BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Ferdinand Bogman op 14 July 2024, 20:40:15
-
Bij het verwisselen van koppelingen voor een NEM-schacht is het me al een paar keer overkomen dat ik zoveel kracht moest zetten, dat er iets kapot ging. Intussen ben ik iets wijzer en snijd de zwaluwstaart van de koppeling iets bij of de NEM-schacht, als dat kan.
Maar die dingen zijn toch standaard? Dan zou het niet nodig moeten zijn. Toch blijkt dat, als je goed kijkt, er een behoorlijk verschil is in dikte van de zwaluwstaart:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/IMG-1862-669419c17ad2f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/IMG-1862-669419c17ad2f.jpg)
De linker is een Roco-universeelkoppeling (donkergrijs plastic), de rechter een beugelkoppeling (zwart plastic), ik denk ook van Roco. Maar dat zou niets uit moeten maken voor de zwaluwstaart. Toch is die behoorlijk dikker.
Het vreemde is dat de Roco-wagon waar ik hem in wil steken, een oude is met een viercijferig catalogusnummer. Niet erg nieuw dus. De linker zat erin, de rechter moet erin. Dat wordt weer bijsnijden >:(
Hebben andere mensen deze ervaring ook?
-
Heb ik ook al gemerkt, met het installeren van de Profi kortkoppelingen op m'n wagons. Bij sommigen gaan die er vanzelf in, bij sommige wagons moet ik de profi koppeling boven en onder iets bijvijlen om in de schacht te passen. En dit terwijl de beugelkoppeling die er inzat, wel 'mooi past'.
Dus, zo echt standaard is het ook weer niet helemaal, zoals je zegt
-
Bij mij is het ook zo, alleen moet ik het een beetje afvijlen.
-
Ik heb een doosje met reservekoppelingen. Die heb ik even tussen de schuifmaat gehouden. De meeste voldoen aan de norm, maar er zijn enkele van het type rechts op je foto, die duidelijk te dik zijn.
De norm is nooit veranderd, dus die dikke exemplaren zijn duidelijk een misser bij de productie.
-
Ferdinand,
Als ik het juist heb, was ROCO degene die de NEM schacht koppeling begin jaren 70 heeft geïntroduceerd.
De ROCO beugelkoppelingen waren in het begin dikker, dan nu het geval is.
Andere fabrikanten volgden en aan de hand daarvan zijn deze
koppelingen verder genormaliseerd.
Je vind dus de te dikke ROCO beugelkoppelingen dus terug op de wagens uit de begin 70er jaren.
Vriendelijke groet,
Erwin Prummel
-
Inderdaad.
De Roco standaardkoppeling rechts is een oud exemplaar (jaren 70) zoals die werd toegepast in de standaard koppelbomen zonder KKK, zoals de eerste Umbauwagens, Hechte en üm/ym/nb-rijtuigen hadden. Deze waren niet volgens de (toen nog niet officieel vastgestelde) norm.
Als je een standaardkoppeling in een koppelboom van de KKK wilde steken moest je de zwaluwstaart wat dunner vijlen, of een aparte standaardkoppeling (40243/4612) met genormeerde (dunnere) zwaluwstaart kopen.
Ook de oude KK-kop met pinnetje zonder voorontkoppeling (40220/4490) zijn niet geheel volgens de norm.
Aan de onderzijde zit een afschuining tussen kop en zwaluwstaart, waardoor deze niet in elke genormeerde schacht passen.
Roco heeft hiervoor jarenlang (mss nog steeds) een extra afschuining aan de schacht vrij gelaten, andere merken doen dit niet.
De afschuining van de kop kun je echter afvijlen zodat deze alsnog passen.
-
Bedankt voor de reacties! Dat laatste heb ik ook al ervaren, in mijn geval met een hobbymesje opgelost.
Jammer dat die oude beugelkoppen slecht passen, want die waren zo te zien iets slanker dan de moderne beugelkoppelingen. Ik dacht eerst dat die van Liliput waren.
En nu nog bedenken of ik het beste aan de bovenkant of aan de onderkant een stukje kan wegsnijden ;).
Maar, zoals Tita Tovenaar altijd zei: dat zien we morgen dan wel weer.
-
Ik meende dat Röwa als eerste de koppelingshouder geïntroduceerd heeft. Na het faillissement heeft Wily Ade de koppelingshouder voor de rijtuigen verkleind maar werd later ook een vervangende NEM koppelingshouder aangeboden.
-
Het beste aan de onderkant.
Dat is iig wat Roco heeft gedaan met zijn genormeerde beugelkoppelingen 40243/4612, zoals die tegenwoordig worden toegepast.
Röwa had ook al kortkoppelingsschachten, echter niet genormeerd (was er toen nog niet). Ze waren een stuk korter, maar wel met Roco koppelingen e.a. passend.
-
Dit is een Röwaschacht op een 1:100 rijtuig. Hij is duidelijk korter dan nem362, maar de opening heeft wel dezelfde dimensies.
De latere Adeschacht is even kort, maar de opening is ook kleiner.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/IMG-0072-6694c4e679b55.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/IMG-0072-6694c4e679b55.jpg)
-
In mijn verzameling Roco wagens vond ik een exemplaar uit de oertijd met een wisselschacht. Die blijkt inderdaad een dikkere zwaluwstaart te hebben. Had ik niet opgemerkt omdat ik die koppeling nooit heb verwisseld.
Het is een zwenkdakwagen, het nummer is 4358, met de hand gewijzigd in 46210.
Aan het handschrift te zien heb ik die wijziging niet zelf aangebracht.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240715-111918-6694ec7d4c96f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240715-111918-6694ec7d4c96f.jpg)
-
Inderdaad de ene koppeling of koppelingschacht is de andere niet.
Heb menigeen gezien de laatst paar jaren.
Kan zomaar een halve mm schelen, in hoogte en in breedte.
Weet wel dat er een norm voor bestaat.
Mooi en netjes beschreven bij de buren (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=NEM-schacht#Normen)
-
Het vreemde is dat er wel een norm gegeven wordt voor de schacht, maar niet voor de zwaluwstaart, wat ertoe leidt dat Kadee met zijn zwaluwstaart van 1,50mm (in een schacht van 1,75-0,05 mm) niet beschuldigd kan worden van afwijken van de norm.
Jeroen