BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: R Fongers op 07 May 2008, 19:09:56

Titel: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 07 May 2008, 19:09:56

Het valt mij op dat wielen die met weerstandslak behandeld zijn niet meer vervuilen, dit geld ook voor de wielen waar een gewone weertsand van 10 Ohm op zit en ook voor de locomotieven. Ook gebeurd het dat van sommige wielen de zilver- nikkel?? laag oplost / verdwijnd en de wielen koperachtig kleuren. Wielen waarop geen goede weerstand op zit lopen op termijn vol met vuiligheid.

Ik gebruik op mn baan geen clean wagon meer en af en toe ga ik er met de stofzuiger wagon overheen wat nogal wat stof opleverd.

Ik rij N spoor met een TC

Is dit een prettig bijverschijnsel van digitale spanning waardoor vuiligheid niet meer dan kans krijgt zicht te hechten aan het wiel?

Grtz Rob
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Wim Ros op 07 May 2008, 19:13:55
Ik hoop toch echt dat je 10kilo ohm bedoeld en geen 10 ohm.
Want anders kon het weleens gaan stinken en roken.

Mvg
Wim.


Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 07 May 2008, 19:27:44
Je hebt gelijk Wim, Je weet ik kom er aardig mee weg maar vraag me niet de rand van de hoed ;)
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 07 May 2008, 19:47:30
Los daarvan, in hoeverre is dit een geval van suggestie, waar je zelf in gaat geloven?
Mijn loks, ook op "digitale spanning" rijdend, moet ik meer of minder vaak hun wielen schoonmaken, alsmede de stroomopnemers (doorgaans aan de zijkant).
Ik kan me geen enkele theorie bedenken waarbij door het lopen van een klein stroompje, vuil een andere richting zou nemen en de kring vermijden.
Poetswagens verplaatsen vuil en stof. Een stofzuiger is dus eigenlijk een beter ding.

In mijn oude vak als communicatie-specialist gebruikte ik veel apparaten die veel schakelaars in zowel laag- als hoogfrequente circuits hadden zitten en ook kleine stroompjes verwerkten, maar ze werden allemaal vuil na verloop van tijd en in mijn tijd was tri het wondermiddel  :D

Nu werk ik alweer 13 jaar op een zwembad met een temperatuur van 34 graden. Soms komt er een groep ouderen zwemmen, Reumapatienten en soms roept er 1 tante: oh, wat is het water toch koud. Na 5 minuten mokt de helft van de aanwezigen, vervolgens pleur ik de thermometer in het water en trek hem eruit: "toch echt 33,9 graden, dames!" waarna het weer stil wordt. Over suggestie gesproken....
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Klaas Zondervan op 07 May 2008, 19:58:02
"toch echt 33,9 graden, dames!"
Dat is toch ook veel te koud voor een zwembad?  ;D

Om op die wielen terug te komen, ik denk ook dat dit een staaltje autosuggestie is. Ik kan geen enkele reden verzinnen waarom stroomafnemende wielen minder snel zouden vervuilen.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 07 May 2008, 20:00:57
@Louis

Het is geen suggestie maar iets wat opvalt en niet nu maar al sinds heel lange tijd. Wagons waar geen weerstands lak op zit lopen vol. Schoonmaken en opnieuw voorzien van WS geeft heel goede resultaten. Ik rij 2 rail en jij? misschien zit daar een verschil maar laat anderen ook maar eens hun ervaringen delen. Op zich vindt ik het wel een interresant fenomeen ook gezien mijn zeer beperkte inzet om rails schoon te maken in welke vorm dan ook.

@ Klaas ik ook niet maar ze blijven gewoon schoon en niet behandelde niet

Rob

Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 07 May 2008, 20:09:05
Rob, ik twijfel niet aan je waarnemingen. Ik kan ze alleen nergens aan relateren, elektrisch gezien  :P

PS: ook hier 2 rail.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Dave van der Locht op 07 May 2008, 20:18:28
Ik rij N, met vlagen dagelijks en soms een tijdje niet. Dus ook 2-rail en o.a. door het geringere contact-oppervlak ook gevoeliger voor evt. storingen.

Vuil aan de wielen van wagons (al dan niet met weerstandslak), heb ik totaal geen last van en deze zijn dan ook i.i.g. de afgelopen 2 jaar nooit schoon gemaakt. Simpelweg omdat het niet nodig is.

Bij mijn locs heb ik in het begin (vooral met de oudere) wel last gehad van teveel schoonmaken naar mijn zin. Dit was nagenoeg iedere rit wel nodig ondanks goed schoonmaken en stofzuigen van de rails. Echter is dit hele euvel met een polijstbeurtje van de wielen tot op heden totaal opgelost (daar staat ergens nog een topic over). Ik denk dat dit te maken heeft met vorige eigenaren die de wielen van de locs met de bekende borstels hebben schoon gemaakt, en er daardoor evt. vuil erg goed bleef hangen in de kleine groefjes en kon ophopen.

Groetjes,
Dave
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 07 May 2008, 20:48:26
Heel concreet (want ik denk dat we, ALS Rob gelijk zou hebben, we met heel concrete dingen moeten komen):

2 Lima bakkies, 2 asser, beiden voorzien van identieke wielsets in 2003, nooit naar omgekeken, maar 1 heeft fosforbronsslepers t.b.v. een LED sluitlicht, de andere niet, beiden zijn nog nooit schoongemaakt en hebben allebei evenveel gedraaid: wielloopvlakken geen verschil. Assen: beiden zwartig gekleurd, de stroomafnemende assen zijn blank t.h.v. de sleepslukken (lijkt me logisch).

2 Jouef 2-assers, daterend uit 1970, voorzien van nieuwe wielsets in 2003 t.b.v. code 83 (2.1mm) rail, 1 voorzien van LED sluitlicht (was voorheen een lampje). Ik zie geen enkel verschil. Dit onder een 10x loupe, een microscoop heb ik niet.

Loks behoeven bij mij regulier wielschoonmaakonderhoud, de ene meer dan de andere. Vb: Electrotren 1300 ongeveer elke maand, Roco Playtime 215 na 5 jaar nog niet echt....

Waarmee ik niet zeg: Rob zwetst maar wat, maar dat is mijn concrete bijdrage.
Wie weet heeft ie iets opzienbarends uitgedokterd, maar daarvoor zijn concrete aanwijzingen nodig. Nogmaals: elektrisch verklaren kan ik het echt niet.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 07 May 2008, 21:03:00
@Louis,

Ik heb niets uitgedokterd alleen maar opgemerkt en wilde graag weten of andere dit ook opviel en of er een verklaring voor is.
Ik zou me kunnen voorstellen dat digitale spanning daar een positieve invloed op heeft, het is niet alleen de voeding maar ook alle commando's gaan er door heen.

Ik heb verstand van varen en daar komen we ook de meest vreemde dingen tegen in de electronica welke onverklaarbaar zijn en alleen door een reset zijn te verhelpen, gebeurd gelukkig niet dagelijks maar toch

Rob
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 07 May 2008, 21:22:10
Rob: uitgedokterd of opgemerkt: je bent voor zover ik weet de 1e die hier zo over schrijft, dan noem ik dat ff populair uitgedokterd.

Ik twijfel niet aan je waarnemingen, maar ALS dit werkelijk een feit is, moet het door anderen concreet ook waargenomen kunnen worden. Vandaar dat ik vraag: concrete zaken dus.

Elektrisch gezien, zoals gezegd, ik zou het niet weten. Gevaren heb ik ook, 10 jaar en ook daar ben ik dingen tegengekomen die niet echt verklaarbaar waren (zelfs elektrisch/elektronisch gezien). Maar ALS, wat jij ondervindt, door een LF stroompje (want dat is DCC voeding, 5.5 en 8 kHz noem ik nog steeds LF) vuil afgestoten zou worden, had ik dat in de 10 jaar 1968-1978 ook ergens moeten zien. En ik heb gewerkt met zwak- en sterkstroom, laag- en hoogspanning, laag- en hoogfrequent tot aan 10 GHz toe. En altijd moest weer de bus tri eraan te pas komen  ;D
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Dirk Baas op 07 May 2008, 22:08:49
Louis,

Tri gebruikten wij om te snuiven. Daarom was het gebruik verboden,maar wel lekkuh 8)

Dirk
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 07 May 2008, 22:13:03
Waarom denk je dat het bij ons op een bepaald moment (weetikveel) niet meer te bestellen was?  8)

En, laten we heel eerlijk zijn: vanaf dat moment was het sappelen geblazen met het schoonmaken van contacten!  :D
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Dirk Baas op 07 May 2008, 22:15:47
Overigens, in de (antieke) telefonie kenden we frittung (=bakken), afkomstig van Herr Doktor Siemens.
Om de spreekweg,de diverse relaiscontacten, te reinigen, werd er een flinke stroom door de spreekweg gestuurd, voordat de verbindingdefinitief werd opgezet van A naar B.
Het verhaal vind ik hierop een beetje lijken, maar om bij digitale besturing even te gaan bakken, gaat mij persoonlijk wat te ver.
Maar toch....
Is even over gaan peinzen bij een glas schnaps ;)

Dirk
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 07 May 2008, 23:15:33
Dirk, het wordt lichtelijk O/T, maar ik ken dat nog van mijn oude DSL/Versatel verbinding. Was 1 van de eerste in NL met hi-speed DSL in die tijd, nou ja, wat heet met 512/64 kbit, maar op een bepaald moment zat ik daar met een probleem en Versa riep: we gaan je verbinding ff bakken/doorbranden. Ouwe Siemens techniek? Weetikveel, want nadat het ding op 1500/1500 kbit was gezet draaide het nog steeds goed. Ik heb het nooit echt goed begrepen, maar het was uiteindelijk een h/w probleem in mijn router.

Terug naar On topic: als Rob echt iets nieuws heeft ontdekt moeten we daaraan meewerken met concrete voorbeelden. Ik kan ze nog niet ontdekken maar wie weet? Het zou wel de stunt van de 21e eeuw worden  8).... de wet van Fongers (en ik bedoel dit niet rottig).

Daarnaast kan ik het belasten van een 18V circuit met een 10 k weerstand ook niet direkt "frittung" noemen, maar ik ben Herrn Doktor Siemens niet. Ik ben slechts Herrn Doktor Diplom. Ing. Hollemann  :P blah
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 07 May 2008, 23:18:46
Ga ik toch ber..... men graf in  ;D ;D ;D ;D ;D
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Robkop op 07 May 2008, 23:37:34
Als ik dit draadje lees denk ik in aan twee mogelijke redenen waarom stroom-verbruik een reinigende werking zou kunnen hebben.

1= electrolyse waarbij de anode afgebroken wordt en de kathode opbouwt. (zelf heb ik ook een aantal wagons waarvan het loopvlak er koperkleurig is gaan uitzien), waarbij ik toch echt niet kan zeggen dat de chroomkleurige laag er door slijtage is afgegegaan.

2= iets met statische electriciteit die wordt afgevoerd. Meestal trekken statisch geladen voorwerpen vuil en stof aan.

Laten we het met z'n allen maar eens in de gaten houden.

Onlangs heb ik een Roco Hippel voorzien van extra fosforbronzen stroomafnemers en dat zou ook invloed kunnen hebben op de mate van vervuiling. Dus die houd ik extra in de gaten.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 07 May 2008, 23:59:51
Robkop: ik heb ook een zootje wagens lopen met koperkleurig verkleurde wielloopvlakken, alleen ze nemen geen stroom op. Da's dus ff iets om wel te koppelen.

Nogmaals: wie garandeert wie dat er anno 2008 niet iets nieuws uitgevonden wordt? Maybe yes, maybe no, maybe rain, maybe snow.
Een al oude uitspraak die ik ken sinds ik gevaren heb  8)

Raar is echter dat ALLE apparatuur met stroomcontacten waar ik ooit mee te maken heb gehad (dynamo's/motoren/schakelaars) last had van vuil worden en dus regulier onderhoud nodig had. Of het nou DC of AC spullen waren, werkend op 50 of 400 Hz of whatever maakte geen mallemoer uit.
Dat neemt niet weg dat "niets onmogelijk is", dus concrete voorbeelden svp. Wie weet gaat Rob Fongers nog geschiedenis schrijven  8)
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 08 May 2008, 00:19:26
Louis,

Ik weet niet waar jij mee bezig ben. Als ik een opmerking betreffende een verschijnsel plaats gooi je alles in de strijd om datgene tegen te spreken, dat is je goed recht maar ik krijg steeds meer de indruk dat je het op de man speelt.
Laat anderen hun ervaring delen en zeg niet gelijk het kan niet. Ook jij heb de wijsheid niet in pacht net zoals ik. Dus ik zou maar een beetje genuanceerder zijn met je uitspraken.

ennn by the way Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd............

Ennn nog veel belangrijker een dag niet gelachen....... ja je weet het wel

Rob
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: ReesCees op 08 May 2008, 00:25:09
Weerstandlak reinigend?

Nou niet voor je longen. Hier staat nog één bus van dit tuig. Ik gebruik het absoluut niet meer dus als er liefhebbers zijn voor bijna een volle literpot met deze verf?

Kees-Jan
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 08 May 2008, 00:31:57
Rob, fout geinterpreteerd! Ik speel niet op de man, ik plaats hooguit twijfels bij iets, wat niet ook door anderen gestaafd wordt. Ik deel mijn eigen ervaringen mee, en laat de rest voorlopig open. Vervolgens roep ik "kom met concrete voorbeelden", lijkt me logisch als iets nieuw wordt verondersteld een feit te zijn. Die voorbeelden wil ik dan wel graag door derden zien, ook al om "autosuggestie" uit te sluiten. Misschien loop ik daar al te lang voor mee om zomaar mee te gaan in een "conclusie".
Wat mij betreft: je draagt iets aan, ik (en anderen) kan/kunnen het niet verklaren, dus mensen, kom maar op met de voorbeelden. Niets meer, niets minder.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Esperopt op 08 May 2008, 01:09:26
@Rob: is er misschien een andere verklaring mogelijk voor het schoonblijven van de wielen?

Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 08 May 2008, 09:53:39
@Esperopt

Nee heb er geen verklaring voor, het viel me op omdat ik het verleden, analoog, veel vuldig wielen moest schoonmaken met name van de locs omdat ze gewoon problemen hadden om stroom af te nemen en dus niet meer reden, en nu niet meer. Ik kan me niet herrinneren dat ik in mijn digitale tijdperk, sinds 2000, ooit maar 1 loc de wielen heb moeten schoonmaken en die zien er nu allemaal blits blank uit.

Met de wagons die allemaal gedetecteerd zijn en waar ik een op een gegeven moment maar de helft van een draaistel had voorzien van WL de niet behandelde as gewoon vervuilde en de WL as niet. Sindsdien doe ik alle assen met WL voorzien en treedt het probleem ook niet meer zo vaak op. Het gebeurd wel maar dan blijkt ook de WL verdwenen cq niet meer effectief is.

Sommige verkleuren koperachtig zie bijgaande foto's. Dit zijn allemaal wielstellen van Minitrix en het gebeurd alleen aan de zijde die niet geisoleerd zijn op de as.

Rara wat is het...........

(http://i128.photobucket.com/albums/p167/Seaking100/PICT6201.jpg)

(http://i128.photobucket.com/albums/p167/Seaking100/PICT6202.jpg)

Grtz Rob
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 08 May 2008, 10:05:22
Rob, ik zie hetzelfde als wat jij ziet, op de foto's dan. Hier zie ik eenzelfde fenomeen niet, het verschil hier is dat ik geen weerstandslak gebruik maar van een paar wagens stroomafnemers heb gemaakt d.m.v. sleepcontacten en een ledje + weerstand.
Elektrisch verklaren moet ik je schuldig blijven, ook Klaas gaf gisteravond al aan geen elektrische verklaring voor het fenomeen te hebben.
De eerste die dit wel kan, heeft mijn volledige aandacht  8)
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 08 May 2008, 10:16:47
Louis,

Als ik je goed begrijp heb jij ook verkleuring op assen die stroom afnemen/ gebruiken.

Rob
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 08 May 2008, 10:32:16
Nee, ik heb wel verkleuring op sommige wielen, maar dat zijn echt niet allemaal stroomafnemers. Van de twee gisteren genoemde identieke Lima bakkies, zijn de wielen verkleurd bij zowel de stroomvreter als bij de niet-stroomvreter en ook aan twee zijden. De twee Jouefs hebben beiden onverkleurde wielen, ook hier zowel de stroomvreter als de niet-stroomvreter.
De verkleuring zou mogelijk nog te verklaren kunnen zijn, het "niet vuilworden" is mij het grote raadsel...
De schaal kan er vlgs. mij niet toe doen en we gebruiken beiden als ik het goed heb hetzelfde digitale systeem: DCC.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 08 May 2008, 10:57:08
Ja inderdaad DCC N Spoor dus wat lager spanning,

Ik dacht ook aan slijtage van het lopen maar ik weet het niet.

Nog een opmerking betreffende mijn configuratie, Ik rij met max 10 treinen tegelijk (via Koploper) op 1 TC zonder boosters, gemiddeld denk ik dat er konstant 6 of 7 rijden. Om de temperatuur te beteugelen welke tot een Noodstop leiden heb ik een ventilator om mn TC zitten. 'Geen verlichting in wagons maar wel veel stuurwagons met LED verlichting voor rijden en nog enkele LED sluitverlichting op een aantal goederen wagons, wissels worden apartt gevoed.
Wat ik in de meet met mn multimeter is bij 10 treinen rijdend ca ~16,5 V en bij stilstand ~ 19 V Daar is bij op te merken dat er nog de diode schakeling vande bezemelders tussen zit.

Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 08 May 2008, 11:22:07
DCC in N is hetzelfde als DCC in H0; het is DCC die genormeerd is.
Theoretisch 18V blokgolf die doorlopend in frequentie wisselt tussen 5 en 8,6 kHz naar gelang er logische nullen of enen uitgezonden worden. (Klaas/Wim, verbeter me als ik het fout heb!)
Die 18V blok dient als voeding voor je decoder, de nullen en enen zijn de digitale commando's die de decoder vervolgens interpreteert en omzet naar rij- en schakelfunkties.
Het is dus die 18V blokspanning die i.c.m. weerstandslak "iets doet" waarbij je wielen schoner blijven dan zonder weerstandslak.

En nu de verklaring daarvoor nog....
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Hannes op 08 May 2008, 11:29:32
Moet de verklaring niet ergens anders in gezocht worden.

Om graffiti te weren, is er bijvoorbeeld speciale verf. Alles wat je hierop spuit, kun je er zeer makkelijk vanaf vegen.

Heeft deze weerstandslak niet diezelfde eigenschap? Ik weet het niet, denk maar hardop mee.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 08 May 2008, 11:32:24
De loopvlakken worden niet ingesmeerd alleen de isolatie wordt overbrugt d.m.v de lak
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 08 May 2008, 11:51:30
Zou het iets te maken kunnen hebben met Ruisspanning?

Citaat
Bron wikipedia

Ruisspanning

Elke weerstand veroorzaakt een zekere ruisspanning (thermische ruis). Als er een stroom doorheen loopt, wordt die ruisspanning veelal sterker (stroomruis). Wanneer een weerstand is opgewarmd tot kamertemperatuur, dan wordt een deel van de warmte energie omgezet in ruis. Gezien de elektronen zich ordeloos door elkaar bewegen zal er op een bepaald tijdstip meer elektronen aan de ene kant van de weerstand zitten, dan aan de andere kant. Hierdoor is er een (klein) potentiaalverschil en is er zonder een externe bron aan te sluiten, een ruisbron/ruisgenerator gemaakt.

De formule voor de thermische ruis:

Waarbij:
k de constante van Boltzmann (1,38·10-23 Ws/K)
T de absolute temperatuur in K
B de bandbreedte in Hz
R de weerstandswaarde

Bij een koolfilmweerstand is dit effect aanmerkelijk sterker dan bij een weerstand van metaalfilm.
-------------------------

de originele link werkt niet maar heb gezocht met weerstand electronica en dan kom je wel op de pagina http://nl.wikipedia.org/wiki/Weerstand_(elektronica) (http://nl.wikipedia.org/wiki/Weerstand_(elektronica))
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 May 2008, 13:15:35
Rob, ik denk dat je het nu te diep zoekt. Ik betwijfel nog steeds of er een oorzakelijk verband bestaat. Maar als er een oorzaak is voor het schoonblijven van de wielen, dan zit die oorzaak in het feit dat er stroom loopt over het contact tussen wielband en rail. En of die stroom veroorzaakt wordt door weerstandslak of doordat er binnenverlichting in een rijtuig zit, dat doet er volgens mij helemaal niet toe. Het zou kunnen dat de stroomsoort er nog iets toe doet, maar daar kom je alleen maar achter door een grootschalige proef. Die proef kan er dan uit bestaan dat zo veel mogelijk mensen bij hun eigen treinen in de gaten houden of stroomafnemende wielen daadwerkelijk schoner blijven dan wielen die geen stroom afnemen. Alleen bij grote aantallen kun je een gefundeerde uitspraak doen. Ik ga het zelf in ieder geval in de gaten houden.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 09 May 2008, 00:44:19
Vanavond op de club nog met enige techneuten over gestoeid: het kan zeer zeker het gevolg zijn van galvanisch effekt door de wisselspanning. Vergelijkbaar met "anoden" die op scheepshuiden worden "geplakt" om aangroei tegen te gaan. Bij stroomafnemende assen zou daardoor de vuilaangroei minder kunnen zijn dan bij gelijkspanning het geval is.
Rob, je verdient een pluim  :D
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: stig op 09 May 2008, 00:48:06
Vergelijkbaar met "anoden" die op scheepshuiden worden "geplakt" om aangroei tegen te gaan.

Corrosiewerend middel. Bedoel je corrosie bij aangroei?
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: santerdam op 09 May 2008, 00:50:14
Die anoden zijn niet om aangroei af te remmen. De anoden zijn een lagere metaalsoort dan de scheepshuid, waardoor de anoden gaan 'roesten' in plaats van de beplating. Het heeft te maken met oxidatie.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 09 May 2008, 01:07:34
Jullie hebben gelijk. Geen vuilremmer maar een corrosieremmer. Ik had als oud zeevarende beter moeten weten  8)
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: santerdam op 09 May 2008, 01:16:20
@ Louis : En dus is daarmee ook de hele stelling van Rob weer op losse schroeven komen te staan ....... Treinwielen lopen niet in een bak zout water en de scheepbouwkundige theorie is niet van toepassing.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Louis Holleman op 09 May 2008, 01:29:39
Dan lieg ik daarmee in commissie. Ik legde eigenlijk het verhaal voor aan de twee techneuten die elektrotechnisch/elektronisch onze baan aan het ontwerpen zijn.
Blokspanning, die frequentie, stroomafnemende assen vs. niet stroomafnemende assen en de stroomafnemende assen blijven schoner dan de andere. Beiden reageerden direkt met, ja dat kan, door de wisselspanning en galvanisch effekt. Niet bij gelijkspanning en ook niet bij niet-stroomafnemers. Vervolgens kwam als vergelijking de scheepshuid-anoden. Het is voor mij ff te lang geleden dat ik daarmee bezig ben geweest, ik zou mijn dictaten uit 1965-1968 terug moeten opzoeken want ik weet wel zeker dat het ter sprake is geweest, omdat ik toen in opleiding zat voor "radio-officier ter koopvaardij" (inmiddels een uitgestorven beroep) , maar zoals met alles wat je ooit leert en weinig praktisch toepast: het blijft niet echt hangen.

En PS: als ik het me goed herinner, werken galvanische stromen niet alleen in zout water en bij scheepsstaal.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: santerdam op 09 May 2008, 01:46:01
OT : Klopt, galvanische stromen lopen overal waar twee verschillende  metaalsoorten verbinding met elkaar hebben. In zoutwater is het effect van het oxideren door die stromen groter. Daarom zijn de anode-blokken van een schip na een tijd zelfs compleet 'op' - ze zijn gewoon weg.

Verder zal ik het ook moeten opzoeken in de boeken. In mijn geval 1965-1970 middelbare school.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Esperopt op 09 May 2008, 02:37:27
Dat verhaal van anoden heb ik ook eens gehoord maar dan ivm roestvorming op oldtimers. Nou ja, what ever.

Als ik de foto's bekijk zie ik dat de wielen aan één kant helemaal koperkleurig zijn geworden, niet alleen het loopvlak. Dat is toch op z'n zachts gezegd merkwaardig te noemen. Wat ik me dan nog wel afvraag is waarom in sommige gevallen de lak verdwijnt. Het asje is toch niet aan slijtage onderhevig? Of komt dit ook door de spanning die er op staat?

Zelf rijd ik H0 met de multi-mouse. Alleen niet vaak en lang genoeg om er conclusies aan te kunnen verbinden.

Misschien kunnen we erachter komen door éénzelfde proefopstelling te maken als waar Rob mee aan het rijden is? Ben absoluut niet kundig op dit gebied maar wel erg geinterreseerd.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 09 May 2008, 08:23:09
@Klaas, het probleem is dat dit soort dingen sluimerend gebeuren en daardoor heel moeilijk zijn vast te stellen. Vroeger moest ik veelvuldig wielen schoonmaken van loc’s omdat ze gewoon niet meer wilden rijden. De wagons deed ik eigenlijk nooit m.u.v de binnen verlichte. Sinds het digitale tijdperk en het rijden met Koploper en een bijna kompleet detecteerde baan veranderde dat. Ik denk dat vele dat probleem hebben en we alle in het grijze verleden moeten gaan graven

@Louis bedankt voor de pluim  :D :D

@Louis, Santerdam, Ik zat zelf ook aan zoiets te denken. Er worden in de scheepvaart zelfs electrische systemen gebruikt om corrosie tegen te gaan.

@Esperopt, wat betreft die wielen het rare is dat de binnenkant niet verkleurd zijn alleen loopvlak en flens. Het gebeurd ook niet bij allen, alleen Minitrix en dan ook nog maar een beperkt aantal. Ik heb het verschijnsel ook op een kruiswissel van Flm en dacht tot nu toe slijtage, ook van de wielen hoor.
Wat betreft slijtage, een as bestaat uit minimaal 4 delen (2rail) 2 wielen 1 as en 1 isoleerbusje. Die bewegen t.o.v. elkaar door o.a temperatuur. Temp wordt ook verkregen door de WL, zeker als je er teveel op doet. Dit is ook mij gebeurd en dan zag je vonkenregen als de lak verbrande. Ik meet ook niet of de weerstand genoeg (teveel) is

Proefopstelling ik weet het niet, ik heb de apparatuur en kennis niet en ik denk dat mijn baan niet essentieel afwijkt van de overige modelspoorders. Ik wil wel een as ter beschikking stellen als daar interesse voor is. Maar ik denk dat het belangrijkste is wat Klaas al aangaf laat de anderen hun ervaringen delen m.n. betreffende het schoonmaken van wielen en zeer zeker van locomotieven want ik denk dat de beste graadmeter is.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 May 2008, 09:13:27
Dat verhaal met die scheepsanoden is hier niet van toepassing. Deze z.g. kathodische bescherming werkt met gelijkstroom, die of wordt opgelegd door een stroombron, of spontaan ontstaat door het potentiaalverschil tussen de beide metalen. Hetzelfde systeem wordt gebruikt voor het beschermen van ondergrondse leidingen. Maar het is alleen zinvol in een waterige omgeving, dus de vergelijking met wat er gebeurt bij treinwielen met een blokvormige wisselspanning gaat totaal mank.

Het ongelijk verkleuren van wielen is ook zo'n mysterieus geval. Als dat iets te maken heeft met stroomdoorgang, dan zouden beide wielen moeten verkleuren omdat het hele systeem elektrisch symmetrisch is. Er moet dus iets anders aan de hand zijn. Maar wat, dat weet ik ook niet. Een wilde gok: misschien komen de geïsoleerde en ongeïsoleerde wielen wel uit verschillende productieseries met een verschillend materiaal.

Kortom, voor mij is het hele verschijnsel nog steeds niet verklaard.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: santerdam op 09 May 2008, 12:22:53
(....)  Het gebeurd ook niet bij allen, alleen Minitrix en dan ook nog maar een beperkt aantal. (....)
Volgens mij heb je gewoon een paar wielen uit een slechte serie. Waar bij het galvanisch proces (het 'verchromen') de glanzende buitenlaag niet goed is aangebracht. De wielen bij de weerstandlak hebben een extra bewerking gehad, groter gat ivm isolatie. Beetje boorolie gebruikt en niet goed ontvetten voor de nabehandeling is al genoeg.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: R Fongers op 09 May 2008, 22:24:15
Jahaaa maar nu komt jet mooie, De verkleuring treedt dus niet aan de geïsoleerde kant op.

Maar maak niet uit, Heb ik ook aan gedacht, maar dan nog waarom veel minder schoonmaak werk aan de wielen en aan de locs al helemaal niet.
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Railroadtycoon op 14 May 2008, 17:00:16
..... Ik heb het verschijnsel ook op een kruiswissel van Flm en dacht tot nu toe slijtage, ook van de wielen hoor.

Klopt, hier ken ik dit verschijnsel ook van Het betreft alleen de NZ variant en niet de messing exemplaren. en dan alleen op de raakvlakken met de wielen. Overigens rijdt ik (ook) digitaal maar gebruik GEEN weerstandslak alleen SMD's.

Groet,
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Hansepansje op 21 May 2008, 08:57:31
Interessant topic Rob!

Het deed mij ineens denken aan een artikel wat ik ooit eens gelezen heb (wanneer? waarin? geen idee!) van iemand die voor het bestrijding van vervuiling op z'n wielen z'n rijstroomvoeding had aangepast. Op de bestaande spanning had hij een 'hoogspanning' (hoe hoog? geen idee!) gesuperponeerd met een zeer beperkt vermogen.
Het verhaal hierbij was: Als er normaal contact is tussen (stroomgeleidende) wielen zakt deze hoogspanning helemaal in elkaar. Maar als er een korte onderbreking was (door een vuiltje op de wielen) dan liep de spanning tussen wiel en rail door de 'hoogspanning' hoger op en 'brandde' het vuiltje weg (of voorkwam dat het zich ging hechten aan het contactvlak).

Dit verhaal sluit aan bij de symptomen die Rob noemt. Bij wielen die in een stroomkring zitten (gerealiseerd via motor, verlichting, weerstand of weerstandlak doet dan niet ter zake) ontstaat er een potentiaalverschil tussen rails en loopvlak zodra het contact (door een vuiltje) wegvalt. Bij wielen niet in een stroomkring ontstaat dit potentiaalverschil niet. Als dit potentiaalverschil maar hoog genoeg is (wat kennelijk bij digitaal rijden het geval is t.o.v. gewoon analoog), lijkt dit een positief effect te hebben op het tegengaan van bevuiling van de contactvlakken.
Het verschil met de 'schakelaars van Louis' zit 'm in twee zaken: 1) de afstand tussen de contactvlakken rail-wiel is bij een vuiltje veel kleiner dan de afstand in een schakelaar in geopende toestand en b) een wiel heeft tijdens contact met de rails door de beweging deels een 'zelfreinigende' werking, terwijl in een schakelaar de contactvlakken tijdens contact niet/nauwelijks bewegen.

Ik realiseer me dat ik hiermee waarschijnlijk geen echte verklaring heb gegeven voor de symptomen, maar het heeft me wel voldoende nieuwsgierig gemaakt om ook de wielen van mijn treinen eens nader te bestuderen op genoemde symptomen.

Groets, Hans
Titel: Re: Weerstandslak reinigend?
Bericht door: Klaas Zondervan op 21 May 2008, 09:09:57
Hans,

dat hoogspanningsding waar jij het over hebt is de Relco. Die wordt in serie gezet met de rijregelaar en zorgt bij een onderbreking door vuil inderdaad voor een doorslag.
Je zet het woord 'hoogspanning' tussen aanhalingstekens, maar het is echte hoogspanning, ongeveer 10.000 volt. Dus niet echt vergelijkbaar met de 20 volt die normaal uit een digitaal systeem komt.