BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Julien op 04 January 2009, 19:01:18
-
Ik heb een vraag over de inbouw van een decoder in een Fleischmann 4179 (Stoomloc BR 50 622)
Vanmiddag heb ik een ESU Lokpilot V3.0 DCC gekocht die ik in deze loc wil inbouwen.
Voor de verlichting wilde ik de blauwe draad niet gebruiken. Ik was van plan de verlichting via de massa terug te laten gaan. Dat scheelt namelijk in de ombouw van het licht.
Tijdens het meten met de multimeter kom ik er echter achter dat de rechter wielen van de loc verbonden zijn met de massa. Zoals ik het zie via de assen, dit kan ik niet aanpassen neem ik aan?
Ben ik nu verplicht om de blauwe kabel voor de verlichting te gebruiken, zodat de verlichting nergens contact maakt met de massa? (en dus met wielen?)
Kan het kwaad om de rechter wielen met de massa verbonden te laten, zolang ik ervoor zorg dat niets anders met de massa verbonden is?
groeten,
Julien
-
Goedenavond,
Je kan de massa verbonden laten, dat is normaal geen probleem.
Waar je wel erg goed op moet letten dat is dat de motor niet meer verbonden is met de massa. Bij veel Fleischmann loks is dat wel zo en moet je ervoor zorgen dat je die verbinding weghaalt.
Als je het heel netjes wilt doen moet je een geisoleerd motorschild plaatsen, maar vaak voldoet het simpelweg doorkrassen van een printspoor ook. Wel even het motorschild eraf halen om te voorkomen dat er metaalspoortjes in de motor vallen.
Jelle.
-
Hoi Jelle,
Bedankt voor je antwoord.
De motor is al helemaal geisoleerd. Het is overigens geen standaard Fleischmann motor met zo'n motorschildje maar een langwerpige motor met een wormwiel.
Kan ik de verlichting dan ook met de massa verbonden laten, of moet deze toch via de blauwe draad lopen?
groeten,
Julien
-
Deze lok heeft niet de standaard fleischmann motor maar een buhler motor in de tender, die is vrij eenvoudig te isoleren. Decoder had ik in de ketel gepropt, kun je op het lood plakken. (geisoleerd uiteraard). Let wel op bij het weer in elkaar bouwen van de tender dat de draden dan niet klem komen te zitten, anders komt er letterlijk rook uit je ketel. In principe hoef je niet aan het frame te frezen oid, de draden kunnen op de plaats waar de originele draden uit de tender komen gelegd worden.
't Is niet de gemakkelijkste locs om een decoder in te bouwen, weet ik uit ervaring...
succes
-
Dat was nagenoeg gelijk... :)
Ik had de verlichting vervangen voor lampjes met 2 draden en dan dus wel de blauwe draad gebruikt.
-
Kan ik de verlichting dan ook met de massa verbonden laten, of moet deze toch via de blauwe draad lopen?
groeten,
Julien
Ja gewoon aan het chassis van de lok laten en de blauwe draad niet gebruiken.
Koos Jabaaij.
-
Hallo Julien,
de verlichting kun je verbonden laten met de massa.
Zie ook het schema in de manual, je kunt deze downloaden van www.loksound.com, schema staat in de Engelstalioge versie op pagina 13.
Succes,
Jelle.
-
Ja gewoon aan het chassis van de lok laten en de blauwe draad niet gebruiken.
Koos Jabaaij.
Bedankt, dan ga ik dat doen.
@Jelle: dat plaatje stond ook in mijn Duitse handleiding, maar ik twijfelde omdat de wielen niet expliciet met massa verbonden stonden getekend.
groeten,
Julien
-
Iedereen bedankt voor het meedenken, de decoder zit erin en alles werkt. :)
Helaas heb ik nu een ander probleem met de rij-eigenschappen van de loc, maar dat heeft niets met het onderwerp digitaal te maken. Ik zal deze vraag in een ander draadje stellen.
groeten,
Julien
-
Ik heb nog even een vraagje n.a.v. dit draadje: ik heb altijd begrepen dat alles volledig geïsoleerd moest zijn, dus motor en verlichting. Vaak is het zo dat het metalen chassis van een Flm loc verbonden is met één zijde van de wielen. Betekent dit dat nu de massa van de verlichting 1-op-1 verbonden mag zijn met de blauwe massadraad van de decoder en de draad die naar het chassis gaat?
Joop
-
Hallo Joop,
Nee dat kan je beter niet doen, dat zal je dekoder in no time in een rookgenerator veranderen.
Het is of het een, of het ander.
Of je verbind de massa met het chassis van de lok (wat met een zijde met de wielen verbonden is), of je sluit de massa van de verlichting aan op de blauwe draad. Beide tegelijk kan niet.
Jelle.
-
...... of je sluit de massa van de verlichting aan op de blauwe draad.......
Dat is dus eigenlijk een foute benaming. De blauwe draad is namelijk de +.
Je sluit dus de gemeenschappelijke draden van de verlichting aan op de blauwe draad.
Gr.
Eric
-
Dat klopt inderdaad. Het chassis van mijn lok is verbonden met 1 kant van de wielen. De lampjes zijn ook verbonden met het chassis.
Dat was in dit geval makkelijker om het zo te laten: het chassis fungeert bij de lamp aan de voorkant namelijk als "lamphouder".
De blauwe draad hangt los en alles functioneert zoals het moet.
groeten,
Julien