BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Marijn van den Heuvel op 26 December 2008, 16:44:13
-
Ik rijd K-rails van Märklin en ik wil een aantal van mijn elektrische wissels (werken met aandrijving 7549) zelfdenkend maken middels zgn PTT-relais. Wie weet welk relais ik daarvoor dien te gebruiken en waar ik dat kan kopen?
bedankt
???
-
Net zoals Fleischmann "zelfdenkende" wissels ?
-
2 vragen:
waarom moet dat met PTT relais, mag het ook iets anders zijn?
Wat wil je precies bereiken?
-
2 vragen:
waarom moet dat met PTT relais, mag het ook iets anders zijn?
Wat wil je precies bereiken?
Mss heeft Marijn wel PTT relais.
-
Dat denk ik niet, want Marijn vraagt waar hij ze evt kan kopen.
Maar weet niet goed welke soort hij moet kiezen, klopt Marijn?
Ik denk dat je bistabiele relais nodig hebt, die, na het omschakelen, in de geschakelde stand blijven staan, dus stroom blijven geven aan een bepaald gedeelte van wissel/baan.
Ik geloof dat Conrad ze wel verkoopt.
-
Hi,
Nee dat kan ook wel met een mono-stabiel relais, een stuk voordeliger. Gewoon over de eindafschakeling laten meewerken, heeft als voordeel dat als je het wissel met de hand omzet dus op de aandrijving zelf dat het ook werkt.
Mvg
Wim.
-
Maar waar dienen dan de relais voor?
Wat bedenken die wissels dan, met behulp van een monostabiel relais?
Ik kan het niet goed meer volgen, want de monorelais geeft geen stroom door als deze geen impuls krijgt.
Kom ik weer terug bij de vraag van Klaas; wat wil je bereiken?
-
Ik denk dat er zoiets bereikt moet worden als bij Fleischmann wissels, dus dat het spoor wat niet gekozen is in uitrijrichting spanningsloos wordt gezet.
Om dat te laten werken is een mono-stabiel relais voldoende, welke over de eindafschakeling van de wisselaandrijving meewerkt.
In 1 bepaalde stand is het relais dan bekrachtigd en de andere stand valt het af. Precies wat je nodig hebt dus.
De puls die wordt door de wisselaandrijving zelf verwerkt, dat is eigenlijk het bisatbiele relais.
En als er gevraagd wordt om het wissel door de trein te laten schakelen, met een reedcontact of een schakelrails, dan is het dus een ander verhaal. Kortom de vraagstelling is niet duidelijk!
Mvg
Wim.
-
Ik kan het niet goed meer volgen, want de monorelais geeft geen stroom door als deze geen impuls krijgt.
Dat relais krijgt ook geen puls. Het krijgt spanning in één stand van het wissel. En geen spanning in de andere stand.
Maar dit draadje is weer zo'n typisch voorbeeld. Iemand stelt een vraag. Er worden tegenvragen gesteld om het probleem helder te krijgen. De "ouwe hap" gaat lekker met elkaar in discussie, maar de topicstarter laat zich niet meer horen. In zulke gevallen begin ik me af te vragen hoe serieus het probleem is.
-
Klaas, zo meteen gaan de kantoren weer open. ::) Betaald internetten wordt het ook wel genoemd. :-X
Mvg
Wim.
-
Klaas en Wim, Marijn ligt waarschijnlijk allang te dromen over wissels met relais, en als hij morgen weer kijkt, ziet hij op een presenteerblaadje wat hem te doen staat.
Dankzij het nachtelijk gediscussieer van ouwe hapjes...
Maar mag een (monostabiel) relais wel constant onder spoelstroom staan, dat is de vraag die ik nog graag beantwoord zag.
-
Waar denk dat die dingen dan voor gemaakt zijn. Om in een doosje te liggen, of om gewoon te werken. Dus onder spanning gezet te worden om wat contactjes in een bepaalde stand te kunnen houden??
Mvg
Wim.
-
Ach zo?! Ik heb er werkelijk nooit bij stilgestaan dat dat kan en mag, zonder dat die spoel na enige tijd warm, heet, heter wordt en doorbrandt, zoals een wisselspoel zonder eindafschakeling door kan branden, als die te lang onder spanning staat.
Weer wat geleerd.
Bedankt voor de uitleg, het duurde even, maar t kwartje is gevallen.
-
Beste allemaal, bedankt voor jullie input. Het enige waar ik naar op zoek ben is een PTT-relais dat met de wissel meeschakelt en zodoende op een deel van de baan spanning zet en gelijktijdig een ander deel spanningsloos maakt. Dit staat uitvoerig beschreven in de handleidingen die door, inmiddels overleden, heer Hermans begin 2000 zijn uitgegeven. Helaas geeft hij niet aan welk relais het geschikste is en waar je het kunt kopen.
groeten
Marijn
-
De Fleischmann 6955 is zo'n type relais.
-
.....zoals een wisselspoel zonder eindafschakeling door kan branden, .....
Huib, de gebruikelijk wisselspoelen zijn zwaar ondergedimensioneerd, zoals ze dat noemen. Die zijn gemaakt om heel even heel hard te werken, en daarna hebben ze weer even nodig om bij te komen, cq. af te koelen. In de industrie worden soortgelijke mechanismen gebruikt, maar die zijn veel groter en bevatten veel dikkere spoelen. Die zijn wel bestand tegen blijvend onder spanning staan. Wisselspoelen zijn ook wel zo te maken dat je ze continu onder spanning kunt laten staan, maar dan moeten ze ook dikker worden, en meer koperdraad bevatten. Worden ze nog duurder en kunnen ze helemaal niet meer concurreren met motoraandrijvingen.
Marijn, het is me nog steeds niet duidelijk waarom je het steeds over een PTT relais hebt. Je kunt het doel bereiken met elk monostabiel relais. Het gaat ook met een bistabiel relais, maar dat moet dan anders geschakeld worden.
-
Beste Marijn,
De ptt-relais hebben als voordeel, dat zij beschikken over verschillende contacten en dat het tevens mogelijk is om de wissels zelf aan te drijven. Dit laatste is met een gangbaar relais niet mogelijk.
Ik heb helaas geen foto van een ptt-relais, maar via google is het eenvoudig om een foto op te sporen.
Ptt-relais komen uit oude telefooncentrales en zijn niet in reguliere winkels te koop. Je zult ze dus of via bijvoorbeeld marktplaats of op treinbeurzen moeten zien te bemachtigen.
Ik kom ze zelf echter zelden op beurzen tegen en een prijs van 5 euro is geen uitzondering.
Als je ze tegenkomt zul je ook moeten vaststellen dat zij op bijvoorbeeld 20 volt gelijk stroomwerken, want volgens de heer Hermans zijn er ook ptt-relais die werken op 60 volt en niet bruikbaar zijn.
Groeten,
Arwin
-
Een gangbaar relais heeft 2 wisselcontacten, en 12V of 24V is een gangbare spanning.
Een wat grotere gangbare relais heeft 4 wisselcontacten. Hoeveel contacten denk je nodig te hebben?