BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: fleischmann op 19 August 2008, 19:28:47
-
Hallo,
Ik heb even een vraagje over welke gelijkstroomtrafo ik het best zou gebruiken voor een baan van een totale lengte van ongeveer 20m.
Alvast bedankt.
Nick
-
Hangt een beetje af van het aantal treinen die je tegelijk wilt laten rijden.
Hoe meer treinen hoe meer stroom verbruikt wordt om het simpel te zeggen.
Als je wat meer info geeft helpt dat.
-
Nick,
De lengte van je baan maakt niet zoveel uit voor het soort trafo dat je wilt gebruiken. Zoals Ben al schrijft: het gaat er eigenlijk om hoeveel stroomverbruikers je erop wilt zetten.
Als je 1 loc wilt laten rijden op een simple ovaal van 20 meter kan je met een kleine trafo uit een startset simpel uit de voeten. Als je een forse loc wilt laten rijden met 8 rijtuigen die allemaal verlicht worden met gloeilampjes en dan ook nog een paar wissels, seinen en whathaveyou er op wilt aansluiten, dan moet je een forse jongen pakken.
Het merk maakt niet zoveel uit, hoewel altijd geldt dat alle waar naar zijn geld is. Belangrijk is om te kijken naar het vermogen dat wordt geleverd (aantal ampères). Hoe zwaarder het totaal aan stroomverbruikers, hoe meer ampères je moet hebben.
Daarnaast kan je nadenken over "extra's" die je wilt hebben: Een trafo met pulsbreedteregeling kan een loc beter laten "kruipen" maar is vaak niet geschikt voor klokanker-motoren (Faulhaber e.d.). En er zijn ook trafo's met een optrek-regelaar (zorgt dat een zware trein ook langzaam op snelheid komt), afremregeling (zorgt dat de trein langzaam tot stilstand komt), etc.
Ton
-
Een trafo met pulsbreedteregeling kan een loc beter laten "kruipen" maar is vaak niet geschikt voor klokanker-motoren (Faulhaber e.d.).
Ik denk dat deze opmerking voor Nick een brug te ver is. Afgezien daarvan, een klokankermotor doet het uitstekend op een pulsregelaar.
-
Afgezien daarvan, een klokankermotor doet het uitstekend op een pulsregelaar.
Zo heb ik jouw artikel in Rail Magazine 165 niet begrepen. Met name de opmerking op blz 61: "..... maar in het algemeen zal een klokanker zich moeilijk laten regelen door een pulsregelaar."
Ook het artikel van Gerard v.d. Weerd over MRC TECH II regelaars in Rail Magazine 117 geeft aan dat dit type regelaar niet wordt aanbevolen voor klokankermotoren.
Ton
-
Zo heb ik jouw artikel in Rail Magazine 165 niet begrepen. Met name de opmerking op blz 61: "..... maar in het algemeen zal een klokanker zich moeilijk laten regelen door een pulsregelaar."
Ton, je hebt helemaal gelijk dat ik dat heb geschreven. Maar in de tussentijd is de ervaring voortgeschreden en op die uitspraak ben ik helemaal teruggekomen. Een klokanker blijkt heel goed te werken op pulsbreedtesturing, en dat komt voornamelijk door het vliegwiel dat in een locmodel vrijwel altijd aanwezig is.
-
@ Klaas,
Dank je wel voor deze aanvulling. Ben ik dank zij jouw ervaring weer een beetje wijzer geworden.
Ton
-
Bij een baan van 20 meter rijdt de locomotief op 10 meter van elke trafo bijna niet. Dit komt door stroom verlies in de rails en over de railverbindingen. Maak daarom om de vijf meter een extra aansluitingen met massieve installatie draad, voila, op het hele stuk rijdt de locomotief nu goed.
Te dunne draadjes geven op grote afstanden de stroom niet goed door, teveel weerstand.
Ik spreek uit ervaring, want ik had een rondlopende baan op de balken van de zolder gemaakt. Mijn zware trafo stond bij de muur. Aan de andere kant van de zolder bij de trap reden de treinen bijna niet, tot ik installatie draad onder de M-rails gelegd had met voor extra massa en rijstroom aansluiting.
Je kan die 20 meter ook verdelen over verschillende trafo's.
Dan heb je analoog meer controle over de treinen. Dan wel dikke draad gebruiken over grote afstanden.
Groetjes
Wil