BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: ronnie op 03 September 2006, 14:37:08

Titel: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: ronnie op 03 September 2006, 14:37:08
hallo mede-(ont)spoorders, ;D

Kunne jullie mij vertellen hoeveel 1e en 2e klasse rijtuigen er mee rijden in een intercitystam van de NS?

Maakt het nog uit of t ICK of IC+ of gewone IC rijtuigen zijn?

Is er in elke stam een BDK rijtuig aanwezig?


Bedankt voor het beantwoorden en nog een fijne zondag!
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: ronnie op 03 September 2006, 14:51:06
Oh, ja en is er dan nog een bepaalde volgorde, b.v. eerst een 1e klasse dan 2 2eklassen, weer een 1e klasse en dan een bdk rijtuig?
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: Peppi op 03 September 2006, 15:26:42
Niet dat ik voor moderator wil spelen nog verbeteren hoor... Maar deze site bevat ook een 'Grootspoor vraagbaak' (dat zo dus verkeerd is gespeld)

pep ;D ;D ;D ;D ;D
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: Peter Korsten op 03 September 2006, 16:35:25
Eh, Peppi... als je dan toch over taal gaat klagen, gebruik dan geen zelfstandig gebruik van een aanwijzend voornaamwoord waar dat niet mag. :)

- Peter
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: Peppi op 03 September 2006, 16:41:57
tja ach... ;D
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: ronnie op 03 September 2006, 16:48:51
leuk dit taalgebeuren hierboven , maar nog steeds geen aanwijzing over de hoeveelheid wat ik op mn baan moet plaatsen.......
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: Peter Korsten op 03 September 2006, 16:51:56
Wel, het zou handig zijn om aan te geven in welk tijdperk je rijdt. IC+, bijvoorbeeld, bestaat niet meer.

- Peter
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: ronnie op 03 September 2006, 16:54:08
ik heb gewone ic's, ic+ en ick's
Ik zit niet zo in een tijdperk.

Maakt dat uit dan?
Kan het voor alle 3 de rijtuigen aangegeven worden hoe een stam opgebouwd is in de werkelijkheid?
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: Julius op 03 September 2006, 17:01:41
IC+:

Min of meer vaste samenstelling, werkdagen 3xA, BKD, 7xB en weekend 2xA, BKD, 6xB. Eventueel een gedeklasseerde normale ICR-A (10-77 608 als ik het goed heb) ter vervanging van een IC+-B. Er bestonden overigens meerdere typen 1e en 2e klasse IC+, maar in model is daar tot nog toe nooit onderscheid in gemaakt, dus dat laat ik nu ook maar even voor wat het is.

ICR:

Van alles mogelijk, in de jaren '80 begonnen met een standaardsamenstelling A+BKD+B+B, kortstondig ook wel A+BKD+BKD+B. Later steeds verder uitgebreid met versterkingsrijtuigen en uiteindelijk geëindigd in zoiets als 3xA+BKD+7xB. Combinaties met ICRm, ICK, DDM-1, etc. waren er daarbij ook.

ICK:

Eerst gemengde inzet met alle aanwezige rijtuigen (ICR, ICRm, K4, DDM-1 rijtuigen voor IC-verkeer, etc), later alleen in volledige ICK-treinen. Een alleen uit ICK bestaande trein bevatte eerst ongeveer 3xA, 1xBD en 7xB in deze volgorde; inmiddels is een systeem in gebruik waardoor de 1e klas over de trein wordt verspreid en de samenstelling vaker zou moeten kloppen en ziet het er normaal gesproken zo uit:

B A B B A B B BD B A B

waarbij B+A+B en B+BD-rijtuigen zijn geformeerd tot vaste stammen (stamnummer is op de buitenkant aangebracht), zie ook http://somda.nl/www/files/dgrinfo/NSR_ICK.pdf (http://somda.nl/www/files/dgrinfo/NSR_ICK.pdf).

Groet,
Julius
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: Peter Korsten op 03 September 2006, 17:09:13
Kijk, naar mijn weten hebben IC+ en ICK nooit samen in één trein gereden. Dus dan is je vraag al onmogelijk te beantwoorden. Doorgaans zie je volgens mij iets van drie eerste klasserijtuigen per stam van twaalf, maar een combinatie van IC+, ICR en ICK zal in het echt zo zeldzaam zijn geweest, als 'ie al bestaan heeft, dat een eerste klasse meer of minder ook weinig uit zal maken.

Ik laat het aan mijn meer ter zake kundige collega's om de treinsamenstellingen aan te geven, hoewel even zoeken met de zoekfunctie linksboven waarschijnlijk al wat resultaten op zou leveren.

- Peter
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: arjen op 03 September 2006, 21:39:02
Een paar losse IC+-rijtuigen hebben het erg lang uitgehouden, maar ik kan me inderdaad niet herinneren dat ik ze ooit in combinatie met ICK heb gezien. Wel met de voorlopers daarvan, zijnde gehuurde DB-rijtuigen in DB-kleuren. De meest bizarre samenstelling die ik ooit heb zien langskomen was de 1837 (rood!) + zes DB-rijtuigen (2x AB in ozeanblau/beige en 4xB in IC-lichtgrijs met rood/lila band, als ik het me goed herinner) en de BKD uit de IC+-stam er ergens tussenin. Trein Den Haag CS-Eindhoven (of verder), helaas had ik mijn fototoestel niet bij me  :'(

MAAR OM OP DE VRAAG TERUG TE KOMEN: bij NS is gemiddeld een op de drie of vier rijtuigen een A. En er zit normaal gesproken één BKD in de trein. Maar zoals eerder in dit draadje al opgemerkt: de exacte samenstellingen wisselen minstens eens in de paar jaar.

Arjen.
Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: ronnie op 04 September 2006, 21:39:24
Hartelijk bedankt allemaal voor de antwoorden.

In de praktijk zou dit op een modelbaan betekenen:

 1 1e klas rijtuig, 3 2eklas rijtuigen en 1 bkd.

dan zijn er 5 rijtuigen wat toch een beetje de max is.

Hoe zien jullie dit?

Titel: Re: Hoeveelheid 1e en 2e klasse rijtuigen.
Bericht door: arjen op 05 September 2006, 19:08:08
Lijkt me prima. Twee in plaats van drie 2e klasrijtuigen kan ook. In de jaren tachtig was een vierrijtuigtrein ICR (dus A+B+B+BKD) niet echt zeldzaam, bijvoorbeeld op Amsterdam-Vlissingen in de stille uurtjes. De eerste ICR-treinen op Den Haag-Venlo, eind 1980/begin 1981, waren A+B+B+A, omdat de BKD's nog niet waren afgeleverd. Een van de A's was dan voorzien van papiertjes '2e klasse' en een paar keer per dag reed er een stalen D uit de jaren dertig mee als bagageruimte. Pas later zijn de getrokken treinen standaard veel langer geworden; de ICK's hebben volgens mij nooit in korte treinen gereden. 

Arjen.