BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Hanzelijn op 25 April 2008, 15:40:18
-
Afgelopen week was op deze forum een discusie over de verbouwde deuren van ICRm, de handvaten zijn verwijderd, nu kan ik deze discussie niet meer vinden, kom net terug van vakantie.
heeft iemand een link of is deze dicussie verwijderd?
-
ik zeok dus ook orginele bericht waar dit is aangekondigd, afgelopen zondag stond er foto's op deze site, ben de ICRm nu ook tegengekomen tijdens de vakantie. Vind ze niet mooier op geworden. Worden alle ICRm op deze manier opgebouwd? en wat is de reden van deze verandering?
-
Ik denk dat de reden is dat ze met de vorige 'knoppen' de 'treinstelmodus' niet in konden inschakelen.
Dat wil zeggen dat je vanuit de cabine (loc en stuurstand) de deuren kan vergrendelen. Hiervóór gebeurde dat dus automatisch als de trein harder dan 5km/u reed. Daarom kon je bij stilstand dus ook elke willekeurige deur openen, tenzij de conducteur 'sleuteld' en de deuren vergrendeld.
Ik vind het zelf niet echt prettig, die oude knoppen waren lekker in het midden van de deur en dus kon je zo instappen zonder eerste 1,5 meter te moeten lopen naar het knopje om de deur open te doen.
Gelukkig zijn nog niet alle rijtuigen hiervan voorzien. Het ziet er sowieso niet uit!
-
Het deurenverhaal staat los van de treinstelmodus, er wordt hier (http://somda.nl/www/forum/3948/p106940/) het een en ander over verteld.
-
Hierover heb ik enige tijd geleden wel wat gelezen in nedtrainnu (pesoneelsblad).
Ze willen dit gaan toepassen in de rijtuigen die in trek-duw samenstellingen rijden.
Ze willen het zo maken dat het ook overal mogelijk is om centraal te sluiten.
Verder krijgen de 1700 loks de Groene lamp in gebouwd. Dan is de werking het zelfde als in treinstellen. Verder weet ik het preciese er niet van.
-
ik ben de hele week de ICRm tegen gekomen en ik vind het oer lelijk eruit zien, had dan koploper deuren in gedaan of zo.
-
Uh ja kost wel onnodig extra geld als je alle deuren zou vervangen, maar als jij betaald heb ik er geen problemen mee, alleen een duurder treinkaartje, daar zit ik niet op te wachten ;)
Groetjes Michiel
-
Als ze dan toch aan het ombouwen gaan, laten ze dan gelijk een melder erin zetten die niet goed werkende/ sluitende deuren detecteert.
Nu is het zo dat alleen de groene lamp niet aangaat, wat het zoeken naar de storing een lastige zaak maakt.
In een aantal gevallen heb ik het meegemaakt dat een trein vertrok zonder dat de ' deuren dicht' terugmelding actief was.
Een beetje riskant wel....
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
oerlelijk boehoehoe protesteer protesteer. Als de NS dat vaker doet ga ik zelf al die knopjes dr weer af slopen >:( >:( >:(
::)
-
Als ze dan toch aan het ombouwen gaan, laten ze dan gelijk een melder erin zetten die niet goed werkende/ sluitende deuren detecteert.
Nu is het zo dat alleen de groene lamp niet aangaat, wat het zoeken naar de storing een lastige zaak maakt.
In een aantal gevallen heb ik het meegemaakt dat een trein vertrok zonder dat de ' deuren dicht' terugmelding actief was.
Een beetje riskant wel....
Met vriendelijke groet,
Peter.
Peter er zitten boven de deuren lampen die aangaan zo gou de HC de sleutel omdraait. Hij kan zo precies zien of alle deuren sluiten( als de deur dicht is gaat de lamp weer uit) en kan dan ook direct zien waneer een deur niet sluit. Moet wel bij gezegt het kan zijn dat nog niet alle rijtuigen het hebben, maar het komt er wel op.
Groetjes Michiel
-
@ Michiel:
Dan hebben ze kennelijk toch het probleem erkend en doen ze er iets aan.
In 2004, toen ik voor het laatst in Nederland was kwam het wel vaker voor dat de trein na overleg,maar zonder de groene lamp aan wegreed.
Dat was trouwens op Amsterdam CS, al vanwaar ik geregeld de trein (VIRM-6) nam naar Sloterdijk en vice versa.
Nog mooier zou natuurlijk zijn als de machinist direct in de cabine kan zien welke sensor er eventueel weigert/niet naar behoren werkt, zonder dat de hele trein afgelopen behoeft te worden, tenzij deze lampen zich ook aan de buitenkant van de trein bevinden, waardoor het makkelijker te zien is waar het probleem zich bevindt.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
tenzij deze lampen zich ook aan de buitenkant van de trein bevinden, waardoor het makkelijker te zien is waar het probleem zich bevindt.
Plaatje van de deur (http://img229.imageshack.us/img229/4033/icrdeuras4.jpg).
-
In 2004 was er nog geen inzet in treinstel modus en ging alles volgens de standaard getrokken materieel vertrekprocedure. Het rijden in treinstel modus is iets van de laatste maanden al zijn de rijtuigen daar bij hun grote revisie meteen op voorbereid.
Er rijden nu dus ook nog genoeg treinen rond in NL die niet in treinstel modus kunnen rijden zoals de getrokken internationale treinen en treinen met ICK en ICL rijtuigen en dat werkt prima alleen de vertrek procedure kost meer tijd.
CNL heeft trouwens wat leuks bedacht daar word het vertreksein vaak via de porto gegeven.
Groetjes Michiel
-
@Peter(MPR)
De V-IRM serie is in iedere cabine uitgerust met een zogenaamd "Diagnose scherm". De machinist kan op dit scherm precies zien welke deur een storing vertoont, en geeft daar ook een advies bij hoe te handelen. Handig.
De Icr-m rijtuigen hebben na ombouw ook een lamp "open deur" gekregen, deze is geplaatst in de E-kast en is zichtbaar voor o.a. de conducteur. Elk rijtuig afzonderlijk heeft deze lamp, het problemen kan dus relatief snel teruggebracht worden tot 1 rijtuig.
Groet,
René
-
En zo'n lamp zit nu ook per deur buiten, boven de deur.
Iedereen kan die zien ;D
-
@Peter(MPR)
De V-IRM serie is in iedere cabine uitgerust met een zogenaamd "Diagnose scherm". De machinist kan op dit scherm precies zien welke deur een storing vertoont......
Da's mooi dat het dan nu eindelijk erkend is en men er iets aan heeft gedaan.
In 2004 heb ik destijds een aantal keren een V-IRM6 genomen vanaf A'dam CS naar A'dam sloterdijk waar men, toen een dergelijke storing optrad, de storing niet kon lokaliseren, kennelijk is het diagnose systeem ge-updated met deze functie.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Oei, een geel knopje op die mooie ICRs. :)
Maar zijn de ICRs niet afwijkend van zo'n beetje al het andere materieel van de NS? Ik herinner me dat ik een keer stond te wachten om uit de stappen in zo'n ding en een jonge vrouw (zag er verder niet verkeerd uit, maar dat even terzijde) stond een beetje zielloos op die blauwe knop te drukken. Druk, druk, druk, druk... en de deur ging maar niet open. Goh. Toch maar even opgemerkt dat je aan het hendeltje moet trekken. Misschien had ik meteen haar telefoonnummer moeten vragen, maar ja, daar denk je dan niet aan.
Dus als dat gedoe met openen en sluiten een beetje gestandardiseerd wordt, zou dat geen kwaad kunnen. Sowieso is het niet zo gemakkelijk om te bukken en aan dat hendeltje te trekken, te meer omdat het verboten is om op de deur te gaan staan.
- Peter
-
Ja door die gele knoppen om de deur te openen zijn de reizigers die wel weten hoe het werkt eindelijk van die iritante reizigers verlost die op de blauwe knop blijven drukken terwijl jij probeerd de deur open te krijgen.
ICRm wijkt nu wat betreft het openen en sluiten van de deuren niet af van de rest( op ICK en ICL na).
Even op VIRM terug komend: Dat diagnose systeem zit er in sinds DDIRM tot VIRM is omgebouwd, dat hadden ze als het goed is in 2004 allemaal al.
Dat het diagnose systeem lang niet altijd werkt is een ander verhaal, dus kan best dat je een storing nog niet vind als dat systeem niet werkt.
Laatst werkte in Arnhem dat systeem ook niet en moest de machinist de remproef op de ouderwetse manier doen en niet via het scherm.
Groetjes Michiel
-
De cw van de deuren is nou bijna klaar er staan nog 8 bakken te wachten.
Zal de cw baas eens en beetje aan de tand voelen wat er nou allemaal gewijzigd is
Het heeft iets te maken met de uic en treinstel modus en er is nou zo`n mooi fluitje aangebracht, waar wij dus helemaal gestoord van worden
-
vind wel dat ze de deuren waar de handgreep heeft gezeten beter moeten afwerken zodat je er niks meer van ziet, nu ziet het er niet uit
-
Plaatje styreen inlijmen, opvullen met Tamiya putty, opschuren, spuiten met Kleinspoor-verf en je ziet er niets meer van. :)
- Peter
-
vind wel dat ze de deuren waar de handgreep heeft gezeten beter moeten afwerken zodat je er niks meer van ziet, nu ziet het er niet uit
Ga jij dat voor ze betalen? We hebben het dan over ca. 300 rijtuigen (bron wikipedia) en dus ruim 1200 deuren. Wat denk je dat het kost om dat af te werken.
CW'en zijn functioneel en hoeven geen schoonheidsprijs te winnen.
Gr.
Eric
-
Wat niet zegt dat dat niet hoeft.... ;)