BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: HuubvG op 23 September 2008, 19:13:11
-
In dit draadje wil ik het eens hebben over klokankermotoren en of ze het nu wel of niet doen met PBM, pulsbreedtemodulatie. Met of zonder vliegwiel.
De afgelopen week ben ik het onderwerp in verschillende draadjes tegengekomen. Daar het me erg boeit en het in de andere draadjes een tikkeltje off-topic wordt, heb ik maar een nieuw draadje geopend.
Lang geleden heb ik gelezen of gehoord, dat Faulhaber- en andere klokankermotoren het niet zo goed zouden doen op PBM. Een artikel in RM van Klaas Zondervan zou de bron kunnen zijn geweest. Toen ik onlangs op zoek ging naar aandrijving voor de motrices van Train Jaune, ontweek ik telkens de klokankermotoren, met dit verhaal in mijn achterhoofd. Want met PBM rijden is wat ik doe.
De afgelopen week werd me in een aantal draadjes duidelijk, dat klokankermotoren het juist wel goed doen op PBM. Mits er dan weer een vliegwiel aan zit, werd er in het laatste bericht aan toegevoegd. Ja en in de meeste locjes zit al een vliegwiel, maar als ik daar nu geen plaats voor heb? Is een klokankermotor dan toch af te raden?
Wil ik graag weten in hoeverre anderen daar iets over kunnen zeggen, eventueel uit eigen ervaring sprekende...
-
Huub, ik heb zelf een tijd met pulsbreedte gereden na aanvang met m'n amerikaans, en heb nooit enig nadeel aan geen enkele loc gemerkt.
Waarom neem je de proef niet op de som, bouw een loc om op een klokankermotor en test het uit. Dan weet je het toch? En er gaat tenslotte niets boven eigen ervaring met de daarbij behorende leermomenten, toch?
Grtz, 8) Ronald 8)
-
In DINAMO worden analoge treinen ook met pwm aangesproken.
Dit is een tekstje van de DINAMO website
.....Als je beschikt over loks met een klokankermotor (ook wel Faulhaber genoemd) dan gedraagt deze zich op pulsbreedtemodulatie duidelijk anders dan normale motoren. Ook een klokanker laat zich echter op pulsbreedtemodulatie goed regelen. Als je gebruik maakt van de combinatie DINAMO/Koploper zijn de onderlinge verschillen in de besturingssoftware volledig op te vangen......
Het probleem zit hem, voor zover ik weet, in de lage "aanvangs"weerstand tijdens het opbouwen van de inductie en heeft een relatie met de pwm-frequentie.
Het probleem wordt erger als je bijv in de pwm ook een HF signaal zet om permanente verlichting te voeden. De motor zal dan door de lage inductie weerstand opwarmen.
In de DINAMO handleiding staat daarom deze tekst als waarschuwing
......biedt de mogelijkheid je treinen en locs te
voorzien van permanente verlichting door middel van een
“HF”wisselspanning. De meeste locs kunnen gewoon tegen deze
wisselspanning, maar sommige motoren niet. Faulhaber motoren staan
erom bekend dat ze hier NIET tegen kunnen en moet je bij gebruik van
deze functie beschermen door er een smoorspoel van ca 10mH (milliHenry)
mee in serie te schakelen........
Ikzelf heb nog geen problemen met mijn N-loks ervaren (ik zou niet eens weten welke loks een faulhaber motor hebben) maar gebruik ook geen permanente verlichting.
Remco.
-
Deze motoren kunnen worden aangestuurd met een PWM.
Alle digitale decoders sturen de motoren aan met PWM.
De truuk is dat voor dit soort motoren een hoge frequentie gekozen moet worden, vanaf iets van 20Khz.
-
Bedankt zover voor de antwoorden.
Ronald, je zegt:
Waarom neem je de proef niet op de som, bouw een loc om op een klokankermotor en test het uit. Dan weet je het toch? En er gaat tenslotte niets boven eigen ervaring met de daarbij behorende leermomenten, toch?
Tot nu toe niet gedaan, vanwege het vastgeroeste gerucht van het heet worden. En zoiets wil je niet inbouwen in kunststof met een lage smelttemperatuur. Nu duidelijk is geworden hoe dat precies zit - hierboven door jullie uitgelegd -, kan ik zeker eens gaan kijken naar aandrijving met klokankermotor.
Ja juist, eerst eentje proberen en als het bevalt, de rest ook hiermee uitrusten. Ook rijd ik met Fleischmann trafo's die MSF afgeven. Ook een soort pulsbreedte, maar op een andere manier dan de zelfbouw pbm die ik gebruik voor rangeren. Maar eens zien hoe het met de MSF toegaat...
-
Huub,
eerst over MSF: dat is eigenlijk gewoon dubbelzijdig gelijkgerichte spanning. Maar bij het opdraaien van de knop begint het met halve golven, dus alleen de oneven "bulten" worden doorgelaten. Als die bijna hun maximum hebben bereikt beginnen de even bulten er bij te komen.
Over de Faulhaber: ik heb 1 loc met zo'n motor, zelf omgebouwd. Die draait op PWM volgens het Weistra systeem. D.w.z. in het begin pulsen van ca. 30 Hz, als je de regelaar opdraait wordt niet alleen de pulsbreedte groter, maar tevens wordt de frequentie hoger, tot ca. 100 Hz. Dat motortje reageert daar uitstekend op, loc kan kruipen. Door de vrij lage frequentie knort hij duidelijk hoorbaar bij het optrekken, maar dat stoort mij niet, past wel bij een dieselloc.
Op mijn baan werk ik met Permaloog, dus tussen de rijpulsen door staat er 20kHz hoogfrequent op de baan. Daar kan een klokanker duidelijk niet tegen. Daarom staat er een smoorspoel in serie met de motor.
Meer daarover is te zien op mijn website onder het hoofdstuk Permaloog.
-
Ook Klaas bedankt voor de duidelijke uitleg, waarmee het laatste beetje twijfel is weggenomen, mocht dat nog over zijn. Dan neem ik ook aan dat de Uhlenbrock afrem- en optrekmodules geen problemen zullen opleveren.
-
Op de modelbaan van nienoord rijden we al 14 jaar op div. PBM besturingen. En verder weinig problemen. En ook met oudere loks van flm. waar nog geen vliegwiel in zit rijden ook zonder al te veel schokken met optrekken. Wat ik zelf wel een nadeel vind, is dat er tegenwoordig veel modellen uitkomen waar standaard al een decoder in is gebouwd wat allerlei rare dingen doet op een baan met PBM besturing. En verder dat led front en sluitseinen in de verkeerde richting zacht gaan branden. Maar verder rijdt het goed, en ook langzaam rijden met de oude flm loks gaat goed.