BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: wvdm op 02 October 2008, 08:16:13

Titel: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: wvdm op 02 October 2008, 08:16:13
Hallo,

Steeds meer modelspoorfabrikanten maken eenmalige modellen.
Rennen naar de winkel, anders is het model uitverkocht, tja, eenmalig.
Vaak is alleen een nummer veranderd, joepie, weer een nieuw model.
Rennen anders loop je het "nieuwe" model mis.
Of de kleur is veranderd van een model van Adam en Eva, zo oud al.
Voor mij als zeeman is het zo niet leuk meer om treinen te sparen.
O, en als het nou echt eenmalig is. De TEE-ram van Marklin was er wel, dan weer niet, nieuw model, haha, dezelfde oude van 1964,  dan weer niet, dan weer als nieuw model, dan weer uit het programma.
Nieuw model, die ouwe troep, met een andere stekkertjes.
Wat is jullie mening?
Is het een goede of een slechte zaak?

Groetjes
Wil
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: Jos B. op 02 October 2008, 08:59:02
Veel producenten die zeggen een eenmalige productie te maken lopen eerder de kans dat de modellen ook daadwerklijk verkocht worden.
Dat ligt vaak aan het fijt dat mensen denken dat het model daarna niet meer zou komen.
En dat is dan ook kassa voor de fabrikant, importeur en winkelier.

Want het is nu eenmaal zo dat voorraden geld kosten.
En als je een eenmalig model aankondigd dan loop je niet zo gauw het risico dat je met enorme voorraden blijft zitten.

Er zijn voorbeelden dat een fabrikant een eenmalig model aankondigen, en dat enkele jeren later nog eens uitbrengt, dan is het in mijn ogen niet meer eenmalig.
Ik kan er alleen niet zo vlug opkomen welke fabrikant het is, maar dat zal me later wel eens te binnen schieten.

Er is volgens mij ook wel eens een eenmalig model uitgekomen dat enkele jaren later gewoon een productie model werd.




Ja en of het een goede of slechte zaak is, dat kun je van 2 kanten bekijken.

De fabrikant kan er zo goed als zeker van zijn dat ie zn handel verkoopt, dat is dan weer goed.

Maar een bij eenmalig model wordt vaak ook de prijs kunstmatig hoog gehouden, en dat is dan weer niet zo goed voor de consument.
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: henk op 02 October 2008, 09:07:22
Wat bedoelen we dan met een eenmalig model?
Echt eenmalig komt weinig voor en dan nog meestal als het model niet blijkt te verkopen. Daar moet je dus gewoon niet intrappen. Dat weten we nu wel.
Maar 'eenmalige' nummervarianten is toch prima. Ik heb liever om de zoveel tijd een model met een nieuw nummer dan dat er 10 jaar lang dezelfde nummervariant te koop is.

Weer anders is de veranderde aanpak van fabrikanten. Ook fabrikanten maken liever geen grote aantallen meer die ze 10 jaar lang uit voorraad verkopen. Dat is peperduur, zowel voor de fabrikant als de detailhandel. Liever een vrij kleine productierun snel uitverkopen en dan kijken of er nog markt voor een nieuw nummer is. Zo niet, een paar jaar wachten.
Kan vervelend zijn, maar op die manier is het mogelijk nog modellen voor kleine markten te maken. Daar hebben we die stroom aan goede NL-modellen van de laatste jaren aan te danken.
Prima ontwikkeling wat mij betreft. Ik kan hooguit zo nu en dan een model missen dat vroeger niet eens zou zijn geproduceerd.
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: Ronald Halma op 02 October 2008, 10:19:33
Mijn "boon in de pot": de amerikaanse fabrikanten doen dit al langer. Zo rond eind negentiger jaren van de vorige eeuw begonnen ook zij met eenmalige productie's / modellen. Zelfs nog op voorbestelling, was je te laat kreeg je het model niet. Stelling was om precies dat te produceren wat verkocht ging worden. Dus zoals al hiervoor vermeld geen voorraden bij de fabrikant waar men niet meer vanaf komt.
Wat je later zag in de jaren daarna was dat diezelfde fabrikanten met varianten kwamen van de eerste modellen. Wel met verbeteringen overigens die het model en de afnemer ervan ten goede kwamen.

Nog steeds hanteren zij (de amerikaanse modelspoor fabrikanten) de voorbestel-politiek. Blijkbaar is het een goed en veilig systeem dat voorkomt dat de fabrikanten blijven zitten met modellen die nooit verkocht worden. Wel is het zo dat zij een ietsje meer maken voor de "vrije" markt, d.w.z. die mensen die niet voorbesteld hebben.

Slecht of goed? In mijn ogen goed. Wel dwingt het je min of meer om toe te slaan als een bepaald model komt dat je eigenlijk niet direkt hebben wilt, maar wel koopt omdat je niet mis wil grijpen. In dat opzicht werkt het markt-technisch dus ook prima voor de fabrikant!

Maar laten we wel wezen; als dit voorkomt dat fabrikanten omvallen, dan is het toch goed zo? Het komt de modelspoor hobby in het algemeen dan toch ten goede? En daar profiteren we allemaal van.

Grtz,  8) Ronald 8)

Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: Han Zijlstra op 02 October 2008, 11:11:40
In de usa kent men in weze 3 varianten:

1ste = verkoop bij vooruitbestelling ( meeste kans dat je dat model ook krijgt.
2ste = iets meer produceren voor de "vrije markt"  gokje voor de klant
3ste = dump van restant om zo snel mogelijk van de overgebelven voorraad af te komen. ( zie o.a Trainworld e.a)

Men produceert gewoon sneller en doeltreffender.
Is ook beter dan jaar in jaar uit dezelfde items in een catalogus te zien.

Geeft ook een veel leukere bedrijfsnummer variatie
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: stig op 02 October 2008, 13:56:38
Er wordt niet zomaar "wat" extra voor de vrije verkoop geproduceerd. Dit zijn bestellingen van winkeliers, wat zij inschatten nog "vrij" te kunnen verkopen aan jan en alleman die vergeten te bestellen om welke reden dan ook. En soms blijkt dat te rooskleurig ingeschat en die modellen kom ik meestal wel tegen op ebay... ;D
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: Albert.H0 op 03 October 2008, 00:01:54
Ben er niet geheel positief over. Ook iemand die begint met deze hobby, omdat ie bijvoorbeeld ergens een leuke baan met mooie treinen heeft gezien, wil bepaalde modellen kopen. Jammer, niet meer in de winkel, zijn al eens geproduceerd, komen niet meer, misschien nog te vinden op ebay/marktplaats. Niet echt het scenario voor een vliegende start in deze, volgens sommigen, vergrijzende hobby. Voor een hobby waar verzamelen en tijdperken ook belangrijk zijn zou een langere verkrijgbaarheid niet verkeerd zijn. Maar ja, de kosten hè.
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: stig op 03 October 2008, 00:26:32
Kletskoek, d'r ligt altijd wel wat lekkers in de winkel om mee te beginnen. Verzamelen is niet alleen maar naar de winkel lopen en bestellen. Dat is toch ook leuk, dat je eBay en Houten moet afstruinen naar dat ene nummer? ;)
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: santerdam op 03 October 2008, 00:30:21
Mijn kijk op de eenmalige serie's is een beetje anders. Het opent veel meer variatie voor de modelspoorders.

In een land (bijvoorbeeld Nederland) is 'kapitaal' beschikbaar om een x aantal 'eenheden' (locs, wagons enz) te verkopen. Dat is het bedrag dat de spoorders tesamen kunnen uitgeven in 1 jaar.

Dat aanwezige kooppotentieel kun je invullen met een beperkt aantal modellen in grote oplage. Of een groot aantal modellen in beperkte oplage.
Met een beperkt aantal modellen zijn kopers snel uitgekeken bij jouw producten - dus gaan ze bij je concurent kijken. En omgekeerd, met veel modellen krijg je aandacht van mensen, die voorheen bij de concurent kochten.

Tweede voordeel van kleinere serie's is, dat er een redelijk goede handel in tweede hands materiaal ontstaat. Dat is gunstig voor mensen die graag 'n bepaald model willen hebben. Het is ook gunstig voor mensen, die graag snel verkopen om weer eens wat anders te kopen. Die laatste groep koopt makkelijker iets nieuws bij je, het spul is goed verkoopbaar.

Over het algemeen is een gezonde tweedehands markt gunstig voor het genereren van nieuwverkoop. (Bekende truc in de auto-wereld : een nieuw model gaat met enorme bonussen de lease in, zodat binnen 'n jaar de tweedehands markt op gang komt)

Sander
Titel: Re: Eenmalige modellen. Goed of slecht?
Bericht door: stig op 03 October 2008, 00:32:53
(Bekende truc in de auto-wereld : een nieuw model gaat met enorme bonussen de lease in, zodat binnen 'n jaar de tweedehands markt op gang komt)

Oh, waar krijg jij elk jaar een andere auto?