BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Jan van den Berg op 20 September 2008, 18:16:30
-
Hoi forum leden,
Ik heb een oude Roco elfhonderd catnummer: 4157A die altijd slecht liep. En heb ik besloten de tanwielkastjes eens goed schoon te maken met wasbezine . Dat was wel nodig daar het bruine vet of olie helemaal hard geworden is.Nu alles goed schoon is wil ik vragen of ik witte vet van Roco moet gebruiken of gewone Roco olie?.In mijn jongere elfhonderds ( ik heb er twee) zit wel het witte vet in de tandwielkastjes.
Met vriendelijke groeten
Jan van den Berg.
P.S. Een eerder draadje is ook gemaakt daar ik een Maschima motor wil inbouwen. :D
-
Voor de tandwielen zou ik geen olie gebruiken. Dat loopt er te makkelijk vanaf. Vet blijft beter op zijn plaats zitten.
Maar ik weet niet of je perse Roco vet moet gebruiken. Geen idee wat daar zo bijzonder aan is.
-
Vet, geen olie.
Ton
-
Zuurvrije vaseline werk goed om tandwielen te smeren. Volgens mij is speciaal Rocovet niet nodig.
Maarten
-
Geen idee wat daar zo bijzonder aan is.
Waarschijnlijk de prijs ;D
-
Geen van tweeen. Olie loopt er tussenuit. Vet trekt te veel vuil aan, en gaat op den duur verharden. Je kunt beter naar een zaak gaan waar ze radiografisch bestuurde race-auto's verkopen. Daar kun je een soort vloeibaar vet kopen, dat wat dikte betreft precies tussen olie en vet inzit.
-
Vet trekt te veel vuil aan, en gaat op den duur verharden.
In een Roco loc zijn de tandwielen helemaal ingekapseld. Dus er valt weinig vuil aan te trekken. Bovendien ben ik er niet zo zeker van dat het originele Roco vet verhardt. Dat vloeibare vet, verhardt dat dan niet?
Jouw oplossing met dat vloeibare vet lijkt me alleen interessant als het goedkoper is dan het originele witte vet van Roco, en als vaststaat dat het de kunststof tandwielen niet aantast.
-
Daar kun je een soort vloeibaar vet kopen, dat wat dikte betreft precies tussen olie en vet inzit.
Als ik het zo lees, lijkt dat wel op Roco vet. Misschien is dat wel het antwoord op de vraag wat er zo bijzonder is aan Roco vet.
-
In een Roco loc zijn de tandwielen helemaal ingekapseld. Dus er valt weinig vuil aan te trekken. Bovendien ben ik er niet zo zeker van dat het originele Roco vet verhardt.
Het witte Roco vet blijft mooi dik vloeibaar, maar het oude bruine vet, zoals op de eerste 2200'en, wordt helaas wel hard. Ik ben met een 2200 uit de eerste serie bezig waarvan de tandwielen al een poosje liggen te weken, de boel was totaal verkleefd.
-
Wat je ook kunt proberen, dit heb ik van mijn handelaar. Klokkenvet van een juwelier. Het is een heel goede vetsoort en verstaft niet.
-
Ik gebruik altijd dit spul (http://www.lokfett.com/). Volgens mij van oorprong ook horlogemakersvet. Dat mag in geen geval gaan aankoeken. Vermoedelijk is het Rocovet net zoiets.
-
Hallo Klaas,
In een Roco loc zijn de tandwielen helemaal ingekapseld. Dus er valt weinig vuil aan te trekken.
Ik heb ook zo'n oude Roco en ik weet niet of die nu helemaal is ingekapseld. Het is in elk geval geen Meden en Persen want ik heb ook Roco locs die niet geheel ingekapseld zijn. Navenant zal dus de vervuiling zijn door exteren invloeden.
Bovendien ben ik er niet zo zeker van dat het originele Roco vet verhardt. Dat vloeibare vet, verhardt dat dan niet?
Jouw oplossing met dat vloeibare vet lijkt me alleen interessant als het goedkoper is dan het originele witte vet van Roco, en als vaststaat dat het de kunststof tandwielen niet aantast.
Vet verouderd (vluchtige stoffen verdwijnen) en zal dus hoe dan ook taaier c.q. harder worden. Tandwielen slijten hoe dan ook (want er is altijd mechanische frictie) en het vet neemt dus het slijtagemateriaal op van de tanwielen. Dus het vet vervangen moet ook een keer. Natuurlijk gaat het bij metaal op metaal en metaal op kunststof harder dan kunststof op kunststof.
Maar een goede kwalitiet vet (en ook olie waar nodig) is geen luxe. Verder moet het vet natuurlijk niet te veel weerstand veroorzaken en moet het de tandwielen niet aantasten. Wie op zeker wil gaan neme dus de wellicht wat duurdere middelen van de fabrikant.
Let er overigens ook op met het schoonmaken van tandwielen etc. dat de gebruikte middelen de tandwielen niet beschadigen, zowel vloeistoffen als mechanische.
Overings, vet en olieën zijn gespecificeerd voor bepaalde temperaturen dus dien je daar ook in zekere mate rekening mee te houden. Het is dan ook niet vreemd dat "Ijs- en ijskoude" locs slecht lopen. En als het vet of olie te heet wordt kan het gaan inbranden op assen etc.
Hennie
-
Jan, gewoon lekker bij Piet Peetoom (GM&S) een tube LaBelle vet kopen en dat er op/in doen. Super spul en goed. Niet meer, en niet minder.
Grtz, 8) Ronald 8)
-
Volgens mij raadt iedereen zo'n beetje hetzelfde aan. ;D
Van dat zachte vet dat speciaal voor fijnmechaniek is bedoeld. Wordt niet snel hard en blijft toch op draaiende onderdelen op zijn plek zitten.
Of er prijsverschillen tussen de goede merken zijn, weet ik niet, maar eigenlijk kan dat het punt niet zijn. De meeste mensen doen jaren met een tubetje. Roco-vet is in ieder geval gemakkelijk verkrijgbaar.
Op de eerder door mij genoemde site vind je overigens handige informatie over smeermiddelen voor de modelbaan. Zacht vet voor de modelbaan, hard vet voor Deutsche Bahn (http://www.lokfett.com/oelfettschmierung.htm).
-
Ik gebruik wit vet van Molycote, dat gebruikten we vroeger voor mechanieken van videorecorders etc. Blijft jaren goed en werkt op alle kunststof aandrijvingen voortreffelijk. Zelfs oude Lima's lopen er lekker op ;D
Bessel
-
Maar een goede kwalitiet vet (en ook olie waar nodig) is geen luxe. Verder moet het vet natuurlijk niet te veel weerstand veroorzaken en moet het de tandwielen niet aantasten. Wie op zeker wil gaan neme dus de wellicht wat duurdere middelen van de fabrikant.
En daar zit voor mij nou juist de hik. Want wat is een goede kwaliteit? En je kan natuurlijk wel de duurdere middelen van de fabrikant nemen, maar ik zou graag willen dat die fabrikant uitlegt waarom dat beter is dan b.v. motorolie of kogellagervet.
Kortom, het stoort mij dat de fabrikanten niks vertellen over de speciale eigenschappen van hun smeermiddelen. En dan ben ik zo eigenwijs om te veronderstellen dat die speciale eigenschappen helemaal niks voorstellen, en je dus net zo goed gewone huis-tuin-en-keuken smeermiddelen kunt nemen.
In deze discussie komt de waarheid ook niet boven water. De een zegt: ik gebruik huppelepup, de ander koopt happelepap, maar niemand vertelt waarom. Ja, omdat een bepaald merk vertrouwen geeft, maar er is niemand die echt de feiten van smeermiddelen noemt. En dan veronderstel ik (weer eigenwijs) dat jullie het ook niet weten.
-
In deze discussie komt de waarheid ook niet boven water. De een zegt: ik gebruik huppelepup, de ander koopt happelepap, maar niemand vertelt waarom. Ja, omdat een bepaald merk vertrouwen geeft, maar er is niemand die echt de feiten van smeermiddelen noemt. En dan veronderstel ik (weer eigenwijs) dat jullie het ook niet weten.
Nee, ik weet alleen wat er op die eerder genoemde site staat. Lijkt me toch vrij uitgebreide uitleg, hoewel ik natuurlijk niet alles kan controleren.
Maar ik weet vooral dat ik dat B52 spul al 15 jaar gebruik en dat het voortreffelijk werkt. Smeert prima, blijft op zijn plek en wordt tot op heden niet hard. Als Roco hetzelfde vet dat ze in de modellen stoppen ook los verkoopt, dan is dat ook prima. Soms is gebruikerservaring genoeg voor een advies, vind ik.
-
maar er is niemand die echt de feiten van smeermiddelen noemt. En dan veronderstel ik (weer eigenwijs) dat jullie het ook niet weten.
Nee, natuurlijk niet Klaas.... We zijn toch geen smeerspecialisten? En jij toch ook niet?
Als Roco hetzelfde vet dat ze in de modellen stoppen ook los verkoopt, dan is dat ook prima. Soms is gebruikerservaring genoeg voor een advies, vind ik.
Precies, en dat heb ik bv met mijn merk. En dat heeft de ander met zijn merk. Dat is toch het doel van een forum als dit?
Als loc's 15 of 20 jaar op hetzelfde vet lopen, dan mag je toch aannemen dat het geen troep is? Dan zal het mij persoonlijk worst wezen wat de fabrikant er van zegt. Je moet in dit leven niet alles willen weten, Klaas.... ;D ;)
Grtz, 8) Ronald 8)
-
Sorry, maar ik heb toch het sterke vermoeden dat jullie mijn punt gemist hebben.
-
*zucht* ::)
-
Hoi Forum leden.
Ik heb bij Harlaar een tubetje Rocovet gekocht en het loopt weer als een zonnetje en ik heb er gelijk een Mashima motor ingebouwd.Ik heb die 1100 al 20 jaar .Het heeft nog nooit zo mooi gelopen. Als decoder heb ik een Hornby R8215 ingebouwd. Om nog even op dat Rocovet terug te komen.Het is inderdaad zoals Bessel schrijft Molycote. Dit vertelde mij een instrumentmaker die dit gebruikt in tandwielkastjes van specifieke videorecorders, die bij de omroep werden of wordt gebruikt.
Hartelijk dank voor jullie adviezen.
Met vriendelijke groeten
Jan van den Berg
-
Het resultaat is wat telt! ;D