BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Dennis op 12 May 2008, 16:45:52
-
Ik wil al een tijdje uitzieken welke realistische samenstellingen je kan maken met de door Roco uitgegeven blokkendozen.
Nu komt het daar maar niet van, vandaar mijn vraag hier.
Weet iemand uit het hoofd welke combinaties mogelijk zijn?
Graags met catalogus nummers daarbij.
Gr,
Dennis
-
Hier (http://www.seinarm.nl/Mat24/tabid/115/Default.aspx) maar eens beginnen.
-
Dennis,
Over de Blokkendozen en de samenstellingen waarin zij reden, kan je het beste op zoek gaan naar het boek "Van Stoom tot Stroom" van N.J. van Wijck Jurriaanse. Ik heb daar zelf ook de mogelijke samenstelling voor Roco-blokkendozen uitgehaald.
Volgens mij is er met de bestaande Roco-blokkendozen geen enkele 100% juiste samenstelling te maken. (Als iemand betere informatie heeft dan laat ik mij graag overtuigen.) Bij de standaard samenstellingen in tijdperk III (en daar zitten de Roco blokkendozen) is er namelijk altijd hetzij een Cec, dan wel een ABec of Bec 8502 opgenomen. Dat zijn nu juist de modellen die Roco destijds niet heeft uitgebracht. Met de aangekondigde nieuwe modellen gaat dat veranderen, want daar zit de Cec wel bij.
Voor mij is de beste benadering met de bestaande modellen de volgende, waarbij de Cec is vervangen door de Ces:
Standaardstam mCD9104 (Catalogusnummer 43744) - Bec 8533 (44988) - Ces 8101 (44982) - mCv 9416 (44984).
Eventueel uitbreiden met versterking: Ce8c 8190 (44978) - mC 9468 (44986)
Je kan er zelfs nog een tweede versterking tussen zetten: Ce8C 8187 (44987.1) - mCv 9436 (44984).
Maximaal kan je dus een 8-wagentrein maken in de samenstelling mCD - Bec - Ces - mCv - Ce8c - mCv - Ce8c - mC.
Ton
-
Het aardige van de Blokkendozen was dat ze in elke samenstellnig konden rijden. Natuurlijk wel met een paar voorwaarden. Zo moet er aan elk eind een stuurstand zitten, dus een motorwagen met dichte kop of een Ces.
Verder moet je letten op de verhouding tussen motorwagens en loopwagens. Een motorwagen kan maximaal 1,5 loopwagens meenemen. Dus als je een trein hebt met totaal 3 rijtuigen, dan moeten daar al 2 motorwagens bij zijn. Vanaf 6 rijtuigen moeten er al 3 motorwagens zijn, enz..
-
Ton,
Bedankt voor de info!
Twee vraagjes;
de mcv met nummer 44984 staat er twee maal in.
Alleen wel met twee baknummers (9416 en de 9436) klopt dat?
Je hebt in de beide opsommingen de mc en mcv omgedraaid, waar staat hij nu
goed?
Gr,
Dennis
-
de tweede uitbreiding staat tussen de standaardstam en de eerste uitbreiding, daarom lijkt het alsof deze anders staat.
@Klaas: Het museumstel is dus een uitzondering op de regel. :)
-
Een behoorlijk aantal samenstellingen zijn te vinden op de site van Gerard van der Weerd: www.seinarm.nl (http://www.seinarm.nl).
Klik op mat.24 en voila. Geldt overigens voor nog veel meer NS mat.
-
Dennis,
de mcv met nummer 44984 staat er twee maal in.
Alleen wel met twee baknummers (9416 en de 9436) klopt dat?
Hij is inderdaad twee keer uitgegeven onder hetzelfde catalogusnummer, maar met verschillende baknummers.
Je hebt in de beide opsommingen de mc en mcv omgedraaid, waar staat hij nu goed?
Allebei. In de eerste opsomming zeg ik dat je de laatstgenoemde versterking ertussen kan zetten. Daardoor blijft de mC als laatste rijtuig staan.
De mC was het koprijtuig en de mCv een tussenrijtuig met stuurstand. Daardoor is het logisch om de mC als laatste rijtuig op te nemen. Maar het kwam vaak voor dat de mCv als laatste rijtuig reed (en terug dus als eerste). Ik kan mij ook voorstellen dat er stammen hebben gereden waarbij de mC als laatste stond, maar die vervolgens werden versterkt met een Ce8c + mCv waardoor de mC tussenrijtuig werd.
Ton
-
Voor mij is de beste benadering met de bestaande modellen de volgende, waarbij de Cec is vervangen door de Ces:
Maar als ik het nu goed begrijp moet ik de Ces vervangen Cec als die is geleverd.
Kan ik de Ces dan ergens anderrs plaatsen(heb er namelijk twee ???)
Gr,
Dennis
-
Dennis,
Van de Ces zijn er maar drie gebouwd, waarvan er twee de 2e wereldoorlog hebben overleefd. Ik heb ze in de overzichten van de na-oorlogse samenstellingen niet teruggevonden. Ik vermoed dat ze niet apart zijn vermeld maar gewoon als versterkıng werden ıngedeeld of als vervanging voor een Cec. Vandaar de indeling dıe ik hanteer.
De Ces is ooıt gebouwd om als stuurstand met een mBD een tweewagenstel te vormen. Daar kan je ze natuurlıjk ook voor gebruıken, al ıs dat qua tijdperk waarschijnlijk nıet juıst.
Ton
-
Dennis,
Ik heb dezelfde conclusie zoals Ton die zojuist verwoord. Ik mis eigenlijk ook nog een Aec. Die heb ik in resin van Kleinspoor, die de eerste blokkendozen van Roco heeft verzaagd tot een Aec mal. Maar veel beter dan niets. Met een Aec maak ik dan met de Cec van Roco in het najaar de oorspronkelijke blokkendoos uit 1925 in groen/crème. Dus mBD, Bec, Aec, Cec en mC. Alleen nog de dakopbouw wijzigen.
Heeft daar misschien iemand een tekening van: dakopbouw mBD en mC met één pantograaf en enkele leiding naar vonkhoorn en schakelaar? Ik kan uit foto's wel iets construeren, maar exact is het niet.
mvg,
Ivo
-
De NVM heeft een fantastische tekening van de hand van Frank Smit, van de ZHESM en NZH boeken, met daarop alle typen mat'24/31 en alle details.
Mvrgr
Koopmans
-
Die tekening van de NVM ken ik, maar het dak ontbreekt. Ik gebruik zijn tekeningen ook voor het opzetten van een modelbaan van de Hofpleinlijn.
mvg,
Ivo
-
Die tekening van de NVM ken ik, maar het dak ontbreekt. Ik gebruik zijn tekeningen ook voor het opzetten van een modelbaan van de Hofpleinlijn.
mvg,
Ivo
Idee voor een nieuw draadje ;D
Ik denk dat er dan een Ces uitgaat.
Twee versterkingen in 1 trein is wat veel.
Gr,
Dennis
-
Heeft daar misschien iemand een tekening van: dakopbouw mBD en mC met één pantograaf en enkele leiding naar vonkhoorn en schakelaar? Ik kan uit foto's wel iets construeren, maar exact is het niet.
Ivo,
In het boek "Elektrische treinen in Nederland, Deel 1" staat op blz. 39 een prachtige foto van de dakopbouw ca. 1927. Samen met de tekening op blz. 40/41 zou je een eind moeten komen.
Ton
-
Beste Ton,
De foto op pag 39 heb ik ook gezien. Dat is ook mijn belangrijkste houvast. Bovendien zie je op dezelfde fot rechts een mBD en links twee keer een mC, waardoor je kunt vaststellen dat het ongeveer gelijk is. Overigens lijkt de mBD de dwarsleiding niet te hebben. Op pagina 19 staat een mC naast een Hofpleinlijner en daar ontbreekt de dwarsleiding ook. Vervolgens biedt het boek van J.F. Smit over de ZHESM daar misschien weer het antwoord op. Daar staat dat de Blokkendozen op de Hofpleinlijn in 1926 over verschillende installaties beschikten om een en ander te beproeven. Het betreft een installatie van Heemaf en van Vickers. Misschien dat daar de verschillen uit zijn te verklaren. Verder biedt de tekening op blz 134 van dat boek de juiste lengte en positie van de dakleiding en samen met de foto in het eerste boek is dat de beste benadering van de dakinstallatie.
mvg,
Ivo
-
Ik kan je helpen met een originele NS-tekening van een mC met een panto.
Zend ff een pm om eea te regelen.
Modelspotter
-
In het "Handboek voor Spoorwegtechniek" deel 3 uit ca 1934 staat een uitgebreide beschrijving van de electrische installatie van mat'24/31. Vickers of Westinghouse/Heemaf mag op het dak niets uitmaken aangezien het verschil zit in de motoren en de aansturing daarvan. Hte boek geeft een nette opsomming van wat op dak aanwezig is, in de bestuurdersafdelingen en onder de bakken.
De daken verschillen alleen tussen houten en stalen daken. Bij hout is er een aardleiding extra en bestaan dakleidingen uit strip op isolatoren, bij staal liggen de leidingen in pijpen en is deze hele zaak geaard aan het dak zelf.
Mvrgr
Koopmans