BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: R Fongers op 10 November 2008, 23:43:17
-
Ik heb af en toe last van valse bezetmeldingen op mijn TC. Deze treden sporadisch op en het gehele treinverkeer loopt in de soep. Ik vermoede eerst dat het met een S88 bezetmelder te doen had. Na veel geprobeer en gezoek heb ik uiteindelijk de Loconet aansluiting stofvrij gemaakt en werkt het weer zonder problemen. Dit is al een keer eerder gebeurd en heeft een paar maanden zonder problemen gewerkt. Ter info, ik heb een vennetje op de koelrip zitten om de temperatuur te drukken wat perfect werkt. Hierdoor is de stof productie hoger als normaal aan de achterzijde van de TC
Mijn vraag is of dit mogelijk is dat de Loconet aansluiting op de S88 invloed heeft.
Grtz Rob
-
Het is denkbaar dat stof (in het algemeen) bij electronica en printplaten kan leiden tot zwerfstroompjes. Afhankelijk van het type schakeling zou dat kunnen leiden tot een signaaltje, wat -in dit geval- wordt geinterpreteerd als een bezetmelding. Ik denk dat je het niet specifiek op 'de Loconet aansluiting en S88' moet betrekken, dat is wellicht een toevalligheid. De oorzaak is stof en de rest is niet precies voorspelbaar gevolg.
Sander
-
Rob,
Ik denk niet dat stof in staat is een bepaalde code van minstens 4 tekens lang kan veroorzaken.
Mvg
Wim.
-
Ik denk niet dat stof in staat is een bepaalde code van minstens 4 tekens lang kan veroorzaken.
Ik ook niet, zeker omdat er dan ook nog een checksum berekend moet worden :P
Grtzz,
Karst
P.S. Stof op de s88 aansluiting kan wel degelijk effect hebben. Zeker in dit vochtige jaargetijde...
-
Ook ik verwacht niet dat stof een correcte code van 4 tekens kan produceren, die kans is erg klein. Dat schreef ik ook niet.
De bezetmelding ontstaat mogelijk door mis-interpretatie van spanninkjes (of het ontbreken daarvan) in de logische schakelingen. De stof zelf lijkt nog het meest op een groot web van 'weerstanddraadjes tussen allerlei punten'.
Sander
-
Hallo Rob,
Vanuit de praktijk heb ik de ervaring dat stof wel invloed heeft op de koeling maar niet zo zeer het door jou omschreven problemen veroorzaakt.
Het probleem zal eerder gezocht moeten worden in een "gammele" verbinding/stekker of slechte kabel.
Door de kabel los te nemen en opnieuw te plaatsen zijn de kabels en/of stekkers bewogen en is er op dat moment weer voldoende contact om het probleem op te lossen, maar naar verloop van tijd kan het probleem weer terug komen.
Bij stekker verbindingen speelt contactdruk en corrosie een belangrijke rol.
Ik zou het probleem eerder hierin zoeken.
Controleerd de connectors en stekkers op eventule beschadigingen en corrosie, indien alles goed vervang dan de kabel.
Een slecht aangeknepen connector op de kabel heeft al vaker problemen veroorzaakt. ;)
Willem
-
Nog even ter info, de bezetmeldingen lichten op en verdwijnen weer dus niet constant en ook niet allemaal tegelijk maar random, lijkt op een lichtorgel.
Ik kan natuurlijk de niet bezette blokken zien maar ik vermoed dat deze net zo hard meedoen. Ik realiseer me dat als het weer gebeurd ik ook eens op het display van de TC zal kijken wat daar gebeurd want dat heb ik niet gedaan. Wat ik constateerde was op het scherm van Koploper
Rob
-
Rob, je hebt dus gewoon last van het aloude S88 probleem. Zal maar niet te diep zoeken. Het wordt meestal veroorzaakt door een commom-ground aansluiting die ten onrechte is verbonden met de S88 modules. Ook is de lengte en de ligging van de bedrading een mogelijke bron van ellende.
Mvg
Wim.
-
Oké Wim,
Kan ik wat aan die commonground doen. Het treed maar af en toe op
Grtz Rob
-
Hallo,
Als je wat van elektronika weet, dan kan je parallel aan de interne pull-up weerstand in het S88 IC (Ben type nr kwijt) een externe weerstand zetten van b.v. enkele K Ohms. Nu is die ingang erg hoogohmig, ik dacht tientallen k. Ohms.Daardoor worden opgepikte stoorpulsen vanaf je baan aardig onderdrukt.
Groeten,Peter
-
Oké Wim,
Kan ik wat aan die commonground doen. Het treed maar af en toe op
Grtz Rob
Nergens aansluiten op welke S88 module dan ook.
Mvg
Wim.
PS.: Welke types en uitvoeringen heb je ingebruik?
-
Wim,
Ik heb er 6 van Conrad Nr 212628 - 89, met aangebouwde diodeschakeling volgens jouw schema en 3 van jouw ingebruik.
Rob
-
Rob,
Op de (wat oudere) foto's van jouw baan laat je zien dat alle bezetmelders naast elkaar geplaatst zijn. Met grote -en lange- kabelbomen naar de baan. Je hebt het schitterend aangelegd en beschreven. Maar die lange kabelbomen worden wel vaak als storingsbron genoemd.
Ik doel op de foto's in deel 3 van je beschrijving. Of die nog actueel zijn, weet ik niet. Voor zover ik het goed heb begrepen, is het eigenlijk de bedoeling de bezetmelders gedistribueerd onder de baan te monteren en de grote afstanden te overbruggen met de patchkabels. Jij laat juist het tegengestelde zien - lange draadbomen en korte patchkabels.
Overigens maak je hele fraaie documentatie, m'n complimenten.
Sander
-
Sander,
Ik heb geen beschrijvingen gedaan van mijn baan ::) ::) dus denk dat je in de war bent. Wel filmpjes en zeer zeker niet van de electronica.
Grtz Rob ;)
-
Ja, sorry. Ik ben inderdaad in de war met de beschijving van iemand anders. Excuus.
Sander