BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: San-Markos op 03 March 2024, 09:52:02
-
Beste allen,
Ik loop vast op het polariseren van mijn Engelse wissel. Ik heb nog slechts aan een enkele zijde de puntstuk polarisatie toegepast. Toch krijg ik via veel routes kortsluiting.
Momenteel is het zo dat de locomotief wel rechtdoor wil, maar bij alle overige routes sluiting geeft. Voor de duidelijkheid heb ik een foto toegevoegd. Enkel de route van de groene lijn is mogelijk zonder sluiting te geven. R18 en Q17 zijn de nummers van de aangesloten servo's. Bij de rode blokjes zijn de draden voor de polarisatie aangesloten op de Digikeijs DR4102.
Om een oplossing te vinden heb ik gezocht op het forum en in de encyclopedie. In de encyclopedie wordt over het polariseren van een Engels wissel gesproken, echter begrijp ik niet goed wat ze bedoelen: https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Puntstuk_van_het_wissel_polariseren#:~:text=Bij%20het%20omzetten%20van%20het,polariteit%20van%20het%20puntstuk%20om.
Ik heb in CV 47 waarde 1 geprogrammeerd zoals vermeld in topic: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=103910.msg3222331766#msg3222331766
Nog wellicht een belangrijk detail: de overige twee reguliere wissels welke zijn aangesloten op dezelfde decoder polariseren wel naar behoren.
Ik maak gebruik van:
42451 Roco Engelse wissel, 15°
Digikeijs DR4102 puntstukken
Digikeijs 4024
Servo aansturing
Yamorc YD7001 centrale
Zou iemand aan mij uit kunnen leggen wat ik verkeerd doe en hoe het dan wel zou moeten?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Engels-wissel-65e43954e4440.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Engels-wissel-65e43954e4440.jpg)
-
Bij een Engelse wissel hoort een puntstuk bij de wisseltongen die er het verst vanaf liggen. Misschien schakel je het puntstuk dus tegelijk met de verkeerde wisseltongen?
-
Afgaande op je foto.
De wisselmotor onder R18 polariseert de kant van Q17
en vise versa, dan zou het moeten werken.
Ik heb geen verstand van het digitale er achter en
redeneer puur vanuit een analoge aansturing.
Gr,
Robbert Jan.
-
In dit geval is er geen verschil tussen analoog en digitaal. In beide gevallen schakelt het puntstuk aan de ene kant met de tongen aan de andere kant.
-
En als aanvulling op de voorgaande 3 reacties.
De 3 rode aansluitingen zijn voor het linker puntstuk.
Aan de voorzijde rechts zijn ook nog 3 van zulke aansluitingen die voor het polariseren van het rechter puntstuk zijn.
En beide moeten ook echt aangesloten zijn, anders krijg je idd zoals je hebt geconstateerd kortsluiting.
Groeten,
Ron
-
Hartelijk bedankt voor alle reacties! Het valt mij op dat iedereen hetzelfde concrete antwoord heeft (y). Ik had het puntstuk dus inderdaad verkeerd aangesloten. Ondertussen heb ik op jullie advies de puntstukken gekruist aangesloten. Ik stond op het punt om het testen maar nu blijkt dat mijn draadloze multimaus leeg is, zul je net zien.. >:(.
Ik zal morgen andere batterijen regelen en dan weet ik of het daadwerkelijk heeft gewerkt. Ik hou jullie op de hoogte!
Een fijne avond voor nu.
-
Het grappige is dat je het antwoord al voor je neus had. Je linkte zelf naar een artikel in de encyclopedie en daar staat het in 4 plaatjes aangegeven. Maar als je er niet op bedacht bent kijk je er gauw overheen.
Deze vergissing zie ik vaker, op de club ook een keer meegemaakt.
-
Beste allen,
Ik heb nieuwe batterijen geregeld en wat blijkt. Het werkt ;D ! Ik ben een blij man. Hartelijk dank.
@Klaas Zondervan omdat ik nooit aan het gekruisde aansluiten zou denken begreep ik de afbeeldingen ook niet/slecht. Het had mij geholpen als onderstaande antwoorden als begeleidende tekst was toegevoegd aan de afbeeldingen. Maar goed. Het probleem is opgelost. Heel fijn.
Fijne dag toegewenst.
-
Als je een Engelse wissel benadert als 2 in elkaar geschoven normale wissels wordt het gebruik en de aansluiting eigenlijk heel duidelijk.