BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Jeroni op 08 September 2006, 19:20:38
-
Hello,
ik rijd spoor N, analoog. schaduwstation nr 1 wordt bestuurd door de treinen middels reedcontacten die de zgn. "denkende" wissels van fleischmann omgooien. Werkt op zich goed, behalve in het geval van lange en vooral zware treinen. Ik bedoel: de trein die weg moet rijden is te langzaam binnen komen rijden en is boven het reedcontact tot stilstand gekomen, en zo is de stroomkring gesloten....voor bijvoorbeeld:"wissel nr 7 afbuigend". Trein 2 komt binnen denderen en wil wissel nr 7 op "rechtdoor" zetten. Dan hoor je dat bekende geratel van de wisselspoel, en hoop je maar dat de wissel in de goeie stand komt te staan. Snappu? Over het algemeen werkt het prima........behalve die ene keer dat je niet staat op te letten.......
Voor mijn 2e schaduwstation wat ik binnenkort ga bouwen wil ik iets meer research gaan doen. Vandaar de vraag:
Zijn er nog andere mogelijkheden?
Alvast bedankt,
Gr J
-
Reedcontacten op een andere plaats leggen, bijvoorbeeld aan het begin.
Mvg
Wim.
-
Jeroni
Aan welk voertuig bevestigd jij het magneetje, aan de loc of het laatste rijtuig. Als ik jou was bevestigde het magneetje aan de loc en plaats het
reedcontact vlak voor de stopsectie.
Met vr.gr. Marco
-
@ Wim Ros,
dan bestaat toch nog het gevaar van het blijven hangen boven het bepalende contact? Er moet er 1 zijn die de laatste wissel omgooit, dus de rijstroom afkapt. Probleem is vaak dat als er 2 treinen tegelijk gaan rijden ze uiteraard langzamer gaan, en met een zware trein blablablabla..... ik ga toch eens experimenteren met contacten aan het begin en dan via een relais een bepaald stuk stroomloos stellen ipv het gedoe met de denkende wissels.
@ IPIO'er
Ik bevestig de magneet standaard aan de locomotief. Reedcontact vlak voor de stopsectie is eigenlijk het tegenovergestelde van wat Wim Ros nu zegt. En feitelijk heb ik nu de contacten vlak voor de stopsectie. Uiteraard schakel je de wissels om (lees: schakel je baanvak A stroomloos en B in actie) als de trein er helemaal opstaat.......dus vlak voor de stopsectie.
Voor iemand herkenbaar, dit probleem?
tnx for the advice alvast!
-
Ik heb het idee dat je niet begrijpt wat er bedoeld wordt. Ik zal eens een tekeningetje maken.
Mvg
Wim.
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/denk.jpg)
-
Bij het hebben van een magneet onder de loc het reedcontact een 10 a 15 cm voor de stopsectie neerleggen.
De trein rijdt over het contact, de "denkende" wissels worden geschakeld.
Trein rijdt nog een cm of 10 a 15 door en komt dan pas in de stopsectie.
Trein kan zo nooit boven reedcontact blijven staan.
Heeft hier jaren perfect gewerkt.
mvg,
Sander
-
Jongens!
perfecto, Wim, dat plaatje maakt in een keer erg veel duidelijk. Ik gebruikte in mijn schaduwstation A puur het 'denkende-wissel-principe' als in de Fleischmann folder......geisoleerde stopsecties zijn zo niet nodig. Maar volgens het idee van jouw plaatje kan ik me inderdaad niet voorstellen dat er nog een loc boven een reed blijft hangen.
Natuurlijk ga ik wel even doorzeiken........dit werkt natuurlijk niet met geduwde treinen....wel?
Deze methode ga ik toepassen in mn te bouwen schaduwstation. Scheelt, want ik zat al lang hierover na te denken, en vaak speelde ik met het idee om reedcontacten relais te laten aansturen die het baanvak stroomloos zou schakelen. De methode van Wim is hetzelfde bereiken, simpeler en goedkoper dan met dure relais.
Wim, bedankt voor het plaatje; Sander bedankt voor het onderschrift bij het plaatje ;)!
-
Met duwende treinen moet je het toch anders doen denk ik.
Dan zou ik het hele baanvlak/spoor waar de trein op staat stroomloos laten schakelen door een relais. (reed contact schakelt relais, en die schakelt weer de boel stroomloos)
Dus je schaduwstationspoor wordt dan 1 grote sectie zeg maar.
Denk dat ik het zo zou doen.
mvg,
Sander
-
Dan zou ik anders oplossen. Neem de lengte van de duwtrein, meet deze uit op je spoor en maak een tweede stopplaats welke je mee laat werken op je denkende wissel. Dus twee denkende delen zeg maar.
Plaats twee magneten onder deze combinatie, zodat altijd de voorste het wissel schakelt.
Mvg
Wim.
-
@ Wim Ros: Dat is juist vragen om problemen. Want dan gaat het bij iedere combinatie mis: trein komt binnen, loc loopt over eerste reedcontact, wissel gaat om. De loc staat op het punt waar de achterste wagon zou moeten staan, en de achterste wagon? Die staat nog op het spoor, voor de wisselstraat! Ik zou er niet graag inzitten!
(Nou zou ik ook niet graag in min eigen wagons zitten, hoor! Wat een tempo maken die machinisten op mijn zolder! En dan die bochten! Maar dat terzijde)
Syb
-
Beste Syb,
Je kan van de bestaande reedkontakt een one shot sturing maken,indien je gelijk spanning gebruikt.
Als je met gelijk spanning de reed kontakten heb aangesloten is dit mogelijk,een condensator in serie in de afgaande leiding van de reed
kontakt moteer dan maak je er een one shot van . ik neem aan dat je met de reed kontakten een relais aanstuur nu indien het reed kontakt wordt gesloten dan zal het relais even opkomen en weer in rust komen,als er een trein boven staat is dit geen probleem.
De condensator moet tussen 500-1000 uf zijn en natuurlijk boven de stuur spanning zijn.
Ook heb je een mogelijkheid dit met een lichsluis te doen indien er een tein
in de lichtsluis staat schakel je er een relais mee,ook kan je hier weer een one shot mee toepassen. conrad 191710-89.
Mocht je nog vragen hebben zie ik dit wel het was maar een advies.
willem
-
One-shot? Wat bedoel je daarmee?
voor de info, ik stuur met de reeds gewoon fleischmann wisselspoelen aan. (ja, maakt ook niet uit eigenlijk......)
-
One shot ,dit zegt het al ,als de loc of wagen met de magneet over het reed kontakt loopt schakeld hij maar een keer.
Dus ook als de loc stil zal vallen boven het reed kontakt zal deze maar een keer schakelen.
willem.
-
Jongens!
Natuurlijk ga ik wel even doorzeiken........dit werkt natuurlijk niet met geduwde treinen....wel?
Hai Jeroni,
Bij mij werkte het vroeger zo op mijn oude analoge baan met denkende wissels:
Ik plaatste de reedkontakten aan de rechterkant vanuit het midden van de rails gezien vanuit de rijrichting.
Zo kon ik 2 kanten op rijden zonder dat het magneetje het 2de reedkontakt zou activeren want daar gaat ie langs.
Mijn 1600 loc had dan 1 magneetje zonder dat het ddm stel een magneetje nodig had.
Groet, Oskar.
(http://home.zonnet.nl/oskark007/Untitled-1%20copy.gif)
-
@ Oskar: Ik rijd spoor N, wordt wat lastig ;)
De methode bovenaan beschreven lijkt mij de beste en meest storingsvrije. Maar ook die 'one-shot' klinkt goed, ook maar eens proberen.....dan ga ik nu weer aan de noeste hersenarbeid voor de plaatsing van al die contactjes in de rails.....
-
Late reactie misschien :-| maar toch....
Een uitgewerkt schema voor onze analoogrijders staat hier (http://modeltreinbaan.nl/?page_id=415)
Groeten Jaap
-
Dag Jaap,
helemaal niet te laat. Heb de hele zooi opgeruimd, kan dus bij wijze van spreken morgen met de tafel beginnen, en dan het leggen van de rails. Afgelopen tijd de benodigde 14 wissels kunnen kopen, en nu bezig met het denkwerk. Aan jouw schakeling heb ik ook al zitten denken. Ik denk dat het een kwestie wordt van proberen welke het minst storingsgevoelig is.......
Jouw website spreekt me (al een tijdje) aan. Eens kijken of ik van mijn projectje ook het een en ander vast kan leggen......
Gr Jeroen
-
Een goedenavond,
dit weekend begonnen met het schaduwstation in kwestie. Ik bouw dit los, en schroef het er dan later aan (een hele onderneming op zich, aangezien het op mijn zolder inmiddels niet al te ruim meer is).
Nu, dinsdagavond, is de status als volgt:
De tafel is in elkaar gezet, de sporen zijn gelegd, alle (14) wisselaandrijvingen getest op correct functioneren, rails schoongemaakt en (om op het topic terug te komen) het belangrijkst:
Zoals hier het idee van de correcte (alternatieve; voor mij althans) plaatsing van de reedcontacten uitgevoerd. Nouja, gesimuleerd. Heb van het 8-sporige schaduwstation een volgorde uitgedacht hoe en wanneer de wisels moeten worden geschakeld, en het getest met 8 loks
Het werkt!
Dus, hierbij mijn dank voor de kennis, m.n. Sander en Wim. Jaap, ook jij bedankt voor een oplossing, maar ik hoef op deze manier geen gebruik te maken van (dure) relais.
Dus vanavond bezig met het solderen van draden aan de reedcontacten. Rest van de week staat op het progamma het daadwerkelijke aanbrengen van deze glazen buisjes, en daarna de immense dradenboel aan elkaar knopen, iets waar ik (surprise!) erg tegenop zie. Maar ok.......lopen door de regen is ook niet leuk.
Grtz,
J
-
Ben heel benieuwd of alles naar behoren werkt,Jeroni ::)
Groet Jaap, die even geen draadjes meer kan zien dus ze hier misschien gaat openen..... ;D
-
Een 4,5 megakuub ampere, 500 meter soldeer, de lengte van de chinese muur aan draad, 36.000 tie-raps, 90 meter tape, een grolsch vrachtwagen vol beugels, 3 sloffen peuken en een kapotte duim later:
Een werkend schaduwstation, zoals uitgedacht qua werking in mijn fantasie. Heerlijk om het te zien werken.
Jajo, de dradenboel viel nog wel even mee, tegen al mijn principes in heb ik het deze keer netjes en overzichtelijk gehouden. Bij de eerste (spannende) test van het schaduwstation werkten 27 van de 28 reedcontacten correct. Een contact was gesneuveld.....later sneuvelde er nog een, dus de in totaal 30 reedcontacten (ik koop altijd wat spare-onderdelen) zijn allemaal gebruikt.
En wat heerlijk: maakt niet uit hoe langzaam de trein rijdt, het werkt.
Ben toch redelijk in mijn nopjes nu. Maar niet teveel dat ik jullie (allemaal die mij met goede raad en daad terzijde stonden) wel daarvoor wil bedanken.
Dan trek ik nu maar weer een biertje open, je moet toch wat.......
gr J
-
Complimenten hoor! :)
Jaap