BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: dito op 19 May 2008, 11:43:07
-
Hallo
Bij een gewoon geplaatste verlichting is er zelfs op een goed verzorgde baan nog altijd het knipperen van de binnenverlichting.Om dit te vermijden helpt zeker een functie decoder maar om het iets goedkoop te houden werd me aanbevolen om er een condensator tussen te solderen(de draden naar de leds).Mijn vraag is nu of een condensator geen storingen geeft op bvb de decoders zoals wisseldecoders en dgl.
Dito
-
Dito,
De condensator komt na een gelijkrichter te zitten en heeft dan geen invloed meer op het digitale signaal.
Het type condensator wat hier bedoelt wordt is een zogenaamde elektrolitische condensator, en deze is alleen te gebruiken bij gelijkspanning (de condensator heeft een aparte plus en min). Je sluit dus een gelijkrichter aan op de stoomafname, en dan de condensator op de uitgang van de gelijkrichter (let op plus en min). Je lampjes of leds (met weerstand) sluit je dan parallel aan de condensator aan.
Overigens zie ik nu pas dat je schrijft dat je leds gebruikt. In dat geval zit er wellicht al een gelijkrichter in.
Groeten, Marcel
-
Nog even ter aanvulling van het bericht van Marcel.
De condensator dus over de gelijkgerichte voedings spanning zetten en niet tussen de aansluitdraden van de leds.
De waarde van de Elco die je kan toepassen is zo'n 220 uF tot 1000 uF afhankelijk van het aantal leds (stroomverbruik)
Hoe groter de waarde des te groter de elco.
De elco moet minimaal een spanning van 25 volt kunnen hebben.
Succes!
Peter Kramer
Digitaalservice.nl
-
Hallo
De leds zijn direct aangesloten op de digitaalstroom dus zonder gelijkrichter.Deze zijn van roco en speciaal voor digitale banen.Wat de condensator betreft werd me nochtans gezegd dat deze kon aangesloten worden tussen de beide draden van de leds .Het mocht zeker geen elco zijn,dus geen electrolitische.Zelf ken ik het niet.
Dito.
-
Dito, heb je een artikelnummer van die Roco verlichting? Ik denk dat er het een en ander niet klopt, want de informatie die je geeft is nogal tegenstrijdig.
-
(...) werd me nochtans gezegd (...)
In dit geval kun je beter een andere adviseur kiezen. Een condensator op digitale wisselspanning aansluiten is echt fout.
-
Als het geen elco mag zijn, zoals je dus schijnbaar geadviseerd is, dan kun je maar een hele kleine capaciteit condensator gebruiken (alleen elco's zijn er met hogere capaciteit). Ik denk dat het dan ook niet gaat helpen tegen het flikkeren.
Maar goed, gelijkrichtertje tussen de stroomafname en de LEDs en dan een elco op de plus en min aansluitingen van de gelijkrichter (parallel aan de LEDs): probleem opgelost.
-
Hallo Klaas
Het nr van de verlichting is 40360 zoals in de catalogus maar op de bijsluiter staan de leds nr 40320 met vermelding :lampjes 16V/22ma voor digitale baan.Dit nr vind ik ook niet in de catalogus.Het zijn waarschijnlijk de lampjes nr 40321.
Dito
-
Die universele verlichtingsset van Roco heeft geen leds maar lampjes. Ze verbruiken per stuk inderdaad maar een 20 mA, maar er zitten er al gauw een stuk of 4 tot 5 in één rijtuig. Dan moet je wel heel dikke elco's gebruiken om het knipperen tegen te gaan.
De truc werkt het beste met een echte led-verlichting.
-
Die Roco lichtset heeft inderdaad gloeilampjes. En die zitten direct op de railspanning, daar zit verder niks tussen. Normaal maakt dat voor een gloeilamp ook niks uit, die doet het op wisselspanning net zo makkelijk als op gelijkspanning.
Maar als je wilt gaan bufferen met een elco, dan zal er toch een gelijkrichter voor moeten. En als je dan toch bezig bent, dan zou ik er meteen leds in zetten, dat scheelt je een slok op het stroomverbruik.
-
Hallo Klaas
We gaan dat zo regelen.Dank voor de tips
Dito
-
Ik zie hier een hoop verstandige adviezen over gelijkrichter, elco en led´s.
En waarschijnlijk van mensen die veel meer verstand hebben van elektronica dan ik.
Maar volgens mij moet er ook een weerstand tussen. Anders gaat het niet goed tussen een digitaalspanning van 19V, een elco van 25V en een paar ledjes van bijvoorbeeld 3,8V.
Ton
-
(Her)kent iemand het probleem van het 'digitale' flikkeren van de verlichting? Even kort: het digitale signaal (bij mij afgegeven door een ECoS) laat gloeilampen, dus frontseinen en binnenverlichting, een beetje in sterkte verschillen met een regelmatige frequentie. Flikkeren is ook een groot woord.....
1. Herkent iemand dit?
2. Weet iemand misschien wat hier aan te doen is?
Nog een voorbeeldje: mijn wisseldecoders van Viessmann gebruiken het Motorola-format. Ik heb mij laten vertellen dat bij Motorola commando's 2 keer kort na elkaar worden verstuurd. Bij mijn verlichtingsissue vertaalt zich dat in 2 x wat feller oplichten van de frontseinen etc. Niet heel erg, maar duidelijk zichtbaar.
Ben benieuwd.....
-
Motorola uitzetten.
-
Jeroni,
het verschijnsel dat jij signaleert komt voor bij lampjes die niet aan de blauwe draad zitten, maar aan de massa. Het wordt inderdaad veroorzaakt door het Motorola formaat, aangezien de timing hiervan aymmetrisch is.
Er zijn twee mogelijke oplossingen: lampje los maken van de massa en aansluiten aan de blauwe draad, of het Motorola formaat niet meer gebruiken.
-
Mijn lampen zitten niet aan de blauwe draad, dat klopt. Echter, voordat ik 1 wisseldecoder had aangesloten (alleen die zijn bij Motorola, de rest DCC en Selectrix). "De timing is assymetrisch": just out of curiosity, maar kun je met dat even gauw uitleggen? Of staat het op je website, kijk ik daar FF.
Toch eens kijken of het Motorola-gedoe tijdelijk uitzetten helpt. Wellicht valt er dan wat te veranderen.
J
-
Jeroni,
Ik heb hetzelfde verschijnsel met flikkerende binnenverlichting bij een 4-delige blokkendoos. Wagen 1 en 2 zitten op een ESU V2.0 lokpilotdecoder, hiervan flikkert de ledverlichting op de functie uitgang. Wagen 3 en 4 zitten op een functiededoder van UH en hier heb ik het verschijnsel niet. Lokpilot staat op DCC, Motorola staat uit. Stroomafname is met 2 slepers en massa op alle wielen, perfect. Het lijkt op een "digitale flikkering".
Reset helpt niet....
Mvrgr., Ben.
-
Jeroni,
Het motorola format is inderdaad de "boosdoender" Voor een beschrijving kun je bij de site van Dr Koenig of de beschrijving van Andrea Scorzoni (Motorola I) een boel informatie vinden (google maar).
Als je geen Motorola (I of II) gebruikt kun je het uitzetten.
Anders kun je met de brug gelijkrichter en de condensator een heel end komen. Echter als je echt 'grote' condensatoren wil gebruiken (tbv lampjes), zorg er dan voor dat er tussen de gelijk richter en de condensator een kleine weerstand zit (100 Ohm). Doe je dat niet dan loop je de kans (zeker bij meerdere verlichting sets op een stroom kring) dat de booster of centrale bij het aan zetten gelijk in de stress schiet en kortsluiting rapporteerd. Het weerstandje beperkt de laadstroom van de condensator, en voorkomt de kortsluit melding.
Vriendelijke groet,
Jan-Peter
-
Aan dat laatste zat ik ook te denken. Wordt een beetje frommelen, want ik rijd spoor N.
Bedankt voor de technische tips, JP!
-
Waarom ga je dan niet voor kant en klare setjes die je overal kunt halen
(smd-leds, gelijkrichter, weerstandjes) al dan niet een elco er bij en lekker licht in je wagens.
Kijk hier eens
http://www.video-by-ruhrmodell.de/shop/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 (http://www.video-by-ruhrmodell.de/shop/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1)
Ik pas een aantal setjes bestelt en je kunt de lengte ideaal zelf aanpassen op de lengte van je wagens.
kosten 6 euro incl sluitlichten voor een n-wagen. (excl. elco, kun je wel bijbestellen)
Groeten,
Patrick
-
Dit digitaal flikkeren van de leds heb ik ook bij de functiedecoders van Brelec.
Ik denk dat het probleem ligt in de combinatie van de (loc-functie)decoderfabrikant en de fabrikant van het DCC systeem.
Hiermee bedoel ik het volgende:
De Brelec decoders knipperden er lustig op los als de baan werd aangestuurd door mijn TAMS centrale.
Als ik de baan aansloot op de Uhlenbrock centrale was er niets aan de hand, dan brandden de ledjes wel continu.
Het probleem heeft niets te maken met hoe de stroomafname geregeld was of het al of niet extra stabiliseren van de voeding.
Ik denk dat het meer gezocht dient te worden in de "toleranties" van componenten samen met het programma in de PICS.
Gerard
-
Waarom ga je dan niet voor kant en klare setjes die je overal kunt halen
(smd-leds, gelijkrichter, weerstandjes) al dan niet een elco er bij en lekker licht in je wagens.
Kijk hier eens
http://www.video-by-ruhrmodell.de/shop/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Inderdaad een hartstikke interessante website.
Bedankt Patrick