BeneluxSpoor.net forum
Materieel => Materieelbespreking => Topic gestart door: Bob R. op 01 November 2008, 15:28:54
-
Ik heb diverse keer gelezen dat de Hamo/Trix 1100 slecht rijd.
Die ervaring heb ik zelf niet.
(http://i105.photobucket.com/albums/m219/amibo/PB018560.jpg)
Wat is het probleem met dit model ???
(ik wil hier niet gaan vergelijken met de zojuist uitgekomen Roco 1100 met botsneus...)
-
Geen problemen dus, dacht ik ook :-*
-
heb zelf de nieuwste trix 1144 gehad.
deze had een zeer beroerde trekkracht.
4 rijtuigen op een vlak stuk was al een probleem.
deze heeft hier dan ook maar een maandje gestaan.
tinus.
-
Heb ooit de 1139 gehad. Lawaai, beroerde trekkracht, stroomafname over 4 wielen.
-
Ik heb de Trix 1144.
Ik heb zat problemen met dat ding.
de rijeigenschappen zijn ronduit waadeloos.
-De trekkracht is niks, bij een IC met 6 rijtuigen doet hij al moeilijk.
-Op wisselstraten stottert dat ding als een gek (bij lage snelheid).
-Ik rij digitaal, en het optrekken verloopt heel erg onregelmatig.
-En enorm veel lawaai maakt hij (precies een cirkelzaag)
het enige wat ik goed gelukt vind aan deze loc, zijn de kap en de draaistellen.
Jos.
-
Lawaai ? typisch Marklin (geen excuus, goeie rede om de Roco binnen te halen!).
Maar trekkracht? (http://nl.youtube.com/watch?v=4C5F2ihYVjQ)
Bij mij 1 van de sterkere locomotieven, dit zijn beide dan wel de oudere versies.
4 rubber bandjes.
Stroomafname geeft alleen problemen door die schakelaar voor de afname van de bovenleiding.
Misschien is het alleen bij de laatste oplage? (mijn 2 exemplaren zijn niet digitaal)
-
Zo de ICE bestond vroeger ook al dus in de berlijns blauwe tijd. 0.2 seconden op topsnelheid. Ik hoop dat niemand zijn nek gebroken heeft.
-
;D, express zo loeihard gereden, test weetjewel ;)
-
haha snap ik. Anders had je beter een formule 1 circuit kunnen bouwen :P
-
Heb zelf een Märklin 1100 en hier valt me weer iets op. Net als bij de 1200 zijn de trekkrachtresultaten zeer wisselend. Nou ben ik benieuwd hoe dat mogelijk is. Ligging van de rails misschien?
Maar in ieder geval, ik heb de Märklin en die sleurt moeiteloos een trein van 4 meter over de baan. Normaal trekt hij 7 Märklin ICR rijtuigen en dat is geen enkel probleem. Toch blijf k het apart vinden.
Van het geluid moet je houden. Ik vind het niet erg. En bovendien heb je ook locs met sound en dat maakt ook een enorme herrie.
Maar het is echt je mening.
Mvgr Jan Wiebrand
-
Een loc met sound maakt inderdaad veel geluid, maar dat klinkt stukken mooier dan het gekrijs van de Trix koffiemolen.
Jos.
-
Lawaai ? typisch Marklin (geen excuus, goeie rede om de Roco binnen te halen!).
Maar trekkracht? (http://nl.youtube.com/watch?v=4C5F2ihYVjQ)
Misschien is het alleen bij de laatste oplage? (mijn 2 exemplaren zijn niet digitaal)
Nee hoor, ik had de allereerste Märklin hamo 1139. Was reuze blij dat de botsneus 1100 op de markt kwam. Met de eigenaardige kleustelling kon ik wel leven, maar ik vond hem gewoon niet prettig rijden. Hij is uiteindelijk definitief de deur uitgegaan toen ik overstapte op Rocoline en de wielen niet aan nem bleken te voldoen.
-
Ik heb zowel een hamo 1139 als een blauwe hamo1135. Bij beide loc's heb ik een hoogvermogens motor ingebouwd en ze lopen nog mooier dan ze al deden.
De trekkracht is bij beide loc's dik in orde. De bovenleidingschakelaar heb ik uit de stroomkring gehaald dus daar heb ik geen last van.
Belangrijk is wel dat je de loc's goed onderhoud geeft, veel meer dan bv roco.
1x per jaar het hele motordraaistel uitspuiten met wasbenzine en opnieuw smeren.
Paar nieuwe koolborstels erin en slipbandjes er onder en ze blijven ook goed rijden.
In principe zou je een trix 1144 op dezelfde manier goed moeten kunnen laten lopen.
-
Kan het misschien zijn dat de loc eigenlijk niet voor gelijkstroom bedoeld is? Ik dacht dat de gelijk- en wisselstroomversies wel dezelfde motor hebben.
Is er soms iemand die beide versies kent (bv. op een clubbaan) en daar iets over kan zeggen?
Ik heb zelf de 1144 (gelijkstroom) en ook allerlei problemen: met gelijkmatig rijden, met langzaam rijden, met de stroomafname, en met rijden door krappe bogen (komt vooral door de absurd geplaatste bovenleiding/rail voedingsschakelaar: binnen de draaicirkel van de draaistellen, zodat de loc maar met 1 van beide kant 'binnen' door een r2 boog kan. Over doordacht ontwerp gesproken...
De problemen met gelijkmatigheid werden wel minder na een paar uur ononderbroken inlopen. Het geluid vind ik geen probleem: lijkt in feite op dat van de echte (met een bijgeluid als een hoge toon ergens erdoorheen).
-
Er zijn technisch verschillende versies.
1. De loc is in eerste instantie voor drierail ontworpen. Intertijd betekende dat de driepolige draaistelmotor met veldspoel.
2. Voor de hamo-versie werd de veldspoel vervangen door een permanent magneet (hamo-magneet), werden uiteraard de wielen geïsoleerd en diodes naar de lampjes geplaatst. De flenzen voldenden niet aan de nem-normen voor tweerail en de stroomafname bleef van 4 wielen.
3. De 1144 kreeg dezelfde motor, maar met zogenaamde hoogvermogenonderdelen: vijfpolig anker en sterkere magneet (die onderdelen kon je ook in de oudere locs monteren). Dat was voor drierail en tweerail hetzelfde. Bovendien heeft de 1144 wel wielen die aan de nem-norm voldoen.
Het model is vaker aan de orde geweest en er lijken flinke verschillen in het gedrag van afzonderlijke exemplaren zitten.
-
Hoi,
Ik had ooit de Hamo 1139 en die liep eerst beroerd en krijste harder dan een krolse geit. Na een smeerberurtje werd het aanzienlijk beter (bijna perfect zelfs).
Nu heb ik sinds een paar jaar de Trix 1144 en heb daar ook eigenlijk geen klagen over; zowel over de rijeigenschappen, trekkracht als geluid niet.
Zodoende gaat Trixie 1144 voorlopig ook nog niet de deur uit.
Bart
-
En een probleempje wat nog niet genoemd is, maar wel opviel bij de Trix 1100: het nummer had een rare spatiëring. Het leek meer op 1 144 dan op 1144. Maar Roco doet het met de recent uitgebrachte blauw/gele versie geen haar beter. :P
-
Ze hebben voor alle cijfers een gelijke spatieëring aangehouden, zoals je op typemachines had (wie kent ze noch), terwijl je voor smalle cijfers en letters je dit moet verkleinen om een regelmatig tekstbeeld te verkrijgen.
Dus gewoon knulligheid.
Groet Gerrit
-
Misschien ligt het er ook aan welke rails je gebruikt.
Ik gebruik Fleischmann met bedding, geen enkel probleem.
-
Ik denk niet dat deze problemen aan de rails liggen wat je gebruikt.
Ligt puur aan de aandrijving, als het aan de rails lag dan hoorde je het geratel van de flenzen op de railklemmen.
En dat is niet het geval bij de Trix, want deze heeft best dunne flenzen.
Jos.
-
Heb sinds een jaar 2x trix 1100 (1 met een 1117 kap). Rijden perfect, kruipen geen probleem (zit in beide lp3 decoder).
Er is één probleempje geweest. Over het motorblok lopen twee draadjes naar de verlichting. Bij één loc zaten deze te strak en duwden op een koolborstel, dit gaf natuurlijk problemen. Draadjes omleiden en klaar.
Gerard.
-
Ik had het probleem trekkracht ook bij mn 1144. Met 4 flm ic rijtuigen begon hij al te slippen op een kleine helling, maar daar is een hele simpele oplossing voor. Het probleem zat bij mij in de antislipringen die te hard zijn. Ik heb de flm 544006 antislipringen geplaatst, die een stuk zachter zijn. En nutrekt hij 10 rijtuigen mee de helling op en hij slipt niet. Bij de trix 1200en heb ik de antislipringen flm 544007 gebruikt.
-
Dat probleem van slippen ken ik ook, daar heeft de 1154 last van. Als hij vanaf het opstelterrein (op het lage niveau) naar het station op het hoge niveau moet komt ie meestal niet boven met 6 intercityrijtuigen. Na het volledig rijden van zijn schema komt ie via dezelfde helling wel boven ???. Zal morgen de truc met de flm bandjes eens uitproberen.
Het geluid is ook verschillend bij de diverse loks, ondanks dat ze allemaal geheel schoongemaakt en gesmeerd zijn gedurende het afgelopen half jaar (en natuurlijk nieuwe koolborstels erin). De 1144 is vrij stil, de anderen maken wel wat meer geluid maar reutelen lang zo hard niet als mijn motorpost.
Voor de volledigheid een line-up foto van de 4 1100-en welke in gebruik zijn (1144, 1130, 1139 en 1154), allemaal uitgerust met een Kuehn decoder, cabineverlichting, LED frontseinen en een flinke buffercondensator voor als de stroomafname het even laat afweten.
Ze rijden alle 4 goed, ik ben er blij mee. :)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP0552.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP0552.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP0556.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP0556.jpg)
Jelle.
-
De 1130 leeft dus nog ;).
Gerard.
-
Met het aanschaffen van de Marklin 1144 ongeveer 4 jaar geleden is bij mij het modelspoorvirus na 25 jaar weer aangewakkerd.
Mijn Marklin 1144 heeft prima rijeigenschappen, kan probleemloos kruipen over de baan en heeft mooie optrek-en afrem eigenschappen bij seinen met de rem-modules. Slippen op hellingen met een zware last is mij niet bekend, hij trekt alles zonder problemen. Ook het geluid van de machine is minimaal, zeker verwaarloosbaar als je het vergelijkt met de Marklin 1211 lok. Ondanks dat dit de zelfde hoogvermogen motor betreft. Af en toe een drupje olie heeft de motor wel nodig en onlangs heb ik de sleper vervangen door een Roco fluistersleper. ;)
-
Gevonden! De reden waarom mijn 1144 niet door R2 bochten ging. Slordigheidsfoutje van Marklin, wel oplosbaar.
Oorzaak 1 (al eerder gevonden) was: de rail/bovenleidingschakelaar. Deze moet precies in de middenstand staan, anders raakt-ie een draaistel. Bedrijf via de rail is dan mogelijk (ik heb geen bovenleiding, of dat ook kan weet ik dus niet). Dit loste het probleem echter niet helemaal op.
Oorzaak 2 (net ontdekt): het motordraaistel wordt ook van binnenuit in z'n beweging gehinderd. Probleem voelt aan alsof de draadjes aan de motor net te kort zijn, en het draaistel terugtrekken in 'rechtdoor' positie. Bij controle binnenin blijkt dit echter niet het geval te zijn.
Werkelijke oorzaak: er zat een gietboom-rest aan een van de horizontale geleidingen van het motordraaistel (aan de zijkant), die het draaistel hindert.
Handelwijze ter oplossing:
1. Leg lok op z'n kop
2. verwijder kap (met schroef aan onderzijde, tussen draaistellen)
3. verwijder draaistelzijkant van motordraaistel (schroef in de buurt van de koppeling; als deze weg is, draaistel iets naar achteren bewegen: 2 nokken aan achterzijde draaistel komen nu vrij, en draaistelzijkanten kunnen worden verwijderd).
4. verwijder bevestigingsplaat draaistel (weer met schroefje, in het midden van draaistel).
5. het hele motordraaistel kan nu naar 'boven' toe worden uitgenomen, door het voorzichtig langs de horizontale geleidingen te voeren.
6. controleer de halve-maan vormige delen van de geleidingen op onregelmatigheden. Bij mijn exemplaar zat aan een van die ronde vlakken (van een zijkant-geleiding) een scherpe gietrest, die de beweging van het draaistel hinderde.
7. probleem wegvijlen met rond vijltje; zorg dat vijlsel niet in motor of andere bewegende delen komt (en eigenlijk ook nergens anders in de lok)
8. lok weer monteren
-
Ook het probleem met het slippen van mijn 1154 is inmiddels opgelost. Nieuwe asb's zijn inmiddels binnen (duurde even voordat ik ze had, idd flm 544006), ze zijn er deze week op gelegd en vanavond koud vanaf het opstelterrein naar boven was geen enkel probleem. Zelfs stoppen en weer terug op gang, geen punt.
Edit: hij heeft net z'n volledige schema gereden, ik heb de indruk dat deze lok nu ook een stuk stiller is. Wat eigenlijk ook niet verbazingwekkend is met een stuk zachtere banden onder de geluid producerende en resonerende motor.
Jelle.