BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Arkadas op 30 June 2008, 23:08:49
-
Zoals reeds besproken in andere draad.
Ik heb dus een plan T, welke ik ivm een nogal steile helling in mijn baan en het opdoen van ervaring (heb een Mehano thalys volle lengte en deze komt niet echt goed boven), wil voorzien van twee motoren.
De trein wordt digitaal, hoe pakken we dat aan?
- twee gelijke motoren, in eerste instantie fleischmann met loodanker.
- Motoren zitten in de kop rijtuigen (gaat net anders).
- twee gelijke decoders (motorola), welk merk en type past goed bij de fleischmann motoren?
Groet,
Arkadas
-
Kleine reactie van mijn kant:
Is een plan T niet lichter dan een complete Thalys?
Idee: haal er eens één motor uit inclusief de tandwieltjes en probeer de helling eens te nemen?
En met de decoders:
2 dezelfde decoders nemen das het makkelijkste ivm afstellingen en ik weet niet wat voor besturing je hebt.
Bij een ECoS zou je aan dubbeltractie kunnen denken (?).
Kees-Jan
-
Hoi,
Hoezo twee decoders?
Volgens mij kun je beide motoren ook met een decoder aansturen.
Overigens vind ik de rijeigenschappen van de loodankers minder dan van de gewone. Het is net of deze de regeling van de decoder tegenwerken. Is mijn mening :-|
bart
-
Lokpaint, weet je of één decoder zover overgedimensioneerd is, dat die het vermogen van twee moteren aan kan ?
-
Twee decoders: Je kunt dan de rijstappen per stap instellen tov elkaar. Zet je er één decoder in dan kun je de motoren tov elkaar niet veranderen (als de ene van zichzelf al sneller loopt dan blijft die dat doen tov de andere).
Kees-jan
-
Ligt aan je motoren. Ik ken Bemo locs met 2 motoren die moeiteloos door een standaard lenz bestuurd kunnen worden. Daarin tegen heeft een collega van mij moeite een decoder te vinden die niet overbelast op een oude Roco loc. Echt een oude loc.
Kortom, zorg dat je achter het stroomverbruik kunt komen.
-
Lokpaint, weet je of één decoder zover overgedimensioneerd is, dat die het vermogen van twee moteren aan kan ?
Sander, een LGB decoder of zo van 1,5 ampere of meer kan dat wel.
Maar het probleem blijft bij twee verschillend lopende (identieke) motoren.
Kees-Jan
-
Geen kruiscontrole gebruiken, anders krijg je "push-me-pull-you" effect.
-
Twee decoders: Je kunt dan de rijstappen per stap instellen tov elkaar. Zet je er één decoder in dan kun je de motoren tov elkaar niet veranderen (als de ene van zichzelf al sneller loopt dan blijft die dat doen tov de andere).
Kees-jan
Dit probleem heb je met twee decoders ook.
Je gaat er dan van uit dat de motoren nooit veranderen (inlopen).
Bovendien is het vrijwel onmogelijk om aanzet en remvertraging gelijk te krijgen.
Als je een decoder neemt mag er rustig wat verschil tussen de motoren zitten. De regeling compenseerd dan iets, maar weet ook niet precies wat ;D. Dit komt dan handig van pas.
Overigens kun je met een lopi gemakkelijk twee GFN motoren gelijktijdig aansturen.
bart
-
Mag best aan blijven volgens mij.
Twee verschillende locomotiven (met verschillende decoders) krijg je best wel gelijk trouwens maar het is veel werk.
Ik zet ze 2 cm los van elkaar en ga dan in dubbel tractie rijden. Dan kijk ik op verschillende snelheden of ze niet van elkaar weg rijden of op elkaar rijden.
kees-jan
-
Hoi,
Twee decoders zijn in mijn ogen een onnodig dure oplossing.
Marklin gebruikt voor meermotorige loks ook een enkele decoder. en marklin motoren lopen nou niet bepaald gelijk.
Bart
-
Bij gebruik van de lastregeling, gebaseerd op tegen-emk meting, moet je per motor een 'controller' ( == decoder) hebben.
1 decoder zal wellicht op het oog werken, maar zeker niet fijn af te regelen zijn !
Verder zijn idd met name de LOPI 3.0 heel goed op de loodankers af te regelen. Juist de LOPI heeft een aparte parameter voor de grootte (effectiviteit) van vliegwielen.
Daarnaast heb je met de LOPI legio mogelijkheden om o.a. vooruit/achteruit verschillen in de verschillende motoren te corrigeren.
Mijn advies: maak beide kopbakken kant en klaar en zelfrijdend.
Regel ze dan op exacte gelijkloop af ( makkelijk te doen door de decoders in 'consist' te zetten en ze elk een eigen adres te geven, zodat je ze via POM kunt bijregelen)
Vervolgens via de standaard verbindingen tussen de bakken alleen de railstroom doorgeven, zodat je een mooie lange stroomafname basis hebt.
Let wel even op met de bedrading dat de ene bak vooruit en de andere achteruit moet rijden. Dit heeft o.a. tot gevolg dat de rood en oranje draden op de motoren ongelijk aangesloten moeten worden.
Grtzz,
Karst
-
Hallo, wat een reacties en dus diverse vragen van mijn kant.
@ Bart Marklin gebruikt voor meermotorige loks ook een enkele decoder.
- welk model is dat, heb je meer info over het type decoder?
de rijeigenschappen van de loodankers minder dan van de gewone
- Is dat decoder afhankelijk? Wie heeft er nog meer ervaring met loodankers?
@ Karst Verder zijn idd met name de LOPI 3.0 heel goed op de loodankers af te regelen
- wat is LOPI 3.0?
Groet,
Arkadas
-
Juist de karakteristieken van Fleischmann motoren kunnen behoorlijk verschillen. Als er dan twee motoren moeten worden gebruikt, dan ook maar beter twee decoders. Scheelt ook weer dradentrekkerij.
Maar waarom wil je per se twee motoren gebruiken? Die standaard Fleischmann motoren zaten ook in locs en daar kon je een flinke trein achter hangen. Eén motortje heeft trekkracht genoeg.
-
Maar waarom wil je per se twee motoren gebruiken? Die standaard Fleischmann motoren zaten ook in locs en daar kon je een flinke trein achter hangen. Eén motortje heeft trekkracht genoeg.
Dat zeg ik, zie eerste bericht na de vraagstelling.................mmmmmmmmmmmh
Kees-Jan
-
Ik denk dat het aan 2 feiten ligt.
Het Fleischmannmodel van de Plan V is erop gebasseerd dat in de kop de motor (in het draaistel) zit, dus om de motor buiten spel te zetten moet je hem er eigenlijk uithalen, maar dan heb je een probleem.
1. Als je hem eruit haalt moet je een nieuw draaistel met assen bestellen, want het loopdraaistel past niet in de gaten van het motordraaistel en met de motor neem je meteen de assen mee. De onderdelen zijn in verhouding ook erg duur en het wachten kan erg lang duren.
2. Als je de motor niet weghaalt werkt hij als een rem, dat heb ik geprobeerd met 2 Br 212'ers waarvan 1 een gestuurde motor had en de 2e niet. De trekkende lok kwam niet vooruit. (slippende wielen, ondanks anti-slipringen)
-
Je kunt toch het laatste of één na laatste tandwiel er uit halen?
Ziet zo'n motor er net zo uit als in een BR 103? zo'n grote ronde motor?
Kees-Jan
-
Over die onderdelen hoef je je geen zorgen te maken Arkadas, daarvoor kun je dan nogal altijd bij mij terecht. Probeer het eens met 1 motor waarbij je het volledig motordraaistel voorziet van antislipringen (4 stuks dus) en de andere motor volledig leeghaalt opdat je een lege huls (zoals Fleischmann bij de Sprinter gedaan heeft) overhoudt die dan gewoon meeloopt.
-
Het is zeker de moeite waard van het proberen. Maar ik ben heel benieuwd naar de ervaringen. Ik heb bovengenoemd ooit met twee Plan V's gedaan. Toen reed ik nog analoog op M-rail. De voorste Plan V had achter in het treinstel de motor en het tweede treinstel was dus motorloos gemaakt.
Grote slippartijen op hellingen en wissels was het gevolg. Ik weet nog steeds niet waarom dit het geval was, omdat deze motoren ook in loc's geplaatst werden. Nu moet ik toegeven dat op die treinbaan wel veel te steile hellingen lagen, maar andere locs hadden daar geen enkel probleem mee.
Arkadas schreef ook in zijn eerste bericht dat hij te maken heeft met behoorlijke hellingen, dus ik hoop van harte dat het met 1 motor lukt. Wellicht dat het stel digitaal ook beter loopt dan analoog, dat weet ik niet.
Feit is wel, de tandwielen en de motor zijn zonder schade aan te richten heel goed uit het motorhuis te halen, dus mocht 1 motor niet werken, dan kun je altijd de 2e motor weer inbouwen.
Succes en ik ben heel benieuwd naar je resultaten!
Jeroen
-
Hoi,
Het probleem zit hem o.a. in het gewicht, en de verdeling daarvan, in de kopbak.
Een normale Fleischmann lok heeft bijna een dubbel gewicht, waardoor er veel betere adhesie is.
Een ander 'probleem' is de stroomafname op bijna alle assen ( even navraag gedaan bij de bouwer ;) ).
Hierdoor heeft het totale stel een behoorlijke rolweerstand. Factor 4 a 5 is niet vreemd t.o.v. een normaal rijtuig.
Verder wegen de bakken op zich c.a. twee keer zoveel als een standaard rijtuig, wat neer zou komen op een trein met c.a. 6 rijtuigen.
Al het bovenstaande gecombineerd met flinke hellingen op de baan, kan ik me idd voorstellen, dat e.e.a. een tweede motor rechtvaardigd. Nog afgezien van het feit, dat ik het wel een stoer idee vind ;)
Verder weet ik niet of Arkadas computergestuurd rijdt, is dit wel zo, zal een motordraaistel met volledige ASB assen voor matige detectie aan de aangedreven kant zorgen.
Grtzz,
Karst
-
Bij mijn weten hebben de gemotoriseerde bakken in het geheel geen stroomafname en veroorzaakt de stroomafname in de loze bakken relatief weinig weerstand, zoals we van Fleischmann gewend zijn.
Maar wat betreft het gewicht en de verdeling daarvan heb je gelijk. Alle bakken hebben hetzelfde metalen chassis. Te licht voor behoorlijke adhesie in de motorbakken, maar wel gewicht dat in de loze bakken moet worden meegezeuld.
Het zou goed kunnen dat twee motoren voor een viertje om die reden een goed idee is. Dan ook maar gelijk twee decoders. Veel gemakkelijker.
-
Hallo Allemaal,
Bedankt voor de reacties.
In ieder geval ga ik het proberen met 1 motor, al verwacht ik er niet veel van, maar niet geschoten is altijd mis :).
De verdeling van het gewicht of adhesie van de kopbak, dat zal inderdaad het probleem zijn, ik zou als tweede kunnen proberen dat met extra gewicht op te lossen, al voel ik meer voor het idee van mispoes: het toepassen van extra antislip.
Flinke hellingen?!...3%....maar er zijn genoeg modellen, die het nog steeds moeite hebben met de stijging daarvan.
Stroom afname zal op te lossen zijn, ik heb nog ergens op een ander forum een reactie gehad in het verleden om de koppelingen te vervangen voor een roco variant met 4 polen, dan zou ik de stroom opname op alle treinstellen kunnen toepassen: het zou om roco nr 40345 gaan
Ik rijdt niet met computer, wel digitaal.
Ik hou jullie op de hoogte!
-
Gefeliciteerd! Nu mag je het cadeau uitpakken!
-
En wat heb ik verast gekeken ;D
-
Over die onderdelen hoef je je geen zorgen te maken Arkadas, daarvoor kun je dan nogal altijd bij mij terecht. Probeer het eens met 1 motor waarbij je het volledig motordraaistel voorziet van antislipringen (4 stuks dus) en de andere motor volledig leeghaalt opdat je een lege huls (zoals Fleischmann bij de Sprinter gedaan heeft) overhoudt die dan gewoon meeloopt.
hetgeen bij railz prima blijkt te werken, sprinter 2+3 zo hoppa de helling op op 1 motor.