BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Ap-Albert op 29 December 2022, 20:01:08
-
Hallo...
Ik heb op mijn baantje de rails liggen en het landschap een beetje vorm gegeven...
Nu denk ik dat ik toe ben aan het ballasten van de rails als dat de volgorde (geen idee) is waarin je een modelspoorbaan opbouwt...
Kan iemand mij vertellen of er dingen zijn waar ik rekening mee moet houden voordat ik alles vastleg met ballast...?
Moeten er bijvoorbeeld nog dingen aan de rails gesoldeerd worden zoals seinen of iets dergelijks of kan dat allemaal na het ballasten...?
Ik heb totaal geen idee dus als iemand het weet hoor ik het graag...
Mvg... Ap-Albert...
-
Hallo...
Is er niemand die mij kan vertellen of je alle rails al kan gaan ballasten of moet er eerst nog het 1 of ander aan de rails gesoldeerd worden..?
Stroomdraden van de rails naar een ringleiding heb ik al aangesloten...
Mvg... Ap-Albert...
-
Goedemorgen Ap-Albert,
Ik denk dat wat foto's van jouw baan het beantwoorden van de vraag wat makkelijker maken.
Hoe is de ondergrond waar het spoor op ligt bijvoorbeeld.
Staan er al seinen langs de baan ?
Hebben de wissels al aandrijvingen ? Zo ja, naast de wissels of er onder ?
Vriendelijke groet Ruud B.
-
Als alles elektrisch werkt zou solderen niet meer nodig zijn. Wel is het verstandig de rails eerst roestbruin te schilderen (weatheren), als je dat tenminste wenst, en dan te ballasten.
Succes!
-
Volgens de demo van afgelopen woensdag en donderdag bij Bentink, kan dat roesten van de railstaven ook na het ballasten:
ballasten: https://youtu.be/Q4bA-Fga8_4?t=16283
weatheren: https://youtu.be/3h4ms6Z5MDo?t=3911
-
Volgorde is deels persoonlijke voorkeur. Zo zorg ik ervoor dat voor het aanbrengen van de ballast de railstaven geweatherd zijn en het groen tot aan de voet van het spoortalud aangebracht is.
Maar zoals al hier al gemeld kun je ook een andere volgorde aanhouden.
-
Hallo...
Ik heb een klein baantje van 210 x 70 cm. in H0e dat is puur om het allemaal een beetje te leren en te kijken of ik er wat moois van kan maken...
Ik heb nog geen seinen of iets dergelijks wel zijn de wissels al voorzien van aandrijvingen die aandrijvingen zitten naast de wissels van die lelijke grote dingen...
De rails die op een ondergrond van piepschuim liggen ga ik zeker eerst voor het ballasten een beetje roestig maken dat lijkt mij makkelijker...
Vroeg me eigen af of je gewoon kan gaan ballasten of dat je nog bij de rails moet om er iets aan te solderen iets wat ik vergeten (niet weet) ben zoals seinen of iets dergelijks...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Baan-H0e-210x70-01-63b017e1bc510.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Baan-H0e-210x70-01-63b017e1bc510.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Baan-H0e-210x70-02-63b017e1be33f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Baan-H0e-210x70-02-63b017e1be33f.jpg)
Mvg... Ap-Albert...
-
Ik zou in deze fase beginnen om de rails nog even (deels) los te halen en de bodem in een aarde-tint te schilderen. Anders kom je straks overal stukjes wit tegen.
-
Als er nog draden aan de rails moeten komen, dan kun je dat beter voor het ballasten doen.
Verder eens met Sikko, schilder de ondergrond onder de rails in een donkere kleur. Maakt niet eens uit of het bruin of zwart of grijs is, als dat wit maar weg is. Nog mooier is om kurkstroken onder de sporen te leggen, dan is dat platte aanzien weg. Ik weet alleen niet of je dan bij de tunnelportalen nog genoeg hoogte hebt.
-
Hallo.
Inderdaad ik was er zelf ook al achter dat ik eerst onder de rails had moeten verven -;) toch bedankt voor de tip...
Ruimte onder de tunnelportalen heb ik dan nog wel als ik er 2mm kurk onder leg dat kurk heb ik nog op een rol...
Zit ik alleen nog met seinen of elektrische spoorbomen verbind je dat soort dingen aan de rails (of de ringleiding na het ballasten) of worden die niet aan de rails gekoppeld i.v.m. stroomafname..?
Mvg... Ap-Albert...
-
Wat jij wilt... als ze er voor de sier staan niet, als ze beïnvloedend moeten werken wel, Ligt geheel aan jou :)
Ik verf eigenlijk altijd de ondergrond in een neutrale bruine kleur. Dat werkt in je voordeel met de latere afwerking. De ballast zo op je piepschuim lijkt mij geen goed idee.
-
Kurk vind ik nutteloos, en een witte ondergrond donker schilderen ook.
De ballast bedekt alles tussen en naast de rails.
Gewoon ballast verdelen, natsproeien met water/druppel zeep, en ballastlijm erover.
-
Wat jij wilt... als ze er voor de sier staan niet, als ze beïnvloedend moeten werken wel, Ligt geheel aan jou :)
Ik heb er totaal geen verstand van maar die seinen zou leuk zijn als ze werken moet er dan iets aan de rails komen of kan dat ook gewoon aan de ringleiding..?
Gewoon ballast verdelen, natsproeien met water/druppel zeep, en ballastlijm erover.
Ik had begrepen uit topics op dit forum dat boekbinderslijm (bij Pipoos zeggen ze maar ik zag het niet op de website) ook goed is omdat het flexibeler zou zijn en waarschijnlijk later makkelijker los te halen...
Is er een speciaal merk boekbinderslijm wat ik moet hebben i.v.m. het transparant opdrogen...
Mvg... Ap-Albert...
-
Boekbindlijm had ik bij pipoos zo gevonden: https://pipoos.com/panduro-boekbindlijm-250-ml-85258 (https://pipoos.com/panduro-boekbindlijm-250-ml-85258)
Het is wel duur geworden. De eerste keer dat ik het kocht kreeg je voor hetzelfde bedrag een 3 keer zo grote pot.
Om seinen te laten werken heb je meer nodig dan ze alleen aan de voeding te verbinden. Er komt nog wat elektronica bij kijken die detecteert of er ergens een trein rijdt of staat.
-
Ap, dat hangt er helemaal vanaf hoe je die seinen precies wil installeren want daar zijn meerdere opties voor. Digitaal of analoog, en dan kan je daarmee ook verschillende kanten op, op sommige wisselaandrijvingen kan je ook meteen seinen installeren, maar ik weet niet welke jij hebt en zoveel verstand heb ik daar ook niet van behalve wat ik zelf heb liggen op de baan.
Boekbinderslijm is gewoon boekbinderslijm. Werkt uitstekend. Kan je ook vinden bij van Beek Art supply in R'dam. Potten in alle maten van 100ml tot 10kg. Zelf heb ik een pot van 1kg.
https://www.vanbeekart.nl/tekenen-ontwerpen-lijm-en-tape-boekbinderslijm/19712/
-
Zou zeker de ondergrond met een bruine verf schilderen. Bij de wissels moet je altijd voorzichtig zijn met ballast en zal daar wat minder hoog moeten met als risico dat je wit zal zien.
Aangezien piepschuim nogal makkelijk in te drukken valt is een strookje kurk ook aan te bevelen, nog los van het feit dat het ook beter oogt als je iets van hoogte hebt van je baandam.
Nu kan het nog :)
Succes,
Ferry
-
Wat Ferry aangeeft. Ondergrond schilderen en op een kurklaag of ondervloer leggen. En over seinen e.d.: Pas later plaatsen als het ballasten gebeurd is. Wil je nu blokken e.d. maken: Dat kan het beste vooraf. Goed nadenken wat je wilt. Je kan altijd zorgen dat er bijvoorbeeld afrem en stopsecties al aanwezig zijn. Dan kan je die altijd tijdelijk onder de baan doorverbinden.
-
Boekbindlijm had ik bij pipoos zo gevonden: https://pipoos.com/panduro-boekbindlijm-250-ml-85258 (https://pipoos.com/panduro-boekbindlijm-250-ml-85258)
Ik had op de website van Pipoos "boekbinderslijm" ingevuld als zoekterm en dan vindt je het niet ik had blijkbaar "boekbindlijm" als zoekterm op moeten geven mijn fout... ;D
Boekbinderslijm is gewoon boekbinderslijm. Werkt uitstekend. Kan je ook vinden bij van Beek Art supply in R'dam. Potten in alle maten van 100ml tot 10kg. Zelf heb ik een pot van 1kg.
Ik moet Dinsdag toch naar Rotterdam dus ga ik er gelijk even naartoe...
Is Collall Boekbinderslijm gewoon goed om te ballasten en is dat ook weer makkelijk los te halen...?
Ik ga de ondergrond inderdaad maar even schilderen beter voorkomen dan genezen toch en wat #Ferry zegt nu kan het nog...
Mvg... Ap-Albert...
-
En er misschien toch wat onder leggen.... zo zou ik er niet overheen gaan met ballasten. Maar dat ben ik ;)
-
"Collal" is gewoon goed, vlot verdunbaar en lang houdbaar.
Ik leg de sporen op een laagje kurk, maar je hebt een smalspoorbaantje en daar liggen sporen dikwijls gewoon gelijk met het naast liggend terrein. Het is dus wat je zelf wil.
Als je kurk legt, hoef je de ondergrond niet te schilderen, je kurk bedekt die wel.
Rails en dwarsliggers zou ik wel eerst al een laagje geven. verfijnen moet je sowieso toch na het ballasten.
-
Frans met welke verf precies kleur je de rails en dwarsliggers voor het ballasten? Een transparante acrylverf met de kwast ofwa?
-
Ik gebruik de acrylverven van Lifecolor en inderdaad nog met een penseel.
Vergrijzen van de dwarsliggers met een grijs-bruine drybrush en de rails dekkend met verschillende donkere bruine en rosse tinten.
Na het ballasten krijgt mijn ballast ook nog een laagje washes en drybrushes en wordt de roest naast de rail ook gedrybrushed over de dwarsliggers en ballast (een smal strookje naast de rails).
Dan naargelang het gebruik van het spoor nog een streepje vet en vuil in het midden van het spoor.
eerste fase voor ballasten:
(https://live.staticflickr.com/1946/30000417837_43970c83ec_z.jpg) (https://flic.kr/p/MH2Z2p)20180927_001623 (https://flic.kr/p/MH2Z2p) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr
het geheel wegblenden na ballasten:
(https://live.staticflickr.com/1910/44965537072_28c7bb4caf_z.jpg) (https://flic.kr/p/2bvs8Ay)20180929_165437 (https://flic.kr/p/2bvs8Ay) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr
-
@Frans Peeters ziet er keurig netjes erg vuil / oud en gebruikt uit mooi gedaan...
Allen bedankt voor de reacties ik heb weer een hoop geleerd en kom er nu wel uit denk ik...
Ik ga eerst mijn rails bewerken / vervuilen en daarna pas ballasten best nog een hoop werk geloof ik maar ja hoort erbij...
Mvg... Ap-Albert...