BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: hoefhaan op 20 May 2008, 18:20:48
-
Voor mij haven heb ik een vuurtoren zo omgebouwd dat er verlichting in kan. Nu ben ik echter nog op zoek naar een schakeling met led die daar in kan.
Mijn bedoeling is hem 3 seconden te laten branden en twee seconden uit.
Iemand een idee hoe ik dit kan realiseren? Zijn hier standaard setjes voor?
Ns rijder
-
Nu ken ik niet veel van vuurtorens maar aan / uit lijkt me niet zo'n realistisch effect te geven.
Volgens mij krijg je een veel beter resultaat door gebruik te maken van een schakeling die het licht langzaam laat aangaan en vervolgens langzaam laat doven. Hierna begint de cyclus gewoon opnieuw.
Volgens mij is deze cyclus ook mooi symmetrisch en niet, zoals jij aangeeft, asymmetrisch.
De schakeling die je hier voor nodig hebt is een driehoek generator.
Mogelijk vindt je wel je gading op www.conrad.nl of bij www.velleman.be
Voor zelfbouw zou ik gaan voor een standaard driehoek generator op basis van 2 opamp's eventueel aangevuld met een extra opamp of transistor om de led te sturen. Zoek eens even op "triangular" "wave" "generator" eventueel aangevuld met "opamp" en "led".
1 schema vindt je alvast hier http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt16.htm (http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt16.htm)
mvg,
Patrick Smout
-
Volgens mij is deze cyclus ook mooi symmetrisch en niet, zoals jij aangeeft, asymmetrisch.
Iedere vuurtoren heeft een ander (meestal asymetrisch) patroon. Aan de hand van dat patroon kan een schipper dan vaststellen welke vuurtoren het is en waar hij zich langs de kust bevindt. Tegenwoordig zal dit met satellietnavigatie niet meer gebruikt worden, maar toch. Zo heeft bijvoorbeeld de vuurtoren van Scheveningen een patroon van 2-7. Na de eerste doorkomst van het licht is het 2 seconden duister, dan komt er weer een doorkomst van het licht en daarna is het 7 seconden duister enzovoorts.
-
Voor infomatie over de Nederlandse Vuurtorens en bakens is dit wel een aardige site. Leuke animaties bij het light karakter.
http://www.vuurtorens.net/ (http://www.vuurtorens.net/)
Er zijn nog drie groepen zeevaarders die de vuurtorens en bakens actief gebruiken, waar (naar mijn mening) eigenlijk alle zeevaarders ze zouden moeten gebruiken:
1: Loodsen.
2: Marine.
3: Zeevaartscholen.
Bakens en vuurtorens vormen lichtenlijnen die toevalig of gewild zijn gevormd om de navigatie te helpen. De lichtenlijnen die bewust zijn gemaakt markeren het midden van het veilige vaarwater, of (gekleurd) de grens van het veilige vaarwater. Deze lichtenlijnen laten dan ook een gemeenschapelijk karakter zien, niet noodzakelijk het zelfde.
De 'toevalige' lichtenlijnen worden dankbaar gebruikt om de positie te bepalen waar men van koers moet veranderen of de positie zelf.
Een simpele mannier om een baken of vuurtoren een bepaald patroon te laten zien is het maken van een langzaam roterend schijfje waar het een kontankt wordt gemaakt of gebroken. Het schijfje kan bv een testprintplaat zijn, of een uitgewerkte ge-etste print. Voordeel is dat ook meerdere kleuren synchroon kan aansturen.
Voor een electronische oplossing zou ik een teller of schuif register gebruiken, met per licht kleur een relais. Deze tellers kunnen relatief gemakkelijk worden gemaakt.
Je kan je natuurlijk ook helemaal uit leven met een NE555 die een of meerdere relais aan kan sturen. Ga je helemaal uit je dak kun je eventueel zelfs quad NE555 gebruiken (NE855) en die "tegen elkaar in" laten draaien.
Is programeren meer je smaak kun je met een of meerdre relais ook geruikmaken van een single-chip computer (bv basicstamp), alhoewel dit wel weer prijzig is, maar geheel naar smaak in te richten is.
Er zijn ook nog leuke oplossingen te bedenken waarbij met transitors gebruikt om condensatoren op- en te ont-laden. De grote van de condensatoren zijn dan maatstaf voor het aan of uit zijn. Verschillende weerstanden in het laad en ontlaad circuit zorgen er voor dat een lampje langer uit of aan is.
Of sloop de richtingsaanwijzer uit je vaders auto, en gebruik het bi-metaaltje om de boel aan en uit te zetten. ;D
Zoals je ziet keuze genoeg. De vraag is dus hoeveel electronica kennis en hoeveel werk je er aan wil hebben. Het rond draaiend kontaktschijfje is low-tech en waarschijnlijk relatief goedkoop voor een enkele vuurtoren.
Vriendelijke groeten,
Jan-Peter.
(5 jaar Marine, 10 jaar Offshore)
-
Beste NS rijder,
Als je een beetje kennis hebt van electronica kun je gebruik maken van een HEF 4047 als pulsgenerator.
Het enige nadeel van dit IC is dat de aan en uit tijden even lang zijn door de interne schakeling.
Echter, als je aan en uit verschillend van tijdslengte wilt, kun je op betrekkelijke eenvoudige wijze een a-stabiele ' multi vibrator' maken met behulp van bijvoorbeeld een 7400 IC, 2 weerstanden en 2 condensatoren.
Voor de weerstanden kun je dan bijvoorbeeld potmeters nemen waarmee je de tijdsduur van aan en uit ietwat kunt regelen.
Ikzelf heb hier even zo gauw geen schema van, misschien dat een mede forum gebruiker dit wel heeft.....
In ieder geval succes.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Even wat algemene info over een vuurtoren :)
Iedere zeegaande Navigator weet dat een vuurtoren in het donker te herkennen is aan zijn lichtpatroon, het karakter genoemd. Bij daglicht is dit de vorm en kleur van het object! Deze karakters kunnen repeteren, d.w.z. een karakter kan zich na een forse afstand tussen de torens herhalen. De Licht- of vuurtorens staan met al hun gegevens op de zeekaarten ingetekend. Bij de toren staan altijd de relavanten gegevens te lezen zoals of dat het een sectoren licht (Kwade Hoek Iso. WRG 4s 9m 12-8M) of een slagvuur is (West Schouwen Fl(2+1)15s 58m 30M. (zie het kaartje)
Iso is gelijk aan
WRG is Wit-Rood-Groen (toevallig in het engels het zelfde)
4 seconden Iso is dus 4 seconden aan 4 seconden uit
9m is negen meter hoog
12-8M is de zichtbaarheid bij een ooghoogte boven zee van (ik dacht) drie meter
Fl is Flash of flits, dit is geen flikkerlicht
(2+1)15s dit is 2 flitsen achter elkaar + nog eens een in de 15 seconden
58m is 58 meter hoog
En 30M is de eerder genoemde zichtbaarheid nu van 30 Mijl
Ondanks de opkomst van moderne navigatiesystemen (o.a. gebaseerd op GPS) zijn vuurtorens nog altijd zeer zinvol, voor de controle op andere navigatiesystemen. Ook aan de afgesloten delta in Zeeland zijn nog vele objecten te vinden die nog altijd een functie hebben voor de scheepvaart.
Als er een vuurtoren in zicht was nam ik altijd een radar peiling met afstand om mijn electronische nav.app. te controleren. Door het licht en de vorm/kleur van de toren was je vrij zeker van welk licht je te maken had, en torens verplaatsen zich in de regel niet zo snel. Overdag bij redelijk weer wilde ik ook nog wel eens een kruispeiling over het kompas nemen. Maar daar zat in de regel veel meer rekenwerk aan vast en de peiling was niet altijd zuiver te noemen
Daar de meeste toren niet meer bemand zijn (bezuinigingen door het rijk) gaat de verlichting, zoals reeds vele jaren automatisch aan en uit door middel van een lichtsensor.
Sobat Kras, die ook wel eens gevaren heeft. ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kwade_Hoek.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kwade_Hoek.jpg)
-
Met een ic 4017 kan je veel bereiken, dit ic heeft 10 uitgangen die na elkaar aangestuurd worden. Vaak worden in onze modelwerelden de wegenwerken zo afgebakend. (Bush)
Als je doormiddel van diodes de uitgangen combineerd krijg je verschillende mogelijkheden van aan/ uit zijn.
Wat er verder ook nog bij komt is een ic 555 om het ic 4017 telkens een stapje verder te laten gaan.
Ik heb niet direkt een schema hier bij de hand, maar je komt er wel ergens eentje tegen als je wat zoekt met de benamingen van de bovenvermelde ic's.
Ik heb een poosje geleden er ook eentje in elkaar gesoldeerd en was zeer blij met het resultaat.
-
Heren,
mijn vermoeden werd bevestigd ... van vuurtorens ken(-de) ik helemaal niets ;)
echter nu jullie me op het rechte pad gebracht hebben kan ik, met de electronica kennis die ik gelukkig wel heb,
je wel vertellen dat je de schakeling met de driehoek generator makkelijk kan aanpassen voor zacht aan/zacht uit met een tussenpauze door heel eenvoudig een zenerdiode op te nemen in serie met de uitgang die de led stuurt.
Bij voldoende interesse wil ik e.e.a. wel eens omzetten in een schema'tje.
Verder denk ik ook dat allerhande "Knight Rider" schakelingen zich prima lenen voor dit doel.
mvg,
Patrick Smout
-
bedankt allemaal voor de reacties. Er zitten wel wat dingen tussen waar ik wat mee kan!.
Jopiedopie