BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Patrick Smout op 10 October 2006, 21:38:44
-
Deze morgen toevallig langs de A12 ter hoogte van berendrecht even blijven namijmeren over de seinbeelden die gegeven worden bij enkelsporige exploitatie. Iemand die weet hoe de seinbeelden zijn (en evolueren) voor beide rijrichtingen als er zich een trein in een bepaalde richting beweegt? Op het eerste zicht stonden er 2 seinen op dezelfde locatie, één van beide gaf een knipperend seinbeeld en was rood, ander was groen.
Patrick Smout
-
Hoi Patrick,
Weet je zeker dat dit enkelspoor was ?
Toevallig ken ik dit spoor bij Berendrecht en dit is dubbelspoor overgaand in enkelspoor. Tenzij dit veranderd zou zijn.
Dit verklaart ook de seinbeelden die jij zag. Het vast groene sein voor normaal spoor, zoals je weet in Belgie links. Het knipperend rode sein voor tegenspoor, het rechterspoor in tegenrichting bereden.
Mvg, Dolf.
-
Hallo Dolf,
ben er vrij zeker van ( of ik moet nog niet goed wakker geweest zijn )
mvg,
Patrick
-
Hoi Patrick,
Denk toch het gedeelte tussen de haakjes.
Kijk de volgende keer bij Berendrecht maar eens goed, het gedeelte wat van de spoorbrug afkomt is enkelspoor, het eerste stukje tussen de rijbanen ook nog en gaat dan over in dubbelspoor. Trouwens een foutieve benaming, in Nederland komt dit vrijwel niet meer voor. Het overgrote deel van het net bestaat uit dubbel-dubbelbeveiligd enkelspoor en het maakt eigenlijk niet uit of je links of rechts rijdt. Als je maar van A naar B gaat.
In Begie is dit niet anders, alleen hebben de Belgen vastgehouden aan de benaming contre voie of tegenspoor en om de bestuurders een geheugensteuntje te geven de seinen op dat tegenspoor knipperend gemaakt. Bij de overgang van normaal naar tegenspoor wordt boven het laatste sein op normaalspoor boven het sein een V-vormige keper getoond.
Bij terugkeer van tegen naar normaalspoor wordt bij het laatste sein op tegenspoor weer deze keper getoond.
De seinbeelden, het maakt niet uit of ze vast branden of knipperen.
Hebben dezelfde betekenis.
Rood en groen is duidelijk.
Dubbel geel = Geel NS
Rood Wit = Geel knipperend NS
Groen Geel horizontaal = Geel + cijfer NS
Groen Geel verticaal = Geel + knipperend cijfer NS
Het wordt bij sommige seinbeelden anders beschreven maar zelf vindt ik dit een vrij kloppende vergelijking.
Iets duidelijker nu ? Ik hoop het.
Mvg Dolf.
-
Dolf,
als je op enkelspoor in een bepaakde richting rijdt, staan dan de seinen voor de andere richting allemaal rood of enkel als het volgende blok bezet is door een tegemoetkomende trein?
(voor alle duidelijkheid, ik heb het over een stukje tussen afrit stabroek en afrit beredendrecht - ga er eens extra op letten volgende keer)
Patrick
-
Patrick,
Als een treindienstleider, of procesleider rijwegen zoals dit tegenwoordig heet, op een spoor de rijrichting instelt van A naar B, tonen de seinen van B naar A automatisch rood.
Mvg, Dolf
-
Dolf,
helemaal duidelijk nu! Bedankt voor de info.
mvg,
Patrick