BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Gerke op 31 August 2006, 19:04:57
-
Hallo!
Ik ben mijn hoofd aan het breken over hoe ik mijn fiddle yard moet gaan vorm geven. Ladegeleiders en zo is het probleem niet, meer zit 't 'm in de vergrendeling en strommtoevoer.
Hoe hebben jullie dit gedaan en zijn jullie tevreden met de werking? Onder het mom van "Beter goed gejat dan slecht ontworpen" zijn foto's ter verduidelijking van harte welkom.
Ik wacht jullie reacties met belangstelling af.
Groeten,
Ger.
-
Ik gebruik metalen ladegeleiders en gebruik ze ook als stroomtoevoer.
Blokkeren of schakelen doe ik niets. Gewoon de bak op de juiste positie vasthouden en met de Fred in de hand rustig erop en eraf rijden. Alle sporen staan gewoon onder spanning. Ook als er locs op staan. Gewoon opletten wat je doet.
Met deze opstelling staan we ook op evenementen. Zie www.enkelspoor.net (http://www.enkelspoor.net) in de galerij.
Jan
-
Ik raad je aan op Eurospoor en/of Rail te gaan kijken. Daar zijn vrijwel altijd wel Engelse banen te viden en de Engelsen zijn nu eenmaal de uitvinders van fiddle yards en hebben tal van creatieve oplossingen verzonnen.
mvg,
Gert
-
Hallo!
Jan, even een vraag:
Alle sporen op je lade staan dus onder spanning, levert dat geen gedoe op als je op een leeg spoor een trein wil rijden terwijl andere sporen bezet zijn? Het lijkt me dat de treinen dan van je lade af willen rijden, of zie ik dat verkeerd? Ik houd dan vooral de foto op jouw site in gedachte. Overigens was ik ook van plan de ladegeleiders als stroomtoevoer te gebruiken maar dan wel met een schakelaar of stekkerverbinding tussen de sporen om stroom dus op en af te kunnen schakelen.
Tijdens de bediening houd je dus met één hand de lade vast en met de andere bedien je de rijregelaar, correct?
Ik hoor graag van je!
Grt,
Ger.
-
Ger,
aangezien ik digitaal rijd is er geen probleem met "van de lade af willen rijden". Op de kopspoortjes (ook allemaal onder spanning) parkeren we rustig locs.
Jouw optie om de sporen aan- en uitschakelbaar te maken, lijkt mij een prima idee voor een analoge baan.
Jan
-
Exact, want dat is die van mij. Modelloco's en Philotrains laten zich niet makkelijk digitaal besturen. Bovendien is het baantje maar 4,88 mtr lang en maar 42 cm breed. Dat is dus prima analoog te besturen.
Ik denk dat ik gewoon een wipschakelaar tussen een van de polen zet om zo de spanning te onderbreken.
Ook ga ik eens proberen om zonder vergrendeling te werken. Ik gebruik code 75 rails van Peco, dus het moet wel allemaal een beetje nauwkeurig liggen. Maar dat moet geen probleem zijn.
Waar heb jij je geleiders gekocht? Bouwmarkt?
Grt,
Ger.
-
Hoi,
Ook bij mijn fiddle yard staat er gewoon spanning op alle sporen, maar ik rijd ook digitaal. Als je dat niet hebt, zou ik inderdaad schakelaars gebruiken om de stroom op de sporen te kunnen uitschakelen. Ik heb langer zitten nadenken over het feit hoe lang ik de sporen zou maken en ben uitgekomen op een 4 sporige schuifbak van 50 cm met daarachter 4 vaste parallele sporen van elk 50 cm. Ik heb ook metalen lade geleiders gebruikt en -nu komt het ;)- twee houten blokjes van verschillende lengte waarmee ik de schuifbak voor en achter kan vastzetten. Hierdoor heb ik vier posities: geheel vooraan geen blokje; 2e positie: kort blokje voor, lang achter; etc.
Succes Hans
-
Op tentoonstellingen heb ik allerlei oplossingen voor je "probleem" gezien.
Je kunt b.v. beginnen met de schuiflade niet op ladegeleiders te laten lopen, maar gewoon hout-op-hout te laten schuiven. Na het postitioneren blijft hij dan beter op zijn plaats liggen.
Wat ik op een Engelse baan wel eens heb gezien: op de "landzijde" zaten twee schuifgrendeltjes aan weerszijden van het spoor. Op de schuifladë (of het draaiplateau) aan weerszijden van elk spoor een beugeltje waar de grendel in schuift. De grendels dienden niet alleen voor de mechanische fixering, maar ook voor het doorgeven van de spanning. Er kan dan dus alleen spanning staan op het spoor dat voor het landspoor ligt, en pas als de schuiflade mechanisch is vastgelegd.
-
Hoe lang kan je een fiddle yard maken, zodat je het nog makkelijk hanteerbaar. Ik zelf heb er wel eenje nodig van 3 meter, maar is dit nog hanteerbaar. Is het dan beter om een schuifende of een draaiende fiddle yard te bouwen.
mvg Martijn
-
Hallo!
@ Hans: Die blokjes, waar heb je die precies aangebracht? Op zich is het een hele makkelijke en storingsvrije oplossing, so show me! (foto is welkom!)
@ Klaas: Hee! zo kom je elkaar nog eens ergens anders tegen! Leuk. Die schuifjes waar jij het over hebt heb ik al in actie gezien: Dat waren van die messing schuifslotjes, ze waren volgens de gebruikers niet ideaal: Na enige tijd krijgen ze speling waardoor de stroomdoorgave onbetrouwbaar werd. Ze waren daan ook naarstig op zoek naar een alternatief.
Toevallig staat in de RH van september een stukje over de fiddleyard met stroomdoorvoer via de geleiders. Aangezien er toch altijd een hele rits kogels in zitten lijkt me de stroomdoorvoer gewaarborgd. Nu alleen nog de vergrendeling.
@ Martijn: 3 meter?? Ik denk dat die afstand niet echt werkbaar meer is... Ik denk aan gewicht, doorzakken, transporteren enz enz... Maar ik weet er nog niet zoveel van, misschien dat andere lezers je een goede raad kunnen geven.
Grt,
Ger.
-
Zelf heb ik een fiddleyard gemaakt van hout met ladegeleiders. De stroomtovoer heb ik met loshangende draden gedaan. Dat ging prima.
De fiddle-yard is 120 cm lag, 30 cm breed.
Groet,
Tjalling
-
Tjalling:
Show me the trick!!
Grt,
Ger. ???
-
Dan verwijs ik graag even naar mijn fiddle yard avontuur:
http://belvend.miniware.nl/yard.html
Deze is slechts 150 cm, maar langer zou ook geen probleem zijn.
Ik heb wel L-profielen gebruikt om de dikke 22mm MDF plaat te steunen, omdat anders onder gewicht van treinen e.d. de zaak doorhangt. Bij nog meer lengte, nog meer kans daarop dus!
Dan de besturing:
Daarvoor heb ik een speciale decoder gemaakt die luiterd naar Märklin wissel opdrachten. Op basis daarvan wordt het gewenste spoor gekozen.
Dank de stappen motor is een nauwkeurigheid van 0,3mm haalbaar. Effin, meer details op de website.
-
Hoi Ger,
Ik heb voor de gelegenheid mijn www bijgewerkt en er foto's van de fiddle yard op geplaatst (even naar beneden scrollen en je ziet het vanzelf). Ik hoop dat het duidelijk is anders hoor ik het wel. Ik kan nog wel iets meer details vermelden als dat nodig is.
Groeten
Hans
-
Misschien mosterd na de maaltijd, maar is een cassette systeem ook niet een handige oplossing afhankelijk van het baanontwerp en treinwisselingen danwel het samenstellen hiervan?
-
met uitneembare bakken bedoel je?
-
Inderdaad bedoelde ik uitneembare bakken.
Voor mijn baantje en de beschikbare ruimte (een schuifblad vraagt weer door het schuiven wat diepte) lijkt mij dit de beste optie.
Je hoeft alleen de cassette goed te fixeren maar dat is makkelijk aangezien die maar op 1 maat vast kan staan. Een mooi voorbeeld hiervan staat in het bekende handboek modelspoorwegen.
-
Het hangt er maar vanaf wat je er precies mee wilt. Ik gebruik de fiddle yard ook als terminal voor de vier locomotieven die ik heb en om die in wisselende formatie te combineren met mijn wagons. Met een cassette lukt dat niet zo goed. Je zou misschien wel een paar casettes kunnen maken.
De ruimte van een fiddel yard hoeft ook niet zo groot te zijn. Er zijn allerlei variaties mogelijk. zo kan je het aantal sporen beperken, slechts één spoor wat verder te laten doorlopen, of alleen een schuifbak of cassette te maken voor alleen de locomotief en een mogelijkheid creeren om deze voor en achter de wagons te plaatsen.
-
Ik wil inderdaad ook mijn loks t.o.v. de treinen kunnen wisselen, dus die bakken is niet echt mijn oplossing. Nu wil ik aan de achterzijde wel nog een draaischijf plaatsen om de loks te kunnen keren. Nu is mijn vraag: Hoe lang vinden jullie een bak qua lengte verantwoord? De yard (lade hoeft niet langer dan 1 mtr te zijn. De bak zou dan op ongeveer 1,35 m. komen.
Zouden jullie als één geheel bouwen of zouden jullie de schijf ( 9 inch in doorsnee ) op een apart bakje tegen de fiddle yard bak aan bouten? Dit om transport te vergemakkelijken en doorzakken te verkomen?
???
Ik hoor het wel weer!
Grt,
Ger.
-
Hoi Ger,
Inderdaad is de lengte e.d. het lastigste probleem. Ik vond keren niet zo belangrijk. In het echt worden treinen ook zelden gekeerd. Ze gaan en komen terug uit de richting waar ze heen gegaan zijn. Het rommelen en wisselen van de wagons is juist zo leuk. En in de fiddle yard mag je de boel er lekker met je handen afhalen, dat stuk hoort toch niet echt bij de modelbaan. Ik heb allerlei vormen geprobeerd en kwam tot de conclusie dat 2 x 50cm het handigste is. Belangrijk is te weten hoe lang je je langste trein zal worden. Dat is n.l. de lengte van de bak. Verder moet je bedenken dat je -denk ik- op volle snelheid wilt komen binnen rijden. Dus je hebt een remweg nodig (het is niet zo leuk de laatste wagon met een slakkengang naar binnen te zien rijden). Ik heb indertijd een Excel bestandje gemaakt met een macrootje om me een voorstelling te kunnen maken hoe ik de loc en wagons kon verplaatsen zonder onderdelen van de baan te hoeven halen en zo weinig mogelijk ontkoppelen. Ik kan je dit wel opsturen als je wilt.
-
Graag! Sta ik altijd voor open. Bij mij gaat het maar om een goederenraccordement, dus hard zal het niet gaan. Ik heb er wel voor gekozen om aan de linkerzijde een tweetal kopspoortjes te maken, dit om loks weg te zetten. Aan de rechterzijde heb ik een draaischijf zitten om de loks te draaien. Bij mij gaat het om Nederlandse stoomloks die ik zelf bouw. Philotrain, Modelloco, MK, kleinspoor enz. Daar wil ik toch zo min mogelijk met mijn handen aan zitten.
Ik zie je programmatje graag tegenmoet!
J ekrijgt van mij een privé bericht!
Bedankt!
Grt,
Ger.
-
Rocodil,
Ik heb ook wel interesse in die file.
Email is admin {bij} h0gerbosch.nl {bij} dan vervangen door een @ ;)
Alvast bedankt!
Gr,
Bart
-
Hallo Allemaal!
Ik heb inmiddels mijn fiddle yard als ruwbouw klaar. Toch ben ik niet helemaal tevreden over het schuiven; het gaat ondanks kogelgelagerde geleiders nogal stroefjes. De lade heeft de neiging om scheef te trekken in de geleiders. Nu ben ik aan het denken om met een spindel de verstelling te maken, zeg maar het workmate principe, maar heeft iemand enig idee hoe ik zoiets realiseer?
Ik hoor graag van jullie!
Grt,
Ger.
-
hoi ger
Ik heb eens op een dvd gezien dat ze van die kast schuiven gebruiken.
Die bij dubbelen kast deuren gebruikt worden om de deur zonder slot van binnen vast te zetten.
2 van die schuiven naast de rails op het opstelgedeelt en en de ogen op het diorama.
Deze waren met stroom draadjes aan de rails gesoldeerd.
dus stroom doorvoer en gelijk de rails perfect opelkaar vergrendelt.
mvg arno
-
(http://modeltreinbaan.nl/wp-content/uploads//treinbaan-059.jpg)
Hoi Ger, Misschien heb je wat aan dit plaatje. Aan een motortje met vertraging zit een draadeind. Als het motortje/draadeind draait trekt hij de "moer" heen en weer. De 2 buitenste geleiders zorgen voor stabiliteit.
Groet Jaap
P.S. deze constructie was niet voor een fiddle yard maar het principe is natuurlijk hetzelfde.