BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: haes op 22 October 2023, 17:20:52
-
Vraag over het aansluiten van ledjes bij een Kuehn N45 bedraad. Ik sluit de achterlichten aan op de gele en zwarte draad en de voorkant op wit en rood. Bij het aanzetten vand e verlichting branden beide kanten en bij een wissel van vooruit/achteruit blijven de lichtjes branden. Ook via decoderpro de instellingen van de decoder bekeken maar ik kan daar niets vinden wat enige invloed erop heeft.Rijden doet de lok (deels zelfbouw, 3d geprint en lantaarn met leds gemaakt uit 2mm association componenten, het mechanische deel niet is een arnold V45)zeer goed en kruipend met deze decoder. Iemand enig idee wat er niet goed zou zijn?
Gr Hans
-
Hier al gekeken? https://kuehn-digital.de/files/N45_de_b.pdf
-
Ik zou nog even checken of je leds echt helemaal geïsoleerd zijn van een van de rails (rood of zwart).
Anders een decoder reset met CV#8 = 8
François
-
Ik sluit de achterlichten aan op de gele en zwarte draad en de voorkant op wit en rood.
Ik mag hopen dat je dat op geel en blauw respectievelijk wit en blauw doet?!
-
Nee zoals volgens de handleiding. Er staat duidelijk Geel met zwart en wit met rood en daartussen het licht. Misschien is een decoder reset wel de oplossing.
De leds worden hieraan gekoppeld met een bijpassende weerstand en de lampjes heb ik zelf geknutseld en die maken geen contact met het chassis
-
Ik mag hopen dat je dat op geel en blauw respectievelijk wit en blauw doet?!
Natuurlijk mag je dat hopen. Maar rood of zwart in plaats van blauw werkt ook goed, alleen met een lagere effectieve spanning.
-
Handleiding pagina 6 abb.4 simpel beide lampjes c.q. leds aan zwart. Abb.3 valt me nu pas op, maar ik heb al mijn Kühn N45 decoders volgens abb.4 aangesloten. Werkt prima.
-
Het probleem lijkt mij niet zo verwonderlijk als je beseft, dat de handleiding het heeft over lampjes, en de vraagsteller over ledjes.
Die ledjes zullen, afhankelijk van hoe ze aangesloten zijn, inderdaad altijd branden, zij het dan maar de helft van de tijd.
Aangezien de decoder op "min" schakelt, zal tijdens het aanbieden van een "plus" op zwart of rood (beide direct van de baanspanning) een led wel of niet branden, in dit geval dus wel. Wat de invloed is van de rijrichting kan ik zo niet beoordelen, ook niet hoe het met (lek)stromen in de decoder werkt, omdat ook een niet-aangeschakelde uitgang waarschijnlijk voldoende "min" is om ledjes te laten branden.
Advies: via de bij H0 bekende "blauwe plus draad" werken.
-
De decoder schakelt naar de - van de gelijkgerichte railspanning. De helft van de tijd is rood de + van de railspanning, de andere helft is zwart dat. Voor verlichtingsdoeleinden zijn rood of zwart daarmee te gebruiken in plaats van blauw, zowel bij gebruik van LEDs als van gloeilampjes.
Als lekstromen het probleem zouden zijn, zou dat bij gebruik van blauw niet beter zijn.
-
De leds worden hieraan gekoppeld met een bijpassende weerstand
Wat gebeurt er als je tevens een weerstand parallel aan de LED zet?