BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Arjen52 op 07 August 2023, 08:49:04
-
https://dvhn.nl/groningen/Wunderline-past-niet-op-Hoofdstation-Groningen-28577621.html
-
Kan het helaas niet geheel lezen. Vrees dat de bedenker van de naam wunderline een vooruitziende blik had. Zal een wonder zijn als dit met Friesenbrucke, stations, en politiek gekonkel ooit goed komt.
-
Tja waar blijven er geen problemen zich voordoen op station's . Groningen had eens ( jaren 70tig ) minstens 5 sporen die voor "doorgaande" treinen gebruikt kon worden en 6 kopsporen . Straks nog maar 4 kopsporen ? Vreemd hoor dat te lezen . Zal wel verkeerd geschreven zijn in dat artikel . In een tussen periode waren er van 3 doorgaande sporen 6 kopsporen ontstaan waarvan er maar 4 gebruikt konden worden voor in-uitstappen reizigers . Veel eerder zijn 2 oude kopsporen "verkort" en is daar toen een winkelgalerij gekomen . Ook kopspoor ( vermoedelijk toen spoor 47 geheten ) nu spoor 1b is verkort . Daarop hebben ze een gebouw neergezet met oa een WC deel . Helaas slecht ter been zijnde passagiers , dat jullie ook hier zo veel verder moeten lopen bij de overstap .
Dat is op station Leeuwarden ook gebeurt . Er waren lange tijd 3 doorgaande sporen waarvan er maar 1 gebruikt kon worden voor reizigerstreinen namelijk spoor 5a/b . Nu is er maar 1 doorgaand spoor meer spoor 6a/b waarvan alleen 6b gebruikt kan worden voor reizigerstreinen . Spoor 5a/b is gedeeltelijk opgebroken . Namelijk 5b en is perron geworden . 5a is iets langer , kon langer gemaakt worden maar is niet gedaan en is nu spoor 5 geworden . Een wel heel lang perronspoor voor maar 3 of 4 wagen treinstel voor de stoptreinen van/naar Zwolle . Dat gebeurt nu ook vaak niet meer en lopen reizigers naar het verkeerde spoor . Niet al het personeel is tevreden ermee daar er vaak "gewacht ( met alle gevolgen die daardoor ontstaan )" moet worden om rangeerbewegingen te laten plaatsvinden .
Ik denk dat de "planners/ontwerpers" wel eens niet verder kijken dan hun neus lang is . En dat is niet alleen bij de spoorwegen zo .
-
Straks nog maar 4 kopsporen ? Vreemd hoor dat te lezen . Zal wel verkeerd geschreven zijn in dat artikel .
Groningen heeft/krijgt drie doorgaande sporen voor Arriva en vier kopsporen voor NS, deze zijn niet met elkaar verbonden door wissels 'ontvlecht' in Prorail-jargon..
-
Ontvlecht is een leuke uitdrukking van Prorail. Feit blijft dat er treinen van de Eemshaven en Delfzijl richting Assen kunnen doorrijden. Zou dat niet het geval zijn, dan loopt het goederenverkeer in het honderd of zorgt ook hier Prorail van een toename in vrachtverkeer over de weg? Besluiten van deze aard kunnen er wel voor zorgen dat een trein Assen-Bremen wel mogelijk is, wanneer Groningen wordt overgeslagen.
De (wissel-)besparingswoede van de spoorontwerpers en uitvoerders zijn niet altijd toekomst gericht. Dat blijkt ook hier weer.
-
Okay, dan noemen we Assen toch gewoon Assen-Groningen Zuid. Vinden ze vast niet erg in Assen.
Volgens NS heb ik jaren in Schiedam-Rotterdam West gewoond. ;D
-
;D
-
En als straks de Lelylijn doorgaat.... :o :-X
-
... dat wordt dan gewoon een stukje duurder en dan is station Groningen toch weer geschikt.
-
En als straks de Lelylijn doorgaat.... :o :-X
dan gaat die dus niet via Groningen ;D
Nabrander, zelf verwacht ik niet dat deze lijn de komende 2 a 3 decennia wordt aangelegd (brug over de Weser is toch niet voor 2036 geschikt las ik eerder ergens). Dan kan ik andere projecten bedenken die wel (eerder) zinvoller zijn. Misschien niet voor de Randstedelingen maar wel voor de mensen in het oosten van Nederland. Denk aan Groningen - Enschedé waar je station Groningen niet voor hoeft te verbouwen want de verbinding naar Veendam is al beschikbaar.