BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Klaas Zondervan op 15 September 2008, 19:47:16
-
Afgelopen weekend heb ik op de beurs in Middelburg van Floris een trucje geleerd om met diode een puntstuk te polariseren. Het schema is absurd eenvoudig:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/polarisatiemetdiodes.gif)
Mocht het niet direct duidelijk zijn, dan hier een korte verklaring:
Het betreft de overgang van een enkelsporig naar een dubbelsporig traject. Op het dubbelsporige deel wordt rechts gereden.
Als de trein in de rode richting rijdt, dan is de zuidelijke spoorstaaf de plus. De stroom vanaf het puntstuk vindt zijn weg via de bovenste diode naar de noordelijke spoorstaaf, die op dat moment de min is.
In de blauwe richting geldt een soortgelijk verhaal. De noordelijke staaf is dan de plus, de minstroom loopt via de onderste diode naar de zuidelijke staaf.
In de noordelijke en zuidelijke spoorstaaf moet rechts van de diodes ook een onderbreking zitten. Die ben ik op de tekening vergeten. Het enkelspoor wordt vanaf links gevoed, het dubbelspoor vanaf rechts.
Wellicht overbodig, maar ik zeg het toch maar: dit werkt allen maar bij analoog.
En bij links verkeer (België, Frankrijk) moeten de diodes andersom.
-
Nou das nou eens simpel , helaas is rechtuit afbuigend in dezelfde richting niet mogelijk, maar je zou maar net zo'n oplossing nodig hebben ( zoals afgelopen weekend ;D )
-
Betekend dit nou ook dat je de wissel open kan rijden en dus geen aandrijving meer nodig hebt?, die is nu n.l. voor het ompolen (van het puntstuk) ook niet meer nodig.
Groet Stephan.
-
Zo te zien niet nee :D
Als er een keerlus is, dan zijn de buitenste railstaven +. De diodes zorgen ervoor dat het puntstuk dan elektrisch dood is. Zodra je ompoolt rijdt de trein verder.
-
zo, ik krijg me hier eens een giga ingeving!
op de club hadden romar en ik nogal wat problemen met de puntstuk polarisatie, maar nu weet ik het, dr mankeerd een complete isolering, dan werkt het natuurlijk nooit!
omdat ik een elektro n00b ben, welke diode kan ik gebruiken, en hoe kom je daar achter? er zou 18 volt doorheen moeten kunnen omdat we digitaal rijden, wordt het signaal dan niet afgevlakt? (een sinus door een diode, dat resulteert volgens mij een halve sinus, of boven, of onder de X-as? principe van de thyristor opstartschakeling werkt ook zo, maar dan NOG ingewikkelder :-|)
Timo
-
Digitaal werkt dit niet, jammer. :(
-
hmm, dan moet er toch maar een aandrijving met zo'n peco barrel eronder, niet erg betrouwbaar, maar een betere oplossing weet ik niet, 't is toch makkelijk als een sikje ook over de baan kan rijden!
Timo
-
Ik heb wel een simpel terugmelding'kje gezien dat ook digitaal werkt.
Monteer aan de rode en de zwarte leiding een beschremdiode en een weerstand. Als je dan een LED aansluit aan de polarisering, zie je aan de stand van de LED hoe het wissel staat. Stel R is boven en B beneden. Staat de wissel Recht, dan is de pool met R verbonden en brand de LED in de B-tak. Als de wissel krom staat staat er B op de draad en brand dus de LED in de R-tak.
Zie ModelspoorMagazine 73.
-
Zo te zien niet nee :D
Als er een keerlus is, dan zijn de buitenste railstaven +. De diodes zorgen ervoor dat het puntstuk dan elektrisch dood is. Zodra je ompoolt rijdt de trein verder.
Ik bedoel niet bij gebruik in een keerlus, maar ik begrijp dat er toch zo wie zo een aandrijving nodig is.
-
Situatie is een wissel welke je in de normale positie zet en je afgebogen open rijd. Hij mot dan wel net terugveren in de rechtdoor positie. Heel licht lopen dus.
-
Het was inderdaad een situatie waar het wissel werd opengereden. Het enige waar ja dan voor moet zorgen is dat de polariteit op het enkelsporige baanvak goed ligt voor de rijrichting.
@Sander
Om te beginnen beschrijf je niet goed wat er in Modelspoormagazine 73 staat. Bovendien zit de beschermdiode in die schakeling daar voor Jan met de korte achternaam. Op het forum van modelspoormagazine heb ik wat commentaar geleverd op die schakeling.
Als klap op de vuurpijl staat er bij dat artikel een foto van een Märklinbaan, waarop deze schakeling dus helemaal niet van toepassing is.
-
Het enige lastige aan dit schakelingetje is een wissel (wij hadden exemplaren met eraf gesloopte aandrijving) zo af te stellen met een veertje dat het ook opengereden wordt door heel lichte wagentjes met RP25-wielen en toch betrouwbaar terugklapt. Heb je dat voor elkaar dan werkt t perfect.
-
Handige tip!
@Klaas, misschien kun je Floris zijn achternaam er nog even bij vermelden. Waarschijnlijk dat het Dilz is, maar er zijn meer Florissen op t forum.
Je zegt:
In de noordelijke en zuidelijke spoorstaaf moet rechts van de diodes ook een onderbreking zitten. Die ben ik op de tekening vergeten. Het enkelspoor wordt vanaf links gevoed, het dubbelspoor vanaf rechts.
Zo dus?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/polarisatiemet1.gif)
-
1: inderdaad, de weledele heer Dilz.
2: ja, zo dus.
-
Grappig dat ik het nu wel snap. Floortje zei al zoiets tegen mij, van, doe ff met twee diodes het puntstuk polariseren. Huh??? ;D
-
Ewout,
dat komt omdat Floortje 3 meter draad nodig had om het aan te sluiten. Daardoor ontstond er een kluwen waar een leek geen draad meer aan vast kon knopen. ;D
-
tja, als jij nog ergens draadloze stroom vandaan haalt, be my guest. ;D
-
Yep...is al oud nieuws ;D ;D
http://web.mit.edu/newsoffice/2007/wireless-0607.html ;)
Gerrit F
-
jamaar das ingewikkeld.