BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: MB6400 op 28 September 2008, 19:19:58
-
In het boek "Industrielocomotieven" staan een aantal foto's van de spooraansluiting bij Maasglas in Tiel (blz 158).
Op deze foto's zijn bollenwagens te zien getrokken door een prive O&K locje. Kan iemand mij vertellen wat er in de bollenwagens vervoerd werd tbv van de productie bij Maasglas ?
Daarnaast is ook alle info mbt ander spoorvervoer en bijbehorende wagens welkom.
Heeft verder iemand misschien foto's van de spooraansluitingen en de fabriek van Maasglas in Tiel ??
BVD
-
er werd soda in aangevoerd, meestal afkomstig uit Delfzijl. Soda is ''een van de grondstoffen voor de glasproductie. De bediening van de spooraansluiting vond plaats vanuit Tiel met de buurtgoederentrein (tractie DE-loc 2400, latere 2200) die via Geldermalsen kwam en ook Kesteren bediende.
groet,
Wim
-
Ook de 6400 heeft er nog gereden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/6410_met_3_bollenwagens_Tiel_op_26_07_1991_om_1135.jpg)
Niet op de aansluiting zelf, maar op weg er naar toe. De 6410 met 3 bollenwagens uit Delfzijl op 26-07-1991 ten oosten van het station.
Groeten Harry.
-
Heren,
bedankt voor de reacties !!
Weet iemand toevallig waar ik het sporenplan en evt een aantal foto's van de fabriek zou kunnen vinden.
Staat deze fabriek er trouwens vandaag de dag nog?
-
Hier staat het sporenplan.
http://www.sporenplan.nl/figuren/tekeningen/ns/ht.gif (http://www.sporenplan.nl/figuren/tekeningen/ns/ht.gif)
Succes
-
Hier staat het sporenplan.
http://www.sporenplan.nl/figuren/tekeningen/ns/ht.gif (http://www.sporenplan.nl/figuren/tekeningen/ns/ht.gif)
Succes
:o :o Super !! bedankt voor de link, die is gelijk opgeslagen !
-
Als je op die site het sporenplan niet vind, dan bestaat het waarschijnlijk ook niet. Hij is vaak erg snel met het updaten. ook de nieuwe sloelijn is al up to date etc...
-
Ik heb tot vorig jaar in Tiel gewoond en inderdaad, de fabriek staat er nog en heeft onlangs alwéér een nieuwe naam gekregen: AGC. Voorgaande namen waren onder andere Maasglas en Glaverbel.
De fabriek staat er al zolang ik weet (ben nu 29) en zal ook echt niet gaan verdwijnen gezien de goede bereikbaarheid, de centrale ligging in het land en een eigen haven aan het Amsterdam-Rijnkanaal.
De sporen liggen er ook nog allemaal, maar worden nooit meer gebruikt. Naast het spoor wat naar de fabriek loopt, heeft dat spoor ook nog één of vertakking naar een ander deel op industrieterren "Kellen". Deze aftakking loopt naar een betoncentrale die ondermeer prefab vloeren maakt voor woningen.
Links:
Hier een foto van het spoor wat onder de sluis langs het Amsterdam-Rijnkanaal loopt. Dit ligt dus tussen de aansluiting Tiel-Arnhem en de glasfabriek (http://www.gelderlander.nl/multimedia/archive/00786/DG_4733680_4733680-_786017b.jpg)
En hier een artikel over het industriespoortje. (http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/3285187/Tiels-industriespoor-behouden-of-opbreken.ece)
Nog een artikel met de reactie van AGC. (http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/3285186/AGC-spoor-van-strategisch-belang.ece)
En hier een kaartje van industrieterrein Kellen. (http://www.torenvlied.nl/images/bellstraat.jpg)
Let op, rechts onder zie je bij de "Bulkweg" een witte lijn afbuigen en onder de snelweg doorgaan. Dát is het industriespoor wat dus naar de fabriek loopt (langs het water met eigen haven) en dus ook nog verder het industrieterrein op gaat richting de Zuiderhavenweg. Het spoor naar de Zuiderhavenweg is wat moeilijker te vinden, het spoortje naar de glasfabriek is simpeler op te sporen.
Overigens wordt het lastig om bij de wissel te komen die dus ligt in het traject Tiel-Arnhem, omdat het spoor flink hoger ligt in verband met brug over het sluizencomplex. Je kunt wel onderaan komen waar het industriespoor onder de snelweg en betuwelijn doorgaat. Je ziet dan wel heel mooi de boog die het industriespoor maakt. Daarna kun je, tot aan de poorten van de glasfabriek, het spoortje volgen. Hoever je het spoor kan volgen richting de Zuiderhavenweg is mij niet bekend.
Eventueel kan ik eens wat foto's maken, 'k ga in oktober voor een weekendje naar mijn geboorteplaats.
Roland.
-
Hoi Roland,
heel erg bedankt voor je reactie en de links. Als je tijdens je weekend in Tiel foto's zou willen en kunnen maken, houd ik me van harte aanbevolen !
Weet je toevallig ook of de fabriek voor prefab delen ook gebruik maakt van de sporen op het terrein van de glasfabriek ?
Groeten en BVD,
Marc
-
Nee, de glasfabriek zit ná de wissel, dus die heeft in feite niets met de glasfabriek te maken. De wissel ligt ook langs het kanaal af als ik het me goed herinner, ben er vroeger wel eens geweest met de fiets als klein menneke hi.
Het spoor loopt sowieso naar de glasfabriek en zou eventueel weer in gebruik kunnen worden genomen, of dat ook voor de aftakking naar de betonfabriek geldt betwijfel ik, aangezien er wel wat bedrijven zijn (her-)gebouwd en ik weet niet of die aftakking nog helemaal intact is.
Dat gaan we volgende maand even bekijken :D
Roland.
-
Hoi Roland,
Alvast bedankt voor je hulp. Ik ben erg benieuwd naar de foto's
Groeten
-
er werd soda in aangevoerd, meestal afkomstig uit Delfzijl. Soda is ''een van de grondstoffen voor de glasproductie. De bediening van de spooraansluiting vond plaats vanuit Tiel met de buurtgoederentrein (tractie DE-loc 2400, latere 2200) die via Geldermalsen kwam en ook Kesteren bediende.
groet,
Wim
Nog even aansluitend op bovenstaand bericht.
Welke grondstoffen zijn er nog meer nodig voor het produceren van glas welke per spoor vervoerd werden cq zouden kunnen worden ? M.a.w. welke andere goederenwagens (naast de bollenwagens) voor aan- of afvoer zou je op het terrein van een glasfabriek mogen verwachten ?
-
Sowieso is er zand nodig. Vroeger gebruikte men ook Borax als smeltmiddel. En er kan stookolie worden gebruikt om de ovens mee te verwarmen.