BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Julien op 05 January 2009, 22:02:02
-
Hoi,
Ik heb mij Fleischmann 4179 (Stoomloc BR 50 622) voorzien van een decoder en vandaag voor het eerst op mijn baan laten proefdraaien.
Toen de lok nog analoog was heb ik hem getest op een proefbaantje met als buitenbaan de profi 6125 rails R2 en als binnenbaan de profi 6120 rails R1 (eigenlijk de standaard rondjes die je met een A + B + D set kunt maken van profi materiaal). De binnen- en buitenring zijn verbonden met boogwissels.
Tijdens dit proefrijden heb ik nooit iets vreemds gemerkt.
Nu test ik de lok in mijn schaduwstation van Fleischmann modelrails en bij de meeste wissels ontspoort de lok. Het middenstuk onder de ketel met de 5 wielen op een rij wordt als het ware uit de rails geduwd.
De Multimaus springt hierbij meteen op kortsluiting omdat de lok verkeerde verbindingen maakt.
Ook in de bochten gemaakt van 6030 (R2) springt de lok er vaak uit.
Hoe kan het (met name op de wissels) dat de lok dit gedrag vertoont? Ik kan mij toch bijna niet voorstellen dat deze Fleischmann lok niet over de standaard Fleischmann wissels kan rijden?
groeten,
Julien
-
Hmmmm....... na een aantal experimenten ben ik er achter dat hij zonder kap wel prima over de baan rijdt ???
Voor vanavond ben ik met prutsen aan de lok gestopt. Deze week maar eens verder kijken of het ergens knelt/aanloopt?
Doordat er geen kap op zit heeft de lok aan de voorkant nu ook veel minder gewicht (in de ketel zit een stuk ijzer), misschien dat dat nog een verschil maakt?
groeten,
Julien
-
Ik heb ook een gedigitaliseerde 4179 met problemen gehad. Bij de wissels (modelrails) ging hij er inderdaad wel eens uit, maar erger was dat de stroomafname beroerd was, mogelijk mede door het ontbreken van een vliegwiel. Heuvel af reed hij erg schokkerig en langzaam rijden was ook niet geweldig. Misschien kun je in jouw geval het gewicht verwijderen en dan eens kijken wat hij doet?
-
Dat de stroomafname niet goed was daar ben ik al achter.
Dat had ik nog niet gemeld hier, omdat ik hem eerst een goed wou schoonmaken (en gehoopt had dat het daarmee was opgelost)
Hij loopt nu inderdaad stotterig, omdat het licht ook knippert ga ik er nu even van uit dat dit door de stroomafname komt.
Helemaal snappen doe ik het niet want volgens mij heeft de lok op 8 wielen (4 links, 4 rechts) stroomafname. Misschien dat ik de stroomafnemers nog wat strakker tegen de wielen kan klemmen?
Een andere optie die ik zou kunnen proberen is om een buffer in te bouwen in de vorm van een condensator. Hier heb ik mij nog niet in verdiept, dat is een van de laatste dingen die ik wil gaan proberen.
groeten,
Julien
-
Houd dan wel in de gaten, dat een elco polair is, dwz een + en een - aansluiting heeft.
Groet, Ruurd
-
Een andere optie die ik zou kunnen proberen is om een buffer in te bouwen in de vorm van een condensator. Hier heb ik mij nog niet in verdiept, dat is een van de laatste dingen die ik wil gaan proberen.
Dan zou ik eerst dit (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=16524.0) draadje ook eens doorlezen en over dit onderwerp even verder zoeken.
Gr.
Eric
-
Stroomafname problemen bij oudere locs, zoals bij deze 4179 en ook bij de oude versie van de BR 94 van Fleischmann, komen naar mijn ervaring doordat de wielen te star in het frame zitten, d.w.z. ze zijn niet verend genoeg opgehangen, ze kunnen te weinig bewegen om overal de rails te raken. Bij analoog rijden merk je daar nauwelijks iets van, maar bij ombouw naar digitaal wel.
Als ik een oudere loc koop om te laten digitaliseren, voel ik altijd eerst aan de wielen of die een beetje op en neer kunnen bewegen. Als dat niet zo is, laat ik de loc aan me voorbijgaan.
-
Hoi Ruud,
De wielen van de lok kunnen prima van links naar rechts bewegen, hier zal het denk ik niet aan liggen?
Gisteren heb ik de wielen nog met een wattenstaafje en wasbenzine schoongepoetst (wattenstaafje was pikzwart!). Ik heb het idee dat hij al iets beter rijdt, maar nog niet zoals het moet.
Op dit moment test ik nog zonder kap, dus ook geen gewicht in de ketel en dus minder druk op de wielen die contact met de rails maken. Misschien wordt de stroomafname juist beter met een beetje extra gewicht? Dat zal ik nog uitproberen.
Verder weet ik niet of aan de contactslepers die tegen de wielen drukken nog iets kan verbeteren. Zoals ik het nu zie drukken ze prima tegen de wielen aan.
Wat betreft het uit de wissels lopen:
De tender is met de lok verbonden via een metalen plaatje dat iets speling heeft d.m.v. een veertje.
Het viel mij op een gegeven moment op dat als de lok uit een wissel liep, de tender tegen de lok aandrukte. Ik heb toen de speling in het metalen plaatje iets geblokkeerd, zodat de tender niet meer helemaal tegen de lok kon drukken. Dit lijkt aardig te helpen.
Het is misschien wat lastig uit te leggen, misschien dat ik van het weekend een paar foto's maak, dat zal een stuk duidelijker zijn.
Ik moet van het weekend maar weer eens gaan experimenteren met allerlei zaken. Ik ben benieuwd of ik hem acceptabel genoeg aan het lopen krijg voor de digitale baan.
groeten,
Julien
-
Dit is de verbinding tussen de tender en de lok waar ik het laatst over had:
(http://www.xs4all.nl/~jbrouns/modelbouw/3179_verbinding_tender01.jpg)
Door het veersysteem kon het stripje naar binnen (richting lok) gedrukt worden. In de bochten drukte de tender dan tegen de lok en liep deze uit de rails. Dat gebeurde bijv. bij Fleischmann modelrails 6030 (r=415mm).
Om te voorkomen dat de tender tegen de lok drukte heb ik zelf een verbindingsstripje gemaakt van een snelhechter.
(http://www.xs4all.nl/~jbrouns/modelbouw/3179_verbinding_tender02.jpg)
(boven snelhechter / beneden originele strip)
Inmiddels ben ik een aantal proefrondjes verder en de lok is niet meer uit de rails gelopen.
Ook is heb ik de lok schoongemaakt. Nu loopt hij best aardig. Heel soms schokt hij nog een beetje, maar hij rijdt nu goed door, zowel op de wissels als in de bochten.
Ik heb nog niet ge-experimenteerd met de CV waarden voor de motor.
Als iemand nog een tip heeft voor de juiste waarden van deze motor (Bühler geloof ik?) houd ik mij aanbevolen.
groeten,
Julien
-
Bij Fleischmann-locs heb ik goede ervaringen met de volgende instellingen, aanbevolen door de handleiding van Esu Lokpilot V3.0:
CV2 =6
CV53 = 40
CV54 = 16
CV55 = 20
Maar misschien werkt dit alleen goed bij een Lokpilot-decoder.
Ruud
-
Hoi Ruud,
Die instellingen had ik al gezien in de handleiding van de decoder. (Ik heb ook een Lokpilot V3)
Maar als ik het goed begrijp zijn die instellingen alleen voor de standaard ronde Fleischmann motoren?
In mijn lok zit een langwerpige platte motor. Ik weet niet of de genoemde cv waarden ook voor die motor (Bühler) werken?
groeten,
Julien
-
Hoi Julien,
Dat weet ik niet, maar je kunt het allicht proberen als de loc nog niet helemaal naar je zin loopt. Misschien verbetert het rijgedrag. Bij oudere Fleischmann-locs is het een kwestie van experimenteren met de CV's.
Misschien heeft ervaring met de CV-instellingen bij deze loc?
Groet,
Ruud
-
Hoi Ruud,
De wielen van de lok kunnen prima van links naar rechts bewegen, hier zal het denk ik niet aan liggen?
daar ziet het probleem ook niet, dat is namelijk de verticale speling. Naar links en rechts gaat prima, maar naar boven en beneden zit er echt geen beweging in bou ouder fleischmann-spul. Zit er dus een hobbeltje in t spoor, dan rijdt er 1 wiel t hobbeltje op en tilt daarbij alle andere wielen van t spoor -> weg stroomafname.
-
Exact, dat is het punt.
-
Het klopt inderdaad dat de wielen geen verticale speling hebben.
Ik wist niet dat dat het probleem was. Ik ben bang dat daar weinig (lees: niets?) aan te doen is?
Maar zoals ik al eerder zei, na een grondige schoonmaakbeurt loopt hij al een stuk beter. In eerste instantie was ik bang dat ik de lok helemaal niet digitaal zou kunnen gebruiken. Zoals hij nu loopt kan ik hem wel digitaal gebruiken als ik af en toe een klein schokje onder het rijden voor lief neem.
groeten,
Julien