BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Bartje81 op 05 June 2008, 22:46:35
-
Hoi allemaal,
Ik heb een Spoorcuriosa SGM-III tussenbak aangeschaft om van mijn 2-delige Fleischmann Sprinter een 3-delige te kunnen maken.
Dit gaat mijn eerste zelfbouwproject worden.
Mijn eerste vraag is wat voor verf moet ik gebruiken (met name voor de grijze deuren) en hoe dat aan te brengen? En waar is die verf verkrijgbaar (Spoorcuriosa en Kleinspoor, of ook ergens anders)?
Alvast bedankt.
Groetjes,
Bart
-
Bij Spoorcuriosa heb ik ooit een potje grijze verf voor de deuren besteld. Het staat nog ongeopend...
Voor geel weet ik het niet. Kleinspoor heeft de kleur, maar de meningen over Kleinspoor-verf zijn verdeeld. Sommigen vinden die namelijk moeilijk aan te brengen.
Houd er rekening mee dat je alle bakken moet overspuiten en opnieuw opschriften e.d. aanbrengen. Gewoon de opschriften en blauwe reclamebanen op de middenbak aanbrengen is niet genoeg. Die decals heeft Kleinspoor ook.
- Peter
-
Ehm, is alle bakken overspuiten echt nodig....?!?
Daar hebt ik nou niet echt zin in, ik dacht dat de kleur van het bouwpakket wel al redelijk getroffen was. In het verslag van RM 160 heb ik dacht ik ook niets gelezen over het (geel) overschilderen van de tussenbak en dat ging toch ook wel? ???
Bart
-
Je hoeft niks. In RM werd het bouwpakket inderdaad gewoon in elkaar gezet en tussen een Fleischmann tweetje geplaatst.
Echter, het plastic van de tussenbak oogt ook wel een beetje plasticachtig. Bovendien moet je eigenlijk de eerste klasse balk op het tweetje weghalen en dat stel hernummeren. Dat is niet eenvoudig zonder zichtbare beschadigingen, maar het kan wel. In RH besloot de auteur het stel toch maar helemaal over te spuiten.
Als je alleen grijs wil hebben, dan is Revell 78 ook bruikbaar.
-
Maar was er niet een bepaalde lak of iets dergelijks waardoor de plastic-look minder opvallend werd?
-
Een laagje blanke lak scheelt inderdaad al een stuk. Humbrol 135 bijvoorbeeld, ook in spuitbus verkrijgbaar.
Probeer het gewoon. Als het resultaat niet bevalt, kun je altijd nog gaan overspuiten.
Je moet natuurlijk ook helemaal zelf weten hoe nauwkeurig je wil zijn. Op het velletje transfers staat bijvoorbeeld het nummer 2011 of 2012, omdat dat de nummers van het Fleischmann tweetje zijn. Alleen waren de drietjes in de serie 2800 genummerd. ;D
KleiNSpoor heeft een velletje met correcte transfers, maar dan moet je ook het tweetje hernummeren. En die eerste klasse nummers en onderbroken balken op het tweetje kunnen eigenlijk ook niet.
-
Ja ik weet dat de nummers niet kloppen.
Ik denk dat ik de vernummering nog even laat zitten totdat ik me een beter beeld gevormd heb hoe ik dat wil gaan aanpakken. :-|
Bart
-
Denk dat alle bakken tegelijkertijd spuiten ook een mooier geheel geeft. Jeziet regelmatig op beurzen een 4 delige koploper rondrijden waarvande bijgevoegde tussenbak duidelijk van kleur verschilt. Alleen daarom al ka je t beter in 1 kewer alles spuiten ;)
-
Nou ja, je kunt ook eerst gewoon de transfers van Spoorcuriosa er opplakken en niets aan de Fleischmann-bakken doen. Mocht je na verloop van tijd toch niet tevreden zijn, dan kun je alsnog de boel helemaal overspuiten en decals van Kleinspoor gebruiken.
- Peter
-
Ik heb mijn tussenbak ook eerst van transfers voorzien en niets aan de Fleischmann gedaan, maar na verloop van tijd ging het model mij toch tegenstaan.
Ik vond Mispoes bereid om het hele treinstel overnieuw te spuiten. En ik moet zeggen: Fleischmann is er niets bij!!!!
Frank heeft meteen een van de toiletramen van de Sprinter 2 dichgemaakt, zoals het ook hoort. Je bent meteen van de 1e klasse af en het hele treinstel is nu een en dezelfde kleur.
Zie hier het resultaat (even naar beneden scrollen tot halverwege de pagina).
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=8099.2175
Frank heeft de kale kappen opnieuw gespoten. Ik heb het stel daarna zelf weer in elkaar gezet en de Fleischmann bakken van CityPendel ramen voorzien. Dan ben je meteen van die gore aluminium raamlijsten af).
Daarnaast heb ik de roostertjes boven de ramen op de twee Fleischmann bakken aluminium geschilderd alsmede de deurgrepen van de cabinedeuren. Hierdoor is het stel nu helemaal klaar.
Mocht je ook zoiets gaan doen, let wel op welk treinstelnummer je kiest. Bij de 2836-2880 waren de schuiframen van de kopbakken zilver (zoals de ramen van de Fleischmann CityPendel) en de rosstertjes op de kopbakken aluminum. Van de tussenbakken zij ndeze roosters meegespoten in de kleur van de bak (geel of blauw dus) en waren de schuiframen zwart. Bij de 2880-2895 waren alle schuiframen zwart en ook alle roosters meegespoten in de kleur van de bak.
Ik ben benieuwd wat voor moois je van je Sprinter gaat maken!
Succes!
Jeroen
-
Zelf wil ik ook een sprintertussenbak kopen. Alleen zit ik een beetje met het probleem dat de orginele Fleischmann sprinter geen NEM-schacht heeft , terwijl de Spoorcusiosa tussenbak dat wel heeft.
Ik zou graag op de Sprinter zelf ook een NEM-koppelingsschacht hebben. Nu heb ik op de website hetgroterdamproject gelezen dat er daar een bodem werd besteld van een andere treinstel, maar hoe precies en welk onderdeel er dan precies besteld moet worden is me niet helemaal duidelijk.
Nu bestaan er ook Symoba koppelingsschacht en ik zit eraan te denken om het daarmee te proberen.
Hoe hebben jullie dat dan opgelost? met een Symoba koppelingsschacht misschien? Ik hoor t graag!
-
DB 614 van Fleischmann, alleen de mintgroene en Pop nieuwe stiijl.
doe maar klik (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=11239.msg168913#msg168913)
-
okay bedankt! :D
-
Met symoba's gaat het ook.
Denkelijk toch wel goedkoper.
-
Lang voor Spoorcuriosa met een tussenbak uitkwam er zelf een gemaakt van styreen. Kortgekopppeld met Symoba. Toiletten aangepast en de hele zaak opnieuw gespoten en beletterd
(http://farm4.static.flickr.com/3188/2564965055_bbc23a3f0f_b.jpg)
Gerard.
-
Met symoba's gaat het ook.
Denkelijk toch wel goedkoper.
Klopt, Symoba is goedkoper maar met Fleischmann werkt het wel erg fijn.
Aan de constructie van de Fleischmannmodellen DB 614 en de NS SGM-0 is duidelijk te zien dat ze qua model van dezelfde generatie zijn (in 1:1 trouwens ook). Dak los afneembaar, kap uit één stuk met de vloer + interieur, de ophanging van de chassisdelen en de kopdraaistellen en de bodemplaat met koppelingen. Beide treinstellen hebben naast het motordraaistel in de ene kopbak een zelfde draaistel zonder motordelen in de andere kopbak. Wat de treinstellen ook gemeen hebben zijn identieke kopbakken qua indeling. Alleen de daken van de Sprinter verschillen onderling.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1797.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1797.jpg)
In de loop der tijd (jaren negentig) heeft Fleischmann de DB 614 onder handen genomen: de mintgroene en de Popfarbe met de moderne DB-AG-kekse verschenen met vernieuwde bodemplaten met kortkoppelingen. Bij de Sprinter zijn deze nooit aangebracht, waarschijnlijk vanwege het ontbreken van de overgang. Hoewel het City-Pendel nummer 2025 zo'n overgang juist wel weer rechtvaardigt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1796.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1796.jpg)
Zo werkt het: het achterste deel van de bodemplaat van de Sprinter wordt afgezaagd en vervangen door die van de 614.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1619.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1619.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1620.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG1620.jpg)
-
Is het niet makkelijker om een stukje weg te dremelen wat dezelfde vorm heeft als het slot van de kortkoppeling? Je hebt toch enkel dat v-tje nodig?
(dan hoef je geen extra rijtuig te slopen voor de mechaniek..)
-
Nee, dan kun je beter een Symoba gebruiken. Het treinstel wordt niet gesloopt, daar komen verouderde bodemplaten in die ik nog heb.
Ik heb trouwens weer nieuwe bodemplaten besteld voor de 614, deze zijn (nog) los te bestellen bij Flm.
-
Frank heeft mij ook zijn methode prijsgegeven en hij leverde mij ook twee bodemplaten van de 614 aan, bij het spuiten van de SGM bakken. Ik kan niet anders zeggen dat Frank's methode uitstekend werkt! Het is gewoon een kwestie van het stukje bodemplaat van de 614 afzagen / snijden (ik heb dat op 50mm van het einde van de bodemplaat gedaan) en hetzelfde te doen bij de SGM bodemplaat. Netjes werken levert op dat je beide stukken bodemplaat zo los in de bakconstructie van de SGM kunt leggen. Het SGM deel zit met een klein schroefje vast (dat was al zo) en het DB 614 deel schroef je op zijn plek als je het draaistel vastzet. Zijdelings zitten de bodemplaten ingeklemd in de constructie van de SGM bak, dus zullen ze ook niet gaan verschuiven of draaien. Vastplakken van het geheel is dus ook niet nodig en dat vergemakkelijkt het alleen maar als je er ooit nog eens bij moet.
Het leuke van deze constructie is, dat als je de tussenbak en de kopbak nu met elkaar kortkoppeld, er een schitterende SGM ruimte tussen de bakken over blijft, dus groter dan bij ander NS materieel, zoals dat in het 1:1 ook het geval is. Op de kopwanden kun je nu bijvoorbeeld vouwbalgen van Lima's Mat'54 plakken, maar dan niet op elke kopwand eentje, maar per kopwand 2. Ik heb vervolgens de symoba in de tussenbak iets naar achter geplaatst (1,5mm ongeveer) en hield daarna tussen de vouwbalgen 1 mm speling over. Precies genoeg om de bogen goed te kunnen nemen.
Groet,
Jeroen
-
Mijn Sprinter is ook door Frank gespoten en heeft dus ook die Fleischmann mechanieken. Werkt prima.
Maar inmiddels heb ik voor derden wat Sprinters van Symoba's voorzien en eigenlijk werkt dat net zo goed. Je kunt ze zo plaatsen dat er een keurige centimeter tussenruimte ontstaat.
Eigenlijk moet een vlaflip Sprinter door Fleischmann wel van mechanieken worden voorzien.
-
Eigenlijk moet een vlaflip Sprinter door Fleischmann wel van mechanieken worden voorzien.
Ja Henk, dat zou wel moeten, maar dan had Fleischmann het ook al bij de CityPendel moeten doen. Stel 2025 is uit de tweede serie en heeft altijd al vouwbalgen gehad.
Hopelijk komt het bij de SGMm nu wel goed.
Jeroen
-
Mijn Sprinter is ook door Frank gespoten
Met blauwe banen van Boeffelt... ;D
-
Eigenlijk is het nog iets complexer. Ik heb een tussenbak van Maestro, twee kopbakken van Mispoes en reclamebanen van Boeffelt.
Techniek is dan weer van mezelf.
-
Bedankt Mispoes! :D die foto's maken het allemaal een stuk duidelijk voor mij.
Even nog een vraagje. :-[
Via hobbyparts is de bodemplaat (artnr. 304438), de kuku-Deischel (artnr. 385008) en een richtfeder (artnr. 764016) los te bestellen. Als ik alles van hierboven 2x bestel is het goed?
-
Dat klinkt zeer bekend. ;D
Ik weet niet precies wat de nummers zijn want dat zoekt de winkelier altijd voor mij uit. Alles 2x ja.
-
Hoi,
Toch deze oude koe maar weer eens uit de sloot halen omdat ik nu eindelijk pas eens serieus aan dit projectje ben begonnen.
Mijn probleem is hoe de verf op te brengen?
Ik heb een potje KleiNSspoor zijdeglans voor het geel op de bak zelf en NS-grijs voor de deuren. Heb nog geen ervaring met spuiten. :-X :-[
Moet ik eerste de transfers aanbrengen en dan zijdeglans erover en dan als laatste de deuren apart doen? Of kan ik het grijs voor de deuren ook eerst doen? En wat voor apparaat kan ik gebruiken; een airbrush is volgens mij nog vrij prijzig voor als je een keertje wilt spuiten...?
Of kan ik het grijs van de deuren ook gewoon met een klein kwastje doen?
Ik heb trouwens ook nog een spuitbus met matte acryl vernis staan; zou ik die ook kunnen gebruiken ipv. KleiNSpoor zijdeglans?
Alvast hartelijk dank voor jullie adviezen.
Groetjes,
Bart
-
Een airbrush hoeft niet zo duur te zijn. Natuurlijk is er een verband tussen de resultaten die je kunt bereiken en de prijs van de airbrush, maar als beginner kun je dat waarschijnlijk nog niet bereiken, dus dan kun je net zo goed beginnen met een eenvoudig model.
Een compressor is over het algemeen vrij prijzig. Maar daarvoor in de plaats kun je beginnen met een bus met samengeperste lucht. Dat werkt redelijk goed, hoewel niet zo goed als een compressor en je moet opletten dat de luchtdruk niet constant blijft en dan de buitenkant van de bus erg afkoelt, tot onder het vriespunt.
Een spuitbus met verf werkt over het algemeen een stuk simpeler. Zelf gebruik ik die voor de primer.
Transfers breng je altijd als laatste aan; daarna moet er een laag vernis overheen.
- Peter
-
Ah, en het is het beste om eerste de lichte kleuren en daarna pas de donkere kleuren aan te brengen. Dus eerst de bak, daarna de deuren afplakken en met grijs er overheen, daarna de transfers en tenslotte de vernis.
- Peter
-
Als het alleen om dit stel gaat, dan is zo'n beginsetje van bijvoorbeeld Revell ook bruikbaar. Bevat een eenvoudige spuit en een busje lucht. Bij dit model gaat het alleen om vlakken en dan werkt zo'n eenvoudige spuit goed genoeg. Kost een paar tientjes.
Je zou je zelfs tot spuitbusjes kunnen beperken. Tamiya Gunship Grey voor het grijs en Humbrol 135 voor de blanke lak. Dan niet alleen de deuren grijs spuiten, maar ook het dak, kopwandjes, bodemplaat en draaistellen even dezelfde kleur grijs geven.
-
Oke, bedankt.
Ik denk dus dat ik eerst ga proberen m'n deuren mooi grijs te krijgen (heb ik al afgeplakt) en vervolgens de transfers opplakken en dan met de vernisspuitbus eroverheen.
-
laatst heb ik ook de bouwset van het sprintertussenrijtuig aangeschaft.
Ben op zoek naar de juiste lijm .............. iemand een suggestie??
En Bartje81 als je nog mee leest hoe is het spuiten / verven gegaan?
-
Nou, hij is van plastic, dusse ...
-
Mwa, je hebt plastic en je hebt plastic.
Dus zo dom is de vraag nog niet.
-
Okay, dit plastic is prima te lijmen met de bekende hobbylijmen van Revell en Faller enzo. Van superlijm schrikt het overigens ook niet.
-
Hangt er vanaf: ik weet niet of spoorcuriosa ook tussenbak-kits met giethars delen geleverd heeft. Als dat het geval is ontkom je niet aan secondenlijm.
-
Mooi dak en bodemplaat zijn van giethars ik begrijp dus dat het met secondenlijm zal moeten.
Bedankt voor de info.
Fred