BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: RemcoStarter op 18 October 2023, 21:38:57
-
Hoi allemaal!
Ik was even benieuwd naar het volgende.
Momenteel zijn mijn locomotieven en wagons niet geweathered.
Eigenlijk is het mooier als deze dat wel zijn.
Maar ja, zomaar verf op je mooie modellen smeren wil ik ook niet.
Uiteraard al op YouTube gekeken maar wat ik graag wil weten... zijn er ook simpele huis tuin en keuken middelen om de modellen te weatheren? En wat als het fout gaat, kan je het dan nog herstellen? Ik hoor graag jullie tips, bedankt (y)
Groetjes Remco
-
Eigenlijk kan je je wagons, rijtuigen en treinen weatheren met alle soorten verf, krijtjes en poeders.
Iedereen heeft hierbij zijn eigen methode.
Ik zelf gebruik vooral acrylverf toegepast met zowel penseel als airbrush. Maar net zo goed leg ik accenten met olieverf of enamelverf. Gewoon in functie van wat ik wil bereiken.
Probeer het gewoon eens op een goedkoop wagonnetje uit de rommelbak en ga aan het oefenen.
Je moet de voor jou beste methode eerst in de vingers krijgen.
En wat betreft de verwijderbaarheid... acryl lukt meestal nog wel met veel water en een tandenborstel, voor olieverf kan je een niet agressieve thinner gebruiken, poeders en krijtjes gewoon met water... voor zover je de boel nog niet hebt vastgelegd met een laagje matte vernis natuurlijk.
Over naar de tafel en oefenen zou ik zo zeggen.
Bij vragen gewoon terug komen voor een antwoord. ;) ;)
-
Hoi Frans!
Wat een goeie tips allemaal zeg, top!
En die vernish, is dat een spray of een soort lak wat je met een kwastje aanbrengt?
Ik heb wel eens gehoord dat men haarlak over de modellen spuit
-
Hoi Remco,
Ga ook niet zomaar wat kliederen, maar zoek foto's van het voorbeeld en kijk goed waar het vuil op het voorbeeld zit. De vorm van een lok of treinstel bepaald ook hoe vuil er langs stroomt tijdens regenbuien. Zoek maar op de trefwoorden " DB serie 189 " dan zul je zien dat het vuil op de zijkant een zigzag patroon heeft die veroorzaakt wordt door de vorm van de dakopbouw.
Hoe oud een trein is maakt natuurlijk ook veel verschil. Een half jaar na aflevering of al jaren dagelijks in gebruik. Goederenwagens vervuilen afhankelijk van wat er mee vervoert wordt. Olie, kalk of ballast. Bakwagens worden van binnen vaak roestig doordat de verflaag beschadigd.
Er is echt vernis te koop. Let wel op over welke verf je vernis spuit. Dus geen vernis op oliebasis over acryl, dat gaat met elkaar reageren. Haarlak zou ik niet doen. Als het kleverig blijft komt er stof in terecht wat je niet weg kunt halen met een droge kwast. Ik maak mijn modellen stofvrij met een grote make-up kwast van de Hema. Voor het weatheren moeten modellen ook stofvrij zijn.
Veel succes met ( het begin van ) het weatheren. Vriendelijke groet Ruud B.
-
Remco,
Er staan op youtube heel veel filmpjes over weathering.
Ik kan je van harte aanbevelen om ook rond te kijken naar workshops in de buurt, dan heb je ook de kans om vragen te stellen en om dingen onder begeleiding te proberen.
North State Studio geeft regelmatig door het hele land workshops wagons weatheren. Ik ga zelf in dec naar een airbrush workshop bij Bentink.
Ik deel de mening van Frans om eerst eens lekker aan de slag te gaan op wagons uit de "rommelbak" dan doet het niet zo'n pijn als het niet gaat zoals je wilt.
Veel succes !
-
Goedemorgen!
Jullie ook dank Rene en Ruud!
Ik ga me goed inlezen/kijken en idd eens met een proef stukje beginnen. Ik rijd ook nog eens met schaal N dus het komt allemaal best precies.
Bedankt allemaal! (y)
-
We zijn natuurlijk wel benieuwd naar foto's van voor en na het weatheren van de wagons ;)
-
Ik heb vorig jaar in een paar posts (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=97840.msg3222346657#msg3222346657) laten zien welk materiaal (verf, poeders, washes) ik gebruik plus wat voorbeelden. Wellicht handig ter inspiratie.
Naast YouTube is er ook genoeg literatuur (o.a. MIBA en Eisenbahn Journal) te vinden over dit onderwerp over het hoe en wat.
De tip is al gegeven, maar pak een oud wagonnetje om mee te oefenen. En vooral: ga er mee aan de slag! Laat hier wat zien.
-
Zoeken op het forum naar het onderwerp levert ook van alles op. Zoals dit spoor (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68988.0) met het werk van een professional, dat ik zelf ook nog niet kende. Staat ongetwijfeld vol met tips en ideeën!
-
Wat misschien ook handig is, is dat verschillende modeltreinverenigingen en treinshops af en toe weatheringworkshops aanbieden af en toe.
Ik kan die zeker aanraden !
-
Of kom in Januari naar de Modelspoordagen in Rijswijk (13 en 14 januari 2024). Tjalling en ik geven daar een starterscursus verweren van wagons. Die methode staat ook beschreven in Modelspoormagazine 228, oktober 2022.
zie ook hier (https://rangeerbanen.wordpress.com/2022/10/18/vervuild-3/), overigens
Groet,
michel