BeneluxSpoor.net forum
Materieel => Stad- en streekvervoer => Topic gestart door: Peter Kleton op 20 April 2025, 21:59:36
-
Ik heb gewoond in Noordwijk bij de plaats waar het enkelspoor door he dorp begon(De Heerenweg)
Als er een seinstoring was in de beveiliging daarvan ,werden er penningen gebruikt. Die lagen in een klein kastje aan de grote kast waar de apparatuur voor de beveiliging in zat,maar slechts in een van de twee kastjes.
Elk stuk enkelspoor had zijn eigen penning. Ik heb alleen nooit begrepen hoe het ging als er na b.v. 5 minuten nog een tram dezelfde kant op ging ,er was dan geen penning in dat kastje...
Had het iets te maken met de groene schijf die de personeelstram van en naar Wpl Rijnsburg altijd op zijn front had hangen?
Peterr
De meerdere boeken schrijven hier nooit over.
-
Hier vond ik een geschrift waar dat wordt uitgelegd: https://issuu.com/opderails/docs/odr_2023-04/s/22092198 (https://issuu.com/opderails/docs/odr_2023-04/s/22092198)
-
Volgens mij werken de penningen als de primitieve versie van het Britse systeem van de staff. Ieder lijngedeelte had één staf, die door de trein werd meegenomen.
Ergens, bij de Isle of Man Railway meen ik, reed bij twee treinen in dezelfde richting de eerste met een schriftelijke lastgeving. Ongeveer met de tekst: This train, number …, is followed bij train number …, which is carrying the staff.
In deze gevallen heb je een lastgeving nodig. Die werd pas uitgeschreven als de staf op het vertrekstation was.
Puzzel er maar eens op.
Groet,
Wolter
-
Klaas en Wolter.
Deze vraag kwam (weer eens) bij mij op toen ik vanavond Rail Away zag ,met het tooken systeem.
Het geheim was dus dat de tweede tram/trein de tooken mee nam en de eerste b.v. een groene schijf ,mij zeer bekend omdat ik zelf ooit een foto van heb gemaakt met de NZH H303 bij Rijnsburg ,met groene schijf. ;)
De A327 rijdt in Den Haag ook met een groene schijf in de stad,ik weet niet of dat verplicht is.
Groeten ,
Peter
-
Bij de NZH kende het reglement twee kleuren schijven, namelijk een rode of een groene schijf. De rode werd voorop geplaatst bij "verkeerd spoor" rijdende trams, de groene schijf was de aankondiging van extra trams, niet volgens een vooraf bepaalde dienstregeling. Bij vooraf bepaalde extra trams werden dienstcijfers gebruikt in plaats van de dienstletters. De groene schijf heeft dan ook niets te maken met het enkelspoor.
-
Hallo,
Ik schaam mij een beetje dat ik het niet wist, :(
Tot 1960 reden de trams voor ons huis langs,
Ik wist ook van de penningen en het kastje daar voor.
Ik heb de werktrams zien rijden met de groene schijf
Ook hoe de seinen werkten ,want het enkelspoor begon gij ons voor de deur. ;)
Ik heb het nagezocht in het boek van Smit en in De Voorschriften voor het rijdend personeel anno 1951 en een beknopte handleiding voor de Wagenvoerders.Anno ??Maar over het gebruik van de penningen staat er niet s in.
Mss heeft Dick v.d. Spek er iets over geschreven ,dat moet ik nog opzoeken.
Peter
-
Als je zoekt op nzh penningen, dan vind je vooral verhalen over gedenkpenningen.
Op de site van het Haarlems dagblad vond ik een verhaal over de penningen bij enkelspoor. Maar om dat te mogen lene moet je abonnee worden, en dat ga ik niet doen.
Dit is een typisch geval van "had ik maar". Had ik toen maar gevraagd hoe het werkte. Maar omdat het al zolang gelden is zijn er waarschijnlijk weinig mensen die het uit eigen ervaring kunnen vertellen.