BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: jellev op 09 June 2008, 22:11:44
-
Dag iedereen
Ik heb vandaag ongeveer mijn baanplan neergelegd en ik kwam uit op volgende situatie.
Heb dit achtereen volgens getekent met drail maar hier komen er een paar stukjes niet uit! ??? Zo eens iemand willen kijken dat deze wel uitkomen? ::)
Jullie kunnen eveneens verbeteringen aanbieden!
Ik rijd met behulp van koploper en zou deze baan nu ook in blokken willen gaan verdelen! Als er mensen zijn die daarover suggesties hebben over het aantal blokken en waar de bezetmelders juist moeten komen laat maar weten!Want ik ben nog maar nieuw met deze zaken dat ik de hulp in roep van andere mensen zodat ik geen 20 keer opnieuw moet herbeginnen!
Hopelijk op een paar snelle reacties.
Groetjes jelle
baanplan kan je bekijken op http://www.seaeagles.be/documenten/trein/baanplan.drl
-
Ik krijg alleen tekens te zien helaas.
Zou je de link nog eens na willen kijken?
mvg,
Sander
-
je moet op de link klikken met rechter muisknop en dan save target as of bastand opslaan als en dan lukt het zeker om het bestand te openen
groetjes jelle
-
Hallo,
In oude versies van AnyRail, toen nog DRail, waren de bestanden nog niet geschikt om automatisch te openen vanuit elke browser.
Je kunt ze, zoals Jelle zegt, wel opslaan, en daarna met AnyRail openen.
Helaas kun je op het forum geen nieuwe stijl .any files uploaden.
Daarom een schermdumpje:
Ik heb, voor het overzicht, het plan een kwartslag gedraaid.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baanplan_11.jpg)
<edit>
De .any file heb ik hier neergezet:
www.anyrail.com/download_area/baanplanJelle.any (http://www.anyrail.com/download_area/baanplanJelle.any)
</edit>
David.
-
Jelle, de ontwerper van railsstukken heeft een bepaalde geometrie voor ogen. Bogen met bepaalde boogstralen staan in 'n zekere verhouding tot elkaar. En lengtes zijn ook volgens een bepaalde strategie gemaakt.
Het lijkt erop dat je in dit baanplan deze uitgangspunten niet helemaal hebt gevolgd. Of wellicht zelf helemaal niet.
Dat zie je bijvoorbeeld duidelijk in het middendeel. Daar lopen de oorspronkelijk evenwijdige sporen langszaam naar beneden.
Onderaan, ongeveer in het midden, probeer je met boogwissels te werken. Leuk bedacht, maar dat krijg je nooit op een goede manier passend. De hoeken en de onderlinge afstanden kloppen immers niet.
Mijn voorstel is dat je eerst een beetje gaat kijken hoe andere baanplannen met deze rails zijn gemaakt. Daarover bestaan best veel boeken.
Sander
-
Ach, met een stukkie flex hier en daar, is er best wat van te maken toch?
-
Pas maar op met dat stukkie flex (tussen de twee sporen aan de linkerkant). Straks krijg je nog de schuld van de rookwolken uit z'n trafo door die vette kortsluiting.
-
Ja, dat heet een keerlus, daar moet wel rekening mee gehouden worden. Tenzij er met pukkeltjes spoor gereden gaat worden.
-
Wordt er op deze baan links of rechts gereden?
ik zou de kopsporen niet aan de bovenste doorrijsporen koppelen maar juist aan de onderste.
Als je rechts rijdt kun je dan b.v. met de lok voorop een trekduwtrein op een kopspoor rijden.
Later kan de trekduwtrein dan via de andere kant vertrekken
-
Jelle,
Wat een buitengewoon gecompliceerd baanplan voor een schaduwstation. Uit de gebruikte nummers in het ontwerp maak ik op dat je Märklin rails gebruikt. Maar je gebruikt dan M- en C-rails door elkaar, moeilijk hoor. Ik heb een schematies ontwerp gemaakt, waar alle functionaliteit die ik in jou ontwerp zie is toegepast. Het is eenvoudig van opzet en kan met standaard rails en wissels eenvoudig worden gerealiseerd. De opstel (doorgangs) sporen zijn “A” eventueel kun je de vrije ruimte in de bochten benutten voor kopsporen “B”. Als je baan dubbelspoor is, kun je alle sporen berijden. Het maakt dan niet uit, of je links of rechts rijdt. Rijd je enkelspoor en wil je kruizen dan kan dit eenvoudig met “C”.
Benieuwd naar je reactie.
Biels
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Railplan_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Railplan_1.jpg)
-
Dag iedereen,
@santerdam
bedankt voor de snelle reactie. Wat sander zei over de gebogenrails links onderaan klopt niet helemaal hoor deze passen perfect in elkaar en aangezien ik het heb neer gelegd denk ik dat ik daar vrij zeker van ben. Wat de middenste sporen betreft vindt ik voor de c-rail niet de juiste combinatie om mooi recht te komen waarde de kopsporen(m-rails) ook niet recht komen.
@piksov
eveneens bedankt voor de snelle reactie het is de bedoeling dat er rechts gereden wordt. Enkel om de kopsporen te bereiken moet er links gereden worden.
@bielis
Bedankt voor de reactie. Hierboven kan je al lezen hoe de richting gekozen is. Waarom is het niet eenvoudig van opzet trein kan 2 keer wachten ja ok mss een beetje waar maar ik wil zoveel mogelijk treinen laten kunnen wachten in het schaduwstation. Toch zeker een 10 tal. Aangezien ik maar beperkte plaats heb (de baan die getekend is gaat van beginpunt tot uiterste punt.) en de breedte bedraagt 112cm. Links onder in de witte ruimte kunnen GEEN sporen komen! Je schematische voorstelling ziet er goed uit maar ik op de kopsporen B geen lange trein weg zetten enkel korte. Voor de rest zou het mij meer toelaten om het geraamte van mijn 1 verdiep verder te bouwen.
Moest iemand zin hebben om het schema uit te werken zou dit tof zijn dan krijg ik ook een zicht op een goed schaduwstation. Ik begin er ook aan en laat de vorderingen zeker weten!
Sportieve groetjes,
Jelle
-
@bielies
ik heb zo juist nog een beter idee gekregen ik kan ook nog een niveau lager werken om mijn kopsporen te leggen. Deze kunnen dan gelegd worden met M rails en het volledige schaduwstation kan dan uit c-rails bestaan ?
groetjes
-
Jelle, ik sprak niet over de gebogenrails links onderaan maar over de boogwissels onderaan, ongeveer in het midden. Hoewel die wissel aan beide kanten loshangt, zie ik geen probleem als je zegt dat het perfect past - je hebt het immers neergelegd.
Mijn gevoel zegt me, dat als de sporen niet mooi recht komen, er iets niet helemaal klopt. Maar als c-rails en m-rails niet de juiste combinatie kunnen vormen, dan zal de fout waarschijnlijk bij Marklin liggen.
-
ik heb al een beetje ophernieuw getekend je kan deze vinden onder http://www.seaeagles.be/documenten/trein/testschaduw.drl je moet wel rechter muisknop induwen en via doel opslaan als werken anders werkt het niet ik zal ook even een figuur posten
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/testschaduw.jpg)
laat de reacties maar komen de bochten krijg ik niet goed kan iemand daar nog naar kijken? En het onderste spoor aan de laatste wissel loopt naar beneden voor nog een lager niveau!
Groetjes jelle
-
Het .drl bestand kan niet worden gevonden.
-
nog niet online gezet srr binnen 2 min staat het er wel!
Groetjes
-
Ik heb eerst eens gekeken naar de geometrie van Marklin C-rails.
Zie http://www.modelspoorh0.nl/downloads/Geometrie.pdf
Bij het tweede plaatje op bladzijde twee zie je hoe schuin geplaatse wissels en kruisingen voorzien moeten worden van speciale tussenstukjes om op de juiste maat uit te komen.
Daar zit jouw probleem ook. Je ziet heel duidelijk dat de lassen tussen de 24188 niet recht onder elkaar liggen. Het verloopt per spoor een stukje en de afwijking wordt per volgend spoor weer groter.
-
Die tussenskujes hebben daarmee niks te maken ik zou voor goed te moeten zijn gebruik moeten maken van 172 dan zouden deze wel recht onder elkaar moeten liggen tussen stukjes zijn denkk ik voor slanke wissels ik kan mij ook vergissen
Update:
Baanplan is enorm gewijzigd!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/schaduw_3.jpg)
bestand te vinden onder http://www.seaeagles.be/documenten/trein/test.any
-
Jelle,
Even je link aanpassen (.be toevoegen), nu werkt het niet.
Gr.
Eric
-
Jelle, je blijft proberen willekeurige lengtes van rails aan elkaar te plakken in de hoop dat het past. Kijk eens naar de railsstukken in het spoor aan de bovenkant.
Je kunt beter een andere aanpak kiezen. Ik kan wel blijven herhalen, maar ik geef het op.
-
Daarnaast is het misschien handiger om ook gewoon een (hogere resolutie) plaatje (eventueel een screenshot) van je ontwerp hier te plaatsen (achter een link). Niet iedereen heeft/gebruikt anyrail (ik bijvoorbeeld niet). Ik denk dat er wellicht meer mensen naar je plan willen kijken als ze daarvoor niet eerst een extra stukje software hoeven te installeren.
-
Ja da is waar ik zal mijn best doen ik ga onmiddelijk posten. Ik heb het baanplan hertekent met volledige geometrie of toch mijn best gedaan en niet zomaar willekeurig gekozen zoals sander zei!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_2.jpg)
Wat vinden jullie er nu van? ik kan nu 8 treinen stallen van ongeveer 1m50. Als er nog opmerkingen of verbeteringen mogelijk zijn zou ik deze graag vernelen!
Groetjes,
Jelle
-
helemaal goed, zo had ik 'em in Enschede en Almere ook:
Zie maar aan de linker kant:
(http://www.piksov.com/pictures/0018.jpg)
Nou nog even aangeven of je ook met trek-duw combinaties denkt te gaan rijden... (voor een eventuele kleine aanvulling)
-
wat bedoel je met trek duw combinatie? Ik speel nog met de gedachte om bij het laatste opstelspoor nog een wissel toe te voegen en deze te laten lopen naar een niveau lager waar ik kopsporen kan leggen wat denken jullie ??
-
Met trek-duw-combi's bedoelen we hier eigenlijk gewoon treinen die in twee richtingen kunnen rijden. Dat kan een treinstel zijn, maar ook een loc met een aantal rijtuigen en dan aan het eind een stuurstand rijtuig. Treinen die dus met de ene neus voorop het schaduwstation binnen rijden, en met de andere neus voorop weer eruit. Ik denk dat dit precies is wat jij met je kopsporen wilt doen.
Je kunt in jouw baanplan nog twee wissels toevoegen, bijvoorbeeld tussen de buitenboog en de binnenboog, die het mogelijk maken dat een trein die een opstelspoor is binnen gereden en in de andere richting weer uit rijdt, en dan via deze wissels weer op het rechter spoor kan komen. Zo kun je dus een trein laten pendelen naar je schaduwstation.
Heb je trouwens (in het plaatje) rechts van het laatste opstelspoor geen ruimte om nog een aantal (kortere) kopsporen te leggen? Daar kunnen dan geen hele lange goederentreinen staan, maar voor een korte trek-duw-combi of een treinstel moet daar nog ruimte genoeg zijn lijkt me.
-
en waar moet ik dan juist die wissels invoegen want ik ben niet helemaal met dat hoor. Ja dat laatste zou ik ook kunnen doen dat moet zeker lukken denk ik!
groetjes
jelle
-
Hallo Jelle,
Als je kopsporen wilt maken kun je dat inderdaad aan de rechterzijde doen zoals Talent (BR643) zegt. Zie hieronder voor een schets ervan. Het is niet geschikt voor hele lange treinen, een loc met 3 à 4 rijtuigen is het maximum denk ik.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_2_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_2_2.jpg)
Ook even geschetst waar een wissel zou moeten komen zodat je met je treinstellen weer op het rechterspoor komt.
Groeten Lars
-
Lars,
De kopsporen zoals jij die getekend hebt is inderdaad precies wat ik bedoelde. De plaats van de wissels vind ik echter minder handig, omdat nu alleen treinen vanaf de kopsporen terug kunnen rijden op het rechter spoor. Als je de wissels neerlegt zoals in de schets hieronder (in groen), dan kun je eventueel ook een lange intercity met stuurstand die op één van de doorgaande sporen van het schaduwstation staat achteruit terug laten rijden over het rechter spoor.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_2_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_2_3.jpg)
Hoe je dit precies realiseert met Märklin rails weet ik niet, omdat ik zelf N-spoorder ben. Ik neem echter aan dat Märklin wel meegebogen wissels in het programma heeft, waarmee je een overgang van de binnenboog naar de buitenboog kunt maken.
Groeten, Marcel
-
Dit is het momenteel geworden met de hulp van lars en talent(br643)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_5.jpg)
moesten er nog opmerkingen of suggesties zijn laat ze dan weten! Ik denk zelf dat dit schaduwstation dik inorde is en alle mogelijkheden er zijn.
groetjes jelle
-
gebasseerd op talent
(http://img169.imageshack.us/img169/9479/baanplanjellevy7.th.png) (http://img169.imageshack.us/my.php?image=baanplanjellevy7.png)
-
@ Marcel, ik dacht dat eerst ook, maar omdat je rond kunt rijden vond ik een wissel op dit plaats niet nodig. Als je nu terug rijdt blokkeer je het overige verkeer. Op mijn manier voorkom je dat.
-
lars dit hangt er wel van af he je kan de trein die naar het schaduwstation wil wel eventjes laten wachten tot de trein van de opstelsporen voorbij komt. Als je de wissel op jou mannier er in legt kunnen de schaduwsporen niet leeg gereden worden zoals marcel voorstelde of een andere oplossing kan ook zijn dat je de eerste wissel van het schaduwstation vervangt door een kruis wissel. Het makkelijste voor mij zou zijn de oplossing van lars maar deze krijg ik niet inorde omwillen van de geometrie. Kan iemand mij helpen laat iets weten dan stuur ik het drl bestandje even door!
Groetjes jelle
-
De overige sporen kun je best leegrijden, je hebt immers die bocht van 180 graden rechts! Daarmee kun je rond rijden.... Tuurlijk kun je ook een trein even laten wachten, het is net waar je voorkeur naar uit gaat.
Een engelse wissel kan inderdaad ook op de plek die jij voorstelt. Je noemt het een kruiswissel, maar dat is totaal wat anders. Daar hebben we het hier op het forum al vaak over gehad, maar ik weet wat je bedoelt ;)
-
...... Als je de wissel op jou mannier er in legt kunnen de schaduwsporen niet leeg gereden worden zoals marcel voorstelde of een andere oplossing kan ook zijn dat je de eerste wissel van het schaduwstation vervangt door een kruis wissel. Het makkelijste voor mij zou zijn de oplossing van lars maar deze krijg ik niet inorde omwillen van de geometrie. Kan iemand mij helpen laat iets weten dan stuur ik het drl bestandje even door!
Je bedoelt een engels wissel. Dit (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruiswissel) is een kruiswissel.
Maar dan zal je alle sporen iets naar rechts moeten schuiven om in het bovenste spoor nog een wissel te plaatsen die aansluit op het engels wissel. Dit maakt je baan langer of kost je minimaal 1 opstelspoor als je ruimte beperkt is.
Ik zou dan voor het ontwerp van Marcel gaan en in de boog de overloopwissels leggen of als dat niet past na de boog in het rechte stuk (denk ik, want de rest van het baanplan is daar onbekend).
Gr.
Eric
-
bedankt iedereen voor de tips het gaat dus inderdaad om een engelse wissel! ik ga schaduwstation zo laten hoe het getekend is!
https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_5.jpg (https://images.beneluxspoor.net/bnls/plan_schaduw_geo_5.jpg)
Ik zal in de loop van de dag de andere stukken van mijn baan nog proberen te tekenen zodat jullie een idee krijgen hoe het geheel er gaat uit zien!
Groetjes,
jelle
-
Ziet er goed uit Jelle, nog wel een tip. Als je de kopsporen dichter tegen de opstelsporen aanlegt, neemt de lengte (gering) toe. Hierdoor kun je iets langere treinen plaatsen.
Wat voor ruimte heb je tot je beschikking?
Nog een tip van Flip: Houdt bij het stijgen en dalen een max percentage aan van 3% en in de bochten liever nog minder.
-
ruimte is ongeveer een 390cm op 111 cm.
ja dat kan ik nog steeds doen maar nu blijft er een beetje ruimte over om steunpilaren te zetten om het volgende niveau op te bevestigen!
Groetjes,
jelle
-
ok we hebben wat plannetjes getekend deze middag!;D nu mijn groot schaduwstation en klein schaduwstation reeds af zijn ben ik begonnen aan de boven kant van de baan!
In het eerste deel boven mijn klein schaduwstation komt dit. Nu wil ik bovenaan links nog verder kunnen rijden met 2 sporen die dan nog een dorp lopen maar ik zit hier te prutsen met de geometrie nog maar eens! Heeft er iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?? het zou geweldig zijn!!
Update: Ik ben deze avond nog wat bezig geweest en het is al een beetje gelukt om het baanplan in het algemeen te tekenen hier zijn de vooruitgangen! links onderaan moet er nog een lokdepot komen als iemand ideetjes heeft zijn deze welkom want heb geen idee hoe ik eraan moet beginnen! Links zijn ook welkom!
hier een schematische voorstelling
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/algemeen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/algemeen.jpg)
Groetjes jelle
-
Ik heb wat plannen gevonden van een lokdepot maar niet de geschikte allee denk ik toch heeft er niemand links of informatie of zelf eentje?? laat iemand iets weten groetjes