BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: bernardrood op 21 April 2025, 20:20:43
-
Ik heb een Esu geluids decoder nu wil ik daar geluid van een 1200 in zetten, nu hebben ze dat geluid niet in hun bestand
Wat nu heeft iemand een oplossing
-
Misschien niet het antwoord wat je wilt horen, maar de oplossing is een Zimo decoder gebruiken.
mvg spock
-
Nee dat is niet het antwoord, ik heb een esu geluids decoder.
-
En ESU heeft het geluid dus niet beschikbaar voor zover bekend...
Zimo heeft het wel beschikbaar. Omdat Roco hun decoders gebruikt voor de modellen.
-
Dus moet je eigenlijk een... Zimo decoder gebruiken ;)
-
@bernardrood
Voor zover ik weet heeft ESU (of iemand anders, op basis van een ESU LoSo) geen geluid van een 1200. Het beste wat je kan doen is of zelf maken, of een lok vinden die het dichts bij een 1200 komt qua geluid. Anders is je enige optie een Zimo decoder met 1200 sound gebruiken (dit is het geluid/decoder wat je vind in de 1200 soundmodellen van Roco) :)
-
Ik heb van Zimo begrepen dat de geluid projecten van Roco niet vrij beschikbaar zijn.
Je kan in de sound database op de Zimo website kijken of er voor de 1200 een geluidproject vrij beschikbaar is (kosteloos).
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
-
De sounddecoder voor de 1200 is bij Roco nog na te bestellen. Inderdaad geen ESU maar Zimo
https://www.roco.cc/ren/spareparts?et=72673
-
Kijk, da's een nuttige tip! (y)
-
Trix zal ongetwijfeld die geluidsbestanden ook hebben. Dan zit je dus aan een decoder van die firma (Märklin/Trix). Misschien komen die het dichtst in de buurt van ESU? Vroeger maakte ESU de decoders voor Märklin. Geen idee of er nu nog overeenkomsten zijn.
-
Wat ik er van weet is dat het 1200 geluid specifiek was gemaakt.... dus ik schat de kans in dat Esu het geluid zeker niet heeft. Wat TS wel kan doen is er een geluid bij zoeken dat het dichtst staat op het 1200 geluid. Esu heeft een erg uitgebreid scala aan (bij)geluiden dus er is zeker zelf wat te fabriceren :)
-
Is er veel verschil in het aanzet en rijgeluid van een 1200 tov een 1100, 1300 of 1500? Of bijvoorbeeld van een frans broertje? Ik weet het echt niet, oprechte vraag
-
En de 1200 had toch een Amerikaans broertje (New Haven). Misschien is daar een open geluid van. Al zullen daar ook Amerikaanse toeters en bellen in zitten
-
Is er veel verschil in het aanzet en rijgeluid van een 1200 tov een 1100, 1300 of 1500?
Niet te vergelijken, totaal anders.
-
De sounddecoder voor de 1200 is bij Roco nog na te bestellen. Inderdaad geen ESU maar Zimo
https://www.roco.cc/ren/spareparts?et=72673
Roco sounddecoder made by Zimo.
Ik heb overigens zelf het geluid van de Roco 1200 nooit goed gevonden. Het meest karakteristieke geluid, als je naast de baan stond, is heel miniem te horen en geeft het geluidskarakter van deze loc niet goed weer. Waarschijnlijk is alleen het geluid van binnen opgenomen, wat natuurlijk vanwege de aanwezige machinisten oren gedempt moest zijn.
Hoewel ik een fan van deze loc (met geluid ;D) was, heb ik mijn Roco exemplaar weggedaan, ik vond het een aanfluiting.
-
Dat is over het algemeen de makke van het opgenomen geluid voor locs en treinstellen. Het wordt allemaal in de cabine opgenomen, wat dus idd overeenkomt met de geluidsbeleving van de machinist maar niet van 'de kijkers' op het perron of langs de baan. Dus is inderdaad, zoals Maarten hierboven al stelt, de geluidsbeleving in de regel heel anders dan dat we ons kunnen herinneren als een loc of trein optrok langs het perron.
-
Je kan toch ook een microfoon aan de zijkant bevestigen met dubbelzijdig plakband en dan gaan rijden? Gek issue.
-
Gek issue.
U bedoelt ???
-
@ Paul de Goede: waarom een gek issue? Dan zul je wel een hele goeie afscherming moeten maken in verband met de rijwind die ontstaat. Kans is vrij groot dat er een behoorlijk windgeruis ontstaat die de eigen rijgeluiden naar de achtergrond wegdrukken.
Ik weet niet in hoeverre het logisch is dat rijgeluiden op lage snelheid, (die dan waarschijnlijk nog zonder rijwind kunnen worden geregistreerd) elektronisch ‘versneld’ kunnen worden, zodat je een verantwoord rijgeluid krijgt, ook bij hogere snelheid van het model. ATB geluiden en het opdraaien van een schakelwals (bij voorbeeld) zijn volgens mij niet echt geluiden die je op het perron of langs de baan in het echt hoort. Dus die zouden wat mij betreft ook weggelaten kunnen worden bij een model. En voor de stationsomroep: het soundmodule-kastje wat Ted Aldewereld destijds heeft bedacht…
-
Oplossingen voor afscherming van rijwind bestaan. Het zal natuurlijk niet zo simpel zijn als 'hang gewoon een microfoon uit het raam', dingen zijn meestal niet heel eenvoudig.
Toch zou het de moeite lonen om wat innovatie in dit proces te stoppen. Binnengeluiden zijn nu eenmaal iets heel anders dan buitengeluiden. Ach, dit proces zal zich ook met de tijd wel ontwikkelen :)
-
Ik weet niet in hoeverre het logisch is dat rijgeluiden op lage snelheid, elektronisch ‘versneld’ kunnen worden, zodat je een verantwoord rijgeluid krijgt, ook bij hogere snelheid van het model.
Dat lijkt me hier niet goed mogelijk, omdat wat ik noem het "loeiende" geluid wat de loc maakte pas ontstond als de veldverzwakking ingeschakeld werd (als ik het goed begrepen ehb en correct zeg).
Dat geluid ontstond pas als de loc met een al behoorlijke snelheid, laten we zeggen 70 à 80 km/u., lekker gas gaf om op baansnelheid te komen.
Ik refereer hierbij aan de situatie in Eindhoven, waar na het verlaten van het emplacement, in de richting Venlo, na de kruising met het spoor komend van Maastricht "vol" gas gegeven werd. Dus duidelijk te horen op de overweg in Tongelre nabij Het Hofke. En in de tuin grenzend aan het spoor waar een klasgenoot woonde waar ik regelmatig was en ook in een tentje achter in de tuin geslapen heb. Absoluut karakteristiek geluid, uniek voor de Nederlandse loc's en niet te verkrijgen door het extrapoleren van het geluid op lagere snelheid.
-
Overigens, ter aanvulling:
zelfde soort probleem met de geluiden van de Ludmila en de Sergej. Lijken geenszins op de geluiden vanaf de buitenkant.
En nog zo'n mooi voorbeeld: de Duitse "Knalfrosch" . Het is dat je een tikken hoort, maar het geknal op het station van Keulen wordt in de verste verte niet weergegeven.
-
Even een reactie over het opnemen van het geluid.
Dat doet men (tegenwoordig in ieder geval) aan zowel de buiten als binnenzijde.
En bij stilstand en rijden.
Ongewenste geluiden kunnen ze met de opnameapparatuur eruit filteren.
Zoals een vogeltje dat besluit een serenade te brengen terwijl we het sluiten van de deuren opnemen.
Of als we aan het claxonneren zijn, dat een auto besluit dat terug te doen tijdens de opnames.
Reeds ervaring mee 8) dagje ESU op bezoek gehad.
-
Soms als je een leuke soundfile wilt moet je compremies maken. Mijn BR186 soundfile gebruikt voor het op/afbouwen geluid vanuit de machinekamer. Dit vanwege dat je vanaf buiten zowat niks hoort, behalve dat er een zachte zoemtoon begint wanneer de Snelschakelaar is ingekomen. Wat daarbij ook kwam kijken is *hoelang* het duurt voordat de lok is opgebouwd, want je wilt niet 5 min wachten totdat de lok pas kan rijden, maar daar gaat deze discussie niet over ;D.
@Chris het is zeker mogelijk om geluidsopnamens boven de 100kmh te verkrijgen, het ligt erg aan de plaatsing van de microfoon op de trein zelf (naast natuurlijk hoe goed de microfoon winddempend is :P). En anders zijn geluidsedit programma's geadvanceerd genoeg om het grotendeels eruit te kunnen filteren (y)
-
Klopt. Net even terug gekeken. (y)
-
Een poosje terug was het 1200 geluid gewoon beschikbaar op de Zimo site, samen met Blokkendoos en PlanV/T etc. Maar inderdaad alleen beschikbaar voor Zimo decoders.
Het wachten is op ESU.AI. Je vult gewoon alle technische specificaties in van een locomotief en de AI genereert exact het juiste geluid. Je bent wel even bezig een lap tekst te schrijven: het betreft een locomotief met 6 motoren, elke motor heeft zoveel tig wikkelingen in de veldspoel en zoveel polen en een rondsel van zoveel tanden die verbonden is met een tandwiel van zoveel tanden , de tanden maken een hoek van... (knip)... en boven de 80 kph is er dan een loeigeluid, maar niet als van een koe, het is de veldverzwakking die zus en zo doet... (knip).
Maar in theorie kan dit dus denk ik al. Wie is er alleen zo gek om deze AI te trainen? :P
Ik ben het ook eens met het idee dat er eigenlijk een verschil moet zijn met binnen en buiten geluiden. Het hangt van de beleving van de modelspoorder af. Is deze in een rollenspel bezig als machinist dan zijn ATB bellen, piepende stoelvering en relais klikken leuk. Als toeschouwer/spotter langs de baan natuurlijk de buitengeluiden zoals spoelgeloei, bulderende motoren en kreunen van tandwielen. Idee voor nieuwere geluidsprojecten? Beide situaties onder verschillende functie toetsen (y) .
Mvg,
Robert
-
Een poosje terug was het 1200 geluid gewoon beschikbaar op de Zimo site, samen met Blokkendoos en PlanV/T etc. Maar inderdaad alleen beschikbaar voor Zimo decoders.
Nog steeds: https://www.zimo.at/web2010/scripts/download_zpp.php?b=soundprojekte%2Froco%5Fflm%2FNS1202%2F&f=ZIMO_NS1202.zpp
-
Er worden weer allerlei zaken door elkaar gehaald en appels met peren vergeleken.
Het 1200 geluid is een geluid die in bezit is van Zimo. Zimo stelt deze beschikbaar voor (hoe vreemd) Zimo decoders.
Dat Roco de combinatie (Zimo decoder plus geluid en ingeregeld voor de Roco 1200) levert voor een bepaalde prijs is een Roco aangelegenheid.
Je kunt ook zelf de decoder kopen en zelf het geluid erop zetten met de programmer (identieke methode als bij ESU).
mvg spock
-
Ter aanvulling: het laden van een Zimo soundproject op een Zimo sounddecoder kan ook worden uitgevoerd met de zwarte Roco Z21 en de Roco maintenance tool. Verder heeft Zimo recent de 'Klug' uitgebracht waarmee de MN- en MS-serie decoders kunnen worden geupdated. De MN-serie is soundloos.
Tom
-
Die KLUG is aangekondigd, nog niet uitgebracht.
Je kan toch ook een microfoon aan de zijkant bevestigen met dubbelzijdig plakband en dan gaan rijden? Gek issue.
Ik heb het geprobeerd met een (goedkope) microfoon door de deuren te stoppen toen ze dicht gingen, zodat deze op het draadje tussen de deuren hing. Op zich werkte dat wel, maar het was te ver van de (diesel)uitlaat en er was teveel gekraak van de wielen. Plus dat het volgende station waar ik uit moet, de deuren aan de andere kant open gingen, dus was ik mijn microfoon kwijt. ;D
Professioneel gaat het wel met iets meer kracht dan plakbandjes (al zag ik dat Rapidtrains een keer Duct tape gebruikte om een microfoon te bevestigen op het dak).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/IMG-0558-6808e48158883.webp) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/IMG-0558-6808e48158883.webp)
-
Piko heeft van de 1200 in N modellen uitgebracht. Ook de sound-decoder is los leverbaar. Kon nog wel eens een ESU zijn..
-
Volgens mij zijn de decoders van Piko van Uhlenbrock.
-
Of eigen bouwsel..
Maar sowieso niet 1 op 1 compatible met een H0 voertuig door de gebruikte NExt18 voet voor deze decoders.
-
Piko heeft als samples (kan geen downloads vinden) de 1000, 1100 en 1200 sounds (https://www.piko.de/DE/index.php/nl/sound-samples-nl/sounds.html?filter_category=electro&layout=grid&start=40) op hun site staan.
De 1200 decoder is een Next.
-
Volgens mij zijn de decoders van Piko van Uhlenbrock.
Misschien was dat in een grijs verleden het geval maar de nieuwe generatie Piko decoders is uit eigen ontwikkeling / productie..