BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Peter H op 14 April 2008, 18:20:44
-
Hallo,
Wat is de kleinste straal van een Fleischmann flex profi met bedding?
Peter H
-
Lijkt me echt iets om zelf proefondervindelijk vast te stellen, zodat niet iemand anders zijn flexrail molt! ;D ;D
Als je dat gaat testen, leg de rail dan wel op een vlakke plaat, anders is de kans groot dat hij ook in het verticale vlak gaat buigen, en springt de spoorstaaf eruit.
Maar de radius niet kleiner dan de standaard Fleischmann R1 radius. Maar dat lijkt me logisch.
Succes met buigen!
J
-
de buigzaamheid van flm profi rails is heel erg beperkt.
Het is namelijk ook niet de bedoeling dat je daar (redelijke) scherpe bochten mee gaat maken want dan kan je net zo goed die standaard railtjes gebruiken.
Flex rail is vooral bedoelt voor rechte stukken waar weinig wissels zitten en voor flauwe bogen.
Scherpste wat ik ermee buig is een R3.
Als je strakker doet dan is de kans groot dat het weer terug schiet.
-
Ik heb ze ooit (vroegâh) tot een straal van 25 cm weten te buigen, maar dat ging zéér moeizaam en oogt niet fraai. De grijze bedding volgt dit moeizaam en er komen kieren tussen de bedding en de dwarsliggers. Verder is het lastig de overgangen tussen 2 secties flexrail zonder knikken uit te voeren. Kortom geen aanrader bij kleine boogstralen. Ik ben uiteindelijk op Roco zónder bedding overgeschakeld; die laat zich moeiteloos buigen in (vrijwel) elke straal.
-
de overgangen tussen 2 secties flexrail zonder knikken uit te voeren
Buitenste spoorstaaf even (inliefst rechte toestand) vast solderen.
mvg,
Sander
-
Yep Sander, maar bij straal r=25cm kreeg ik ze niet echt lekker aan elkaar (hoofdzakelijk door het grindbed). Bij roco geen probleem...
-
Maar het grint bed gaat scheuren? Heb je een fototje?
-
Om het met beelden te illustreren:
Zwakke punt 1. Bij te scherpe bogen kan de rail uit de dwarsliggers schieten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/flexrail_1.jpg)
Zwakke punt 2. Tussen dwarsligger en bedding wordt een spleet zichtbaar.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/flexrail_2.jpg)
Roco laat zich makkelijk buigen. Zie o.a. deze foto op mijn eigen site: trambaantje (http://www.xs4all.nl/~bruinbaa/foto_018.html)
-
maar, het is dus wel mogelijk om de rail in ongeveer r5 van fleischmann te buigen?? Hier zit ik nu een beetje mee met het plannen, dus..
-
Welke boogstraal is dat?
-
Afgaande op de mij bekende boogstralen kom ik op het volgende uit:
- R1 - 356,5 mm
- R2 - 420 mm
- R3 - 483,5 mm
- R4 - 547 mm
Er komt dus telkend 63,5 mm bij. De boogstraal van R5 is dus:
Maurice
-
Zo een boogstraal moet wel lukken...
-
De fleischmann flexrail kan inderdaad niet heel erg krap gebogen worden.
Gezien de voorbeelden hierboven.
Wat ik uit ervaring wel weet is dat de flexrail wel over korte afstande krap gebogen kan worden, bijvoorbeeld net na een wissel om het afbuigende spoor weer parallel te laten lopen met het rechtuitgaande spoor.
Dat gaan vrijwel in alle gevallen goed.
Maar voor een echt goed resultaat is het beter om een flexrail te nemen
zonder bedding, zoals aan gezecht, deze buigt makkelijker in kleine bogen.
Succes er mee!
-
Ik ben zelf een fan van flexrail, maar als je net zulke krappe bogen gebruikt als bij de gewone standaard boogstralen, waarom gebruik je dan geen standaardrails? Da's in dat geval toch veel makkelijker?
-
Ik ontwerp een landschap en een baan zonder naar de boogstralen te kijken. Ik hou uiteraard wel rekening met minimum radiussen (voor mijn trambaantje 25cm).
Gebruik van standaard bogen is toch lastig dan. De boogstraal die je wil gebruiken is net geen standaard. Een boog heeft zelden een standaard 'lengte' van 30 of 45 graden, standaardbogen hebben geen overgangsboog, kortom gebruik maken van standaards beperkt de boel nogal. De foto van mijn trambaantje toont een keerlus met straal 25 cm, al het overige spul is net anders; het binnenste spoor inde tunnel r=25,5 cm, het buitenste 30cm. Kortom de échte modelbouwert ken niet zonder de flexrail.
-
Als R1 (356,5 mm) en R2 (420 mm) volgens menigeen al problemen veroorzaakt, vraag ik me af hoe dat zal gaan met een keerlus met een radius van 250 mm. En in een tunnel lijkt me dan wel de meest ideale plaats .......
-
Volgens mij zijn de bogen in een tramlijn niet te vergelijken met de bogen in het nationale spoorwegennet. Kijk maar eens naar de zeer krappe bogen van de tramlijnen in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Die kunnen met recht bochten worden genoemd.
Eigenlijk is dat voor een modelbouwer interessant omdat daardoor in een beperkte ruimte veel meer te realiseren is zonder dat de modelbaan er minder realistisch door wordt. Maar dan moet de flexrail wel mee willen werken. En de trams moeten zonder problemen door de bogen rijden. Maar het zijn dan ook geen grote stoomlocs met veel assen natuurlijk.
Groeten,
Marco
-
@santerdam: Ahhhhh, ff goed kijken naar mijn avatar en de naam van mij baan; trambaantje.
Een keerlus van 25cm heeft in 't echt een straal van 21,75m en dat is RUIM in tramland. 16m, in ho ruim 18cm, is nog realistisch maar daar komt vrijwel geen modeltram doorheen, 25 cm wel.
-
Maar de starter van dit draadje vraagt niet naar een trambaan ......
Ja, trams gaan soms haaks de hoek om, ik hoef maar uit het raam te kijken (Den Haag). Bij een scherpe bocht heb je twee varianten : (A) heel langszaam of (B) alle bejaarden in een klap van de bankjes knallen !
-
Het is mij wel duidelijk, niet kleinere stralen met fleischmann flex ;D
Bedankt iedreeen voor de info ;)
Peter H