BeneluxSpoor.net forum

Materieel => Materieelbespreking => Topic gestart door: Ruud K op 04 January 2009, 21:13:48

Titel: Fleischmann BR 54 mini-test
Bericht door: Ruud K op 04 January 2009, 21:13:48
Fleischmann BR 54
catalogusnummer 414401

De loc was aangekondigd als nieuwheid 2008 en is in de laatste week van 2008 verschenen.

Geschiedenis

De BR 54 is ontstaan uit de Beierse G 3/4 N. De eerste BR 54 werd in 1919 door Maffei uitgeleverd. Tot 1923 volgden nog 224 machines. Alle locs kwamen bij de DRG terecht. Ze verbleven vooral in het thuisgebied Beieren. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de locs bij de DB, waar ze tot het midden van de jaren zestig werden ingezet, voornamelijk in Zuid-Duitsland. Het laatste exemplaar werd in 1966 uit dienst genomen. Geen van de machines is voor het nageslacht behouden gebleven.
De maximale snelheid voor deze sterke locs was 65 km per uur. Ze werden vooral voor goederentreinen ingezet.

Het model

Optisch
Het Fleischmann-model, dat geheel nieuw ontwikkeld is, behoort tot het type 54.15-17 en als locnummer 54 1692 heeft, ziet er optisch zeer goed uit: zicht onder de vrij liggende ketel door en vrij liggende leidingen. Het model heeft een DB-logo en driepuntsverlichting, zodat het dus bestemd is voor tijdperk IIIb. De revisiedatum is 17-4-58. BD is Nürnberg en dat klopt met het inzetgebied. De elegant ogende, niet al te grote loc met een iets hoog liggende ketel is vooral bestemd voor lokaalverkeer en zal het op zo’n baan goed doen.
De opschriften zijn ragfijn en loepzuiver.
De loc heeft een met de rijrichting wisselende driepuntsverlichting d.m.v. leds, die fel wit licht geven. Die felheid kan gedimd worden met behulp van de decoderinstellingen.
Aan de achterzijde zit een kortkoppelingsnormschacht met een Fleischmann profikoppeling. Aan de voorzijde zit ook een normschacht die voorzien is van een imitatiekoppeling, die kan worden vervangen door een bijgeleverde profikoppeling.
Voor zover ik het kan beoordelen aan de hand van een foto van de originele loc in ‘Das grosse Loktypenbuch’ van Thomas Estler, op pagina 71, geeft het model een realistische en juiste weergave van de loc in de werkelijkheid.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Fl_4144_01_BR_54_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Fl_4144_01_BR_54_5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Fl_4144_01_BR_54_6_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Fl_4144_01_BR_54_6_1.jpg)

Rij-eigenschappen (deze zijn getest met een Lokpilot V 3.0 met de standaard-instellingen af fabriek)
De loc is zeer stil. Er is nauwelijks motorgeluid te horen, niet bij lage snelheden, maar ook niet als de loc snel rijdt. De motor lijkt van hetzelfde geruisloze type te zijn als die van de BR 18.
De motor laat zich zeer goed en direct regelen. De machine kan uiterst traag rijden (kruipen) en komt lekker rustig op gang. De maximumsnelheid lijkt me aan de hoge kant (maar dat is natuurlijk anders te programmeren via de decoder). De uitloop van de loc is behoorlijk groot dankzij het vliegwiel. De motor van de loc en de Esu Lokpilot zijn een goed span.
De stroomafname is uitstekend, zowel op modelrails als op profirails, ook in wisselstraten en op railstukken die niet vlekkeloos liggen of een beetje vuil zijn.
De loc heeft een grote trekkracht, mede dankzij 4 antislipbandjes op de tender. Steile heuvels neemt de loc met gemak, ook met een lange rij wagons erachter.
Met krappe bogen (Fleischmann 356,5 mm, R 2) heeft de loc geen enkele moeite, net zoals alle andere Fleischmann-locs. Bij het gebruik van krappe bogen moeten de los bijgeleverde ‘Kolbenstangenschutzrohre’ niet worden aangebracht, anders loopt het voorste kleine wielstel uit de rails.

Decoder-inbouw en onderhoud: de decoder moet worden aangebracht in de tender. Daar is, in tegenstelling tot menige andere Fleischmann-loc, voldoende ruimte voor. De zes-polige schnitstelle (interface) ligt plat op een ‘platine’ en de decoder is daardoor eenvoudig aan te brengen. Een stukje dubbelzijdig plakband en de decoder zit vast. De lange draden van de Esu-decoder moeten wel een beetje ‘opgevouwen’ worden. Bij het inbouwen van de decoder is het wel even oppassen met de fragiele trapjes achterop de tender. Die zitten bij mijn model niet heel vast. Eén liet er los, maar kon zo weer vastgeklikt worden.
De kap van de tender wordt losgemaakt door drie schroeven aan de onderkant los te draaien: één grote en twee superkleintjes. Dan gaat de tenderkap makkelijk omhoog. Je hoeft dus niet de zijkanten uit te buigen, zoals vaak bij Fleischmann.  De handleiding geeft duidelijke aanwijzingen omtrent de decoder-inbouw en de smeerpunten. De kap van de loc hoeft voor smeren niet verwijderd te worden. De lockap hoeft er alleen af voor het inbouwen van de train-navigation-zender van Fleischmann.

Verpakking
De loc zit in een doorzichtige uitvouwbare verpakking, waar als extra bescherming een stukje doorzichtig folie bij wordt geleverd dat bovenop de kap moet worden gelegd. Het plastic is immers wat scherp en hard. Dit alles zit in de bekende geel-rode Fleischmann-doos.

Prijs: 325,- (en dat is fors te noemen)

Conclusie
Optisch en technisch een geweldige loc.