BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Bob R. op 23 August 2008, 19:06:25
-
Foto's nemen op Amerikaanse stations, wie heeft daar ervaring mee.
Wordt je meteen meegenomen voor verhoor (of zelfs tegen de grond gewerkt ;D) of is het geen enkel probleem ?
Wij gaan binnenkort treintje rijden in Amerika, vandaar...
-
Of het echt verboden is of niet, weet ik niet. Maar beveiliging in USA is een hele neurotische toestand. Als er ook maar een vermoeden bestaat van enig risico op terroristische activiteit dan ga je vrij stevig tegen de vlakte. De beveiliger wordt immers beoordeeld op wat hij wist te ontdekken of te voorkomen, niet op het aantal onterechte ingrepen.
Dat zie je al op vliegvelden - als de bewakingshond z'n staart beweegt ben je de klos. Ook al moest de hond gewoon even z'n darmen ontluchten.
-
Hierover heeft op beneluxspoor (of rail) al eens een draaidje gelopen, naar aanleiding van een amerikaans??? krantenartikel.
Ik meen mij te herinneren dat de treinspotter in dat artikel gewoon vanaf openbaar terrein foto's mocht maken van treinen. Maar ook dat deze treinspotter al meermaals door de politie was meegenomen voor verhoor.
Dus als je pech hebt belt een of andere vaderlandlievende vliegtuigspotter de politie omdat jij je in zijn ogen verdacht gedraagd.
-
Hier in de staat Maryland geen probleem. Kijk wel uit als je bijvoorbeeld in Union station foto's gaat maken, dat is downtown DC vlakbij Witte Huis, Capitol etc. Dan kan het anders zijn.
Als je je maar normaal gedraagt denk ik niet dat het een probleem is, dus ook als je wordt aangesproken door beveiliging gewoon aangeven wat je komt doen.
Iwan
-
Bedenk dat je dan toch vaak beoordeeld wordt op je uiterlijk en etnische afkomst. Om de een of andere reden worden mensen uit bepaalde gebieden eerder verdacht gevonden dan figuren uit andere gebieden.
De dragen van een donkere baard in combinatie met een wit gewaad kan je weer een bijzonder vakantieverhaal opleveren. Misschien wordt je minder verdacht gevonden als je met een lange zwarte jas, grote zwarte hoed, baard en pijpenkrullenstaartjes gaat staan fotograferen.
-
Iwan geeft het goed weer - Er zijn geen vaste regels en richtlijnen. Het gaat er om waar je bent en wat de beveiliging denkt te zien. Normaal gedragen helpt je, maar als je toevallig moet plassen ben je de klos - afknijpen is uiterst verdacht, in je broek doen is nog erger.
-
Nog plastischer kan niet denk ik, Santerdam :)
-
Op deze manier (http://renewolf.fotopic.net/p52968769.html) zal het wel geen probleem opleveren ;D
-
Iwan, eind vorig jaar vloog ik van Chicago naar Washington DC downtown. Alleen handbagage - een suite bag met 'n gehuurde smoking - in het schoenenvak 'n paar lakschoenen en daarin 'n zakje met de manchetknopen. En die hebben me uiteindelijk 5 uur vertraging opgeleverd - inclusief een ritje in een arrestantenbusje !
Sander
-
Foto's nemen op Amerikaanse stations, wie heeft daar ervaring mee.
Wordt je meteen meegenomen voor verhoor (of zelfs tegen de grond gewerkt ;D) of is het geen enkel probleem ?
Wij gaan binnenkort treintje rijden in Amerika, vandaar...
Je leest van alles... Op de grote stations, zoals Washington DC, kun je het wel vergeten. Daar kom je zelfs het perron niet op. Maar buiten de grote steden, op het platteland, is het geen enkel probleem. Gewoon geen gekke dingen doen die je in Nederland ook niet zou doen (sporen oversteken, bijvoorbeeld). Stations en andere spoorwegterreinen zijn Private Property, waar Trespassing verboden is. Dus ook niet doen.
Probeer het eens buiten de stations, op de openbare weg. Er zijn altijd wel viaducten van waaraf je foto's kunt maken. En tijdens een tussenstop op een station zal het ook wel geen probleem zijn.
CKLX
-
Er zijn in de wereld zoveel landen waar fotograferen van stations een tricky aangelegenheid is.
Stelregel is dan altijd : bij twijfel eerst vragen aan een official, dan weet je tenminste wat wel en niet mag ter plaatse.
Ton
-
"Stelregel is dan altijd : bij twijfel eerst vragen ...." en die vraag wordt als uiterst verdacht beschouwd !
-
In het stationsgebouw van Union Station in Washington DC kun je gewoon foto's maken. Op het perron waarschijnlijk ook, maar dat heb ik niet gedaan. Het personeel was vriendelijk dus je kunt het even vragen. Overigens mag je daar pas het perron op vlak voor vertrek.
Je kunt overigens wel zonder controle de perrons opkomen, want de deuren gaan niet op slot. Maar het dan wel verdacht als je foto's gaat maken. De beveiliging is daar dus zo lek als een mandje, net als de Mexicaanse grens...
-
Een vriend van mij stuurde dit stukje op. Het is een vrije vertaling
SK
Hobbyist of terrorist?
Oorspronkelijk gepubliceerd op Time.com op 24 mei en geschreven door Amanada Ripley.
Vertaald door Gert Velthuizen
Philadelphia - Iedere lunchpauze verlaat it-er John Almeida zijn werkplek bij een verzekeringsmaatschappij buiten Philadelphia om treinen te volgen. Hij zet vier video camera’s op driepoten naast de sporen op en wacht, luisterend naar zijn scanner. “Ik kom hier elke dag omdat geschiedenis elke dag weer gemaakt wordt,” vertelt hij. Almeida, vader van drie kinderen, is een railfan- een hobbyist die treinen kijkt, volgt met de vastberadenheid van een laborant. In de afgelopen 15 jaar heeft hij honderden uren op band en tien duizenden foto’s gemaakt. Denk er van wat je wilt, railfans doen geen vlieg kwaad.
Des te vervelender is het als Almeida voor een terrorist wordt aangezien en dat gebeurt ongeveer een keer per maand sinds 11 september 2001, soms vaker. Sinds “9/11” zo vertelt hij, is hij gevolgd door een helikopter van Amtrak (de nationale personenvervoerder in de VS-red), ondervraagd door politie en spoorwerkers en omschreven bij de 9/11 kliklijn als een “verdachte man uit het Midden-Oosten.” Dat terwijl Almeida van Iers katholieke afkomst is.
Veel hobby’s slaan eigenlijk nergens op als je er eens nauwgezet naar kijkt (er schijnen zelfs mensen te zijn die lepels verzamelen…).Maar dan “railfanning,” zelfs onder elkaar is het lastig uitleggen wat er zo fascinerend is. “In de VS zijn ongeveer 175.000 railfans,” zegt Kevin Keefe van het maandblad Trains, “er zijn clubs, websites en excursies/vakanties. Ze gaan net als zo vele andere hobbyisten volledig op in hun overzichten.”
“Deze mensen zijn gewoon aangetrokken tot treinen,” zegt John Bromley van Union Pacific (de grootste spoorwegmaatschappij in de States-red) die na enig doorvragen toch toe moet geven zelf ook een railfan te zijn.
Maar de postindustriële era is niet aardig voor railfans: eerst verdwenen de majestueuze stoomlocomotieven en daarna begonnen rechters grote schadevergoedingen toe te kennen aan mensen die gewond geraakt waren op spoorwegterreinen. Dat maakte de spoorwegmaatschappijen huiverig, zo niet vijandig, tegenover ongewilde voetgangers op hun terreinen.
En sinds kort is daar dan terrorisme. De spoorwegen verhoogden de beveiliging sinds “9/11” en na de bomaanslag in Madrid ook de reizigers zijn meer bezorgd.
“Iedereen die gezien wordt bij het maken van foto’s wordt ondervraagd,” verhaalt Richard Maloney, woordvoerder van SEPTA, de organisatie voor openbaar vervoer in en rond Philadelphia.
“De ruimte en de vrijheid die we genoten hebben om overal naar toe en bij te komen is weg.” Treinen liefhebbers uit de grote steden verhalen van politiewagens en andere agenten die nadrukkelijk in hun buurt zijn.
Een student aan Haverford College van Zuid Aziatische afkomst werd in 2003 door de SEPTA politie gearresteerd nadat hij een station had gefotografeerd. Het bleek om huiswerk te gaan voor een les stedelijke geschiedenis….
De meeste railfans weten zich aan te passen. Sommige verruilen het zakenpak voor een vrije-tijds uitrusting al dan niet voorzien van Boris T shirt voor een minder dreigende uitstraling. Anderen nemen een boek mee (Diesel Spotters Guide) of hun kinderen om te laten zien dat ze onschuldig zijn. John Almeida maakt meer oogcontact en biedt dan zijn lidmaatschapskaartje aan van railfan club. Hij schat er zo’n 500 weggegeven te hebben sinds “9/11”. Maar meestal is de zaak snel opgelost: “Ik probeer nog wel eens te slijmen, maar de agent is degene met het geweer…”
Railfans worden en werden niet overal bijzonder goed begrepen. Spoorwegmedewerkers noemen hen trolley jollies of “schuimbekkers”. De ergste soort is de FLM: Fan die Leeft met zijn Moeder.. Almeida kent de bij- en scheldnamen. Maar de geschiedenis van de treinen, niet te vergeten de pure spanning van zo’n massief ding klikkend over het spoor, is sterker dan dwingende ogen. Eerder deze lente heeft Almeida, 42, vijf volle uren in de kou staan wachten op de trein van het circus “Ringling Bros” in de hoop die te kunnen filmen. Tevergeefs. Tijdens het wachten verteld hij vol overgave over de vervagende logo’s en wagennummers van reeds lang verdwenen spoorwegmaatschappijen die op de voorbij trekkende treinen te zien zijn. “Treinen hebben dit land gemaakt en veel mensen vergeten dat,” vertelt hij terwijl regendruppels zijn bril bedekken. Almeida doet zijn best de humor van deze tijd van extra voorzichtigheid. Volgens Bob Weiler, een railfanvriend: “John heeft vier camera’s en geen enkele terrorist doet zo iets.” “Tenzij ik geniaal zou zijn,” grapt Almeida.
Een luchthoorn in de verte doet de mannen hun rijstwafels vergeten en ze renen naar hun camera’s. Er valt een stilte als er een vuilnistrein voorbij trekt richting NewYork City. Almeida glimlacht en komt met de beste verdediging tot dan toe: “Ik zou iets anders kunnen gaan doen, maar eh, ik doe dus dit.”
Tot zover het verhaal van John Almeida. Ondertussen komen er andere berichten binnen: De New Jersey Transit (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in die staat) heeft een verbod afgekondigd op het maken van foto’s van haar gebouwen en rollend materieel.
Daartegen is een aantal organisaties in de bres gesprongen om te protesteren. Het belangrijkste argument is typisch Amerikaans: het is een grondwettelijk recht om foto’s te maken van alles wat in het openbaar te zien is.
Gert Velthuizen
-
In 2004 ben ik naar Washington DC geweest.
Gezien de paranoide beveiligingstoestanden ben ik dus ook voordat ik ergens op een station een foto wilde maken eerst maar bij de security guards wezen vragen hoe of wat... netjes met paspoort in de hand en camera laten zien.
Antwoord was een heel hard "NEE" en er werd meteen gepraat over opgepakt kunnen worden en de hele riedel.
Kortom, doe het maar gewoon niet, scheelt je een hoop narigheid. Nadat ik het had gevraagd en wegliep werd ik continue in de gaten gehouden in de terminal tot ik het gebouw uitliep :(
Ik denk dat je het beter langs de vrije baan kunt proberen, daar zullen weinig mensen je lastig vallen.
-
Wat nog het beste is, doe het gewoon niet .
Erik-Jan
-
De New Jersey Transit (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in die staat) heeft een verbod afgekondigd op het maken van foto’s van haar gebouwen en rollend materieel.
Laat dat nou net de eerste maatschappij zijn waar we gebruik van maken :-X
Iedereen bedankt voor alle info, ik zal zeker wel 2x nadenken voor ik mijn camera tevoorschijn haal....het is niet anders.
-
Er is een verschil tussen hoe het er nu aan toegaat en 2004. Men is lang niet zo paranoïde. Ik kom nog regelmatig in Union station. Mijn ouders waren hier op vakantie en hebbe daar ook zonder problemen foto's gemaakt.
Ik kan ook zonder problemen in een stadje net buiten DC gaan staan om foto's te maken banm de MARC trein.
Bob, ik begrijp uit je opmerking dat je waarschijnlijk ergens rond New York en New Jersey gaat reizen. Als je in de buurt bent kun je ook de Long Island Railroad eens bekijken (LIRR). Die rijdt vanuit Long Island naar Penn Station in NYC. Typisch amerikaans design met glimmend metalen coaches.
Groetjes,
Iwan
-
Je kunt toch gewoon gaan spotten. Zolang je toch gewoon op het perron blijft staan met een camera doe je niks verkeerd. In het vervelenste geval nemen ze je mee maar je hebt niks fout gedaan dus ook niks te vrezen toch?
-
We zijn 3 volle dagen in New York, daarna pakken we de Amtrak naar Chicago, Denver en eindigen in San francisco.
-
Gewoon foto,s maken, heb ik ook gedaan, door machinist ooit gewezen op een betere plek! zorg dat je zichtbaar bent, krijg je waarschijnlijk bezoek van andere nieuwsgierigen, leuk man.
Ik heb langs de baan, en op rangeerterreinen meermaals leuke conversaties gehad. Ik wens je een goede reis, en veel plezier! Wim
-
Ik heb het draadje niet helemaal door gelzen, maar mijn vader is 2 geleden in Engeland geweest, en mocht daar de treinen niet fotograferen :( .
-
Ik ben ooit eens weggestuurd door een foeterende Italiaan op een D345.
Maar voor de rest nog nooit problemen gehad in West Europa.
groet:Marnix
-
Zou de NMRA (National Model Railway Association) daar niets over gepubliceerd / tips hebben? ???
Zou men niet een soort 'perskaart' kunnen maken ondertekend door de sheriff als zijnd een bekend persoon met toestemming tot fotograveren? :-[
(ook een ideetje voor Nederland: kunnen gelijk ook alle vliegtuigspotters e.d. 'onderdak' vinden)
-
We zijn 3 volle dagen in New York, daarna pakken we de Amtrak naar Chicago, Denver en eindigen in San francisco.
Vergeet niet de grootste modelspoorwinkel van deze aardkloot te bezoeken. Neem wel voldoende pecunia, of je creditcard mee ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hobby_Caboose_2_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hobby_Caboose_2_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5189_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5189_2.jpg)
Caboose hobby is vlak bij het station van Denver te vinden
-
We zijn 3 volle dagen in New York, daarna pakken we de Amtrak naar Chicago, Denver en eindigen in San francisco.
-
Je kunt toch gewoon gaan spotten. Zolang je toch gewoon op het perron blijft staan met een camera doe je niks verkeerd. In het vervelenste geval nemen ze je mee maar je hebt niks fout gedaan dus ook niks te vrezen toch?
tsja, ben zelf 3 jaar geleden in Boston uitgevoeterd omdat ik een foto wilde nemen van het Toestel waarmee we naar BOS gevlogen hadden (ben ook vliegtuigfanaat), en het probleem is dat zelfs als je alleen mee wordt genomen voor verhoor je op de "terroristenlijst" kunt komen, wat erg veel problemen op kan leveren (enkele Amerikaanse spotters is dit overkomen). mijn advies, je normaal gedragen, geen foto's meer maken als (beveiligings) personeel je vraagt op te houden, en goed op letten wat je fotograveert (ga niet elk detail van het station lopen te fotograveren bijvoorbeeld). het zal wel loos lopen denk ik, het meeste Amerikaanse personeel heeft geen problemen met spotters, en groet spotters ook regelmatig, en arestaties zijn eerder de uitzondering dan de regel.
het belangrijkste, geniet er van, het is echt een prachtig land, en ook op treinen gebied is er erg veel leuks te zien.
Sander
oh ps, als je in NYC bent is het altijd leuk om even naar het NY Transit Museum te gaan, ze hebben daar een grote collectie van bijna al het metro materieel dat ooit in NYC heeft gereden.
-
Bedankt voor alle tips, wij gaan nu naar Schiphol.
Tot over 14 dagen.
-
Goede reis! Wel oppassen als er een vliegtuig de lucht in vliegt ;D
-
Nou we zijn weer terug.
Echt geweldig gehad.
Ik ben heel voorzichtig geweest met het maken van (spoor) foto's
(http://i105.photobucket.com/albums/m219/amibo/IMG_74432.jpg)
Deze durfte ik nog net te nemen (alhoewel ie boven op zijn rem ging staan) ;D ;D ;)
-
Ik heb vanuit de trein nog een wat foto's kunnen maken die ik binnenkort online zet, maar hier alvast een filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=jiykH3Eqyo4) vanuit de trein (die door de bochten ook zichtbaar is) als we door de Rockies rijden. Die Amerikanen hebben nog nooit gehoord van tunnels boren ??? ;D, in ieder geval maar 1 echte tegen gekomen op deze route.... :D.
Ik ben onderhand wel USA treinen fan geworden na deze ervaring ondanks totaal 10 uur vertraging. Maar gelukkig zaten we dan in de trein in plaats van er op te wachten!
Een grote aanrader van wie van treinreizen houd, vind ik mooier (wat uitzicht betreft) dan de Trans Siberië Express.
-
Ik heb nu al mijn foto's online gezet.
De meeste treinfoto's zijn vanuit de trein genomen :-| dus niet allemaal even briljant ;D maar ach, beter iets dan niets.
Cargo treinen (http://picasaweb.google.nl/bobrodenburg/USACargo#)
Passagiers treinen (voornamelijk Amtrak) (http://picasaweb.google.nl/bobrodenburg/Amtrak#)
De Tram van Denver + het dierentuin treintje ::) (http://picasaweb.google.nl/bobrodenburg/DenverTramZooTrain#)
De Chicago (bovengrondse) metro (http://picasaweb.google.nl/bobrodenburg/ChicagoMetro#)
De PCC cars van San Francisco (http://picasaweb.google.nl/bobrodenburg/SanFranciscoTrollyTram#)
En natuurlijk de San Francisco kabeltrams (http://picasaweb.google.nl/bobrodenburg/CabeltramSanFrancisco#)