BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: en_voyage op 08 June 2008, 23:47:57
-
Hallo allen,
Gisteren was ik fijn een dagje met m'n vriendin een dagje uit in Groningen. Even geen spoorhobby, maar moderne kunst in het Gronings Museum.
Na het eten liepen we nog een rondje via de Grote Markt en tot onze verrassing zagen we dat er plots een heuse tram was afgeleverd. Da's geinig!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Grunningse_trem.jpg)
Eerste opmerking van mijn vriendin: "Goh, wat lijkt'ie veel op die karren die bij ons in Den Haag rijden..." En inderdaad: het ìs er eentje die in Den Haag rondrijdt. De frisse groene kleurtjes waren gewoon over de Randstadrail-livrei heen geplakt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Grunningse_rr.jpg)
Kennelijk moet Groningen dus worden opgewarmd voor de tram. Maar of dat met deze wagens zal gaan lukken... in Den Haag zien we ze vaker naast dan op de rails. ;D Desondanks wel geinig, een Haagse tram in Grunninger land. Nou maar voor de Groningers hopen dat ze geen ideeën krijgen om Randstadrail ècht zover door te trekken. Maar ja, bij de HTM weet je 't nooit.
Groeten,
Geoffrey
-
Er zijn plannen voor een tramlijn in Groningen. Het presieze weet ik er niet van, dus moet helaas de bron schuldig blijven.
-
Er zijn plannen om 'weer' trams in Groningen stad te gaan laten rijden. De bron ben ik ook vergeten. En wanneer de vorige tram-episode was? Kwait nait.
-
Op zich wel een lofwaardig streven van de HTM. Gewoon proberen die vonkendozen alsnog in Groningen te slijten.
De heren Jacobse en van Es zouden zeggen "Ergens in Zuid-Holland een bakkie voor heul weinig op de kop hebt kunnen tikken." en dat spul verkopen we aan wethouder wethouder Tjolk Hekking ........
Zie Nostalgie op Youtube (http://youtube.com/watch?v=zWOhbseXIWw)
-
En de eerste link in Google is een pagina die zich tegen de tram keert:
http://www.tramgroningen.nl/
Wel grappig, dat plaatje bovenaan: een Plan V met wat waarschijnlijk Groningse huizen zijn op de achtergrond. TRAM! Niet een trein. :)
Iets verderop doen ze het ietsje beter, met het lightrail-treintje van Gouda naar Alphen. Nog steeds te groot, maar in ieder geval geen Plan V of Hondekop of een 4800 tons goederentrein.
Ik heb ze even een mailtje gestuurd. :)
- Peter
-
waar kun je om zeuren ;D
-
Staat er nou serieus RandstadRail op?
Dat zijn ze toch behoorlijk de weg kwijt lijkt mij :-|.
-
De tram zou onveilig zijn. Om vervolgens een hele rij met ongelukken te laten zien. Botsing met auto op overweg (tram kan moeilijk uitwijken lijkt mij), fietser die diep in gedachten was zag tram over het hoofd (tram kan nog steeds moeilijk uitwijken). Maar dat is natuurlijk allemaal de schuld van de tram....
Kheb trouwens nooit geweten dat een tram meer trillingen zou veroorzaken dan al die bussen en vrachtwagens bij mekaar.... Lijkt mij dat het aantal trillingen verdwijnt met n tram, juist omdat het aantale bussen (en met vrachttrams ook het aantal vrachtwagens) kunt verminderen.
Overigens heeft de stad Groningen het wel mooi geregeld met de auto´s. Die zie je namelijk zelden in de binnenstad.In tegenstelling tot n stad als Utrecht...
Naar wat ik begrepen heb willen ze beginnen met een tramlijn van Centraal Station naarUniversiteitsterein Zernike. Die kan je om de stad heen leggen, maardoor de stad is een stuk korter.
-
http://www.tramgroningen.nl/
Leuk kaartje bij de geluidsoverlast op die site, maar of je een tram nou kan vergelijken met een sneltrein die 125 km/u gaat op 25 meter afstand?
-
De tram zou onveilig zijn. Om vervolgens een hele rij met ongelukken te laten zien. Botsing met auto op overweg (tram kan moeilijk uitwijken lijkt mij), fietser die diep in gedachten was zag tram over het hoofd (tram kan nog steeds moeilijk uitwijken). Maar dat is natuurlijk allemaal de schuld van de tram....
Schuldvraag is niet zo boeiend bij dit soort beslissingen. Trams zijn relatief vaak bij ernstige ongelukken betrokken. Het lijkt me niet verkeerd indien dat feit bij de overweging wordt betrokken.
-
Om alles te weten te komen, over de herintreding van de Regiotram in Groningen ga naar www.regiotram.nl
Er zal eerst een Tram gaan rijden van het station CS naar de universiteit en hogescholen terrein Zernike.
1910 opheffing paardentram en opening van de eerste 3 elektrische tramlijnen.
1 oktober 1913 wordt de lijn Groningen-Roden-Leek-Drachten geopend
1 juni 1915 krijgt de stad een vierde elektrische tramlijn
1918 de paardentramdienst Groningen-Zuidlaren wordt gestaakt en vervangen door de bus.
20 april 1921 gemeentetram Helpman-Haren die spoedig wordt verlengd naar het hoofdstation en naar station De Punt.
Op 1 april 1922 wordt de lijn Winsum-Zoutkamp in gebruik genomen
31 maart 1924 besluit de raad geen tramlijk aan te leggen naar de Oranjebuurt en buslijnen te gaan exploiteren.
1926 vervanging van de tramlijnen 2 en 4 door buslijnen
op 26 juni 1929 wordt de Woldjerspoorlijn feestelijk geopend
op 1 juli 1929 wordt de tramlijn Groningen-Paterswolde-Eelde een busdienst
op 2 oktober 1938 opheffing spoorlijn Winsum-Zoutkamp
op 1 augustus 1939 wordt tramlijn 5 opgeheven
1943 opheffing van de Woldjerspoorlijn
1948 opheffing personenvervoer Drachtster tram
op 13 december 1949 worden de twee laatste Groninger Tramlijnen, lijn 1 en 3 opgeheven
1987 opheffing van de spoorlijn Groningen-Roden-Leek-Drachten
1995 Eerste plan RegioTram geopperd
2007 Instelling project RegioTram
en vaststelling in het zelfde jaar notitie De eerste lijn moet raak zijn.
5,6 en 7 juni RegioTram manifestatie in de Martinikerk.
Uiteindelijk moet de tram gaan rijden naar het voetbalstadion Euroborg
maar ook naar Assen en Winsum zie daarvoor de site
www.regiotram.nl
Dirk Bolt
foto van de omgestickerde tram 4025 van de HTM op de Grote Markt
Foto van Bert Peihak.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AAA_RegioTram_001_HTM_4025_Groningen_070608.jpg)
-
Och, misschien hebben die Grunningse tegenstanders wel een beetje gelijk hoor. Het was nota bene dezelfde wagen die op 9 mei jl. in onzachte aanraking kwam met een stadsbus (http://www.digitaletram.nl/actueel/actueel.htm#2008057) van de HTM... de 4025 heeft dus al een aardige staat van dienst. ;)
Groeten,
Geoffrey
-edit: link werkt nu wel!-
-
Hmm, Geoffrey, volgens mij wil je die link fixen.
Te lezen valt dat 75% van de bezoekers met de auto naar Groningen komt. Sowieso, met de olieprijs die echt niet lager zal worden (en zelfs accijnsverlaging zou slechts uitstel zijn; bovendien is het nog steeds te goedkoop om energie te verkwisten) en de emissienormen die Nederland maar niet schijnt te kunnen halen (zouden al die snelwegen daar iets mee te maken hebben?) is het geen gek idee om iets aan hoogwaardig openbaar vervoer te doen. Elektrisch aangedreven, wel te verstaan.
- Peter
-
Er is zeker een kentering te bespeuren. Utrecht en Nijmegen onderzoeken ook de mogelijkheden voor een stadstram. Ik kan me herinneren dat nog niet zo heel erg lang geleden een tram absoluut een vies woord was in het Utrechtse. En wie had twintig jaar geleden de wederopstanding van de tram in Frankrijk kunnen voorzien?
En net wat Peter zegt: met alle verkeersinfarcten in de grote steden moeten er simpelweg andere oplossingen worden gezocht. Een tram is mijns inziens schoner en efficiënter dan een bus: hij verstookt geen diesel en er passen meer mensen in. Natuurlijk rijdt een tram ook op electriciteit die soms uit kolen- of gascentrales komt, maar ik kan me indenken dat één grote centrale 'schoner' is dan allemaal aparte, inefficiënt met energie omspringende dieselmotoren van een vloot stadsbussen.
Blijft wellicht nog de prijs: om mensen echt uit de auto te krijgen, zouden de steden misschien meer moeite moeten stoppen in goedkoper OV dan in wetgeving om slurp-auto's of roetbrakers uit de binnenstad te weren. Bijvoorbeeld met een aanmerkelijk voordeel via de gemeentelijke belastingen: heb je meer dan drie maanden een OV-abonnement gekocht, dan krijg je het jaar er op evenredig korting op de aanslag. Volgens mij is dit sneller te implementeren dan allerhande wetgeving en mensen worden zichtbaar beloond voor hun gedrag. Daarnaast helpt misschien een campagne om het OV 'hip' te maken, zodat het vanuit sociaal oogpunt eigenlijk 'not done' is om binnen de stad nog langer de auto te pakken.
Voorlopig volg ik de ontwikkelingen in Utrecht, Nijmegen en Groningen dan ook op de voet.
Gr. Geoffrey
-
Sprekende over Utrecht: alsze daar echt ietsaan willen doen,moeten ze eerst maar eens het bestaande trace beter gaan onderhouden!
Overigens is mijn visie voor deze stad behoorlijk ingrijpend. In de oude binnenstad geen ekel motorvoertuig meer toestaan. Vervoer van personen en goederen d.m.v. de tram. Deze rijdt dan van CS naar grote transferia aan de rand van de stad, zoals nu bv bij Westraven het geval is. Transferia voorzien van een goede infrastructuur. Op andere plaatsen maak je dan de overslagcentra voor het goederenverkeer. Het enige gemotoriseerde verkeer is dan alleen voor hulpverleners. Goedkoop dan wel gratis OV.
Gevolg: geen verkeersopstoppingen in en door de stad. Schonere lucht door het ontbreken van zwaar vervuilend vrachtverkeer en de files in de stad. Tevens worden de monumentale panden dan minder hard aangetast en minder snel smerig.
Maar goed...dat is slechts mij visie op het verkeersprobleem in Utrecht. Ook een beetje met de liefde voor de oude binenstad en de heimwee naar n stadstram in gedachten ;)
-
Volgens mij hebben er enkele jaren terug ook al een trams op de grote markt gestaan ter promotie van het fenomeen tram.
-
Klopt! Bij de EMA/RETM in Amsterdam bestaat een uit een haagse Hawa motorwagen omgebouwde GTG 41, daar is ook in Groningen aan gewerkt. Voor de duitse afbraakprijzen van na de eerste Wereldoorlog wilde zowel de HTM als de NBM en de GTG wel Hawa trams kopen, zodat ze onderling maar marginaal verschilden.
Mvrgr
Koopmans
-
Maar dat is niet wat is bedoelde... Ik doel op de categorie modern, geleed, niet-museaal.
-
-edit: link werkt nu wel!-
Helaas, werkt nog niet. Staat iets te veel Http in de adresregel.
Gr.
Eric
-
Helaas, werkt nog niet. Staat iets te veel Http in de adresregel.
Argh... ik ben nooit goed geweest met html-code. ;D
Bij deze nieuwe poging gedaan. En anders klik hier (http://www.digitaletram.nl/actueel/AA200805.htm#2008057).
-
Gevonden: 30 november en 1 december 2002 hebben een Amsterdamse Combino en een Haagse A32 (Lightrail Gouda-Alphen) op de Groningse Grote Markt gestaan.
-
Nou ik als groninger weet er inmiddels wel wat vanaf. Het is bijna zeker dat in 2015 de eerste tram spoorlijn geopend wordt in Groningen, de route zal via CS naar Zernike lopen. Momenteel wordt onderzocht hoe de route precies moet lopen. En volgend jaar wordt er definitief besluit genomen, maar de kans dat de tram terugkeert in Groningen is zeer groot.
-
foto van de omgestickerde tram 4025 van de HTM op de Grote Markt
Wat nu wel grappig is: Op het koersbord staat "Hoofdstation" . Voor de Grunnegers onder ons is dat woord een begrip. Groningers hebben het niet over CS, maar over het Hoofdstation. (Dit i.t.t. het allang gesloopte oude "Noorderstation" op de lijnen naar Roodeschool en Delfzijl). Het nieuwe is er nog steeds, maar dan als een soort fly-over.....
Een aantal jaren geleden vond men het nodig op de koersborden van de bussen als bestemming "CS" te zetten. Nou ligt dat Hoofdstation helemaal niet zo centraal, althans naar de begrippen van de jaren '50. Nu, op een andere schaal van de stad zou je dat misschien anders beoordelen, maar destijds lag het station aan de zuidkant van de stad. Nuchter als we zijn, werd het dus het Hoofdstation. En dat krijgen ze er nooit uit! ;D
Hulde dus voor degeen die dit koersbord erop heeft geplaatst!
Groeten, Rob
-
Het nieuwe is er nog steeds, maar dan als een soort fly-over.....
Groningen Noord? Vind dat maar een lelijk station, zover je het een station kunt noemen... Twee vrienden van me wonen er vlakbij.
Zou wel leuk zijn, weer een tram in Groningen :)
-
Mee eens, al zie ik liever een trolley ;)
-
Trolley jij liever als ik, kom je ze morgen op halen hier in Arnhem?, nee trolley moet je echt nie willen, dat is het enige nadeel van in Arnhem wonen zeg ik wel eens.
Een tram is ook niet alles, volledig op vrije prima, tussen het weg verkeer anno 2009, nee dankje ook dat liever niet.
Groetjes Michiel
-
Trolley jij liever als ik, kom je ze morgen op halen hier in Arnhem?, nee trolley moet je echt nie willen, dat is het enige nadeel van in Arnhem wonen zeg ik wel een
Och, het heeft wat..... ;) Als de sjoof de bocht iets te ruim nam, of te krap, dan moest hij met een stel haken de stroomafnemers weer op de draad zetten. Het typerende gejank van de trolleys klinkt mij nog steeds als muziek in de oren. Ik zou wel wat wat foto's kunnen plaatsen, maar copyright enzo.
Verder vind ik het hele megalomane idee van de tram in Groningen belachelijk. Jarenlang de binnenstad overhoop ( waar kennen we dat van?). Ideeën over Light-Rail naast de bestaande verbindingen naar Delfzijl en weet ik veel niet waar. Ook Delfzijl wil nu een aansluiting op de regiotram. Hadden we daar al niet de treinverbinding (en busverbinding) voor? 3-Dubbel straks. Het is inderdaad een prestige-object geworden. Helaas.......
Groeten, Rob
-
Kun je dan niet beter de 25 meter bussen inzetten, en die op apparte banen laten rijden?
Want dit is in feite een kruising tussen een bus en een tram.
Deze kunnen wel zo af en toe met het gewone verkeer mee rijden.
Jos.
-
Jarenlang de binnenstad overhoop ( waar kennen we dat van?).
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag... :)
Toch moet je niet zomaar een tram afschrijven als 'megalomaan'. In de eerste helft van de 20e eeuw werden ze afgeschaft omdat ze juist ouderwets zouden zijn. Toen waren leefbaarheid en luchtvervuiling immers nog niet belangrijk, maar de vooruitgang die auto's en bussen beloofden juist wel.
Tegenwoordig kijken we daar anders tegenaan. En een tram is echt een lange-termijn-project. Maar waar je ook rekening mee moet houden is dat persoonlijk vervoer een enorme verspilling van grondstoffen is. Dan is in bepaalde gevallen een tram een beter alternatief dan een bus.
- Peter
-
Kun je dan niet beter de 25 meter bussen inzetten, en die op apparte banen laten rijden?
Want dit is in feite een kruising tussen een bus en een tram.
Deze kunnen wel zo af en toe met het gewone verkeer mee rijden.
Daar kan ook een trolley op.
Michiel, vertel mij eens de nadelen van de Arnhemse trolley?
Groet,
Huibert
-
Die tram in Groningen is helemaal niet zo verkeerd ,je moet het alleen groot zien . Kijk eens naar de regio Karlsruhe (voor een treinliefhebber leuk rij je in de tram en kom je de ICE of TGV tegen) :) daar rijden de trams uit de regio over het DB net naar de stad en verworden dan tot klingeltram.
Het NL probleem zit hem in de aansturing van het OV daar is een leidend en de rest rijdt op de tram dienstregeling. ???
-
Kijk maar eens naar Utrecht, en het duitse Aachen.
Daar rijden ze met succes rond.
En ja, je kan er een trolly op maken.
Dit zal voor het rijden met zo een ding gemakkelijkker zijn als met de gewone of de gelede trollybussen wat Arnhem heeft.
Dit komt omdat de wielen van de achterste wagen in een bocht precies in het zelfde spoor rijden als de achter as van de voorste wagen.
Jos.
-
Je kunt alles zeggen op een forum als dit, maar het word toch door de hoge heren beslist. en die zijn al om.
-
Dat is helemaal waar Fridzie.
Jos.
-
Daar kan ook een trolley op.
Michiel, vertel mij eens de nadelen van de Arnhemse trolley?
Groet,
Huibert
Met alle plezier:
Duur in aanleg( de preciese aanleg kosten kan ik niet met zekerheid zeggen, maar er word eigenlijk altijd gesproken over bedragen met zes nullen per kilometer, al hoop ik toch echt dat het iets minder is ::)) en onderhoud.
Storings gevoel; ontsporingen( de ene keer beugel je de bus en kan hij weer verder de andere keer zitten de poten muur vast en sta je op een bovenleidingswagen te wagen, gebeurt dat op een lullige plek dan staat alles vast) overal en nergens, poten die uit zichzelf naar beneden komen, aggregaten die niet of nauwelijks werken. De ontsporingen kunnen vele oorzaken hebben en die worden niet altijd gevonden.
Niet flexibel, zonder bovenleiding kan je op een aantal eindpunten niet eens komen omdat de aggregaten de hellingen niet aan kunnen en met de oudere trolley's kom je op aggregaat niet harder als 25km/u, de geledewagens 45km/u( wat nog acceptabel is).
Niet in staat snel in te spelen op veranderende woon situaties in steden, voorbeeldje. De wijk schuytgraaf in Arnhem word al een aantal jaren bedient door dieselllijnen. De aanleg de kilometers trolley bovenleiding door de wijk duurt lang omdat de kosten heel hoog zijn en er daardoor pas laat een besluit tot aanleg word genomen.
Een trolleybus is leuk voor toeristen, maar als er voor het station in 2 richtingen weer eens honderden meter file staat aan bussen dan hoef ik geen trolley meer. Als het hier weer eens een zooitje is en de boel vast staat op de busbanen komt dat 90% van de tijd door een trolley.
En zoals ik al zei, bij een aanrijding simpel een paar straten omrijden is in een groot deel van de stad zonder bovenleding bijna niet tot helemaal niet te doen afhankelijk van de wagen die je bij je hebt.
Er word vaak geroepen dat trolley's schoner zijn, daarvoor heb ik het bewijs nog niet gezien. Je verplaatst de rotzooi alleen naar een andere stad. Nu schijnt hier alles sinds vorig jaar op groene stroom te rijden, maar dat komt door de zelfde kabels als de grijze stroom dus ook daar valt niet te bewijzen dat het echt groene stroom is.
Ik heb dus niks tegen electrische bussen, maar wel tegen bussen die aan een infrastructuur vast zitten.
Groetjes Michiel
-
Duur in aanleg. Een vrije busbaan, voor diesels dus, laat zich ook in zestallige cijfers schrijven. Voor de busbaan van Wageningen centrum naar de Borg wordt maar liefst 8,2 miljoen (2005) uitgetrokken, bv.
Flexibiliteit. Mss een sterkere diesel een optie in de trolley?
Late aanleg. Volgens mij een kwestie van politieke knopen doorhakken. Hetzelfde geldt voor de dieselbusverbindingen naar Leidsche Rijn: Eer er goede verbindingen zijn, zit iedereen al in de auto.
Schoner. Je verplaatst de uitstoot idd. Of beter, je spreidt de uitstoot beter, waardoor je ruimte overhoudt om, bv, te bouwen. (fijnstof).
Gr/H
-
Wel of geen vrije baan speelt hier niet, dat is een keuze bij welke vorm van bussen dan ook, het gaat om de bijkomende kosten, voedingspunten, palen, bovenleiding, wissels, wisselseinen enz, enz. dat soort kosten die je niet hebt met een bus zonder bovenleiding, dat zijn dus wel degenlijk extra kosten.
Late aanleg; dat hangt natuurlijk van de kosten en de politiek af, maar zonder vrije baan kan een normale buslijn heel snel gaan rijden, daarom rijden er ook al sinds 2004 andere buslijnen. En daarbij geld dus wat ik hierboven al zeg er zitten aan de aanleg van een trolleylijn een hoop extra kosten waardoor het nemen van een besluit tot aanleg ook langer opzich laat wachten als bij een normale buslijn ten slotte kan je dan volstaan met de nodige vierkante meters stoeptegels en een x aantal halte palen.
Wat uitstoot betreft, ik zit er niet op te wachten als een centrale zoals bijvoorbeeld in Nijmegen harder moet draaien en meer zooi de lucht in gooit omdat men in Arnhem zo nodig de bussen moet voeden met stroom die elders geproduceerd word. Dan zitten de mensen in Nijmegen in de rotzooi van Arnhem, dat is nu niet echt de oplossing lijkt me.
Groetjes Michiel
-
Je kunt alles zeggen op een forum als dit, maar het word toch door de hoge heren beslist. en die zijn al om.
En die hoge heren snappen er vaak geen r*** van.
-
Politiek is nou eenmaal een ingewikkeld spel, met vele belangen...
-
De tram in Groningen is zo goed als een feit. Na de trace studie is gekozen voor het trace Hoofdstation-Oosterstraat-Grote Markt-Noorderstation- Paddepoel- Zernike. Wat kleine details moeten opgelost worden zoals dubbel- of verstrengeld spoor in de Oosterstraat en hoe houden we de middenstand in de Oosterstraat tevreden. Na het afblazen van de spoorlijn Amsterdam-Groningen is er geld beschikbaar en is alles in een stroomversnelling gekomen.
De discussie gaat nu over het tempo waarin de 2e lijn aangelegd moet worden. Dit wordt iets als Hoofdstation-Kardinge. Een 3e lijn ligt voorlopig met een gehele woonwijk ten oosten van de stad op de tekentafel. Met de kredietcrisis is de wijk en dus ook de tramlijn niet levensvatbaar.
Verder wil men de noordelijke nevenlijnen ombouwen tot tramlijnen met het eindpunt in de binnenstad. Vandaag staat op het nieuws dat Delfzijl een tram wil.
-
Hoi.
Het plan is om de tram zonder bovenleidingen etc uit tevoeren.
dus niks geen palen en draden. stroom wordt van de rails afgenomen. zelfde "idee" als de braun tanbenborstel lader.
MVG Jaap
-
Trolley jij liever als ik, kom je ze morgen op halen hier in Arnhem?, nee trolley moet je echt nie willen, dat is het enige nadeel van in Arnhem wonen zeg ik wel eens.
Jij als Ernummer *TEGEN* de trolley's? Hoe durf je! ;D
Maar serieus, ik vind het juist een van de meest geweldige dingen aan Arnhem (en helemaal in Oosterbeek!) Geen vieze stinkende dieselbussen maar netjes redelijk stil, als je er naast fietst word je niet meer vergast.
-
De nieuwere bussen van tegenwoordig hebben ook al een bijna geen uitstoot.
Dat merk ik wel in Maastricht.
De Veolia bussen ruik je nauwelijks, en er komt bijna niks van zwarte rook uit de uitlaat.
Jos.
-
Kijk maar eens naar Utrecht, en het duitse Aachen.
Daar rijden ze met succes rond.
Daar denken de voornaamste gebruikers anders over. Veevervoer is de meest gebruikelijke aanduiding.
-
Dat komt omdat het ding nog steeds te klein is voor de drukkere lijnen.
En daar kun je niet zo heel veel aan doen.
En qua comfort is ie gewoon hetzelfde als de gemiddelde stadsbus.
Alleen is het aantal stoelen vrij beperkt.
Maar dat is ook vrij normaal in de modernere stadsbussen van 12 en 18 meter.
Hoewel je nu ook ziet dat de stoelen in streekbussen de zelfde vormen gaat aannemen als stadsbussen.
Jos.
-
Het gaat in dit draadje over trams, specifiek in Groningen. Niet over bussen.
- Peter
-
Waar, maar Jos geeft goed aan waar het in Utrecht bij de dubbelgelede bussen aan schort: capaciteit en comfort. Onderschat dat laatste niet. In een volle tram is het beter staan dan in een schuddende bus. Vrijwel iedereen die in de spits van die bussen gebruik moet maken, is dat binnen een paar weken spuugzat.
Vandaar dat er in Utrecht inmiddels voor vervanging door een tram is gekozen. Heel verstandig dat Groningen niet de omweg van dubbelgelede bussen, al of niet trolly, kiest.
-
Op zich is een tram heel leuk natuurlijk. Er zijn diverse voordelen die hiervoor al genoemd zijn. Een paar nadelen zijn volgens mij nog niet genoemd.
Bijvoorbeeld dat de (binnen)stad een paar jaar overhoop ligt. Hierdoor extra congestieproblemen en omzetverlies voor de winkeliers.
Daarnaast bedragen de begrote kosten tussen de 400 tot 500 miljoen. De ervaring leert dat men bij dit soort projecten vaak niet met de begroting uitkomt. (zie metro a'dam) Omdat, zoals ik begrepen heb, de stad een groot deel van de risico's voor haar rekening zal nemen vrees ik als stadsbewoner wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn.
Tot slot vraag ik mij af wat er met de vele buslijnen op die nu al drukke trajecten gaat gebeuren. Worden die dan opgeheven? Is dat geen kapitaal (vernietiging) die meegerekend moet worden?
mvg gertjan
-
GertJan,
De binnenstad zal inderdaad een paar jaar overhoop liggen, maar een de problemen van een soort en een schaal als bij de Noordzuidlijn A'dam zal niet zo gauw gebeuren; Dat geval is het best te vergelijken met een openhart-operatie waarbij de patient vrolijk blijft doorwandelen.
Het kapitaal van een buslijn zit'm vooral in de bussen, de chauffeurs en de haltepalen, bussen kunnen verkocht en chauffeurs omgeschoold, blijft de lage investering van de haltepalen over. Valt in het niet bij zo'n investering ;D
Enne, ik ben een geboren Groninger, maar wat is 'Grunning' in vredesnaam?
'Groningen' ken ik, 'Stad' ken ik en 'Grunn' ' (let op het accentje, 't is een afkorting) als benamingen van de Noordelijke metropool, maar 'Grunning' lijkt meer een uitspraak van een randstedeling met p**p aan z'n schoenen. ;)
-
Dat verhaal klopt maar half. In een echte stad komen bussen met alleen haltepaaltjes niet ver. Staan ze voornamelijk stil. Zeker in de spits komen bussen alleen maar verder op echte, aparte busbanen en daarvoor moet een stad op de schop. Als er al goede busbanen zijn, dan hoeft een stad toch niet jaren overhoop te liggen voor de aanleg van wat rails.
Ik ken Groningen als een echte stad.
-
Jammer, die laatste opmerking. Nou kan ik Rob niet uit de tent lokken met "Rest de vraag: is Groningen een echte stad?"
;D
Wel nog ff een opmerking tav de busbaan: In Utrecht mogen ze dr dan zo rails in frezen, dat kan niet in elke busbaan. Die van Utrecht schijnt te zijn voorbereid op traminfra. 't Zou mij trouwens niet verbazen dat wanneer puntje bij paaltje komt of punt of paal ontbreekt, dan wel niet past. Maar goed, da's een ander verhaal.
Overigens hoort een stad constant overhoop te liggen. Toch een kenmerk van een stad, lijkt me.
Nog een opmerking tav de eerder ter tafel gekomen inductie-voeding van de tram in Groningen: dat schijnt in aanleg meer te kosten dan bovenleidingaanleg en kan, volgens de promotors van inductie terugverdient worden met de besparingen op onderhoud.
Of dat werkelijk zo zal zijn kan alleen de tijd ons leren. Persoonlijk heb ik mijn bedenkingen bij dat soort verhalen uit die hoek van ontwikkelaars.
Groet,
Huibert
-
Inductie? Voor een tram? Is dat niet ontzettend verkwistend? Oftewel, heb je daar niet veel meer stroom voor nodig om hetzelfde mechanische vermogen te bereiken?
- Peter
-
Kennelijk niet: zie het Parool (http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/131641/2009/01/22/Draadloze-tram-verlost-steden-van-bovenleidingen.dhtml) bv.
-
Staat ook een artikel in RM 262 over. Schijnt in theorie zelfs zuiniger te zijn.
Alleen, hebben we in Nederland nou zo langzamerhand niet genoeg leergeld betaald met experimentele techniek?
-
Vrije busbanen in de binnenstad hebben we niet zoveel in Groningen, is ook niet nodig want de hele binnenstad is autoluw. De aanleg van een tram zal dus niet zo extreem veel hinder veroorzaken, hooguit voor bussen en toeleveranciers, en je moet natuurlijk niet alle straten tegelijk openbreken ;-)
-
inductie ???
is lekker als je met je werkschoenen met stalen binnen zool het spoor oversteekt heb je lekker snel warme voeten ( wervelstromen gelijk als inductiekoken)
-
Tenzij je een tram bent, zou dat niets uit moeten maken, omdat het magnetische veld alleen daar wordt opgewekt waar een tram rijdt.
- Peter
-
Bovenleidingloze elektrische trams zijn vrijwel zo oud als de tram zelf.
In Berlin heeft men de "Unter den Linden". Deze straat werd nogal veel gebruikt om de militaire grootmacht te demonstreren. Daarom mocht rond de eeuwwisseling (1900) daar geen ontsierende bovenleiding hangen.
Om dit probleem op te lossen gebruikte men rails met daaronder een soort rioolbuis. In die rioolbuis lag de stroomgeleider. Via de geul van de rail werd een stroomafnameslof door de rioolbuis over de stroomgeleider gesleept.
Het voornaamste probleem was vervuiling van de goot. Verder was het een relatief kostbaar systeem. Eerst is een noodbovenleiding gebouwd die semi permanent werd. Later is een tunnel gebouwd om de tram met bovenleiding te laten passeren.
http://www.berliner-verkehrsseiten.de/strab/Strecken/Lindentunnel/lindentunnel.html