BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Gerke op 28 July 2022, 00:21:17
-
Hoi allemaal,
Ik blijf aan het sodemieteren met mijn Piko 2015. Na eerst steeds stil te vallen bij het overrijden van een booster/centrale scheiding heb ik de wielen aan de binnenzijde blank geschuurd. Er is iets verbetering, maar nog niet zaligmakend. Qua RailCom is het nog steeds een zooi.
Dan weer wel een terugkoppeling, dan weer niet.
Het merkwaardige is dat de loc het in de booster sectie goed doet. En niet in de centrale sectie. Valt de loc stil lijkt het alsof deze stroomloos staat. Nu komt de crux: op het moment dat een andere loc over de eerder aangehaalde scheiding rijdt doet de 2015 opeens kortstondig weer mee: verlichting aan, geluid komt bij. Zodra de loc die over de scheiding rijdt deze geheel gepasseerd is stopt de 2015 er weer abrupt mee.
Ik krijg er de vinger niet achter. De 2015 is de enige loc die dit merkwaardige probleem heeft. Zelfs het Piko neefje uit de 2200 serie, ook uitgerust met Pikosound (4.1) doet het perfect.
Centrale: Z21.
Booster: Digikeijs DR5033 via de snifferingang verbonden, kortsluit/ompoling actief.
Op beide secties nagenoeg gelijke spanning: om en nabij de 17,3V.
Weet iemand wat er aan de hand kan zijn?
Ik lees het graag....
-
Zitten de stroomafnemers links en rechts op dezelfde plek? Om een of andere duistere reden hebben sommige loks afname links voor en rechts achter. Deze vallen dan uit op scheidingen tussen booster circuits.
Je kan railcom ook uitzetten in de Z21. Ik vermoed dat dit probleem er niet door wordt veroorzaakt. Maar als je het uitzet, kan je het uitsluiten.
Dan kan ik nog een ding bedenken.
kortsluit/ompoling actief.
Waarom staat dit aan? Het kan wel eens voorkomen dat een loc dusdanig hoge piekstromen trekt, dat ze bij sommige keerlus modules een ompoling kunnen triggeren. Ik heb nog niet gelezen dat digikeijs apparatuur daar ook last van had.
Ik ga even in de dataheet duiken.
Mvg,
Bas
-
Hoi Bas,
Nieuwe tips, ik ga meten.
Wat de ompoling betreft: voor de zekerheid. Geen idee of de booster daadwerkelijk ompoolt. Zoals al aangegeven, met geen enkele loc gedoe, alleen met deze...
Grt,
Ger.
-
Gemeten. Alles zit aan de goede kant. Ik heb de RailCom op zowel de Z21 als op de loc via CV 28 uit gehad. Kanalen aan- en uitgezet. Zonder resultaat. Ook de wielen verangen dus geen ASB's meer...
-
test om te kijken wat er (niet) gebeurt:
Zet de loc in de boostersectie en laat hem rijden, niet te hard.
Pak de loc op en zet hem in de centrale sectie, of misschien nog beter, op een apart stukje rail direct verbonden aan de uitgang van de centrale.
Wat gebeurt er, wat doet de loc ?
-
Hoi Veroniek,
Het is vrij basaal: in de boostersectie probleemloos.
In de centrale sectie: "dood". En dat blijft 'ie. Optillen heeft geen effect. Zet ik 'm echter weer in de boostersectie op het spoor komt het ding weer tot leven.
Het lijkt erop dat het powerpack nog "leeg" gereden wordt bijnhet binnenrijden van de centralesectie en dan is het klaar.
Het vreemde is dat de booster in feite "dom" is en via de sniffer aansluiting de info van de Z21 krijgt...
En zoals al eerder aangegeven: dit is de enige loc die moeilijk doet.
-
In mijn bijna wanhoop kwam ik dit draadje tegen:
https://www.stummiforum.de/t167923f21-Piko-Kondensator-C.html
Jullie begrijpen dat ik nu heel nieuwsgierig ben of de 2015 ook deze condensator heeft en zo ja, waar deze zit. Ik heb de lok al eens open gehad maar vond 'm erg vol geprakt. Dus weer netjes dicht gedaan. Iemand een idee óf, en als, wáár dat ding zit? Slechter kan het niet worden, zeg maar...
-
Om verder te kunnen komen, mag ik concluderen:
- al je andere loc's rijden in zowel je Z21 sectie als in je booster sectie, en ook de overgangen zijn geen probleem
- alleen de probleemloc rijdt wel in de boostersectie, maar totaal niet in de Z21 sectie
Als dat zo is, staat er "dus" op de boostersectie een ander signaal dan op de Z21 sectie.
Nu zeg je, dat de booster via de snifferingang is aangesloten. Normaal, lijkt mij, is een sniffer bedoeld om te zien, of er ook een andere signaalgever aangesloten is, die juist NIET met de baan verbonden is. Misschien zit hier een probleem. Waarom weet ik niet, en ook niet waarom dan alleen deze loc daar fout op reageert.
Test: booster er af en alleen de Z21. Wat doet de loc ? Test 2: booster anders aansluiten, dus niet via de sniffer. Test 3: draadjes van de booster naar de sniffer omwisselen.
Het voorlopig enige wat in me opkomt is, dat deze loc misschien teveel over de snifferingang trekt, aan stroom, waardoor de centrale uitschakelt. Maar dat klopt dan weer niet met wat je zegt over het bijplaatsen van een andere loc, waar bij de overgang dan weer wel werkzaamheid optreedt. Ik zat ook nog te denken aan ABC, maar dat kan niet, want dan zouden de functies nog wel wekzaam blijven.
Kortom: ik weet het ook niet.
Een reset van de loc misschien iets ? Of het uitlezen van de CV's en vergelijken met een wel werkzame loc ?
-
Ik heb even gelezen wat er op de verwijzing over de C4 geschreven staat. Als dat mogelijk een oplossing is, het verwijderen van in ieder geval de C4, dan moet die op de print terug te vinden zijn (gezien alle foto's).
Een duidelijke foto van jouw loc zou kunnen helpen de C4 te vinden. Die zit dus niet oop de decoder, maar op de print in de loc zelf. Voor de duidelijkheid zou je de decoder er eerst even uit kunnen halen.
-
Als dat zo is, staat er "dus" op de boostersectie een ander signaal dan op de Z21 sectie.
Dit is niet waar.
Normaal, lijkt mij, is een sniffer bedoeld om te zien, of er ook een andere signaalgever aangesloten is, die juist NIET met de baan verbonden is.
Dit is niet waar.
De booster doet niks anders dan dat signaal wat binnenkomt op de sniffer ingang, versterken en de railcom informatie terugsturen. Dat laatste kan niet met de B-bus aansluiting die ook op de Z21 zit.
Dit staat gewoon allemaal in de handleidingen die ik vandaag heb gelezen, Veroniek.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme-62e29f948b296.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme-62e29f948b296.png)
Ik heb een nieuwe ingeving. In het verleden is gebleken dat esu LoPi 5 decoders (en wss dus ook LoSo 5) erg gevoelig zijn voor elke vorm van ruis. Het kan zijn dat er meer ruis zit op de draden die uit de Z21 komen dan de draden achter de booster.
De raisldraadjes die uit je Z21 naar de rails en naar de sniffer ingang gaan, hangt daar nog iets anders aan zoals accesoire decoders oid? Staan er ook nog elders loks op de baan of rijtuigen met verlichting.
Nu geloof ik niet dat de booster zelf het signaal van de Z21 vervuilt, maar om toch dingen uit te sluiten. Koppel de booster eens los en kijk dan of je lok dan wel wilt rijden op de Z21. Ik vermoed van niet.
Jullie begrijpen dat ik nu heel nieuwsgierig ben of de 2015 ook deze condensator heeft en zo ja, waar deze zit
Het kan idd zijn dat de loc zelf het DCC signaal van de Z21 verrampineerd. Wel erg vreemd naar mijn mening. Van wat ik las, moet je C1, C2, C3 en C5 er af slopen. C3 moet blijven.
Ik kan je zo niet vertellen wat welke condensator is. Dan moet ik eerst weten welke decoder het exact betreft en dan moet ik internet afschuinen naar een schema.... als die al is vrijgegeven.
Je kan Piko klanten support misschien een mailtje sturen?
Mvg,
Bas
-
Hoi,
Ik heb de draden al gewisseld. Geen verandering. Ik ga er sowieso vanuit dat er baantechnisch niets aan de hand is.
Ik heb tich vetschillende loc's, Philo, Mesu, Liliput, you name it. Allemaal voorzien van Esu Lok sound 4, 5. Micro, Nano alles werkt prima. Een MK 8100 doet het fantastisch. Ik blijf het op een loc probleem houden.
Loc is al terug geweest, nieuwe decoder (Piko sound, laatste versie) erin. Probleem meermaals bij Piko aangekaart, filmpjes gestuurd, telefonisch contact gehad, alles.
Ik ga die condensator maar eens opzoeken. Die Deen verzameld inmiddels foto's met de locatie van dat ding. Ik las dat er één specifieke eruit moet.
-
Ik verdenk de loc ook van het verminken van het DCC singaal.
-
Hoi Gerke,
Heb dit draadje eens door gelezen en vraag mij toch af waar zit het probleem , zijn het de nieuwe decoders van piko of wat anders.
Heb totaal geen verstand van elektronica maar bij ons begonnen de problemen met de piko 1100 de lok ging soms stuurloos rijden de verlichting ging knipperen
Was alleen te stoppen door de stopknop in te drukken (ECOS 2) , of het geluid gaf aan te rijden terwijl te lok stilstond heb een ander exemplaar gekregen van Wim Wolters
maar af en toe heeft de lok kuren , maar waar ik dus aan denk is het mogelijk dat de centrale een update nodig heeft , bij ons loopt het ook wat achter en weten niet hoe het precies moet.
mvgr Evert en Bas
-
Loc is al terug geweest, nieuwe decoder (Piko sound, laatste versie) erin. Probleem meermaals bij Piko aangekaart, filmpjes gestuurd, telefonisch contact gehad, alles.
Ik ga die condensator maar eens opzoeken. Die Deen verzameld inmiddels foto's met de locatie van dat ding. Ik las dat er één specifieke eruit moet.
En hebben ze dan nooit aangegeven of er een probleem was en zo ja welk?
Als hun eigen locs met eigen decoders al niet lekker lopen kan je je afvragen wat ze daar dan gedaan hebben.
En dat C4 verhaal is al lang een bekend euvel bij Piko locs. Een paar jaar terug heeft er in de DiMo een uitgebreid artikel gestaan over hoe het DCC signaal vervormd wordt door die condensator.
Eerste wat ik doe bij locs als ik een decoder inbouw is alle overbodige "troep" eruit halen. Scheelt een hoop ellende.
-
Ik heb tich vetschillende loc's, Philo, Mesu, Liliput, you name it. Allemaal voorzien van Esu Lok sound 4, 5. Micro, Nano alles werkt prima. Een MK 8100 doet het fantastisch. Ik blijf het op een loc probleem houden.
Wat is dan het specifieke verschil tussen deze loc's en de Piko ? Ik vermoed, dat bij de andere loc's pas naderhand een decoder is ingebouwd en de Piko een klant en klaar model is.
Blijkbaar ligt het ook niet aan de vervanging door een nieuwe Piko decoder. Dan is het verhaal over de C4 voorlopig het meest voor de hand liggend. En, zoals eerder gemeld, slopen sommige mensen, waar ik me ook toe reken, alles uit een kant en klare loc wat ergens tussen de stroomafname van de wielen en de decoder (meestal niks) of tussen de decoder en de motoraansluiting zit (meestal condensatoren en smoorspoelen).
Blijft over het waarom er verschil is tussen het boostergedeelte en het Z21 gedeelte. Geen idee. Maar als ik er van uit mag gaan, dat in principe de omstandigheden op beide stukken hetzelfde zijn, blijft er alleen over, dat wel degelijk op het Z21 iets anders naar de loc gestuurd wordt als signaal dan op het booster gedeelte.
Dat "ruis" hier een rol kan spelen wordt aangetoond door de vermelding van ESU decoders, maar dat is juist in jouw geval irrelevant, want die werken wel goed. Maar misschien heeft dat ook invloed op de Piko (ik verwacht van niet), wat weer tegengesproken wordt door het effect: bij ESU allerlei problemen, bij PIKO totaal afschakelen van de decoder.
Dat zou weer kunnen duiden op het rondpompen van teveel energie naar de condensator, dus een soort overbelasting of kortsluiting.
Het enige consistente in het geheel blijft het verhaal over de C4, maar dat is alleen omdat er (nog) niks anders als mogelijke oorzaak aangeduid is.
En zoals ik al eerder opperde, en door Bas herhaald is: wat doet de loc op het Z21 stuk als de booster niet aangesloten is ?
En een bijkomende vraag: schakelt alleen de loc uit of de hele Z21, dwz de baanuitgang van de Z21 ?
-
De booster doet niks anders dan dat signaal wat binnenkomt op de sniffer ingang, versterken en de railcom informatie terugsturen.
Ik denk dat we het over 2 verschillende sniffers hebben. Ik heb het over de sniffer op de Z21, en jij hebt het over de sniffer ingang op de booster, die het signaal versterkt. Wat bij Lenz de CDE is.
Maar aan welke uitgang van de Z21 is die dan aangesloten ? (vraag aan Gerke)
-
Booster kan ik met aparte schakelaar aan- en uitzetten. Dat heeft geen enkele invloed op het rijgedrag.
Van Piko 0 inhoudelijke reactie. Telefonisch alleen wat met CV's gerommeld. Daarna ingestuurd en de laatste software op de nieuwe decoder ontvangen.
Zoektocht naar de C4 begint...
-
Zo, C4 is eruit.
Zit onder de motor. Dus loc slopen. Maar met wat beleid prima te doen. Let bij het terug plaatsen van het onderste gewicht erop dat die maar op 1 manier past!
Morgen in de gelegenheid om de loc weer te testen. Nu op via de rollenbank aan de programmer. Alles werkt nog...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20220729-104651-62e3ace24a51c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20220729-104651-62e3ace24a51c.jpg)
-
Mocht het (hopelijk) wel werken, maar nog niet tot volle tevredenheid, dan wordt in dat Duitse verhaal aangeraden nog meer weg te halen, condensatoren en smoorspoelen dacht ik.
Maar eerst graag verslag van hoe het nu is (y)
-
Yes. Morgen in de loop van de dag is bericht te verwachten. Over de rest weghalen moet ik nog even verder lezen. Las ook dat met het weghalen van C4 decrest al buiten werking staat, dacht ik. Maar dat moet ik nog even teruglezen.
-
Voor de volledigheid nog even verder gelezen. Wat Veroniek al aangaf: er kunnen inderdaad meer condensatoren uit. Alleen C3 blijft. Dus C1, C2, C4 en C5 kunner er nog uit. Dat heb ik nog niet gedaan.
Morgen eerst zonder C4 testen.
Hieronder de post (in het Duits) waarop ik mij baseer:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Screenshot-20220729-170817-Samsung-Internet-62e3f8a8a1c62.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Screenshot-20220729-170817-Samsung-Internet-62e3f8a8a1c62.jpg)
-
Ik denk dat we het over 2 verschillende sniffers hebben. Ik heb het over de sniffer op de Z21, en jij hebt het over de sniffer ingang op de booster, die het signaal versterkt. Wat bij Lenz de CDE is.
Maar aan welke uitgang van de Z21 is die dan aangesloten ? (vraag aan Gerke)
Mij is niet bekend dat de Z21 een sniffer heeft. Ik heb het inderdaad over de sniffer van de booster.
-
Verwijderen van C4 heeft niet het gewenste resutaat opgeleverd, helaas. Nu gaan C1,C2, C4 en C5 er ook uit.
Ik houd jullie op de hoogte.
-
Uiteraard hoop ik voor je, dat het verwijderen van de andere condensatoren en andere onderdelen gaat werken.
Toch bekruipt me het gevoel, dat dit geen resultaat biedt. Waarom ?
Omdat er nog steeds geen idee is, hoe het komt, dat de loc zo verschillend reageert op de 2 secties. Daar moet een oorzaak in te vinden zijn en, zoals ik al eerder heb gezegd, kan het bijna niet anders dan dat er op de ene sectie iets anders aangeboden wordt aan de decoder (wel werkend) dan op de andere (niet werkend).
Dus zelfs al komt er een werkende oplossing blijft het een zeer vreemde zaak. Wat bij mij weer leidt tot een vraag: met wat voor trafo of voeding voedt je de 2 verschillende secties, dus de Z21 en de booster ?
-
Z21 met de originele, bijgeleverde voeding. De booster een vergelijkbare. Zal dat straks voor de zekerheid checken.
Wat ik vreemd vind is dat dat alle loc's niet alleen keurig hun Railcom uitwisselen, maar ook blijven rijden en reagwren lop commando's. Óók de Piko 2215. Ik blijf de loc verdenken. Afgelopen zaterdag een testmiddag gedraaid. Geen centje pijn.
-
Ik blijf de loc verdenken.
Dat het hem in de loc zit is duidelijk. Maar er blijft desondanks iets vreemds aan de hand.
Ik heb 2 stukken rail. Die voedt ik beiden uit de booster, dus b1 en b2. Ik zet de loc op beiden een keer neer. Naar ik aanneem werkt alles en is er geen verschil.
Ik neem 2 stukken rail, maar sluit die aan op de Z21, dus z1 en z2. Ik zet de loc op beiden een keer neer. Naar ik aanneem werkt alles en is er geen verschil. Maar is dat wel zo ? Die vraag is nog niet concreet beantwoord.
Ik neem nu stuk b1 en stuk z1. Rijdt de loc wel op b1 maar niet op z1 ?
Ik neem nu stuk b1 en stuk z1 en rijdt van b1 naar z1: probleem, loc schakelt geheel uit. Staat er daarna nog wel spanning op z1 of is alleen de loc (decoder) uitgeschakeld ?
Vraag blijft open: ligt het aan de aangeleverde spanning op b of z stukken of ligt het aan de overgang van b naar z .
In alle gevallen is er een verschil tussen de aangevoerde spanning/signaal of zijn er andere verstoringszaken (waar Bas ook een onbeantwoorde vraag over gesteld heeft), in ieder geval krijgt de decoder een ander signaal binnen of gebeurt er iets op de overgang.
Dus ik had graag wat antwoorden op de diverse vragen, anders blijft het echt alleen maar giswerk.
-
Hoi Veroniek,
Je bent me net voor.
De vragen die je stelt kan ik helaas alleen met giswerk beantwoorden. Wat ik wel middels een stukje hulpelectronica meetbaar heb is de railspanning. Die is in beide secties 17,3V. De kopse kanten van de railstaven op de overgang zijn van kunststof, dus via de wielen kortstondig de zaak kortsluiten is uitgesloten.
De Z21 en de Digikeijs booster zijn uit het boekje aangesloten. Voeding uit geschikte voedingen. Keurig gescheiden in aparte stroomkringen, om storingen te voorkomen. Meer kan ik er niet over zeggen.
Ik heb gisteren de overige condensatoren in de loc uit gesoldeerd. Allemaal eruit, op de C3 na. Daarbij baseer ik me dus op de ervaringen en uitkomsten van onderzoek door leden van het Duitse forum. Ik heb dus uiteindelijk besloten om blind op dat kompas te gaan varen:
Eerst C4 eruit. Geen succes.
Toen C1, C2 en C5 eruit. Zoals in dat draadje te lezen is. Het hoe en waarom was door de bewuste deelnemer ook niet meer precies te duiden omdat hij het zelf niet gedocumenteerd had.
Met de wetenschap dat Piko die dingen standaard (of eigenlijk ontstoorschakeling) op iedere recente loc printplaat frot en niet op de analoogstekker, ben ik het risico aangegaan.
Resultaat: de loc trekt zich nergrns meer iets van aan en luistert nu keurig naar de commando's die hij van de Multimaus krijgt. Net een aantal keren beide boostersecties bereden en geen centje pijn meer. Hetmaakt ook niet uit in welke sectie ik de loc op de rails zet. Alles werkt.
Blijkbaar veroorzaken de condensatoren dermate ruis dat het bij overrijden van de sectie te gortig is. En dan is het klaar.
Ik durf te stellen dat het probleem hiermee verholpen is.
Ik ga mee met de bijdrage op het Duitse forum dat het ontwerp van Piko prima werkt in een analoge omgeving maar niet in een digitale. Daarom ook de aangedragen oplossing: zet de condensatoren op de brugstekker. Prima voor analoog. Ga je digitaal: ben je gelijk van die dingen verlost. Bij Piko is dat destijds al aangedragen. Blijkbaar wil men er niets aan veranderen...
Ik ben nu mijn garantie op de loc kwijt en ik moet een nieuwe lichtgeleider voor een sluitsein dat de vele slachtpartijen niet overleefd heeft aanschaffen, maar de loc doet nu wat 'ie moet doen...
Blij mee.
Filmpje binnenkort op Youtube.
Dank iedereen voor het meedenken. Nu maar eens een 612 aanschaffen ter vergelijk....
Ik houd jullie op de hoogte.... ;)
-
Dan is het bijna zeker, dat de "ruis" of verschil in signaal wat naar de decoder gaat, veroorzaakt wordt door de condensatoren.
(y)
En is het eventueel aan deskundigen om nog te kijken, waarom dan die ruis op het stuk vanuit de booster niet tot problemen leidt en op het stuk van de Z21 wel. Of op de overgang.
-
Nou in alle waarschijnlijk, onderdrukt de booster beter ruis dan de z21 dat doet. Dat wilt niet zeggen dat er iets mis is met de z21. Probleem
is was nog steeds die trein.
Resultaat: de loc trekt zich nergrns meer iets van aan en luistert nu keurig naar de commando's die hij van de Multimaus krijgt. Net een aantal keren beide boostersecties bereden en geen centje pijn meer. Hetmaakt ook niet uit in welke sectie ik de loc op de rails zet. Alles werkt.
(y)
zet de condensatoren op de brugstekker. .....Bij Piko is dat destijds al aangedragen. Blijkbaar wil men er niets aan veranderen...
Dat kost geld en vooral moeite. Zo'n brugstekker printje met condensators in kwestie zal vast niet zo heel duur zijn, maar alles er om heen wel. Je moet al je basisprinten van al je modellen aanpassen, dat valt dan ook nog wel mee omdat je alleen de condensators niet hoeft mee te bakken. En je moet een nieuwe pcb in die lok zetten. Dit kan best veel gevolg hebben om de complete printenproductie. Documentatie van alle relevante modellen moeten worden aangepast, waarschijnlijk kan Piko hun artikelnummers ophogen etc...
Zelf zou ik gewoon die condensators niet bestucken en gewoon dezelfde brugstekker meeleveren. Zonder condensators rijden ze ook ;D
Bas
-
Op de overgang van twee kanten info, dus mogelijk dat dat een rol speelt i.c.m. de ontstoorschakeling.
-
Eens, maar het probleem speelt blijkaar al jaren. In die tijd zijn er zat nieuw ontwikkelingen geweest waarbij men vanaf 0 gestart is. Daar kun je dan keuzes maken...
Dat bestaande loc's niet 1, 2, 3 aan te passen zijn is duidelijk.
-
Daarnaast vraag ik me af: ís er wel ruis in de secties? Of ontstaat die in de loc zelf??? Ik denk het laatste.
-
De lok veroorzaakt de ruis. Zo verstoort hij de informatie stroom (DCC) naar zichzelf en mogelijk naar andere decoders op dezelfde sectie. Ik denk ook dat deze ruis het Railcom signaal ook goed doet saboteren.
Sommige decoders zijn echter gevoeliger voor ruis dan anderen. De ESU V5 decoders hadden aanvankelijk naast waardeloos rijgedrag hier soms ook last van. Of ze dat nu nog steeds hebben weet ik niet, volgens mij heeft Esu dat probleem opgelost met nieuwe firmware voor de decoders. (Helaas rijden die decoders nog steeds waardeloos, maar da's bijzaak ::))
Bas
-
Ik heb wel een stuk of 15 ESU V5 loksound decoders, en ik heb met het rijgedrag nog nooit problemen gehad.
Dus het zal wel afhankelijk zijn in welke loc je ze inplugt. Dus dat waardeloos rijden, niet veralgemenen hé.
-
Ik herken wel wat Bas zegt. Ik was in het begin zo teleurgesteld in de V5 dat ik V4's ben gaan hamsteren...
Inmiddels zijn ze prima. Op mijn baan voldoen ze uitstekend.
-
Voor degene die het leuk vindt, het schema van het Piko
ontstoorschema
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Piko-C4-filter-62e94be707da1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Piko-C4-filter-62e94be707da1.jpg)
Meer info op: http://moppe.dk/PIKOC4.html (http://moppe.dk/PIKOC4.html)
-
Kijk, dat maakt het compleet. Dit is "die Deen" die ook in het Duitse draadje zijn kennis deelt. (y)
-
Toch begrijp ik iets niet, ik heb ook een NS2000 van Piko, daar heb ik een Uhlenbrock decoder (zonder sound) in geprikt en die werkt vlekkeloos. Dus lijkt het mij toe dat het ook met het merk en type van de decoder te maken heeft.
Groet Meino
-
Dat klopt want de Piko decoder doet het ook prima maar bijvoorbeeld een ESU kan kuren vertonen
-
Nouja, bij mij zit er een Piko sounddecoder in en die combo werkte dus zéker niet.
-
Ja en nee. Je locomotief rijdt prima. Echter verstoorde deze op de één of andere manier het DCC signaal van de Z21.
Waar ik op doel is dat de rijeigenschappen soms heel slecht zijn i.c.m. bijvoorbeeld een ESU decoder en dat wordt ook opgelost door de condensatoren te verwijderen. Zie de website van "die Deen".
-
Ja en nee. Je locomotief rijdt prima.
Tja, dat is dan maar hoe je ernaar kijkt... Voor mij reed hij daardoor dus niet goed. :-\
-
Als een decoder dit soort dingen doet, kan hij dus condensatoren en spoelen hebben waar je ze niet wilt, zoals bijvoorbeeld het motor circuit. En hij kan ze missen waar je ze wel wilt bijvoorbeeld achter de gelijkrichter. Het kan dus ook zo zijn dat Gerke weer kan meemaken in de toekomst dat deze loc niet meer reageert door ruis wat wordt veroorzaakt door een andere loc op dezelfde sectie.
Bas
-
Als een decoder dit soort dingen doet, kan hij dus condensatoren en spoelen hebben waar je ze niet wilt, zoals bijvoorbeeld het motor circuit.
Dan heb je het over de in de loc aanwezige printplaat. Dat wordt dus met "hij" bedoeld, niet de decoder zelf.
En hij kan ze missen waar je ze wel wilt bijvoorbeeld achter de gelijkrichter.
En hier heb je het over de decoder zelf. De kans, dat er na de gelijkrichter geen electronica zit om storingen vanuit de motor op te vangen (piekspanningen, vonken etc.) lijkt mij niet aanwezig. Dan zouden decoder{s} binnen de kortste keren naar de mallemoeren zijn. De kans dat ruis, door een andere motor veroorzaakt, de werking van deze behandelde loc beinvloedt lijkt mij erg klein, tenzij het wederom een Piko met Piko decoder betreft. Maar die wordt, naar ik aanneem na heel dit gedoe, eerst omgebouwd voordat die op de baan verschijnt.
Is er iemand die concreet zonder aannames kan zeggen wat hier aan de hand is, graag met metingen (waarschijnlijk mbv oscilloscoop / logic analyzer) die dat duidelijk maken ?
-
Veroniek is niet van het idee af te brengen dat er verschil is tussen de Z21 en booster. Mij lijkt dat onwaarschijnlijk. Ik zie mijn vermoeden bevestigd dat de loc zichzelf stoort, niets meer of minder. Dat baseer ik dan op de ervaringen van andere Piko digitaalrijders en mijn eigen ervaring.
Ook deel ik het vermoeden niet dat de Piko andere loc's stoort of zou kunnen storen. Ik heb nl. proeven gedaan met 4 loc achter elkaar die hetzelfde stukje baan, mét overgang berijden. Alles volgens verwachting. Piko 2200 voobeeldig, net als AVT 6300 en Att 3700. Het filmpje daarvan is ook naar Piko gegaan, zonder een reactie van hun kant daarop terug te krijgen. Voor mij hoeft er eigenlijk niet gemeten te worden. Het is nu meer nieuwsgierigheid wat zo'n meting nu aan bruikbare en vooral begrijpbare info oplevert.
-
Aangaande de voorgaande (en één weggehaalde) reactie wil ik alleen stellen, dat ik iets niet snap, wat nog steeds niet uitgelegd is, en wat ook niet door het beantwoorden van door mij gestelde vragen naar testen "wat gebeurt er als...." verduidelijkt wordt, want die simpele testen zijn/worden niet uitgevoerd.
Dus ik stel niks vast, ik heb ook alleen maar een multimeter, en ik ben te onkundig en misschien zelfs te dom om te begrijpen wat er nou eigenlijk aan de hand is. En anderen met mij, want die kunnen het blijkbaar ook niet uitleggen.
Maar ik ben wel blij, dat de oorzaak, of beter gezegd, de veroorzaker aangepakt en omgebouwd is, zodat er in praktische zin geen probleem meer is.
-
De vraag van Veroniek is toch ook niet vreemd? ???
Het probleem bestond bij voeding door de centrale en niet bij voeding door de booster. Dan vraag ik me ook af wat nu het verschil is. Alleen komen we daar kennelijk niet achter. En als het probleem dan is opgelost kom ik persoonlijk vrij snel tot de conclusie: ik hoef niet alles te begrijpen. :)
-
(y)
Ik heb alleen één (?) nadeel: ik wil het wel begrijpen. :D
-
Ik wilde net iets soortgelijks gaan schrijven als Henk. De loc reed niet op de Z21 en wel op de booster. Er is dus wel degelijk een verschil. En om er achter te komen wat dat verschil is, zal je toch echt met een oscilloscoop moeten beginnen.
Wat ik nog niet ben tegengekomen in dit topic (of overheen gelezen) is wat er gebeurt als je Railcom uit zet. Werkt het dan wel goed?
-
Klaas, overheen gelezen. Zie reactie 3.
-
Het plaatje wat Frits heeft gepost laat bij de pijl het punt DC zien....
(https://images.beneluxspoor.net/abload/193/piko-c4-filter-62e94bkkf9m.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/abload/193/piko-c4-filter-62e94bkkf9m.jpg)
...... wat bij mijn Piko lokkies verbonden is met het lokframe via een draadje.
(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/HAlWjg.jpg) (https://imageshack.com/i/pnHAlWjgj)
Ik knip de draad weg en verwijder ook C4 en laat de rest zitten. Daarmee zijn bij mij de problemen met schokkerig rijden verleden (in combinatie met een Esu LokPilot). Ik was niet van plan het te beargumenteren want ik heb de kennis niet en het boeit me niet. ;)
Overigens deed ik dat al bij de eerste Piko Hondenkop op dat brakke en slecht gesoldeerde printje waar de NEM stekker in werd geprikt en er van die C'tjes in waren gesoldeerd met een draad naar de lokbehuizing, ik denk dat dat in 2007 was, in combinatie met een V3 decoder.
Gr, Ben.
-
Even wat rechtstreekse kemphanerisatie bijgeknipt. (En een bericht van mezelf :) )
Reinout-als-moderator
-
Hoi,
zit dit draadje nog eens door te lezen en heb het ook al in reactie 12 gevraagd, is het misschien de software (verouderde software) van de Z21 die mede de veroorzaker is van de problemen.
Waarom vraag ik dat omdat ik met mij NS 1100 full sound van piko ook problemen heb (had) de lok ging spontaan rijden de front en de sluitverlichting gingen knipperen de sound ging (rijgeluiden)aan terwijl de lok stil stond (aan)
Ik werk wel met de ecos 2 van esu en heb met F22 het geluid gedempt , en de lok rijdt beter, maar heb mijn software nog niet op orde.
tis maar een gedachten
mvgr Evert
-
Nieuwste software present op de Z21.
Hier dan het reeds eerder beloofde testritje:
https://youtu.be/P5aMEFingvQ
-
Filmpje bekeken. Ziet er goed uit. Je geeft aan dat er vanuit Piko Duitsland geen reactie op hulpvragen kwam. Maar hoe zit dat met importeur Scaletrading? Hebben die wel gereageerd?
Bor
-
Piko Duitsland was een flinke tijd gesloten wegens vakantie, en Wim Wolters (Scaletrading) is bijna weer terug.
Wij zijn met vakantie van 23 juli 2022 tot 15 augustus 2022.
-
Dit speelt al veeeeel langer, joh. Maaaaanden.
@Bor: ja hoor, zoals ook te lezen is. Keurig nieuwe decoder erin. Zonder resultaat, natuurlijk.
Over Wim niks te klagen. Ken 'm ook buiten scaletrading om een klein beetje. We komen eens in de zoveel jaar bij elkaar over de vloer om een Philo van eigenaar te laten wisselen. Meestal met een bak koffie erbij. Kletsen dan wat bij. Wim is altijd bereid om te helpen.
Hij is inmiddels ook van de oplossing op hoogte.
-
Hoi,
Inmiddels heb ik naast de 2015 ook de 612 in mijn bezit en deze meteen ontdaan van de eerder genoemde condensatoren. Probleemloos.
Ook het cosmetische PIKO foutje opgelost:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20221114-WA0020-6388b75886cf5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20221114-WA0020-6388b75886cf5.jpg)
Nu klopt het met de werkelijkheid. (y)
-
hoe heb je dat gedaan, de gele band aan de goede kant gezet
vriendelijke groeten Gerard
-
Ik heb de motorhuiven afgezaagd en weer aan de andere kant er tegenaan gelijmd.
Onzin natuurlijk. Witte streep aan de andere kant verwijderd, huif plaatselijk gespoten en aan de andere kant met Pressfix een nieuwe gemaakt. Daarna de hele kap in de blanke lak gezet.
-
Sorry dat ik dit draadje oprakel.
Omdat mijn 2000 soms erg laat op commando's reageert, besloten om ook de condensatoren te verwijderen. alleen om dat te doen moest ik de twee bandkabeltjes die van de onderste plaat naar boven gaan loshalen uit hun connectors. Het probleem is dat ik die nu niet meer in de connector krijg. Is daar een truukje voor? Ik zie dat Gerke ze ook los heeft gehad.
Groet Meino
-
Heb je de klem opgeklapt? Dan steek je ze zo terug...
-
Bedankt Gerke
Dat had ik ook net gevonden. Het zwarte stripje aan de achterkant opklappen. Alleen ging het nog moeizaam, pas nadat ik met een X-Acto mesje voorzichtig de pinnen in de connector iets omhoog gedrukt had, ging het er redelijk in.
Nog even wat anders, om de motoras zitten twee rubber ringetjes, bij het terugplaatsen van de motor daar even goed opletten. Ik had dat niet in de gaten dus bij mij zat er een klem en blokkeerde daardoor de motor.
Groet Meino