BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Rocodil op 26 May 2008, 20:41:22
-
Ik wil eigenlijk locsound inbouwen in mijn Roco 2400. Nu heb ik er niet zo'n trek in om de zaag in het binnenste van mijn loc te zetten, dus ben ik het volgende van plan: Onder de baan bouw ik een 52531 Locsound XL V3.5 V60 12 cylinder sound (http://www.esu.eu/index.php?id=278) in. Vervolgens koppel ik deze aan een Profi Prüfstand (http://www.esu.eu/index.php?id=18&L=0) en gebruik een PC speakerset en sluit die aan op de uitgang van de speaker. De decoder en Prufstand monteer ik onder de baan. Mijn baan is klein. Ik ben me ervan bewust dat ik het geluid overal hoor onafhakelijk vanwaar de loc zich bevindt.
Mijn vraag is: gaat dit goed? En is dit de beste decoder voor de 2400?
Met vriendelijke groet
Hans
-
chk deze site maar even.
Deze jongens hadden hetzelfde gedaan voor hun Shays. http://members.home.nl/l.bettonviel/dcc%20sound.htm
-
Manuel heeft een aantal 2400 locs van sound voorzien. Volgens mij staat er ngo eentje bij hem in de winkel. Moet je hem maar even mailen.
-
Hans,
ik snap niet zo goed waarom die Prüfstand er tussen moet.
En die "ondergrondse" decoder, is die ook op de een of andere manier gekoppeld met het gedrag van de loc?
-
Mijn model met sound stond ook al op blsp.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=8038.0
ziet dit draadje.
Manuel
-
Deze jongens hadden hetzelfde gedaan voor hun Shays. http://members.home.nl/l.bettonviel/dcc%20sound.htm
En dat hadden ze gedaan met mijn schema'tje en hulp..... ;D
Grtz, 8) Ronald 8)
-
Hans,
ik snap niet zo goed waarom die Prüfstand er tussen moet.
En die "ondergrondse" decoder, is die ook op de een of andere manier gekoppeld met het gedrag van de loc?
Klaas,
Ik heb van Huider Modelbouw begrepen dat een locsound beter werkt als deze gekoppeld is aan een motor, omdat hij reageert op optrekken en afremmen. Nu begrijp ik wel dat wanneer hij ingebouwd zit, hij meer reageert op lastverzwaring, maar goed, ik dacht "beter iets dan niets". De enige manier verder waarop de loc gekoppeld is aan het gedrag van de loc is, dat ik ze beide op hezelfde locadres zet, waardoor ze beide reageren wanneer ik ga rijden.
Nu heeft Huider mij ook verteld, dat ik moet oppassen dat ik de decoder niet opblaas als ik ze koppel aan een te grote speaker. Ik heb maar vast de XL versie gepland (voor spoor1), maar heb geen enkel idee, waarom dit een probleem zou kunnen zijn.
@Han,
Die link van jou ziet er ook goed uit. De sound mixer is ook een goed idee, dan kan ik misschien nog een tweede decoder nemen voor een andere loc. Ik zie ook dat in deze schakeling er geen motor tussen zit :-|.
Groeten
Hans
-
Hans, is duidelijk.
Maar je zou het eerst eens zonder die Prüfstand kunnen proberen. Dus de luidspreker direct op de decoder aansluiten en kijken wat er gebeurt. Mocht het geluid niet het goede gedrag vertonen, dan kun je een los motortje aansluiten, als je dat hebt. Daar heb je die Prüfstand niet voor nodig, want dat is feitelijk alleen maar een luxe console om alles netjes bij elkaar te houden.
Het kan inderdaad zo zijn dat het geluid in een loc reageert op de belasting, anders gezegd, op de lastregeling van de decoder. Dan zal je ondergrondse decoder dat dus niet doen, en een vlakker patroon vertonen, dus minder optrekgebrul bijvoorbeeld.
Wat de luidspreker zelf betreft, de fysieke grootte doet er niet toe. Belangrijk is dat de impedantie gelijk is. Dat is een waarde in ohms die op de luidspreker zelf vermeld staat. Als die hetzelfde is als van een originele luidspreker, dan zal er niks stuk gaan. Je zult met een grotere luidspreker wel een betere weergave van de lage tonen hebben.
-
@Han,
@Han,
Die link van jou ziet er ook goed uit. De sound mixer is ook een goed idee, dan kan ik misschien nog een tweede decoder nemen voor een andere loc. Ik zie ook dat in deze schakeling er geen motor tussen zit
En dat hadden ze gedaan met mijn schema'tje en hulp.....
Je reageert niet eens op mijn opmerking.... Jammer!
Dat schema van de site van de Meijerij komt van mij. Ik gebruikte deze schakeling destijds met mijn tentoonstellingsbaan Metusa Junction in combinatie met 2 Soundtraxx sound-only decoders, en was in 2000 de eerste die dat zo deed.
Later heb ik het ook geprobeerd met een loksound, en die reageert zonder motor net zo goed als met. Heb ik toch 3 dagen Bremen mee overleeft.
De potmeter er voor (of je mixer) beschermt de decoder. Zo rechtstreeks een versterker in met je luidsprekeruitgang gaat niet (want dat deed ik en na mij de Meijerij). Vanaf dat punt is de impedantie van een aparte luidspreker niet meer belangrijk daar die achter de versterker zit. Mits aangepast natuurlijk aan de versterker, maar dat is vanzelfsprekend.
Verder ben ik geen geluidsdeskundige, dus impedantie's e.d. zeggen mij niet veel. Ik weet wel dat de potmeter er voor cruciaal is.
Zal kijken of ik de waarde van de poti nog kan vinden.
Tenslotte; bij mij hebben de decoders (soundtraxx) het 6 jaar zonder problemen volgehouden.......
Grtz, 8) Ronald 8)
-
@ Ronald
sorry dat ik niet reageerde , maar ik moet ook nog werken tussendoor:)
De Shay baan vond ik destijds erg mooi en ingenieus qua sound. Aangezien ikzelf ook met Shay's etc pruts had ik de link bewaard.
Zijn er nog ergens foto's van Metusa Junction?
-
Sorry Han, ik bedoel Hans.... :-[ :-[
Zijn er nog ergens foto's van Metusa Junction?
Klik op het wereldbolletje naast mijn berichten!
Grtz, 8) Ronald 8)
-
Zo rechtstreeks een versterker in met je luidsprekeruitgang gaat niet (want dat deed ik en na mij de Meijerij). Vanaf dat punt is de impedantie van een aparte luidspreker niet meer belangrijk daar die achter de versterker zit. Mits aangepast natuurlijk aan de versterker, maar dat is vanzelfsprekend. Ik weet wel dat de potmeter er voor cruciaal is.
Ik heb dit nu een paar keer gelezen, maar ik begrijp het niet. Volgens mij zit een luidspreker achter de versterker en gaat er dus niet de versterker in. De versterker geeft een versterkt signaal richting luidspreker. Wat gaat er dan fout. Ik denk met mijn simpele brein dat er misschien zonder versterker nagenoeg geen geluid te horen is, maar verder is er niets aan de hand, behalve als de weerstand van de luidstpreker te laag is, waardoor hij te veel stroom door de decoder trekt. Ik geloof dat ik 8-32 Ohm nodig. PC luidsprekers hebben een ingebouwde versterker. Gaat dat dan altijd goed (zonder potmeter of soundmixer)?
Groeten
Hans
-
Je moet de decoder bekijken als een input signaal voor je versterker.
Zoals een platenspeler bv.
De output van de decoder gaat naar een luidspreker of zoals Ronald beschrift via een pot meter naar een versterkeringang .
-
Zonder een schema blijft dit een vaag verhaal.
Waarom is die potmeter nodig, en hoe zit die dan geschakeld?
En waarom is er überhaupt een versterker nodig als je maar 1 luidspreker hebt?
-
Nu heb ik er niet zo'n trek in om de zaag in het binnenste van mijn loc te zetten
Waarom stop je de speaker niet in de tank tussen de draaistellen en zelfs wanneer deze tank niet hol mocht zijn hoef toch je toch ook alleen maar een 23 mm (of kleiner naar gelang wat mogelijk is) uitsparing in de tank te maken en klaar. Ik begrijp best wanneer je een loc niet compleet wilt verbouwen, maar de elders door Manuel voorgestelde ombouw of dit alternatief is mijns inziens toch werkelijk niet een al té drastische ingreep.
Persoonlijk lijkt mij het ook gewoon het mooiste wanneer de (met name lastafhankelijke) sound ook daadwerkelijk rechtstreeks uit de loc komt en niet van ergens onder de baan.
Hier het principe onder mijn 111 waarbij ik zelf ook geen zin had om drastische maatregelen in de vorm van ofwel interieurdelen danwel aandrijvingdelen (1xcardanas) uit de loc te slopen om zo ruimte voor de speaker te maken:
Niets bijzonders aan te zien...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC06400.jpg)
Et voilá...Bijkomend voordeel van het op deze manier plaatsen van de speaker; een sublieme geluidskwaliteit! ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC06406.jpg)
Groet,
Sven
-
@ klaas
Het bewuste schemaatje staat op de link ( zie boven ) de reden van de potmeter staat in de tekst.
De decoder uitgang ( luidspreker) wordt zo gebruikt als ingangssignaal voor de versterker.
Aan de versterkeruitgang hangen dan de luidsprekers(s) die je onder /achter/boven de baan hangt.
-
Han, ik neem aan dat je de link bedoelt in je eerste reactie. Ik kan daar met de beste wil van de wereld geen potmeter ontdekken.
Bovendien is dit nog geen antwoord op alle vragen die ik stelde.
-
Zonder een schema blijft dit een vaag verhaal.
Waarom is die potmeter nodig, en hoe zit die dan geschakeld?
En waarom is er überhaupt een versterker nodig als je maar 1 luidspreker hebt?
Het is geen vaag verhaal, Klaas. Dat maak jij er van. De bewuste schakeling is door mij jaren gebruikt. Hierbij werd het geluid van de decoder de versterker ingebracht via een normale ingang. Wat ik daarbij deed was een potmeter er tussen zetten op aanraden van een audioexpert. Dit om te zorgen dat het geluid uit de decoder (dat rond de 1 a 1,5 Watt zat) "gecontroleerd" de versterker in te krijgen zonder die te oversturen.
Ik deed dit om een mooi dieselgeluid te krijgen, en dat lukte aardig. Met de bewuste Soundtraxx lukte het om een audioingang te nemen en daarbij links en rechts een decoder te zetten zodat ik met 1 versterker 2 dieselgeluiden kon produceren.
Later heb ik het met 2 esu's geprobeerd, maar daar kreeg ik het niet voor elkaar om ze beide op 1 versterker te krijgen omdat ze elkaar vreselijk stoorden.
Ik zal het schema'tje morgen on-line zetten, want je maakt het nu moeilijker dan het is, en dat is helemaal niet nodig. Een beetje geduld kan soms verhelderend werken.
Grtz, 8) Ronald 8)
-
Zelfs ik snap het al... :D
-
En dat zegt wat...... :o ;D ;D
-
Ik zal het schema'tje morgen on-line zetten, want je maakt het nu moeilijker dan het is, en dat is helemaal niet nodig. Een beetje geduld kan soms verhelderend werken.
Ik denk niet dat ik het moeilijker maak dan het is. Ik probeer alleen de zaak absoluut helder te krijgen. En als ik dan vraag hoe het zit met die potmeter, dan word ik verwezen naar een plaatje waar die potmeter helemaal niet te bespeuren is.
Blijft nog de belangrijkste vraag: waarom een versterker? Als ik helemaal terugga naar de oorspronkelijke vraag, dan wilde Hans alleen maar een decoder onder tafel met een luidspreker er aan. Dus wie maakt de dingen nou moeilijker dan ze zijn? ;D
Maar goed, ik ga nu geduldig wachten op dat schema.
-
Ik snap inderdaad ook niet wat die potmeter er mee te maken heeft. Voor mij als leek klinkt het alsof je eerst het signaal wil afknijpen (met de potmeter) en daarna weer gaat versterken met de versterker :-|. Where is the science behind this, guys?
@ Sven, inbouwen zou kunnen, maar 1) ik vind het rijgedrag nu heel mooi. Ik weet niet of ik hetzelfde krijg met de nieuwe decoder 2) ik wil niet meteen het mes zetten in mijn nieuwe loc (daar heb ik in het verleden al ervaring mee opgedaan :'() 3) Ik kan met mijn constructie ook 1 van mijn andere loc van locsound voorzien (2200) wanneer ik het adres van de locsound wijzig. Misschien met een simpel knopje ..... (laat de uitvinder hiervan zich even melden :))
Verder sluit ik mij aan bij de vraag van Klaas (die net een berichtje had gemaakt toen ik aan het schrijven was)
Groeten
Hans
-
Heren, de decoder lever anderhalve watt ofzo, hoe wil je daarmee in vredesnaam een fatsoenlijke luidspreker aansturen? Je gaat toch niet onder de tafel eenzelfde zielige koptelefoonspeakertje verbergen, die dan net zo goed in een loc had kunnen zitten. Daarom gebruik je dus een versterker, om er een flinke 100W luidspreker aan te hangen, evt. een subwoofer eraan.
Kunnen jullie dat nou echt niet zelf bedenken? ::)
-
He he, jij begrijpt het...... Want dat bedoelde ik dus!
Grtz, 8) Ronald 8)
-
Ronald,
Die versterker lukt nog wel. Ik had een PC speakerset voorgesteld (die hebben een ingebouwde versterker. Subwoofer erbij misschien (afhankelijk van de kwaliteit van de decoder) levert dat misschien iets aardigs op. Stereo kan later wel ;D.
Maar nu die potmeter.... the misterious piece 8), wat moet ik daarmee aanvangen.
Groeten
Hans
-
Probeer het gewoon eens zonder die potmeter op een goedkope pc luidspreker set. Volgens mij kun je die al vanaf een tientje kopen. Gaat het goed, dan gaat het goed. Gaat het niet goed, koop je een nieuwe en ga je met die potmeter aan de slag. Wie weet... ;)
-
Een nieuwe decoder? Ik kan me niet voorstellen dat de speakerset het zomaar begeeft. Ik heb nog een goedkoop setje liggen geloof ik.
Nu heb ik nog een tweede vraag gesteld: Is het type sound de meest geschikte: een V60 is een 12 cylinder sound. Een 2400 is dat ook. Ik neem dus aan dat het motorgeluid wel overeenkomt, maar hoe zit het met de andere functies: Opstartgeluid, hoorn etc. Ik rij overigens 3-rail dus ik moet er een hebben die geschikt is voor het M* formaat. En is ESU de beste?
Groeten
Hans
-
Ik heb inmiddles ook eens naar de oplossing van Sven gekeken, maar de dieseltank onder de bodem van de lok is niet hol. Daar zit een stuk metaal, vast meegegoten met de bodemplaat, asl contra-gewicht. Dit even voordat iemand denkt, dat lijkt me een goede oplossing :P.
Groeten
Hans
-
Dag Hans,
Dat stukje meegegoten balastgewicht vormt weliswaar een hindernis maar met een beetje goede wil en inspanning en daarbij een vijzelboor (voor metaal maar zélfs voor hout schijnt ook goed te werken) met de diameter naar gewenste speakerdiameter is ook deze hindernis heel goed te nemen.
Op de site van Christian Noetzel staan een drietal foto's die dit (weliswaar bij een Roco V100/BR211) verduidelijken:
http://www.noetzel24.de/v100/index.php (http://www.noetzel24.de/v100/index.php)
Zolang er geen 2400 sound te verkrijgen is kun je volstaan met een mix van reeds bestaande soundfiles met geluiden die dicht bij het door jou gewenste komen.
Hierbij kan het motorgeluid van de éne file komen maar de tyfoon of compressor of wat dan ook kan weer van andere files genomen worden.
Je maakt ahw je eigen compositie op je decoder voor je 2400.
Er zijn vast handige mensen met een lokprogrammer die zoiets voor je kunnen programeren. Het uitzoeken van de juiste geluiden is waarschijnlijk moeilijker :).
Uiteindelijk heb je dan als resultaat wel een eigen unieke 2400 mét sound.
Geloof me wanneer ik je zeg dat een goed afgeregelde loc met een kwalitatief goede sound echt iets extra's aan een modelloc toevoegd wat je naderhand écht niet meer wilt missen...
Groet,
Sven
-
Hallo Sven,
Zo'n locsound die je zelf kunt afregelen, is dat een speciaal type van ESU, of kan je dat met elke decoder van ESU doen. Ik had de sound van een V60 in gedachte.
Groeten
Hans
-
Hier kun je info vinden over de programmer : ESU Lokprogrammer (http://www.esu.eu/index.php?id=19)
-
Hallo Sven,
Zo'n locsound die je zelf kunt afregelen, is dat een speciaal type van ESU, of kan je dat met elke decoder van ESU doen. Ik had de sound van een V60 in gedachte.
Groeten
Hans
Dag Hans,
Ik heb het hier idd over ESU, maar het zou hier net zo goed ook over andere aanbieders van geluidsdecoders kunnen gaan.
Probeer eerst het originele geluid van een 2400 goed bij jezelf in te prenten. Wellicht bezit je een videofilm of dvd waarin een stationair draaiende en/of rijdende 2400 voorkomt zodat je dit geluid als uitgangspunt kunt nemen. Wellicht zit het geluid van een 2400 nog goed in je geheugen gegrift, wie zal het zeggen :)
Vervolgens ga je na welk geluid van de aanbieder van soundfiles een beetje in de buurt komt van hetgeen aan locgeluid gewenst is.
Daarvoor kun je korte fragmentjes beluisteren, zoals bijvoorbeeld bij ESU:
http://www.esu.eu/index.php?id=281 (http://www.esu.eu/index.php?id=281)
Zoek vervolgens je eigen compilatie van geluiden bij elkaar die later op jouw decoder voor je 2400 worden ingelezen.
1. motorgeluid van een 10/12 cilinder? diesel.
2. tyfoongeluid
3. geluid van de aanslaande en draaiende compressor
enz.
Vanaf nummer 2 en verder kun je natuurlijk ook gaan "winkelen" in de geluidsfiles bij de elocs waardoor het scala van keuzemogelijkheden aan "bijgeluiden" weer wat wordt uitgebreid.
Je zou dan bijvoorbeeld kunnen uitkomen op het motorgeluid van de DB V60 met de tyfoon van de TEE RAm en de compressor van de NMBS reeks 15, ik noem gewoon maar even iets als voorbeeld, meer niet want het gaat mij er eigenlijk alleen maar om dat je de strekking van het verhaal begrijpt, da's alles.
Het mooie van dit systeem is dat je zo vaak kunt wissen en herprogrameren als je maar wilt zonder dat de loc nog maar een keer open moet.
Terwijl de loc met z'n wielen op de programmeerrails staat kun je naar hartelust het geluid zo hier en daar (laten) aanpassen of compleet veranderen.
Mocht je niet in de "tank" van je 2400 willen boren kun je overwegen -zoals reeds door iemand anders in dit draadje werd aangedragen- om het speakertje (desnoods zonder speakerkapje, hetgeen natuurlijk wel een boel ruimte scheelt) ergens binnen in de loc onder te brengen. Probeer een beetje creatief te zijn. Het hoeft er ook écht niet zo mooi uit te zien van binnen, dat ziet later toch geen mens meer wanneer de kap weer op de loc zit :) In al mijn soundlocs is er wel een beetje gerommeld en geïmproviseerd om e.e.a. voor elkaar te krijgen. Wanneer je dan uiteindelijk je loc ronkend en toeterend wegrijdt ben je dat direkt weer vergeten... :)
Voorbeeld: het frame van mijn Fleischmann 65 018 met daarin een ESU Loksound 3.5 met 20mm. diameter speakertje, deze laatste heel simpel met een stukje dubbelzijdig tape tegen de lamphouder aangezet met daar bovenop -eveneens met dubbelzijdig tape- de decoder geplakt.
Resultaat: vrije doorkijk door het machinistenhuis, geluid kan goed door de open ramen naar "buiten"wijken.
(Extraatje: Bij functie "kolenscheppen" gaan tegelijkertijd een in de vuurkist gemonteerd geel en rood ledje in de "vuur-modus" flikkeren).
Hier het locframe met de speaker met daarop de decoder. De draadjes moeten hier nog nauwkeurig weggewerkt worden. Niets mag klemmen (kortsluiting) of tussen de draaiende delen komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC06411.jpg)
Hier de 65 018 stampend en sissend door het depot.
Ook hier was het behelpen met de sound, daar geen BR65 sound beschikbaar. Het geluid is van de BR23 (eveneens Neubaudampflok) met de nodige aanpassingen...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC06444.jpg)
In de hoop je hiermee weer een beetje verder geholpen te hebben... ;)
Groet,
Sven