BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Pauldg op 13 April 2008, 14:41:42
-
Het moet er maar eens van komen. Ik teken nog altijd mijn werktekeningen met een potlood en een lineaaltje en dat moet maar eens op de PC. Tekenen in een cad programma heeft veel voordelen. Niet alleen ten aanzien van nauwkeurigheid, maar ook voor de uitvoering. Een cad tekening kan aan de basis liggen van productie van ets- graveer en plotwerk. Daar hebben we hier vele voorbeelden van gezien.
Maar... hoe start je daarme als volkomen leek? Ik heb het programma Cadstd lite geinstalleerd als oefenprogramma. Hier http://www.alexdenouden.nl/05/05c.htm#tek (http://www.alexdenouden.nl/05/05c.htm#tek) is een voorbeeld van een howto te vinden. Maar het is voor mij nog een niveau te hoog. Waar begin je nu feitelijk mee als je wilt gaan tekenen? Weet iemand een écht goede howto op het net te vinden voor beginners. Of is het de hoogste tijd voor een beneluxdraadje over het maken van auto- en andere cadtekeningen?
Mijn gedroomde oefenobject is een Sik-bufferbalk met klinknagels. Wellicht voor anderen ook interessant.
Hartelijke groet,
Paul
-
Ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar AutoCad leer je niet in een avondje.
Ikzelf heb er een jaar over gedaan, 5 dagen in de week 8 uren per dag.
Maar als ik je een tip mag geven, probeer eerst heel eenvoudige dingen te tekenen. bv, eerst eens een vierkant wat aan bepaalde maten moet voldoen.
Harm
-
Autocad is niet moeilijk, mits je de juiste informatie krijgt. Ik heb het op school en op stages geleerd dus ik heb makkelijk praten. Mischien een boek, Autocad voor dummies?
http://shopping.kelkoo.nl/ss-autocad-dummies.html (http://shopping.kelkoo.nl/ss-autocad-dummies.html)
-
Heren,
Het hoeft absoluut niet in een avondje geleerd te zijn. En het hoeft natuurlijk ook niet altijd autocad te zijn. Er zijn vast heel behoorlijke alternatieven die laagdrempeliger zijn voor amateur-tekenaars (waarvan ik vermoed dat er op deze plaats verschillende rondwaren).
Een goed idee om een dummy boek aan te schaffen!
Groet, Paul
-
Hallo Paul,
Ik weet niet waar je woont maar misschien is er bij jou in de buurt iemand die er wel mee kan omgaan en je eens een paar keer iets kan uitleggen.
Dan weet je hoe je moet beginnen en kun je de volgende stappen inderdaad uit een goed boek leren.
Mvg
Ruud
-
Waarom niet de plotcursus bij Gerco gevolgd?
-
Waarom niet de plotcursus bij Gerco gevolgd?
Toen werd ik net voor de 2e keer vader. Je hebt hoofdzaken en bijzaken natuurlijk! :D
-
Paul misschien een beetje laat "gefeliciteerd" 8), en laat je eerste kind nu maar tekenen dan komt het wel goed ;D.
Mvg
Ruud
-
Dankjewel Ruud. Je voelt het goed aan: de oudste is mij nu al aan het inhalen (in ieder geval in Paint) ;)
-
Toen werd ik net voor de 2e keer vader. Je hebt hoofdzaken en bijzaken natuurlijk! :D
Ah je had er al een, dan kende je het procédé toch al, dus daar hoefde je niet bij te zijn... Beetje meepuffen vind ik zo maf. Je had dus beter bij Gerco kunnen aansluiten... ;D
-
Ah je had er al een, dan kende je het procédé toch al, dus daar hoefde je niet bij te zijn... Beetje meepuffen vind ik zo maf. Je had dus beter bij Gerco kunnen aansluiten... ;D
Zo te horen heb jij er al een stuk of 10 ;).
Mvg
Ruud
-
Nee, alsjeblieft niet zeg...
Wel ervaring met AutoCAD. Op school geleerd destijds, in 8x1 uur.
-
Nee, alsjeblieft niet zeg...
Maar goed dan heb je ook tijd genoeg om paul op weg te helpen met tekenen ;D ;).
Mvg
Ruud
-
.
Ikzelf heb er een jaar over gedaan, 5 dagen in de week 8 uren per dag.
Harm
Ik weet niet of dat nu wat over jouw zegt, over over het onnodige ingewikkeldheid van het programma ;D
-
Hoi Ruud.
het AutoCad was een onderdeel van een cursus Tambo.
Omdat er een docent was uitgevallen, werden deze uren opgevuld met AutoCad.
Het ging om mensen (waaronder ikzelf) die nog nooit met dit programma hadden gewerkt.
Maar het ging wel om een complete cursus dus inclusief 3 D tekenen met een paar aplicaties en je moest aan het eind als een soort van eindexamen twee complete huizen tekeken met alles erop en eraan. Deze huizen zijn ook daadwerkelijk gebouwd.
Geloof me, als je dan maar een jaar hebt, dan moet je echt wel hard werken.
Ik weet dat je bij je berichtje een emoticon hebt gezet, dus was het niet kwaad bedoeld. Ik heb het hier alleen maar even neergezet om aan te geven waarom ik er een jaar over heb gedaan.
En ook voor modelbouw heb je toch wel enige kennis van AutoCad nodig.
Maar zeker, het is te leren.
Harm
-
Ik neem aan dat je het tegen mij had, dan heet ik nu maar even Ruud :).
Het was inderdaad een pesterijtje, maar ik ben wel van mening dat sommige programma's onnodig ingewikkeld gemaakt worden.
neem nou een ander teken programma, Illustrator, dat is inderdaad zwoegen om het ook maar een beetje onder de knie te krijgen, maar zelf werk ik met Easysign ( een combinatie van Illustrator en Photoshop), en ik durf zomaar te beweren, dat als ik iemand met dit programma laat werken, dat hij of zij binnen 1 avond een huisje tekent, en na een weekje oefenen het zelfs snel kan.
Ik heb zelfs verstokte Illustrators met easysign laten werken en er ging een wereld voor hun open.
Toegegeven, Easysign is niet zomaar te koop, alleen via de signbranche, en niet goedkoop, en zonder dongel gebeurt er niks
Ik ken zelf helemaal geen CAd, maar om nou iemand gelijk te ontmoedigen lijk me ook wel weer wat overdreven, hij hoeft immers niet gelijk een 3D ontwerp te maken, 2D is meer dan zat, en als je weken bezig bent om dat onder de knie te krijgen, dan blijf ik van mening dat het programma niet deugt, of in ieder geval niet logisch gemaakt is.
ik zou zeggen gewoon proberen en wat aanrommelen, wat heb je te verliezen ??
-
Hier een ervaren cad-tekenaar. Voor het maken van plots en etsfilms enzo is niet heel veel cad kennis nodig. Met 5% van het totale programma kan je alles wat je wilt met autocad. Het gaat eigenlijk alleen om lijnen tekenen met bepaalde afmetingen, bogen maken met bepaalde afmeting, lijnen en bogen vershcuiven/kopieren met bepaalde afstanden etc. Dat zijn allemaal hele simpele functies. Het lagenprincipe van autocad is vrij uitgebreid, maar met 3 lagen volsta je meestal wel, dus dat maakt het ook niet nodeloos moeilijk. Voor personen die redelijk hadnig zijn met autocad zijn die soort functies wel in 1 a 2 dagen te lereb denk ik.
Sander
-
@nscargo
Naar ik mag aannemen had je het tegen Marty.
Ik ging hier namelijk al vanuit dat dit een deel van een cursus/opleiding was, er is namelijk helemaal geen cursus/opleiding die dit 5 x 8 uur in de week geeft.
Dit is meestal een onderdeel van een opleiding.
Ik heb namelijk ook een opleiding gehad met daarin het onderdeel ACAD Basis en heb ook Acad Advance gedaan, dit duurde ook een jaar (dit zegt iets van mij ;) ;D).
Maar hiermee is Paul zijn probleem niet mee opgelost, is er iemand die hem op weg kan helpen?
Mvg
Ruud
-
Excuus voor de naamverwisseling.
ja de basis heb je snel onder de knie. Ik weet niet op welk niveau je moet kunnen tekenen om een plot te kunnen maken
Is het gewoon een kwestie van pendiktes instellen en tekenen in layers?
dat is inderdaad snel geleerd.
Illustrator is inderdaad een heel ander verhaal, al is het wel zo dat als je AutoCad onder de knie hebt, illustrator wel gemakkelijker wordt.
Maar om te beginnen. teken eens een vierkant met bepaalde maten. Begin nog niet met pendiktes en zo. Eerst dat vierkantje. dan daar een kruis intekenen.En vervolgens een dakje erop.
Laat je het kruisje weg, of je haalt het weg, teken dan eens een raam en een deur in het huisje.
Het komt mischien over als een kinderachtige tekening, maar het is wel een leuke oefening. Wil je nog meer weten, je hebt gezien dat er wel mensen zijn die je willen helpen. Zo help ik onze medebezoeker Roco ( Jos) met de basis van AutoCad.
Harm
Harm
-
Ook ik ben op zoek geweest naar een (free-) CAD programma. Ik had nog nooit met een CAD prgramma gewerkt, maar ben redelijk snel op gang gekomen met :
Programma A9CAD - Zie http://www.a9tech.com/
Beginners handleiding - Zie http://home.planet.nl/~verku088/A9cad.htm
A9CAD is een kloon-achtige van AutoCAD. Zowel beschikbaar in een Free versie als in een betaalbare Pro versie.
-
Hallo
Ik heb de eerste cursus van Gerco meegedaan . Daar maakte ik er niets van . Totaal geen ervaring met autocad . Het ging te vlug voor mij . Met hulp van Harm ben ik al weer op weg om een woning te tekenen . Ik kan veel oefenen na werktijd als ik overblijf . Teken nu de woning in een paar uur tegen een dag bij de eerste keer (alleen de 4 wanden met ramen en deuren enz ) .
Na aankomende week hoop ik weer een iets bij te leren en dan weer oefenen .
Jos
-
@Santerdam,
Dát begint er op te lijken. Een mooi oefenprogramma en een bruikbare geillustreerde handleiding voor noobs!
Dat huisje (met een kruisje) gaat er komen hoor. Iedereen bedankt.
Paul
-
Hallo Paul,
Net als jij zit ik ook tegen programma's als AutoCAD aan te hikken. Ik had me meer dan een jaar geleden al voorgenomen om daar eens mee te beginnen, maar het is er nooit van gekomen.
Wat me tegenhield:
- Ik heb geen bouw-technische opleiding gevolgd, dus ik heb gewoon geen flauw idee waar het allemaal over gaat.
- Ik heb zelf geen snijplotter, dus ik krijg niet de benodigde feedback of de tekening klopt.
- Ik lees weleens verhalen dat styreen krom trekt tijdens het verwerken.
P.S. In een vlaag van overmoed/grenzeloze zelfoverschatting heb ik gereageerd op het draadje 'Een Plan U in geplot styreen', maar ik heb maar snel weer afgehaakt. :-)
Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen die op een relatief eenvoudige manier graag zelf hun huisjes etc. zouden willen ontwerpen en laten plotten, maar de drempel lijkt vooralsnog te hoog te zijn.
Met vriendelijke groet,
Tom
-
Paul,
Zoals Beusi al aangaf, schaf een AutoCAD boek aan, bijvoorbeeld "AutoCAD voor Dummies". Of werk de opdrachten door van de Help-info van je CAD-programma, maar ga hoedanook ermee aan de slag! In het begin zal het tegenvallen, maar gaandeweg raak je erin thuis. Nadat je de betekenis van een aantal icoontjes eigen hebt gemaakt en je weet hoe je een tekening moet opslaan en terughalen en met papierinstellingen en schaalgroottes kan omgaan, begin je met het tekenen van een eenvoudig recht-toe-recht-aan huisje en dergelijke. Je zal merken dat na verloop van tijd je de smaak te pakken krijgt. Het heeft niets te maken of je wel of geen technische opleiding hebt, doorgaan met je hobbie op een heel andere manier, dat werkt.
Gerard
-
Er bestaat sinds jaren het "Leerboek Autocad voor het mto en hto". Wordt in het technisch onderwijs gebruikt en is goed tweedehands verkrijgbaar. Heb het zelf ook liggen. Ik heb wel makkelijk praten want met een technische opleiding tekenen moeten leren en ik heb vanaf de eerste Acad versie ermee kunnen spelen. Ik vind het ideaal voor alle knutselwerk.
Mvrgr
Koopmans
-
Santerdam,
Is er ook bekend of de tekeningen van dit programma (A9CAD) kunnen worden geplot op een snijplotter?
Dan zou dit wellicht een mooi programma zijn om mee te oefenen.
Als een gelukkige eigenaar van een snijplotter dan ook nog eens bereid zou zijn deze, tegen vergoeding, te laten gebruiken om styreen te plotten krijgt onze hobby een nieuw perspectief.
Piet van Dorssen
-
Piet, ja de bestanden van A9CAD kunnen gewoon ingelezen worden in AutoCAD. Het bestandsformaat is identiek. En, voor zover ik weet, werken 'de heren plotters' met AutoCAD.
Wel moet je er rekening mee houden, dat hetgeen je tekent aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zoals lijndikte's, werken met lagen enz. Dat kan allemaal met A9CAD.
-
dat is mooi. Dan langzamerhand me maar eens gaan inlezen en oefenen. Wat ik wil is het station Meppel, waarvan ik de tekeningen heb, gaan tekenen en "laten" plotten.
Het resultaat zal echter nog wel even op zich laten wachten.
Voordat ik in staat ben om een cad tekening te maken rijden er nog heel wat treinen over de baan.
Piet
-
Hallo,
Wel moet je er rekening mee houden, dat hetgeen je tekent aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zoals lijndikte's, werken met lagen enz. Dat kan allemaal met A9CAD.
Bedoel je hier mee hoe diep de graveerder moet graveren of hoe breed het lijntje zelf is?
En wat bedoeld u met lagen..
Groeten,
Martin Nuij
-
Oeff, dat is lastig te beantwoorden door een 'niet-plotter'. Maar ik kwam veel te weten op http://www.sleutelspoor.nl/ --> Techniek --> Plotter.
Daar, en op de in links genoemde pagina's lees je over de snij en graveertekening. Je ziet dat uitgewerkt in een voorbeeld.
-
Machtig interessant, ik heb behoorlijk wat ervaring met CORELDRAW voor het grafische werk DTP etcetera, dat is dus geen 3D.
Is er een FREE versie van een CAD programma, of heeft iemand ervaring van het exporteren van Coreldraw bestanden naar een CAD. Ik maak wel heel vaak bestanden voor Auto- en lichtreklame snijwerk, dus met folie.
Is iemand hier van op de hoogte??
Graag jullie reactie, groeten,
Frederico
LET OP ik werk uitsluitend met geregistreerde software!!!!
-
Ik heb inmiddels twee freeware Cad programma's geinstalleerd. Cadstd en A9cad. Voor de eerste heb ik ook nog een aardige engelstalige tutorial gevonden op http://library.thinkquest.org/C0116628/L1.htm. (http://library.thinkquest.org/C0116628/L1.htm.) Verder schijnt er een opensource project te bestaan genaamd intellicad waar verschillende spin-offs van zijn gemaakt. Genoeg oefenstof voorhanden dus.
-
Kijk dit heb ik recent in CORELDRAW getekend, helaas van een foto dus excact op schaal is hij niet. Daarom met goede tekeningen kan ik een hoop voorwerk doen.
Exporteren in een cad bestand moet ook mogelijk zijn, wie heeft ervaring, groeten,
welterusten,
Frederico
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mDDM_1_87.jpg)
-
Zo mooi werk, hier wordt ik jaloers op. Helaas is het met de normale autocad niet goed mogelijk om dingen ook in zulke kleuren te maken. Altans niet zo mooi!
-
Je kunt vanuit CorelDraw je tekening exporteren als DXF bestand, dit kan dan door Autocad ingelezen worden.
En als je een plotter wilt aansturen moet je exporteren naar een PLT bestand (HPGL = Hewlett Packard Graphics Langeus).
Ik teken al zowat 25 jaar met CorelDraw en naar volle tevredenheid. Met Autocad ook wel eens wat geprobeerd maar dit heeft naar mijn mening een onnodig ingewikkelde gebruikersinterface.
Groet Gerrit
-
[ GERRIT M ]
Dus als ik iets wil laten doen dan rechtstreeks vanuit CORELDRAW exporteren, moet ik dan nog letten op lijndikte en dergelijke, moet ik elke laag apart tekenen en exporteren of moet dat dan in AUTOCAD aangepast worden??
Geeft wel een andere kijk op mijn frobelwerk,
groeten,
Frederico
PS wie kan mij helpen aan goede (maat)tekeningen van een mDDM set?
dan kan ik het op 1:87 tekenen en kunnen er misschien wandjes geplot worden om die oude RIV-LIMA 1:100 aan te passen.
-
Ik weet dat het kan maar heb er zelf geen ervaring mee, je zou het eens moeten kunnen proberen.
Lagen en pen(lijn)dikte zijn in CorelDraw in iedergeval geen probleem.
Als je iets op een snijplotter wilt laten doen moet je in geen geval gekleurde vlakken maken, een snijplotter ziet alleen de vorm. Een jaar of 8 geleden heb ik op m'n toenmalige werk ontwerpjes getekend voor trofeën die in pexiglas uitgevoerd moesten worden. Deze kon ik getekend (alleen contourlijnen) als CorelDraw bestand aanleveren bij Letterplex zij sneden het dan uit met een snijplotter met laserstraal.
Of ze dit zelf omzette of dat hun software drw bestanden zelf al begreep weet ik niet maar het ging perfect.
Groet Gerrit
PS. Ik heb nogal wat nederlandsrailmaterieel getekend in de schaal 1:100 (anders past het niet op A4)
als je interesse hebt kan ik wel eens een bestandje toesturen
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sikcadstd2.jpg)
Bij deze de eerste vrucht van een paar dagen driftig oefenen. Tip voor de beginners: download Cadstd lite van John Apperson, en werk je door de eerder aangegeven cursus van Spacecad heen. Na een paar dagen stap- voor - stap Mercury- Gemini en Apollocapsules tekenen gaat een locomotief ook wel lukken.
-
leuk he ;D ;D ;D
-
leuk he ;D ;D ;D
Yep! ;D
-
Zo mooi werk, hier wordt ik jaloers op. Helaas is het met de normale autocad niet goed mogelijk om dingen ook in zulke kleuren te maken. Altans niet zo mooi!
Ja wel hoor, hatch selecteren, dan solid als optie en dan je kleur kiezen..
(dus in feite staat het onder "arceren" verstopt in cad)
-
Volgens kenners moet het mogelijk zijn om CORELDRAW bestanden te exporteren naar CAD, wie heeft hier ervaring mee??
Het is mijns inziens veel eenvoudiger om met CDR te tekenen dan ACAD o.i.d.
Gerrit heeft me wel een stuk verder op weg geholpen.
Graag jullie ervaringen,
Frederico
PS ben nog steeds op zoek naar goede NS maattekeningen
-
Het is mijns inziens veel eenvoudiger om met CDR te tekenen dan ACAD o.i.d.
Dat is natuurlijk maar net wat je gewend en geleerd heb. Mischien is de ''learningcurve'' van autocad wat moeilijker. Maar als je het beheerst is het natuurlijk appeltje eitje wat overigens met alles zo is!
-
ik, als Autocad ervaringsdeskundige (Elektrotechnische, EN Werktuigbouwkundige tekeningen) durf gerust te beweren, dat men met een recente versie van Autocad, een wat snellere computer, en de sleutelspoor site (staat mooi uitleg over de knoppen), en eventueel een Autocad boek (ik heb op school wel eens uit een Autocad boek gewerkt, maar dat was de ECHTE basis, dus lijnen en hoe je moet beginnen, met formats en drawing utilities) je Autocad in een week aan avonden proberen wel onder de knie kunt hebben. Wel bij vermelden dat je dan natuurlijk geen expert bent, maar dat je ermee kunt tekenen, daar zit nogal een verschil in, maar het princiepe moet dan daar zijn.
zeker met de huidige, laatste versie van Autocad kun je eenvoudig een heel stuk komen, omdat daar reeds tekenblocks ingetekend zijn, je hoeft enkel het juiste formaat te selecteren en dan heb je bijvoorbeeld A3 liggend, en dan kun je niet buiten de lijnen tekenen (het kan wel, maar eigenlijk niet), dus dan heb je al een vrij ingewikkelde stap gehad. Verder kun je op de sleutelspoor site mooi lezen over het hoe en wat van de symbolen en hoe je de lijnen tekend, terwijl je op anders sites (desnoods in het engels) nog wat "geavanceerde" tips kunt vinden. deze lijken Abracadabra, maar print ze uit, en doe wat je leest, dan leer je meer als lezen en proberen, lezen en doen moet dus tegelijk komen, anders mis je snel ergens een stap, en dan klopt het niet meer.
verder wil ik ook vermelden dat Ik makkelijk praten heb, ik ben een jonge gast (uhum, al weer 22) en ben natuurlijk deels opgegroeid met PC's, dus gaat het misschien wat makkelijker als bij een 45 jarige, maar ik heb zelfs m'n pa leren tekenen met Autocad (en die selecteerd nog steeds text door het zwart te maken, zoals hij dat noemt, dus dan heb je ongeveer een idee op welk nivo hij zit), en ondanks dat de vragen blijven komen (hij spreekt vrijwel geen engels, en dan heb je dus nix aan de guides) gaat het prima.
ik wil in ieder geval iedereen aanraden om OF corel draw, OF AUTOCAD te gebruiken, de eerste is nl ook prima, en zou zo naar AutoCAD overgezet moeten kunnen worden, en vice versa!
Timo
-
[TIMO]
Het voordeel van Corel t.o.v. Autocad is wel de aanschafprijs, dat scheelt toch vele euro's. Ik weet echter niet wat de andere Light of **cad software kost. Ik gebruik uitsluitend originele geregistreerde software, vandaar.
Ik ben het met je eens dat ieder met wat oefenen met zijn programma het beste uit de voeten kan, ik ben onhandig met Excel bijv. terwijl anderen er mee dwepen.
Ik hoop dat we nog eens een testje kunnen laten doen door onze plotter's, maar dan moet er eerst iets te plotten zijn, eraan werken dus.
Groeten en succes,
Frederico
-
[TIMO]
Het voordeel van Corel t.o.v. Autocad is wel de aanschafprijs, dat scheelt toch vele euro's. Ik weet echter niet wat de andere Light of **cad software kost. Ik gebruik uitsluitend originele geregistreerde software, vandaar.
Ik heb Cadstd Pro maar aangeschaft omdat het een prettig werkend pakket is. Kosten: omgerekend 35 euro alles bij elkaar voor een levenslange licentie. Twee licenties kost maar een paar euro meer. Vind nog een slachtoffer en je bent voor minder dan twee tientjes klaar!
-
Frederico:
ik ben in het bezit van een orginele Autocad licentie, omdat ik op mijn werk een van de 2 mensen ben die ermee kan tekenen, en het toch wel leuk is om van bepaalde koelinstallaties stroomschemas en stroomkringschema's te hebben, en deze maak ik dan dus thuis (oke, het bedrijf waar ik werk heeft maar 4 werknemers, maartoch). een Cad programma is inderdaad vrij duur, maar dat is een plotter ook volgens mij, dus het is een beetje afwegen.
mag ik tussendoor even vragen waarom je uitsluitend orginele geregistreerde software gebruikt? Cad Programma's worden aan een bedrijf geleverd met slechts 1 licentie, die vervolgens geldig is voor 250 PC's...
Timo
-
mag ik tussendoor even vragen waarom je uitsluitend orginele geregistreerde software gebruikt?
Omdat het illegaal is om gecopieerde software te gebruiken waarvoor niet voor de
juiste licenties is betaald?
Cad Programma's worden aan een bedrijf geleverd met slechts 1 licentie, die vervolgens geldig is voor 250 PC's...
Dat zijn campus-licenties, d.w.z. het bedrijf koopt het programma en toestemming om
het op alle PC's die ze hebben staan te gebruiken. Er bestaan allerlei variaties op dit
thema. Zo'n licentie is stuk duurder dan een single-user licentie maar weer wel
goedkoper dan 250 losse licenties en stukken handiger dan licenties heen en weer schuiven.
Henk
-
[Henk Uiterwaal]
{{mag ik tussendoor even vragen waarom je uitsluitend orginele geregistreerde software gebruikt? }}
Omdat het illegaal is om gecopieerde software te gebruiken waarvoor niet voor de
juiste licenties is betaald?
DAAR IS NIETS AAN TOE TE VOEGEN>
-
Nou er zijn zoals eerder genoemd talloze gratis gelijkmatige CAD software. Die ook met een normale autocad guide zouden moeten werken. Ik zeg probeer het eerst daar mee. Waarschijnlijk kom je net zo ver.
-
Ik heb jarenlang (legaal) AutoCad light gebruikt op een laptop van mijn werkgever, ook voor mijn baanontwerpen. In een ver verleden, begin jaren ' 90, heb ik een blauwe maandag als Cad-tekenaar gewerkt en daar leren werken met AutoCad. De laatste 10 jaar heb ik het alleen maar voor de hobby gebruikt. Toen ik een half jaar geleden van baan wisselde was ook AutoCad-light verdwenen en dús mijn tekenmogelijkheden.
Recent heb ik A9CAD gedownload en dat werkt vrijwel hetzelfde als Autocad. Commando's zijn hetzelfde, bestanden zijn uitwisselbaar alleen véél minder mogelijkheden. Soort AutoCad-light-light. En hét grote voordeel; gratis te downloaden!
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sikinwording.jpg)
Even een topic omhoog schoppen. Dit is een tussenstand van de overzichtstekening van de sik. Het gaat mij (uiteindelijk) om alle losse vlakken, maar als 'bijvangst' ontstaat er ook een overzichtstekening. Zodra deze compleet is in kop- en zijaanzicht geef ik het resultaat hier vrij.
Voor alle twijfelaars die die huizenhoog op zien tegen het tekenen op de PC: probeer het gewoon. Er is, zoals gezegd, voldoende (gratis) programmatuur beschikbaar en met een beetje inzet raak je er snel mee vertrouwd.
Groet, Paul
-
Appeltje-eitje toch? ;)
-
[Geplaatst door: Marc tramt ]
Recent heb ik A9CAD gedownload ....
Inderdaad na jouw bericht ben ik op zoek gegaan en de A9CAd gevonden ook nog een adres met een uitgebreide [mini] cursus.
Nu eerst effe wat anders doen en dan testen, bedankt voor jullie inbreng, U HOORT NOG VAN ONS.....
Geplaatst door: Paul de Goede
FANTASTISCH, zo maar even gedaan???, zie appeltje eitje !!
Groeten, CAd ze,
Frederico
-
Je moet het wel bijhouden want als je tijdje niet gewerkt heb met bv autocad dan moet je er weer even in komen. Ik spreek uit ervaring ;D 8)
mvg,
Matthijs
-
Ja, maar het is net als fietsen, je verleert het nooit. Ok, al die truukjes zul je minder goed kunnen.
-
Inderdaad! De basiszaken (lijnen trekken, spiegelen, roteren, offsetten, trimmen enz.) blijven bij mij toch wel hangen. De wat in gewikkeldere functies zakken wel weg, maar zo mooi maak ik mijn tekeningen nou ook weer niet. Tekenen blijft uiteindelijk lijntjes trekken ;D.
-
Hallo Allemaal,
Ik heb een vraagje over het verschalen in Autocad 2002
Ik teken de tekening 1 op 1 en verschaal dan bijv de tekening naar 1 op 87
Tot zover geen probleem
Nu wil ik iets verschalen naar 1 op 22.5 of 1 op 22,5
Dit gaat niet goed. Wie weet hoe dit moet of heeft raad?
groeten Frits
-
Probeer het eens in 2 stappen. Eerst naar 1:45 en het resultaat 1:2.
-
Frits,
Waarom verschaal je een tekening in Autocad?
Als je 1:1 tekent print je deze tekening 1:87 af.
Dit kun je dus voor iedere schaal doen.
Bij de afdrukinstellingen even de schaal in het gewenste formaat zetten.
Groet
Ferry
-
Ferry, wie zegt dat Frits wil printen ? Wellicht is het wel plotten ......
-
Hallo Ferry,
Het verschalen doe ik omdat ik het naar een CNC machine stuur. Dan heb ik niets aan een print op papier.
Het verschalen op hele getallen is geen probleem maar verschalen tot achter de komma dat gaat mis.
groeten Frits
-
Frits, ken je dit artikel (http://www.cadtutor.net/acad/acad2ki/units/units.html) over Units & Scales (engelstalig).
-
Ik heb de instellingen zoals in dat artikel.
Helaas werkt het niet.
-
Sorry, als dat niet werkt, dan weet ik het ook niet. Ik ben wel benieuwd later te lezen hoe je het hebt kunnen oplossen.
-
;D ;D Ik hoop dat er iemand is die mij het kan vertellen.
-
Hallo Allemaal,
Ik heb een vraagje over het verschalen in Autocad 2002
Ik teken de tekening 1 op 1 en verschaal dan bijv de tekening naar 1 op 87
Tot zover geen probleem
Nu wil ik iets verschalen naar 1 op 22.5 of 1 op 22,5
Dit gaat niet goed. Wie weet hoe dit moet of heeft raad?
groeten Frits
Hoewel al weer even geleden: bij verschalen ["scale"] moet je voor een breuk altijd gehele getallen invoeren, dus 1/22.5 werkt inderdaad niet. Wat (bij mij) wel werkte was 10/225. En da's dus hetzelfde! Hopelijk werkt dat bij jou ook?
En anders eerst 1/22,5 uitrekenen (= 0.04444444....), en deze waarde als schaalfactor opgeven.
GG
-
Je bent geweldig. ;D ;D
Dat ik daar niet aan gedacht heb. Ben er erg blij mee.
Bedankt
-
@Frits Westers
EN.....
werkt het??
CAD ze,
Frederico
-
Ja het werkt. ;D ;D
-
GEWELDIG toch zo'n forum !
Laat je verder nog wat zien?, want bij mij ligt alles effe stil :(
Frederico
-
Heb je al gekeken bij wat we aan het bouwen zijn. Plan U in styreen.
Kom ergens bij pagina 133 binnen.
groetjes Frits
-
Even gekeken, vanaf pagina 121
-
Frits,
Ik ging er inderdaad automatisch van uit dat je wat wilde printen.
Hier op het werk hebben wij het over printen als we iets op een printer willen uitdraaien en plotten als het op de grote plotter(printer) moet gebeuren.
Ik had er geen idee van dat het versturen naar een snijplotter anders zou gaan dan naar een papierplotter.
Weer wat geleerd, zullen we maar zeggen.
Groet
Ferry
-
Hallo Ferry,
Ik leer ook alle dagen.
De tekeningen die ik maak komen vanaf papier en worden 1:1 in Autocad gezet. Dus ware grote.
Dan verschaal ik het en maak er een DXF bestand van.
Een ander programma leest het in en maakt er een code van voor mijn CNC machine.
Het kan ook met een plot maar dan moet je de machine eerst calibreren.
Met gcode hoeft dat niet. Even heel kort en het duurt iets langer als ik alle stappen heb uitgevoerd voordat het naar de machine kan.
Zo dan weet je dat ook ;D ;D
-
Frits, heb je ergens foto's van je CNC machine ? Of een linkje naar 'n leverancier waar foto's staan ?
Sander.
-
Hallo Sander,
Kijk hier het linkje waar ik de machine weg heb.
Veel foto's en video's om te zien wat die machine allemaal kan.
http://www.cnc-step.com/
Deze link stuurt je naar een afdeling met foto's van gebruikers. Ik sta er ook bij met een baggermolen.
http://www.cnc-step.com/html/fotos_von_kunden_referenzen_bi.html
Groeten Frits
-
Zeer fraai Frits, dit ziet er knap uit. Dat schip van je is ook een kunstwerkje. Dat gaat wat verder dan een naamplaatje graveren !!!
-
Hoi,
Deze is ook nog wel leuk..
Ik ben vroeger begonnen een 1200 uit een massief messing blok te frezen.
Ik ben hiermee gestopt toen de marklin aankondiging kwam van deze lok, maar was al hard op weg.
Gefreesd op een Hermle 5-assige freesbank, programmeren gewoon conventioneel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1010834.jpg)
Bart
-
Hallo Sander,
Het schip, de baggermolen is al weer een staat verder als op de foto's daar. Ben er ook wel erg trots op.
Bart,
Geweldig . Met een 5 assige freesbank. Maar dan kan je eigenlijk in alle hoeken en gaten komen.
Heb je nog meer van die leuke dingen om te laten zien.
groeten Frits
-
Frits, heb je ergens foto's van je CNC machine ? Of een linkje naar 'n leverancier waar foto's staan ?
Sander.
Als je hier kijkt, zie je hoe je heel gemakkelijk en zeer goed geprijsd (bijna voor niets) zelf een CNC freesmachine kan maken mbv een dremeltje.
http://www.instructables.com/id/SOEL9J8F5GE3DPE/ (http://www.instructables.com/id/SOEL9J8F5GE3DPE/)
Dat wil ik ook binnekort is doen.
-
Beusi, een kennis van me is ook bezig zoiets te bouwen. Hij heeft een aantal ladegeleiders te pakken gekregen, die worden gebruikt in de echte apothekerskasten. Die dingen zijn over de volle lengte gevat in kogelkooien, zijn robuust en zijn spelingsvrij.
Volgens hem is dat vooral belangrijk om geen schokkende bewegingen te krijgen bij kleine verplaatsingen.
-
Beusi, een kennis van me is ook bezig zoiets te bouwen. Hij heeft een aantal ladegeleiders te pakken gekregen, die worden gebruikt in de echte apothekerskasten. Die dingen zijn over de volle lengte gevat in kogelkooien, zijn robuust en zijn spelingsvrij.
Volgens hem is dat vooral belangrijk om geen schokkende bewegingen te krijgen bij kleine verplaatsingen.
Spelingsvrij is inderdaad belangrijk. Alleen het draadeind op de moer (die als spindel wordt gebruikt) is nooit spelingsvrij. Maar het is maar wat voor toleranties je wilt bereiken. En voor een hobby machine wat niet veel moet kosten kan je natuurlijk ook niet alles maar hebben. Het enigste wat voor mij een probleem wordt is de besturing denk ik. In het engels is et allemaal nog wat moeilijker!
-
Na wat doorklikken op instructables.com schrijven ze dat ook daar de meeste problemen hebben met de besturing via een PC. De software is wel beschikbaar, maar alleen beschikbaar in combinatie met de aanschaf van dat merk stappenmotoren of aanschaf van complete CNC-machines.