BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Albert.H0 op 17 May 2008, 00:32:02
-
Op de sites van Klaas Zondervan en Hans Deloof staat het schema van een bezetmelder met optocoupler. Ik wil met zo'n optocoupler een 5 volt of 12 volt relais schakelen, liefst met een "anti dender" of vertraagde afvaltijd (paar seconden) zodra de leds uit gaan. Maar wel een zo simpel mogelijke schakeling. Wie helpt me verder?
Albert
-
Kijk eens in het schema van de ultieme keerlusschakeling, daar staat precies datgene in wat je nu zoekt. Schema kun je vinden op o.a. mijn site.
Mvg
Wim.
-
Wim,
hoe kom ik bij dat schema? Als ik op je site de Ultieme keerlus aanklik, dan krijg ik een http 404 error (pagina niet gevonden).
De foto doet het wel.
-
Klaas, als je op de afbeelding naast de tekst had geklikt was je er gekomen. Het probleem is inmiddels opgelost en is nu ook via de tekst te bereiken, bedankt voor het melden van het probleem.
Mvg
Wim.
-
Okee, gevonden.
Je zegt dat ik moest klikken op de afbeelding, maar toen ik klikte op de tekst stond die afbeelding er bij mij nog niet. 8)
-
Wim, Klaas, bedankt. Ik had deze schakeling wel eens gezien, maar me niet gerealiseerd dat dit eigenlijk eenzelfde toepassing is.
Ik ben niet echt een grote ster in electronica, de keerlusschakeling werkt met een bistabiel relais, ik neem aan dat je met 1x R1/R4/R5/C2/T2/D2 achter de optocoupler ook een monostabiel relais kan schakelen, dat bekrachtigd blijft zolang "er een bezetmeldig is" (tussen aanhalingstekens omdat de led van de optocoupler uit een andere toepassing gestuurd wordt).
Voorkomt C2 het klapperen van een monostabiel relais bij korte onderbrekingen, of C1 aan de andere kant van de optocoupler? Of zit dat er gewoon niet in omdat dat toch niet nodig is bij de bistabiele relais van de keerlus schakeling (eerste contact schakelt het relais om, daarna maakt het niet meer uit)?
Albert
-
....ik neem aan dat je met 1x R1/R4/R5/C2/T2/D2 achter de optocoupler ook een monostabiel relais kan schakelen,
Correct gezien.
C2 dient voor de eigenlijke tijdvertraging, in samenwerking met R1, R4, R5. En dat is inderdaad om te voorkomen dat het relais gaat staan klapperen als de treinstroom kort onderbroken wordt.
C1 voor de optocoupler heeft een andere functie, die voorkomt dat de detector door hoogfrequente stoorsignalen ten onrechte aanspreekt.
-
Albert-H0, wat wil je precies met dat relais gaan aansturen??
Mvg
Wim.
-
@Wim. Een paar lampjes. Geen modelspoor toepassing overigens op dit moment.
-
Dat kan dan denk ik ook wel zonder relais, dus rechtstreeks op de plaats waar nu het relais zit, eventueel een andere stuur transistor gebruiken als err meer stroom moet lopen.
Mvg
Wim.
-
Daar heb je helemaal gelijk in Wim. Alleen voor wat experimenteren is een relais wel handig.
Toch nog eens even naar de keerlusprint gekeken, het principe hiervan kan denk ik ook gebruikt worden om b.v. afremmen/stoppen met Lenz ABC (diodes) of een remgenerator te schakelen. Moet ik nog eens verder naar kijken.
Albert