BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Berttrein op 24 December 2008, 13:49:48
-
Hallo,
Ik heb een digitale startset gekocht van Fleischmann (twin center 6802 en trafo 6811). Nu ben ik een baan aan het bouwen waar ongeveer 8 locs tegelijkertijd kunnen gaan rijden. Daarnaast wil ik er 1 of 2 ontvangerbouwstenen voor magneetartikelen aan toevoegen. De overige wissels wil ik op de oude manier bedienen (via de blokjes 6920) en aparte oude trafo. Ook een locboss wordt aangesloten voor bediening aan de andere kant van de baan.
Daarnaast wil ik het schaduwstation in blokken verdelen en terugmelding realiseren (al wel iets over gelezen maar voor later).
Een aantal vragen:
1. Heb ik een booster nodig?
2. zit er in het twin center zelf ook een booster?
3. Kan je het fleischmann bloksysteem ook bij het digitale systeem gebruiken of is er een beter (zo eenvoudig mogelijk) systeem?
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Met vriendelijke groet,
Bert
-
Als die 8 treinen allemaal tegelijk rijden en er misschien ook nog verlichte wagons aan hebben zal je aan de booster moeten. Maar met een startset lijkt het me vrij onwaarschijnlijk dat je 8 treienen kan laten rijden. Als er maar een paar treinen tegelijk rijden kan je zonder booster.
De TC heeft een eigen booster aan boord die maximaal 3A kan leveren. Bij meer stroomverbruik heb je een booster nodig.
Gr.
Eric
-
1. Een booster heb je nodig, zodra de locs + randapparaten meer vermogen vragen als de Twin kan leveren. In een aantal gevallen kun je het uitgangsvermogen van de Twin iets verhogen door het toepassen van een wat zwaardere trafo. De 6811 kan 45 VA leveren terwijl de Twin wat meer aankan. De 6812 van Flm bijvoorbeeld - Conrad heeft op dit moment een aantrekkelijke trafo (70 euro goedkoper !)
2. De Twin heeft inderdaad een ingebouwde booster.
3. Het Flm bloksysteem ken ik niet, maar dat is toch voor analoge besturing (?)
Sander
-
In een aantal gevallen kun je het uitgangsvermogen van de Twin iets verhogen door het toepassen van een wat zwaardere trafo.
Het uitgangsvermogen van de Twincenter kan je niet veranderen zonder intern aan de slag te gaan. Ik begrijp wat er bedoelt wordt maar wat hier zo neer geschreven wordt kan en werkt niet.
Bij een 52VA trafo haal je net het volledig belastbare vermogen van de TC niet. Daarvoor ben je een trafo nodig van 70 VA.
Daar ik met boosters rijdt heb ik een 52VA trafo aan mijn IB (=TC)) hangen, ik hoef niet het volle vermogen van mijn IB te hebben.
Voor elke booster geldt eigen trafo.
mvg,
Sander
-
Sander, ik begrijp je niet helemaal. Als het beschikbaar uitgangsvermogen van de Twin wordt begrensd door een 45 VA trafo, kun je toch met een zwaardere trafo het uitgangsvermogen verhogen. Let wel, ik zeg niet dat je het maximum uitgangsvermogen van de Twin kunt verhogen - dat blijft ongewijzigd.
Op de productpagina van de zwaardere trafo (6812) geeft Flm aan, dat deze trafo geschikt is voor de Twin.
Sander
-
Sander,
klopt wat je zegt, maar zo beschreef je het eerst niet in mijn ogen.
mvg,
Sander
-
Hoi,
Of je een booster nodig heb is afhankelijk van een aantal punten.
Gebruik je verlichting in je wagons? Rijden alle locks constant?
Als je in handleiding kijk zie je de volgende gegevens voor het twin center:
- 3 A door de modelspoorbaan
1 A op de I2C bus.
0,2 A op de LocoNet B uitgang
0,5 A op de LocoNet T uitgang
Het heeft dus geen zin om een zware travo in te zetten daar er max 3 A naar je baan gaat. Een mooie travo vind ik de 20 070 van Uhlenbrock (4,3 A)
Als je denkt er in de toekomst uit te lopen en een booster nodig zou kunnen hebben bereid je baan er op voor door alvast een stroom onderbrekingen in de baan in te bouwen zodat je alleen een paar draden hoef om te zetten.
Met aanschaf zou ik wachten tot het twin center te vaak op kortsluiting springt door het stroom verbruik van de locks.
-
Bedankt voor jullie reacties. Ik zal eerst beginnen met de twin center en alvast de baan opdelen in verschillende stroomkringen voor de toekomst!
Groet Bert