BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: KNed op 17 May 2008, 00:11:59
-
Ik wil mijn Sprinter gaan digitaliseren maar kom er niet helemaal uit.
Het gaat om een twee rail Sprinter die omgebouwd is naar drie rail. Hierbij is de printplaat flink “mishandeld”. Ik heb de Sprinter zo gekocht.
Allerlei verbindingen zijn doorgeslepen en er is een printje voor de rijrichting omwisseling en motoraansturing geplaatst. Ook is het motorschild aangepast.
Het achterste draaistel heeft een sleper en niet-geïsoleerde assen gekregen.
Voordat ik de decoder erin zet wil ik eerst begrijpen hoe de aansluitingen nu zitten zodat ik precies weet waar ik de decoder op aan moet sluiten.
Ik heb verder ook totaal geen ervaring met Fleischmann motors en heb er nog wat vragen bij.
Ik heb daarom de huidige situatie in een schema gezet (klik erop voor de grotere versie):
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_schema.gif) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter_schema.gif)
Hoe de motor aangesloten is is me wel duidelijk en hoe ik de decoder daarop aan moet sluiten ook. De enige vraag hierbij is is of ik die “dingen” die op het motorschild zitten (zie blauwe pijlen in foto 6 hieronder) moet laten zitten of niet.
Hoe de verlichting aangesloten zit is me echter 1 groot raadsel! Voorzover ik kan zien loopt er vanaf 1 (!) motoraansluiting een verbinding op de print naar een punt (zie rode cirkel op foto 3) waar op de een of andere manier twee koperbanen naar de lampjes zitten. Ik snap niet hoe dit aangesloten is.
Concreet heb ik dus de volgende vragen:
- Moet ik de twee “dingen” (zie blauwe pijlen op foto 6) op het motorschild laten zitten?
- Kan iemand me uitleggen hoe de verlichting in een Sprinter is aangesloten?
Als iemand wat meer informatie over het printje heeft dan is dat ook welkom.
Alvast bedankt voor de antwoorden!
Dan hier nog de foto’s (klik erop voor de grotere versie):
Foto 1: het “slachtoffer” (dak zit op deze foto al los):
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter.jpg) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter.jpg)
Foto 2: de onderzijde:
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_onderzijde.jpg) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter_onderzijde.jpg)
Foto 3: de printplaat:
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_printplaat.jpg) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter_printplaat.jpg)
Foto 4: printje voor rijrichting/motoraansturing:
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_printje.jpg) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter_printje.jpg)
Foto 5: motor (massa aansluiting):
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_motor1.jpg) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter_motor1.jpg)
Foto 6: motor aansluitingen:
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_motor2.jpg) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter_motor2.jpg)
Bij de rode stippen zitten de aansluitingen aan het motorschild. De blauwe pijlen geven de dingetjes aan waarvan ik niet weet of die moeten blijven zitten.
Alvast bedankt voor de antwoorden.
Koen
-
Die dingen - condensator en spoeltje - zijn samen de motorontstoring. Die heb je digitaal niet nodig.
Even controleren of de koolborstelhouders electrisch van het motorhuis zijn geïsoleerd.
Wat betreft de verlichting.
Voorop de print zitten twee lippen. Die gaan naar de lampjes. Onder de lippen (tussen lip en print) zitten schijfvormige diodes. Die moet je eruit vissen. Dan het printbaantje naar de lippen doorslijpen en de verlichtingsdraden van de decoder direct op de lippen solderen.
De lampjes zitten in een klein metalen chassis en dat chassis verzorgt de retour. Het voorste boutje waarmee de print vast zit, is in dat chassis gedraaid en verzorgt dus de electrische retourverbinding met de print. Die moet je dus op massa of de blauwe draad aansluiten.
Dit plaatje geeft je een idee. Het is tweerail, maar dat maakt weinig uit. Hier heb ik het boutje in eerste instantie elektrisch geïsoleerd door het printbaantje ook maar door de slijpen. Via een draadbrug is het boutje alsnog op massa/stroomafname aangesloten. Als de draadbrug wordt weggehaald, is het chassis electrisch geïsoleerd en kan de blauwe draad erop worden aangesloten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sprinterprint.jpg)
In de motorloze bak is het precies hetzelfde. Je kunt de twee verlichtingsdraden via het stekkertje doorgeven. Moet je daar alleen massa zien te regelen, maar dat is eenvoudig.
Zelf gebruik ik het stekkertje liever om beide stroomafnamepolen door te verbinden. In de motorloze bak zet ik dan een functiedecoder.
Altijd even het motortje proberen. Is het niet gloednieuw, dan eigenlijk eerst helemaal schoonmaken: motorschild eraf, in badje wasbenzine mikken en met een kwastje schoonmaken, motorschild er weer op, smeren en nieuwe koolborstels. Net als bij de oude Märklin draaistelmotoren is dat bij deze al even oude Fleischmann variant eigenlijk een must.
-
Even controleren of de koolborstelhouders electrisch van het motorhuis zijn geïsoleerd.
F* kennende hangt er 1 sowieso aan massa.
mvg,
Sander
-
Normaal wel, maar dan werkt zo'n omschakelbouwsteentje voor drierail ook niet. Zo te zien is er ook aan het motorschild gefreesd.
-
Bedankt voor de antwoorden! Hier ga ik mee aan de slag. De verlichting aansluiting is me nu al wat duidelijker.
Aan het motorschil is inderdaad ook gefreesd:
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_motor1.jpg) (http://www.nederlof.net/dump/sprinter_motor1.jpg)
Kijk maar naar het boutje links en onderaan is ook gefreesd.
Koen
-
Ik heb de verlichtingconstructie nu helemaal door.
In ieder geval bedankt voor de tips.
Ik ga geen functie decoder inbouwen in de motorloze bak. Ik zal dus minimaal 1 extra verbinding moeten maken tussen de bakken. Misschien zelfs meer zodat ik eventueel nog een extra massa contact kan maken.
Ik zit te denken aan een mini-stekkertje.
Kan iemand hier een Conrad nummertje uit z'n hoofd ophoesten. Ik kan ook wel gaan zoeken maar op de een of andere manier gaan de zoekfunctie van Conrad en ik niet goed samen, het duurt altijd uren voordat ik de goede spullen gevonden heb.
Koen
-
Hoi Koen,
Ik gebruik dit:
738530 Female connectorstrip rastermaat 1.27
738484 Male connectorstrip rastermaat 1.27
Gemonteerd ziet dat er zo uit:
(http://www.cwapeldoorn.nl/home/karst/trainpix/IMG_3202.jpg) (http://www.cwapeldoorn.nl/home/karst/trainpix/IMG_3202.jpg)
Grtzz,
Karst
-
@Henk: mag ik vragen wat de functie is van het stukje strokenprint op de printplaat op jouw foto?
@Karst: bedankt voor de tip. Ik zal die dingen eens bestellen.
Ik ben vanavond met behulp van de info uit dit topic verder gegaan.
Ik heb:
- de printplaat losgemaakt
- de diode's eruit gehaald (nooit geweten dat diodes er ook zo uit konden zien)
- een aantal banen op de printplaat doorgeslepen
- het motorschild uitgebreid onderzocht
Over dat laatste punt heb ik nog wat:
Hier een foto van het motorschild:
(http://www.nederlof.net/dump/sprinter_motor3.jpg)
Ik had voordat ik het schild losgemaakt had al wat zitten meten en toen dacht ik al vreemde waarden te zien. Toen ik het schild eraf gehaald had ontdekte ik een probleem. Je kan het op de foto zien als je heel goed kijkt.
Bij het gat voor het boutje links zit een heel klein verbindinkje wat echter wel voor een probleem gezorgd had als ik hier niets aan gedaan had. Ik heb inmiddels de Dremel z'n werk laten doen...
Dat dit analoog nooit een probleem heeft gegeven verbaast me.
Ik heb nu nog 1 vraag voor de zekerheid (ik wil voorkomen dat ik m'n decoder om zeep help).
Dat rode spoeltje moet er dus af (of ik soldeer de aansluiting op het vlak rechtsonder).
Die condensator moet ook weg? Of mag dat blijven zitten. Bij Märklin motoren zit er namelijk ook een condensator tussen, ook al zijn ze digitaal.
Alvast bedankt voor het antwoord.
Koen
-
Koen, dat stukje strookjesprint is alleen maar een hulpprintje. Op de buitenste sporen worden de motordraden en de motoraansluitdraden van de decoder met elkaar verbonden. Het was in de eerste plaats bedoeld om de motordraden en daarmee het motordraaistel nog een beetje gemakkelijk los te kunnen nemen voor het geval er onderhoud aan het motortje nodig is. Toen het printje er toch zat, heb ik ook maar de blauwe draad van de decoder daarop aangesloten voor het geval die draad nog eens van pas zou komen. Echt noodzakelijk is het printje dus niet. Je kunt de draden van motor en decoder natuurlijk ook direct aan elkaar solderen. De decoder zit trouwens onder de hoofdprint geplakt.
Spoeltje en condensator kunnen in beginsel weg, maar strikt noodzakelijk is ook dat meestal niet. Op de geïsoleerde motorschildjes die Fleischmann zelf voor de sprinter levert zit wel de condensator, maar niet het spoeltje. Zal wel goed zijn.
Nog een tip. Als je de hoofdprint terugplaatst, let er dan goed op dat de lippen correct op de lampjes rusten. Als ze het metalen chassis raken, dan onstaat er kortsluiting op de functieuitgang. Zit de print eenmaal vast, dan kan er weinig meer gebeuren.
-
Koen, nog wat tips, die ik niet kon vinden in de andere kommentaren:
De standaard verlichting kun je digitaal schakelen, alleen in verband met het verbruik en de warmte ontwikkeling is het verstandiger de lampjes te vervangen door leds met een voorschakelweestand van 1kOhm. Dit voorkomt de bekende bobbeldaken...... ;D ;D
Ik heb en stukje strokenprint ter grootte van de sleuf in de originele printplaat voorzien van een smd weerstand en led. Is er dan zo in te frotten. :P
Hou er rekening mee dat de lampjes voor front en sluitverlichting voor 15Volt zijn en niet voor 18. Even de uitgangen van de decoder dimmen dus met de betreffende CV programmeering. 8)
Groetjes HAns
-
De Sprinter heeft geen standaard binnenverlichting. Wel worden de gebruikelijke Fleischmann draadlampjes aangeraden. Zelf gebruik ik daarvoor bij voorkeur 24 volt draadlampjes. Een beetje ouderwets, maar om de een of andere reden levert dat in de Sprinter een mooi licht op.
Een andere aardigheid. Als je de kop- en sluitverlichting op massa aansluit, dan krijgt de verlichting maar de helft van de stroom en dat geeft zonder dimmen een prima resultaat. Precies goed. Bij DCC dan, bij Motorola gaat verlichting bij aansluiten aan massa, zoals bekend, bibberen.
-
Bedankt weer voor alle tips. Ga ik zeker gebruiken.
Ik heb gisteren een bestelling van Conrad binnen gekregen met o.a. de stekkertjes die Karst aangaf.
De stekkertjes zijn wel klein zeg! Ik had ze groter verwacht maar dat is gewoon omdat ik niet goed gekeken heb naar de foto van Karst!
Op zich zijn ze perfect maar ik hoop dat ik het met mijn beperkte soldeerkunsten en materiaal (standaard Weller 25 watt boutje) voor elkaar ga krijgen.
In ieder geval een uitdaging! :)
Koen
-
Koen,
dat red je makkelijk met een standaard 25 Watt boutje hoor. Geen probleem!
mvg,
Sander
-
Dit topic zal helaas voorlopig even niet bijgewerkt worden omdat er een verhuizing en verbouwing voor de deur staat...
Ik hoop dat ik eind van het jaar weer wat verder kan met de Sprinter...
Koen