BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Hans sprinter op 25 May 2008, 21:55:02
-
Ik ben bezig omm twee vlaamse loks, de 7858 en de 7764 in tractie te laten rijden met beide een lokpilot V3. Echter, als ik het tractie acres in CV19 instel reageert deze lok niet meer op zijn eigen adres. ???
Weet iemand hoe hieromheen te werken en de lopi's wel goed in te stellen? Ik wil graag dat de loks reageren op hun eigen adres en op een ander fictief adres, om in tractie te rijden. ::)
Wie ??? ???
-
Hoi Hans,
hier vind je een stappenplannetje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=7354.msg112986#msg112986)
De locs op hun eigen adres laten reageren gaat helaas niet. Het is of / of.
Je kunt in de LoPi 3 wel nog e.e.a. instellen voor wat betreft enige functie aansturingen.
Grtzz,
Karst
-
:'( :'( :'(
Daar had ik nou Lopi's voor gekocht, zodat ik dat wel zou kunnen >:(
Zijn er DCC decoders die dit wel kunnen?
Ik had het meeste al uitgevogeld, alleen het POM nog niet. :-[
Karst, toch weer bedankt!! :)
-
Nou zo heel erg hoef je nu ook weer niet te huilen ;)
Het is gewoon in POM mode via CV19 een 0 schrijven voor indiviueel adres op eigen adres en het gezamenlijke adres in CV 19 schrijven voor multitractie... Goed te doen hoor :)
En bij mijn weten zijn er geen DCC decoders die dit wel kunnen. Het staat i.i.g. niet in de NMRA-DCC specs.
Grtzz,
Karst
-
De locs op hun eigen adres laten reageren gaat helaas niet. Het is of / of.
Dit had ik ook al eens gelezen. Maar ik vind dat zo idioot. Het is toch van de zotte dat je een CV moet omprogrammeren om een loc in of uit multitractie te krijgen?
Het lijkt mij veel logischer om beide adressen actief te laten.
-
Tja, je leest mijn gedachte, maar helaas heb ik het hier proefrijden en idd gaat het niet. Licht ja, maar rijden ho maar......
Wel heb ik een shortcut om ze uit dubbel tractie te halen. Beide samen op de rails, in CV modus met MM en CV19 op 0 programmeren tegelijk voor beide.
Dan selecteren en wegrijden. ;D ;D
-
je maakt toch een consist of samenstelling in je besturings apparaat? IB of Ecos? dan blijft de dec instelling intact en je IB of Ecos stuurt de twee lokcs tegelijk aan . althans zo doe ik het met 4x F7 locs aan toe.
-
Hoi Klaas,
Klopt, dat lijkt het idd ook ( van den zotte bedoel ik ;) )
Maar... als je eens je eigen decoder firmware hebt geprobeerd te schrijven, merk je nagenoeg onmiddelijk waarom deze keuze gemaakt is :P
Wat wil het geval namelijk ? De Centrale houdt er namelijk z.g. refresh-slots op na. Dat wil zeggen, voor elk gebruikt adres wordt DCC info naar de decoder gestuurd. Laat je nu de decoder op beide adressen reageren, wordt die zo'n beetje horensdol :o Want welke snelheids info moet genomen worden ? Het zou dan alleen gaan als de snelheids data van BEIDE adressen door de Centrale gelijk gehouden wordt. :-|
Nu, dat is precies wat de wat uitgebreiderde centrales doen. Die laten mooi CV19 met rust den sturen de slots van de tractie locs met dezelfde data aan: Voila ! dan is er geen probleem meer. ;D
Grtzz,
Karst
-
Tja, ik rijd MM.
Zat ik ff te denken: kan ik twee MM's hebben, waarvan de ene n POM staat en de andere in CV modus? of beide in POM met een andere loc?
Dan zou CV 19 snel te herprogrammeren zijn. 8)
Ik heb er een locmuis twee naast om dan mee te rijden. :D
Idee ???
-
Waarom Hans ??
Als je de MM gewoon altijd in POM laat staan, is het zo gepiept ;)
Je hebt alleen CV mode nodig als je het adres van een decoder moet programmeren.
Grtzz,
Karst
-
Ok, ik zal eens gaan experimenteren. Rij pas een jaartje digitaal, en begin het steeds meer te leren. Ik programmeer eigenlijk mijn lokadressen via Menu-1, da's korter. Weet eigenlijk niet of dit in POM gaat. :-X
Weer eens de handleiding van de MM bestuderen, heeft altijd weer zijn nut. ;D
Bedankt voor de tips!!! :)
-
Wat wil het geval namelijk ? De Centrale houdt er namelijk z.g. refresh-slots op na. Dat wil zeggen, voor elk gebruikt adres wordt DCC info naar de decoder gestuurd. Laat je nu de decoder op beide adressen reageren, wordt die zo'n beetje horensdol
Karst, ik ben maar half overtuigd, of ik snap het niet, dat kan ook.
Als je de locs aanstuurt op het consist adres, dan worden de individuele adressen toch niet gestuurd? Wat voor zin zou dat hebben?
-
Hoi Klaas,
Het aansturen van het consist adres is voor een centrale niets anders dan een gewoon adres. Stel het volgende ter verduidelijking:
Je hebt 3 locs, met adres 10, 20 en 30. Je selecteerd loc 10, zet die op een bepaalde snelheid en laat die zijn gang gaan. Selecteerd vervolgens loc 20 en 30 idem dito.
Alle 3 de locs worden nu van regelmatig elk van hun eigen data voorzien door de centrale. Het z.g. refreshen.
Neem nu aan dat locs 10 en 20 samen in consist moeten en, b.v., op adres 40 moeten worden aangestuurd.
Dus: loc 10 wordt naar een plek op de baan gebracht en daar gestopt (snelheid 0), vervolgens wordt loc 20 er naar toe gereden, vastgekoppeld en stil gezet ( ook snelheid 0 ).
Dan worden van beide locs CV19 op 40 gezet, zodat ze allebei op adres 40 zullen gaan reageren. De centrale weet van niets en zal 'denken' dat zowel loc 10 als 20 met snelheid 0 voorzien moeten worden. Hetgeen ook daadwerkelijk gebeurt.
Adres 40 wordt geselecteerd ( voor de centrale niets anders dan een normaal adres ) en op een bepaalde snelheid, zeg rij-stap 12, gezet.
Nu komt het, de centrale is adres 10 en 20 niet ploseling vergeten ! En stuurt naar deze adressen snelheid 0 ! Aan adres 40 wordt 12 gestuurd !
Zou de decoder op beide adressen reageren, moet die dus kiezen tussen 0 of 12 ! Welke te kiezen ??
Het consist adres dus, want dat is wat we willen ;) ( en door de NMRA gespecificeert is )
Dit gebeurt met alle 'simpele' centrales zo ( MultiMaus, Uhlenbrock Daisy etc. ) De wat geavanceerdere centrales ( IB, Ecos etc. ) gebruiken voor het consist adres een z.g. Virtueel adres ( en laten CV19 in de decoders met rust!!) . Dwz er word 'virtueel' adres 40 aangestuurd ( en geselecteerd ! ) maar de centrale stuurt dan op de standaard adressen ( 10 en 20 ) identieke data naar beide loks !
Zodoende kun je met een simpel commando op de centrale de consist aanmaken c.q. verbreken.
Hoop dat het zo wat duidelijker is ;)
Grtzz,
Karst
-
En om het verhaal nog wat ingewikkelder te maken: de functie-uitgangen blijven standaard wèl reageren op het oude adres, dus op de adressen 10 en 20 in het verhaal van Karst. Zo kan je van elk tractiedeel appart de verlichting e.d. bedienen.
-
Aha, weer wat geleerd. Ik was eigenlijk van mening dat een centrale stopt met commando's geven op een adres als dat adres eenmaal naar 0 is geregeld. Maar hij blijft dus gewoon doorcommanderen.
-
Het is toch van de zotte dat je een CV moet omprogrammeren om een loc in of uit multitractie te krijgen?
Klaas, ik vind dat wel meevallen.... in het grootbedrijf zul je nog wat meer handelingen moeten verrichten om ze multiple te laten wegrijden :D
2 x lok selecteren, CV19 z'n waarde geven en gepiept. Andersom voor twee loks CV19 op 0 zetten en ze rijden weer individueel. Als 6400 mcn doe je daar langer over :P
-
Hoi allen:
Ben nog even aan het neuzen geweest innde handleiding van de MM. (RTFM ;D)
Ik kan hier echter niet goed in vinden als ik POM modus heb, hoe ik dan een loc selecteer. :-| Is dat de zelfde loc die op het display staat als ik naar programmeren ga?
Gr. Hans
-
En bij mijn weten zijn er geen DCC decoders die dit wel kunnen. Het staat i.i.g. niet in de NMRA-DCC specs.
Misschien niet helemaal zoals jij bedoelt, maar bij Zimo kan dat dus wel. Voorwaarde: Zimo decoders met een Zimo systeem (lees : centrale).
Maarten van der Burgt.
-
@ Hans: inderdaad, selecteer de lok die je hebben wilt, ga naar menu programmeren/lok/cv veranderen en doe je ding. Onthoudt 1 ding: in POM kun je CV1 niet aan, maar dat heb je dan ook niet nodig. Overigens werkt deze methode niet alleen met LP-3, maar net zo goed met Lenz decoders.
Enige voorwaarde is dat een decoder POM aankan en sommigen kunnen dat niet (bv, de HKE decoders in Roco startsetloks).
-
Op zich zou het helemaal handig zijn als een lok op 2 adressen reageert. Het multitractieadres zou dan wel onderdanig moeten zijn aan het 'echte' lokadres.
-
Op zich zou het helemaal handig zijn als een lok op 2 adressen reageert. Het multitractieadres zou dan wel onderdanig moeten zijn aan het 'echte' lokadres.
Dat denk ik niet. Stel je maar eens voor, dat een lok in multi-tractie ineens de andere kant op wil rijden. Lijkt me niet echt handig.
Maarten.