eenvoudig als dat ik dacht.
Stel nu dat het het erg eenvoudig wil houden:
Ik heb een baan als hieronder.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_19.jpg)

Wat ik wil kunnen:

-Handmatig rangeren

-Op de buitenste baan twee treinen, die alle twee even stoppen op het station maar verder gewoon handmatig aangestuurd worden. Dus kwestie van zelf laten rijden en de stationstop gebeurd automatisch. Daarbij wel een functionerend vetreksein. Dus rood is stoppen, groen is rijden.

-Op de binnenste baan één trein, ook weer handmatig aangestuur maar met een automatische stop op het station, ook weer met werkend sein

-Halverwege de twee banen (binnen en buiten) een bloksein, groen geel rood, waarbij ik met name wil dat bij rood gestopt wordt, bij geel wil ik dat wel zelf kunnen bedienen, tenzij daar een makkelijke oplossing voor is

-Automatisch dalende slagbomen naar nederlands voorbeeld. Dit op twee plaatsen, een dubbelspoors overgang net links van het stationsgebied en een enkelbaans overgang net rechts van het stationsgebied over de binnenste baan.

Daarbij in gedachte houdend dat ik vele loks heb die niet digitaal zijn voorbereid

Wissels wil ik handmatig kunnen bedienen, deze zullen met name gebruikt worden als ik wil gaan rangeren. Dus een trein  op de ronde baan wisselen met een trein die gereed staat op het rangeerspoor.

Veel gekker dan dit hoeft het niet!
Wie kan mij dan kort en bondig vertellen wat k nodig heb? En hoe het ongeveer in grote lijnen werkt?


Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: hoefhaan op 12 January 2009, 17:22:52
En oh ja. Het baanplan is definitief, daar ga ik geen wijzigingen aan doen, ik weet dat de aansluiting van het rangeerspoor niet geheel logisch is (rangeren over de hoofdbaan) maar dat was noodzakelijk ivm de beschikbare ruimte
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Anne W op 12 January 2009, 17:49:44
Beste Hoefhaan,

je kunt je baan ook automatiseren door het digitaliseren van je seinen en wissels, je hebt dan wel terugmelders nodig, maar je loks blijven gewoon analoog rijden.

je centrale probeert dan wel loks aan te sturen, maar dat gaat dan niet, uiteindelijk komen je loks wel aan op de melders die je programma in gedachten heeft en bij je programma gaat het alleen maar om het resultaat.

je kunt dan later alsnog je loks digitaliseren.

groet, Anne W
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Casey Jones op 12 January 2009, 21:36:35
Citaat Klaas Zondervan: --En ook omdat ik een besturingsfilosofie heb die digitaal nauwelijks te verwezenlijken is.--

Hallo Klaas.  Zou je hier iets meer over willen vertellen?

Jay Jay
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 January 2009, 22:08:29
Hallo Klaas.  Zou je hier iets meer over willen vertellen?
Het komt er in het kort op neer dat ik baangericht bestuur. Dus b.v., er staat een trein in het station die ik naar het oosten wil laten vertrekken. Dan kies ik op een sporenplanpaneeltje de rijweg vanaf het stationsspoor in oostelijke richting. De trein vertrekt, en doet dan wat ik gevraagd heb. Maar ik wil niet aan mijn systeem vertellen welke trein dat is. Hij heeft geen adres of zo. Het is gewoon de trein die op spoor 2 staat. Kan elke willekeurige trein zijn, en welke trein het ook is, ze doen allemaal hetzelfde.
Bij digitaal heeft elke loc een adres, en een rijrichting die in de decoder wordt bepaald. Dat moet allemaal ergens onthouden worden, of in je hoofd, of in een besturingscomputer, en dat wil ik allemaal niet. Gewoon de wissels goed zetten, sein vrij, spanning op de baan en gaan met die banaan.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Casey Jones op 12 January 2009, 22:45:03
Hallo Klaas

Dank je. Dit is ook helemaal mijn idee.

Jay Jay
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Wim Ros op 12 January 2009, 22:56:58
Hoefhaan,

Op deze baan heb je dus plaats voor hooguit 5 treinen, maar als je wil dat er nog iets kan rijden zal dit al rap minder worden.

Kosten beraming

Roco Multi-Maus ongeveer 75,--
s88XPressNetli start set 89,90
uitbreiding 49,95

Wisseldecoders 3 a 20.-- p/s
Lokdecoders 5 x 26,--

Koploper gratis.

Daarmee heb je dan ongekende mogelijkheden en ben je af van ingewikkelde schakelingen, die anders je treinenloop moeten regelen.

Dus voor ongeveer 400,-- ben je de man.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: willem7853 op 12 January 2009, 23:21:27
Hallo Hoefhaan,
het is natuurlijk ook mogelijk om de treinen digitaal te sturen en de wissels cq ontkoppelrals analoog te sturen
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: rjr op 13 January 2009, 09:07:04
Het komt er in het kort op neer dat ik baangericht bestuur. Dus b.v., er staat een trein in het station die ik naar het oosten wil laten vertrekken. Dan kies ik op een sporenplanpaneeltje de rijweg vanaf het stationsspoor in oostelijke richting. De trein vertrekt, en doet dan wat ik gevraagd heb. Maar ik wil niet aan mijn systeem vertellen welke trein dat is. Hij heeft geen adres of zo. Het is gewoon de trein die op spoor 2 staat. Kan elke willekeurige trein zijn, en welke trein het ook is, ze doen allemaal hetzelfde.
Bij digitaal heeft elke loc een adres, en een rijrichting die in de decoder wordt bepaald. Dat moet allemaal ergens onthouden worden, of in je hoofd, of in een besturingscomputer, en dat wil ik allemaal niet. Gewoon de wissels goed zetten, sein vrij, spanning op de baan en gaan met die banaan.


Deze gedachtegang is gelijk aan die van mij. Ook ik ga het zo aansturen. Kies een spoor, en richting waar de trein naar toe moet op een sporenplanpaneeltje. Zonder daarbij een muis of toetsenbord te moeten gebruiken. Heb dit altijd analoog gedaan, ga dit nu alleen digitaal doen, computergestuurd.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Herwim Frank op 13 January 2009, 10:58:49
Hallo Hoefhaan

Misschien mosterd naar de maaltijd maar toch nog deze tip
Ik zelf rij ook Analoog en probeer mijn moduulbaan een klein beetje te automatiseren.
Hierbij heb ik jaren geleden eens mijn toevlucht gezocht bij de Firma v.Meekeren Elektronika hier vindt je schakelingen van div.treinbesturingen, wisselbesturingen, schaduwstation besturingen, hulp schakelingen, Optische treinherkenning Pendel automaten etc.

Een hele lange tijd toen ik nog werkte de 90 er jaren daar niks mee gedaan.
Sinds 2 jaar ben ik nu daar mee bezig en heb hulp gevonden van een persoon die vroeger al deze schakelingen uitteste en eventueel aanpaste.
Hij bied nu aan veel hobbyisten hulp bij deze materie.

v.Meekeren heet tegenwoordig Mecktronics www. mecktronics.nl

De persoon waar ik het over heb is dus niet iemand van deze firma maar is een gepensioneerde koopvaardij schipper die in z'n vrije tijd onze hobby beoefent op grote schaal 
Ik moet hem alleen vragen of het goed is dat ik zijn naam hier noem.

In ieder geval kan ik je deze automatiserings mogelijk heden aan raden.

Met vriendelijke groeten,
Herwim Frank

PS  Deze firma Mecktronics geeft 2 handboeken (lees mappen) uit met
      uitgebreide uitleg van alle mogelijk heden en toepassingen van deze
      schakelingen.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: dennie op 14 January 2009, 19:46:47
Simpel ik heb de hoofdbaan geautomatiseerd ieder blok met sein gaat automatisch.

De seinen worden aangesloten op een relais (zelfbouw conrad)of viessmann of fleissmann.l
 De trein passeerd een sein en schakelt sein op rood door middel reedcontact (magneet onder loc) of stroomdetectie.
Ik heb gekozen voor magneet .

Na het volgende sein weer stroomdetectie of reedcontact,dat schakelt dit sein op rood en vorige sein op oranje of groen ligt eraan wat je wilt.
Let wel erop treinlengte voor de reedcontact die het eerste sein op groen/oranje moet zetten.en zo kun je steeds doorgaan met blokken bouwen.

Je kunt zelfs een schaduwstation zo maken dat trein aan komt op spoor reedcontact schakelt wissel om (met eventeul sein) en andere trein gaat verder.
Let op het schakelschema van ieder wisselen sein  is anders.

Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Evert M op 25 January 2009, 13:13:24

v.Meekeren heet tegenwoordig Mecktronics www. mecktronics.nl

Deze firma Mecktronics geeft 2 handboeken (lees mappen) uit met
      uitgebreide uitleg van alle mogelijk heden en toepassingen van deze
      schakelingen.

Dit is toch wel goudentip die ik lang zocht. Zeker qwa prijs / kwaliteit.

Zelf loop ik vast op de 'noodstop' of 'stroomuitval'. Hoeweet een analoge besturing waar de treinen zijn.? Misschien staat er wel 1 bovenop een wissel. Met marklin is het makkelijk, gewoon linker en rechter staaf doormeten. Maar met gelijkstroom is detectie dmv het meten van een stroomloop. Maar ja als je een stroomloop creeert rijd de lok al met alle gevolgen van dien. Of zie ik dat ergens verkeerd?
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: henk op 25 January 2009, 13:25:45
In de hele opzet van het systeem zit een basaal geheugen verwerkt. Zo'n wisselstraat wordt pas vrijgegeven als de trein bij een volgende bezetmeldpunt is gearriveerd. En voor de rest moet je ervoor zorgen dat de treinen nooit zo lang zijn, dat ze bij het bereiken van dat punt nog op een wisselstraat staan.

Toch nog een tip. Probeer voordat je aan dit systeem begint te achterhalen wat je op den duur allemaal nodig gaat hebben voor de doelstellingen die je wil bereiken. Dat kom je er tijdig achter of wel kan wat je wil en wat dat gaat kosten. Dat laatste valt vaak vies tegen.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Reinier Z. op 25 January 2009, 13:27:30
Maar ja als je een stroomloop creeert rijd de lok al met alle gevolgen van dien. Of zie ik dat ergens verkeerd?

Dat zie je verkeerd. Een stroomdetector meet met een heel klein hulpstroompje, waar de loc echt niet van gaat rijden.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Evert M op 25 January 2009, 13:57:02
Aha en dat is dan niet afhankelijk van polariteit dan? Stel dat er zowel links als rechtsom word gestuurd op het spoor
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Wim Ros op 25 January 2009, 14:00:00
En dat is wel afhankelijk van de polariteit, en dus de rijrichting.


Mvg
Wim.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Evert M op 25 January 2009, 15:23:04
Dus je zet eerst een beetje stroom op de baan zodat de analoge besturing kan opstarten en uit kan vinden waar de treinen zijn gebleven?
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Wim Ros op 25 January 2009, 18:53:28
Nee, ook zo werkt het niet.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Evert M op 25 January 2009, 22:40:33
Zucht... ik wil weer eens iets wat zeer moeilijk of bijna onmogelijk zou zijn.  >:(
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Wim Ros op 25 January 2009, 22:54:10
Nee, je wil iets wat al jaren mogelijk is, alleen trek je de verkeerde conclusies. En benoem de zaken verkeerd.
Lees het van Meekeren boek er op na, daar staat het in uitgelegd.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Evert M op 26 January 2009, 10:32:55
Ja nee dat is inderdaad een antwoord....

Boek staat al op lijstje, salaris zal een der deze dagen binnenkomen.
Ben al tijdje actief, maar nooit vanmeekeren voorbij zien komen. Wel heb ik naar soort gelijke boeken min of meer gezocht maar nooit 123 gevonden.

Zal wel eens met mijn kop in de boeken duiken
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: piksov op 26 January 2009, 12:46:51

Je zou ook kunnen kijken naar de besturing van de HCCM, de HCC modelbaan automatisering.

www.hccm.nl

In princiepe moet je dit zelf bouwen (printplaatjes solderen e.d.), maar ik weet zeker dat er mensen overstappen van dit systeem naar 'echt digitaal'. Volgens kun je dit soms redelijk sympathiek geprijst overnemen.

Prijs wordt hier voornamelijk bepaald door het aantal blokkaarten (1 blokkaart per blok). Gelukkig is je baan niet zo groot....

E.e.a. wordt zelfs door Koploper ondersteund ....

Guus
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: henk op 26 January 2009, 13:01:30
Leuk, maar mijns inziens toch ook nostalgie. De club heeft geen commerciële doelstelling en schrijft dus zelf zonder problemen op de site dat het systeem inmiddels aan alle kanten is ingehaald, bijvoorbeeld door het systeem van Leon van Perlo.
Dat geldt voor Mecktronics ook, maar ja, daarvan kun je niet verwachten dat ze dat zelf gaan vertellen.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Evert M op 26 January 2009, 19:43:05
Analoog rijden is niet achterhaald. Zeker niet als je een kleine baan hebt.
Voor mij is er een ander doel. Ik zit te dubben of wel of niet een diorama te maken voor de beurs.

Om daar nu een complete laptop bij te leveren...

Bovendien is de techniek achter een baan voor mij het intressantste en met zo'n project kun je simpel en kleinschalig de basis leren.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Wim Ros op 26 January 2009, 19:56:12
We zeggen toch niet dat analoog rijden achterhaald is, het HCC systeem is achterhaald. Daar is een moderne variant voor op de markt het systeem van Leon van Perlo.

Het van Meekeren systeem is al zo'n 40 jaar ongewijzigd op de markt, dus een beetje oubollig in sommige opzichten.
Verder denk ik dat een laptop minder plek in neemt dan een rek met printplaten, maar goed wie ben ik. ::)

Mvg
Wim.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: henk op 26 January 2009, 20:04:09
Voor mij is er een ander doel. Ik zit te dubben of wel of niet een diorama te maken voor de beurs.

Okay, helder.
Maar laat tzt eens het baanplan zien. Ik denk eigenlijk dat Mecktronics voor een echt klein baantje weer te veel van het goede is. Je hebt nu eenmaal een aantal basiscomponenten nodig die bij elkaar al flink ruimte innemen. Dan zijn er wel eenvoudiger, analoge oplossingen te bedenken.
Tenzij je het gewoon lollig vindt natuurlijk.  :)
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: piksov op 27 January 2009, 09:38:01

Ik dacht er voornamelijk een financiele drive was om analoog te blijven rijden, vandaar dat dat ik met HCCM op de proppen kom en dan in de 2e hands variant.

Volgens mij kun je daar veel mee wat gevraagt wordt.

Technisch zijn er tegenwoordig andere oplossingen, maar daar hangt een ander prijskaartje aan

Guus
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: gruspoor op 27 January 2009, 15:15:19
Hallo,

Ben nieuw op dit forum, lees wel al enige tijd mee, maar hier dan toch mijn eerste post.

Ik heb zelf een aantal jaren geleden voor mijn eigen situatie een prijsvergelijking gemaakt tussen diverse systemen om automatisch te kunnen gaan rijden.
Ik ging uit van het feit dat ik 6 analoge locs had, 20 wissels moet bedienen, 30 blokken moet aansturen en ook seinen wil gaan plaatsen.
Uiteindelijk bleek hieruit dat D* van Leon van Perlo het goedkoopste was.
Hierbij moet ik wel zeggen dat ik toen uitgegaan ben van zelfbouw van het (nu oude) systeem.
Ik heb hier toen voor gekozen, mede omdat een deel van de lokomotieven moeilijk de digitaliseren is (massa van motor)
Tegenwoordig kun je met dit systeem zelfs digitaal DCC rijden in combinatie met analoog waardoor alles kan rijden, oud spul analoog en nieuw met de voordelen van digitaal (extra functies, cruse control e.d.).

Groetjes Gert
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: wvdm op 12 February 2009, 10:08:22
Het van Meekeren systeem is al zo'n 40 jaar ongewijzigd op de markt, dus een beetje oubollig in sommige opzichten.
Verder denk ik dat een laptop minder plek in neemt dan een rek met printplaten, maar goed wie ben ik. ::)

Mvg
Wim.


Waar slaat dit bovenstaande op? Het systeem van van Meekeren gaat met z'n tijd mee. Onlangs is de nieuwe SEN print gemaakt, waarmee je met een printplaatje vijf keer extra aanwezigheid op stukken rails in een blok kunt aansluiten.
Bijvoorbeeld heel handig voor een overweg.
Als je oude printen met de nieuwe vergelijkt, blijken er extra componenten op te zitten. De print voor de drie kleuren van een NS sein is vernieuwd. Dus je moet niets iets beweren, waar je geen weet van hebt.

Printen SSS, STP en SRS zijn voor de baanvakken. Ze detecteren een stroom afnemer. (trein, wagon met sluitverlichting of weerstand wielen.)
Met de andere printen kan je wissels , armseinen etc etc besturen.
Ze hebben zelfs een print voor verkeerslichten, loop licht, tijd/temperatuur weergave.

Voor deze baan zijn twee STP en een tijd en een STAB voldoende. Twee treinen rijden hun rondje en stoppen op een vaste plek bij het station. Wachten daar tot maximaal 30 seconden en rijden weer hun rondje.

Max 50 euro, waarom zou je honderden euro's ervoor uitgeven om het digitaal te maken.

Groetjes
Wil
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Evert M op 12 February 2009, 14:28:07
Ik denk dat men een tussenoplossing moet zoeken. van Meekeren bied ook heel gewone dingen aan, die eigenlijk voor veel dingen de basis zijn, of dat nu analoog of digitaal is.

Zelf ben ik in de PIC's gedoken. Een eenvoudig chipje van een paar euro die zeer veel kan en eenvoudig in opzet is. (zie voor meer info http://www.voti.nl/ (http://www.voti.nl/) of http://www.picbasic.nl/ (http://www.picbasic.nl/).

Goed ik beken, de basis kost een kleine investering, afhankelijk van hoe onderlegd je bent, maar de E100 heb ik nog niet gehaald aan apparatuur, PC niet meegerekent natuurlijk.

Doel heb ik eerst om hier een stationsregelling te maken.
Titel: Re: Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: DE2225 op 22 February 2009, 16:24:53
Naar mijn (bescheiden) mening zie ik weer een heleboel zin en onzin in dit draadje. Zonder iemand persoonlijk aan te vallen of tegen de schenen te schoppen, maar de leukste opmerking vond ik wel dat analoog alleen voor kleine banen zou zijn. ::) Het gaat wellicht een beetje voorbij aan de originele vraagstelling, maar ik wil een iets ander licht werpen op analoog rijden.

Even een voorbeeld :
Schaal N-spoor
Aantal blokken 34
Bloklengte 4 meter
Schaduwstation 52 sporen
Langzaam optrekken en afremmen
Analoog aangestuurd (100+ locs ombouwen was naar onze mening geen optie)

Keuze van aansturing? Wellicht een tik van ons, maar dat is een PLC geworden. (Voor diegenen die niet weten wat een PLC is, vergelijk het maar met een grote kast met relais. Het grote verschil tussen een echte kast met relais en een PLC is dat een PLC herbedraad wordt door hem te programmeren, dus zonder soldeerbout).

Uitgangspunten van de aansturing is dat de hoofdbaan automatisch draait zodat we op het rangeerterrein lekker kunnen spelen. Denk daarbij aan uitnemen en invoegen van treinen op de hoofdbaan etc. Vergelijkbaar met de uitgangspunten van Klaas.
De treinen moeten zoveel als mogelijk en zo gevarieerd als mogelijk blijven rijden. Op 4 plaatsen in de baan probeert de trein een richting te kiezen (voorkeur), maar als hij te lang moet wachten kiest hij automatisch een ander traject.

Status van de baan is nu dat we aan kunnen geven hoeveel treinen er tegelijk op de baan mogen rijden, maar er worden alleen extra treinen uit het schaduwstation weg gestuurd mits een bepaald aantal blokken vrij is.
Door de 4 plaatsen waar de trein zelf een richting kiest is het treinbedrijf zeer gevarieerd. Er is van tevoren niet te zeggen hoeveel rondjes een trein gaat rijden voor hij weer terug is in het schaduwstation.

Zo, nu weer terug naar het topic. Welke aansturing je kiest is een hele persoonlijke keuze. Daarbij moet je voor jezelf nagaan of je handig bent met een soldeerbout (zelf maken of zelfs ontwerpen van bouwstenen) of dat je voor een compleet uitgedacht en gebouwd systeem gaat.
Aan analoog bedrijf zijn vrijwel geen beperkingen, maar hoe ver je wil gaan ligt aan je eigen beslissingen.

Groetjes,

Rik
Titel: Re:Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: V200-G2000 op 31 October 2010, 15:13:20
Hallo,

Ook ik ben geinteresseerd in het principe analoge baan die computergestuurd is. Zijn er nog andere varianten dan de hier al genoemde? Van de site van de starter van dit topic concludeer ik dat hij gestopt is met de hobby.

Als ik alles goed lees, dan kom ik tot nu toe op 3 systemen:
Dinamo
Modeltech
Hccm

Mecktronics valt volgens mij af omdat ze geen computerinterface hebben.
Titel: Re:Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Anne W op 31 October 2010, 22:28:23
MPC is er ook één

Daarnaast kun je ook nog denken over "hybride", analoog rijden en digitaal schakelen via een programma in de pc, moet je wel blokindeling maken met melders en met analoog afremmen en optrekken, wat dan geschakeld wordt door een seinstand.

Ik heb het een keer gezien bij een N-baan.

Groet, Anne W
Titel: Re:Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: dennie op 01 November 2010, 12:14:17
Als je goed kunt solderen koop je relais bij conrad en  reedcontacten.
Zet onder je loc/wagon een magneet,rijdt de trein sein voorbij zorgt de magneet ervoor dat sein op rood springt.Is de trein voorbij de volgende sein gaat die op rood en vorige op oranje (of groen wat je wilt).voorbeeld viessman 5552/5528
Voor de 3 seinbeelden zet je een 2 polige relais (voorbeeld viessmann 5552)
Om de treinen langzamer te laten rijden kun je simpel weerstand inbouwen,bij groen sein heeft weerstand geen werking.
Eventeul kun je noodkabel naar relais brengen voor toch op rood (of groen)te zetten.
Voordeel
geen pc nodig
lage kosten
geen bezet melder nodig,je kunt led inbouwen in contole paneel dat meegeschakeld wordt bij omzetten relais waar trein is
bij kruising staat de sein goed die de wisselstand heeft,de wissel kun je . koppelen aan het sein van de rijrichting
Bij stroomdetectie ben ik niet bekend,omdat ik het niet in gebruik heb
Dat fleischman systeem is te achterhaald losse contacten en veel plaats innemend.
Titel: Re:Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: Ronaldk op 01 November 2010, 12:30:51
Dinamo is ook een goede variant... daar kan je dan ook digitaal mee rijden. Dus analoog en digitaal door elkaar heen. Encyclopedie:  Blokgestuurd rijden (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E10.13_-_Blokgestuurd_rijden). Daar kan je dan:  Systeem DINAMO (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E10.13.02_-_Systeem_DINAMO) en ook  Systeem MpC (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E10.13.03_-_Systeem_MpC) vinden.

Groeten Ronald.
Titel: Re:Analoog maar wel geautomatiseerd???
Bericht door: henk op 01 November 2010, 13:21:53
DINAMO is in ieder geval de modernste en meest betaalbare variant van de blokgestuurde systemen. De andere genoemde systemen zijn van oudere datum met daarom wat minder mogelijkheden en vooral nogal omvangrijk. Komt al gauw neer op een flinke systeemkast met printplaten en dat is nergens meer voor nodig. MpC is bovendien nog altijd peperduur.