BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: mitchell2000 op 12 July 2025, 17:35:18
-
Goedemiddag
Ik ben momenteel aan het oriënteren om over te stappen naar spoor 1 enigste wat waar ik op dit moment tegen aan loop is nem en fine scale wielen wat zijn hier de voordelen en nadelen van en kan je het door elkaar gebruiken?
Met vriendelijke groet Mitchell
-
Hallo Mitchell,
Naar mijn mening hangt het erg af van de ruimte die je hebt en of je wilt rijden of niet. Daarnaast, wat staat je voor ogen: een eigen baan realiseren (en wat zijn dan de afmetingen) of op een clubbaan rijden?
Wanneer het enkel is voor de vitrine, is fine scale (of zelfs "scale" van KM1 of "pur") een optie. Wanneer je wilt rijden op een baan met een radius van bijv. 1.000 mm, lijkt mij dat NEM beter werkt.
Dat gezegd zijnde, bij de Hübner (thans Märklin) wissels (radius 2.300 mm) werden zogenaamde hoedjes meegeleverd, waardoor je zowel met NEM als met fine-scale door de wissel kon rijden.
Verder moet je er rekening mee houden dat bij fine-scale het leggen van de rails meer aandacht vereist.
In ieder geval, veel plezier en voldoening toegewenst in de spoor 1 wereld.
Met vriendelijke groet,
Wies.
PS. Zie ook hier: https://s1gf.de/forum/index.php?thread/7159-rat-und-tat/
-
Slaters wielen.
https://slatersplastikard.com/wheels/gauge1.php (https://slatersplastikard.com/wheels/gauge1.php)
Voor al onze bouwprojecten gebruiken we Slaters wielen (en aandrijving) en Marklin rails. Finescale of NEM ...net wat de te leveren maat is want de keuze is NIET reuze. Maar het rijdt als de beste.
(https://live.staticflickr.com/65535/54649887266_976173f972_z.jpg) (https://flic.kr/p/2rgdXvC)
(https://live.staticflickr.com/65535/54649888456_ae9246d50f_z.jpg) (https://flic.kr/p/2rgdXS9)
(https://live.staticflickr.com/65535/54650205560_512ddbd414_z.jpg) (https://flic.kr/p/2rgfA8s)
Kleinere (spaak) wielen (NTM project , hier op BNLS) kan je bij Tenmille verkrijgen.
https://www.tenmille.com/wheels (https://www.tenmille.com/wheels)
(https://live.staticflickr.com/65535/52650710743_5038b1dd1b_z.jpg) (https://flic.kr/p/2odyDYT)
-
Voor FS stellen de meeste leveranciers dat de minimale boogstraal 2321mm moet zijn. De praktijk bij mij leert dat bogen met een kleinere boogstraal dan de 2321 kunnen werken als je een overgangsboog van een graad of 10, met een straal van niet minder dan 3000mm gebruikt. Mijn minimale boogstraal is 1715mm. Wat je daarbij ook absoluut moet vermijden zijn directe tegenbogen, vooral ook als je met voorbeeld koppelingen wilt rijden en geen Mä of Hübner klauwkoppelingen wilt gebruiken )ook als je alleen maar NEM wilt rijden). Verder is de vanwege de grotere speermaat van FS wielen ook de ruimte tussen de strijkregel en de ruilstaaf bij wissels kleiner. Als je NEM en FS normen bekijkt zie je dat ze elkaar aan de uiteinden van de opgegeven toleranties iets overlappen, zodat je als je voorzichtig en nauwkeurig met bouwen bent, en de speermaten van de assen van al je materieel goed op orde hebt, daadwerkelijk FS een NEM door elkaar kan gebruiken. Ik doe dat nu een paar jaar, en ondanks her en der wat probleemgevallen, gaat het over het algemeen goed.
Walter
-
Walter, waar komt die vreemde maat van 2321 mm vandaan? Is het de absolute grens, in die zin dat het bij 2320 fout gaat?
De NEM ken ik, maar waar zijn de FS normen te vinden?
Ik had zelf ooit het plan om met P87 te gaan werken (in H0). Dacht dat dat met mijn boogstralen van 700 mm wel moest werken. Nou, mooi niet. Navraag leerde me dat je in H0 minstens 1500 mm boogstraal nodig hebt. Aangezien dat op mijn zolderkamer niet haalbaar was heb ik het plan laten varen.
-
Slanke wissel van Märklin:
59083 Märklin Spoor 1 Wissel Rechts Radius 2.321
-
De spoor 1 wereld zit wat de normen betreft best lastig in elkaar. Hier een tabelletje van de diverse normen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/IMG-2948-6876012924129.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/IMG-2948-6876012924129.jpg)
Die 2321 is natuurlijk geen harde grens, zoals ik al aangaf kan het met de nodige voorzorg kleiner, maar fabrikanten gebruiken dit als gebruiksvoorschrift. Het is de ruimste ‘normale’ boogstraal uit het voormalige Hübner sortiment
Walter
-
Ik had al zo'n vermoeden dat er niet 1 FS norm is, maar meerdere. Zoals altijd vindt iedereen zijn eigen wiel uit.
In dat tabelletje heb ik alleen nog maar gekeken naar de speermaat. Dan is te zien dat alleen NMRA proto:32 een overlap vertoont met NEM310. De overige grenzen aan elkaar maar vormen nergens een overlap. En zoals gebruikelijk vaart Märklin helemaal een eigen koers.
-
waar ik op dit moment tegen aan loop is nem en fine scale wielen wat zijn hier de voordelen en nadelen van en kan je het door elkaar gebruiken?
Met vriendelijke groet Mitchell
Mitchell,
Het voordeel van fine-scale wielen is dat het er mooier uit ziet. Het voordeel van NEM wielen is dat de beschikbaarheid groter is en soms de aankoop prijs ook lager. (en het voordeel van de een is het nadeel van de ander ;) ).
Je kan het alleen door elkaar gebruiken als je een baan hebt zonder enige wissel en met een grote radius, of als je spoor 1 alleen in de vitrine hebt staan.
Groet
Fred
-
Bedankt voor jullie reacties was sowieso al van plan om slanke wissel te gaan werken omdat ik met natuurgetrouwe koppeling wil gaan gebruiken dus ga naar zowel nem al finescale kijken
-
Euh Mitchell,
Volgens mij ben je al uitgekozen als ik onderstaande goed lees.
Je kan het alleen door elkaar gebruiken als je een baan hebt zonder enige wissel en met een grote radius, of als je spoor 1 alleen in de vitrine hebt staan.
Finescale gaat dus niet meer,want je wil een wissel gaan gebruiken ;)
-
Waarom gaat finescale niet meer. Ook daarmee kun je best met wissels werken.
Alleen als je een wissel gebruik kun je niet NEM en Finescale door elkaar gebruiken.
Ben zelf voor NEM gegaan. Voornamelijk omdat ik een mooie lok in NEM zag die mij over haalde met deze schaal te beginnen.
En heb het idee dat rails en modellen wat makkelijker te vinden zijn voor NEM.
En inderdaad gebruik zelf ook alleen de slanke wissels vanwege de natuurgetrouwe koppelingen die ik gebruik.
Al is mijn module baan een BW, waarbij dus veel met losse loks wordt gereden.
Roelco
-
Ook dat klopt niet. Ik gebruik Hegob wissels met een boogstraal van 4500 mm. De openingen bij de strijkregels zijn smaller gemaakt door een strookje polystyreen van 0,25 tot 0,75 dik ertussen te lijmen. Door alle wielen op de juiste speermaat te zetten, rijdt ik met zowel NEM als FS op mijn baan