BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Bobos op 16 April 2024, 19:15:57

Titel: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Bobos op 16 April 2024, 19:15:57
Ik heb even een vraag over het digitaliseren. Ik werk met blokken waarbij ik per blok twee bezetmelders heb ingedeeld. Het betreft hier gewoon vrije baan gedeelten. Van weerskanten bereden. Nu heb ik ergens gelezen, waar weet ik niet meer precies, dat je zo een blok nooit te lang moet maken. Ik houd dus 2 meter max aan. Maar met 1 blok kom ik met die gedachte in de knoop. Het wordt of een blok van 3 meter of het worden 2 blokken van 1 1/2meter.
Even een redenatie uit gemakzucht. besparing van bezetmelders en wat arbeid.
 
Kun je wellicht bij een blok van 3 meter 2 draden met 1 bezetmelder verbinden waardoor de stroomvoorziening ietwat verspreid over het blok komt te liggen ? dat zou betekenen bij een blok van 3 meter 3 draden waarvan 2 met 1 bezetmelder en 1 draad met de andere bezetmelder binnen dat blok is verbonden.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: kar op 16 April 2024, 19:45:55
Het kan wat je zegt. De vraag is of je überhaupt een probleem gaat ervaren bij een blok van 3 meter. Aangezien je al noemt dat je twee bezetmelders hebt per blok zijn de lengtes van de bezetmelders in ieder geval korter dan 3 meter. Ik heb op de baan diverse bezetmelders van 3 a 4 meter lengte met één voedingsdraad, dat draait zonder problemen.

Welke schaal heb je? Misschien dat dit nog uit maakt in de praktijk.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Ronaldk op 16 April 2024, 19:54:13
Ik heb even een vraag over het digitaliseren.

Nee, je hebt een vraag over het automatiseren. Digitaal rijden is niet meer dan een digitale centrale die een protocol op de baan zet. En een decoder in een locomotief die luistert naar dat protocol en/of of een wisseldecoder die luistert. Aan de hand daarvan opdrachten / commando's uitvoert.

Werken met blokken, bezetmelders, e.d. is het automatiseren van de baan. En ook automatiseren hoeft niet digitaal te zijn.

Ik werk met blokken waarbij ik per blok twee bezetmelders heb ingedeeld. Het betreft hier gewoon vrije baan gedeelten. Van weerskanten bereden. Nu heb ik ergens gelezen, waar weet ik niet meer precies, dat je zo een blok nooit te lang moet maken. Ik houd dus 2 meter max aan. Maar met 1 blok kom ik met die gedachte in de knoop. Het wordt of een blok van 3 meter of het worden

Een blok mag ook gewoon 3 meter zijn. Geen probleem. Bij een langer blok zou ik meerdere punten gebruiken voor de stroomvoorziening en deze aansluiten op de melder. Het zou niet hoeven als je een redelijk dik draad (0,50mm2) gebruikt en geen vliegerdraad. Je kan eventueel nog twee korte blokken tijdelijk bij de bezetmelder verbinden om een groter blok te hebben. Later kan je deze eventueel opdelen als je bijvoorbeeld een snellere treinopvolging bij het automatisch rijden wil hebben.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Bobos op 16 April 2024, 20:25:16
Maar helder. 3 meter voor een blok kan dus. Inderdaad met 2 melders dus dat scheelt inderdaad al de helft.  Ik heb trouwens N spoor. Dat de vraag over automatiseren gaat en niet over digitaliseren vind ik minder interessant. Maar je hebt gelijk  :D Ik gebruik 0,2 draad bij de bezetmelders. Moet voldoende zijn
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Ronaldk op 16 April 2024, 20:52:26
Dat de vraag over automatiseren gaat en niet over digitaliseren vind ik minder interessant. Maar je hebt gelijk  :D

Het is een veel gemaakte "fout". Het is alsof je tegen je provider zegt dat het "internet" het niet doet of dat je verndingsproblemen met "facebook" of op deze website hebt terwijl je wel op andere websites kan komen of dat Netflix gewoon wel werkt.. Twee totaal verschillende dingen.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 April 2024, 21:10:13
Je kunt de vraag naar bloklengte van meerdere kanten benaderen.
In het grootbedrijf zijn blokken gemiddeld ongeveer 1500 meter lang. In H0 zou dat neerkomen op 17 meter.  Op de meeste modelbanen onpraktisch omdat je dan misschien maar ruimte hebt voor 2 blokken.
Ze zullen dus korter moeten worden, maar hoeveel korter, dat hangt er van af hoeveel treinen je tegelijk wilt laten rijden.
Elektrisch gezien is er weinig beperking aan de bloklengte. De bovengenoemde 17 meter zou best kunnen, en die kan je dan ook nog verdelen in twee meldsecties van 8,5 meter. Meerdere voedingspunten is dan wel aan te raden.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: renedh op 17 April 2024, 08:20:29
Je blokken altijd minimaal de lengte maken van de langste trein (locomotief + wagons) die je over dat blok gaat laten rijden.

Hoe groter je ze maakt hoe minder treinen er tegelijk op je baan kunnen rijden. 
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 17 April 2024, 08:54:42
Dat de blokken minstens zo lang moeten zijn als de langste trein, dat heb ik nooit begrepen. Het is geen enkel probleem als een trein meerdere blokken tegelijk bezet houdt.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: rjr op 17 April 2024, 09:04:24
Dat is ook helemaal niet nodig. Heb vele blokken die korter zijn dan de langste treinen die ik heb rijden.

Roelco
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: henk op 17 April 2024, 09:19:25
Precies.

Is het misschien zo dat die regel nog altijd in sommige handleidingen bij de besturingsprogramma's staat? Hij duikt telkens weer op en moet telkens weer worden tegengesproken.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Ben op 17 April 2024, 11:58:01
"Moeten" is er niet bij maar het staat wat raar als een lange trein op de vrije baan in twee korte blokken staat, beide bewaakt door een sein.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: rjr op 17 April 2024, 12:19:02
Dan zou dat nog alleen gelden voor de zichtbare baan vakken. En is het dus alleen voor het oog/werkelijkheidsgetrouwheid. Maar niets functioneels.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Ben op 17 April 2024, 12:23:55
Ja, in onzichtbare baanvakken zet je geen seinen.  :laugh:
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: henk op 17 April 2024, 12:49:14
Ook op het zichtbare deel hoef je niet bij ieder 'blok' seinen te plaatsen. De blokindeling van het besturingsprogramma is bedoeld om regelmatig treinverkeer op de modelbaan mogelijk te maken en niet per se om de realiteit te imiteren. Sterker, seinen iedere paar meter op de vrije baan staat ook niet erg realistisch.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: borotof op 17 April 2024, 12:59:52
Treinen die midden in de pampa stil staan ook niet...
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: AlbertG op 17 April 2024, 13:03:23
Ik ben van mening dat het heel erg afhangt van waar je staat in je ontwikkeling en hoe handig je bent met de software die je baan bestuurt.
Iemand die net begint zal ik altijd adviseren de blokken zo in te delen dat de langste trein er in past. En als je een vlotte doorstroming wil, kun je beter wat kortere treinen kiezen met meer blokken.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: henk op 17 April 2024, 13:19:40
Het ontgaat mij eigenlijk wat het met wel of niet beginner zijn heeft te maken Albert. Ik zou een beginner in ieder geval aanraden langere treinen niet bij voorbaat onmogelijk te maken. Overigens gaat dat bij een hedendaags besturingsprogramma ook bijna vanzelf.

Maar puur praktisch. Ik heb een paar treinen die een meter of vijf kunnen zijn. Daartoe heb ik in het schaduwstation twee opstelsporen waarin ze passen en daar heb ik ook maar telkens één blok van gemaakt. Maar verder is er geen enkel blok van die lengte. Onderweg nemen die treinen minstens twee, soms drie Koploperblokken in beslag. Dan is het nog steeds mogelijk om ervoor te zorgen dat de kop van een dergelijke trein op het zichtbare deel alleen bij een cosmetisch sein stopt.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 17 April 2024, 13:22:45
Voor de software hoef je toch niet handiger te zijn bij lange treinen? Dat regelt het besturingsprogramma wel.
In het grootbedrijf zijn de blokken in het algemeen 1500 meter lang. De treinlengte is beperkt tot iets meer dan 700 meter. Dus daar lijken ze de regel aardig op te volgen.
Maar in model moet je voor een vlotte doorstroming met korte blokken werken. Stel dat je de bloklengte minimaal op 3 meter houdt. Dan ontzeg je jezelf de mogelijkheid om met een goederentrein van b.v. 5 meter te rijden. Dat moet kunnen. Het is wel handig om dan de laatste wagen te detecteren, zodat het besturingsprogramma weet dat daar nog steeds een trein staat.

(ongeveer hetzelfde wat Henk ook zegt)
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: rjr op 17 April 2024, 13:34:01
Voor het "beginners en software verhaal" ben ik het wel met Albert eens.
In elk geval koploper. Je kunt daar heel snel rijden, maar dan is het inderdaad handig om te zorgen dat je langste trein in je kortste blok past.
Reden, dan hoef jij je er niet druk om te maken, maar het programma ook niet.
Dus laat je ze op default staan, wat voor blokken 999 is. En je hoeft dan dus ook geen lengte op te geven voor je treinen. want elke trein past toch in elk blok.

Als je deze beperking wel hebt, en dat kan omdat je later toch met langere treinen wilt gaan rijden, dan moet je voor de blokken aangeven wat hun lengte is en wat te doen bij langere treinen. En je moet voor je treinen ook je lengte op geven.

Dus ja, voor een beginner, in elk geval met koploper, scheelt het een hoop configuratie als je zorgt dat je langste trein in je korste blok kan staan.
Maar dat kun je in het begin dus heel eenvoudig oplossen door met korte treinen te rijden, en pas later, als je weet hoe een en ander werkt de langere treinen te gaan gebruiken. Dus bij de bouw van je baan hoef je met blokindeling geen rekening te houden met de langste trein waar je ooit mee zou willen rijden.


En op een zijspoor Henk, ik heb het juist andersom. ik kan met treinen tot 360 op mijn schaduwstation staan (langere rijden er gewoon langs) maar heb mijn opberg sporen juist opgedeeld in meerdere blokken: 120, 60, 60, 120.
Hierdoor kan ik per spoor met
3 treinen van 120,
2 treinen van 180,
1 van 120 en 1 van 240 of andersom of
1 trein van 360 staan.

Op de rest van de baan zijn blokken van allerlei lengtes van 35cm tot meer dan 4 meter.

Roelco
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Ben op 17 April 2024, 14:45:01

Ook op het zichtbare deel hoef je niet bij ieder 'blok' seinen te plaatsen.


Wat je wilt maar dan krijg je nooit een correct werkend seinstelsel........
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: Wim Romijn op 17 April 2024, 14:46:31
Klaas, de laatste wagen hoef niet gedetecteerd te zijn.
De meeste, zo niet alle, programma's weten dat als een trein te lang is voor een blok automatisch het vorige blok bezet blijft omdat daar dan nog wagon(s) staan.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: henk op 17 April 2024, 15:15:07
Wat je wilt maar dan krijg je nooit een correct werkend seinstelsel........

Het hangt ervan af wat je wilt Ben. Als je een bloksysteem wil dat over de hele baan precies zo functioneert als in het echt, dan heb je natuurlijk gelijk.

Maar ik hoef dat niet. In het zichtbare deel van de baan - een hap uit de realiteit - functioneert alles 'ogenschijnlijk' net als in het echt, maar dat is dus niet zo. Ik heb daar maar in één rijrichting seinen staan en daar stoppen de treinen bij rood keurig voor. Het sporenverloop maakt het logisch dat de volgende 'seinen' in dezelfde rijrichting en de 'seinen' voor de andere rijrichting ruimschoots buiten beeld staan. Lange treinen rijden natuurgetrouw door het beeld en nemen toch meerdere Koploperblokken in beslag.
Titel: Re: lengte blok en bezetmelders
Bericht door: bellejt op 17 April 2024, 15:38:29
als je op computer rijdt dan zijn seinen toch fiktief en hoef je die fysiek niet te plaatsen.Hier komen seinen alleen zichtbaar te staan maar tussenliggende niet zichtbaar nodig maar enkel om juiste seinbeelden te krijgen.In schaduwstations zet je toch ook geen echte seinen maar enkel bedient en zichtbaar in het programma. Als je trein langer is dan een sectie dan is het toch ook geen probleem dat er een sein op rood staat in het midden van die trein.Moet dan wel rood en niks anders zijn want de sectie is bezet