BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: rjr op 08 June 2022, 11:32:22
-
Hallo,
Ik heb op moment een lok in onderhoud met een beetje vreemd probleem.
Lok is een Roco 85er, met geluid en dynamische rook. Dus vanaf fabriek van decoder voorzien.
Lok rijd, functies zijn aan te sturen. Alleen rijd de lok niet met een constante snelheid.
Hij gaat met een bepaalde snelheid waarbij hij dan wisseld tussen iets sneller en iets langzamer.
Niet naar 0, geen probleem van vuil op de rails. Verlichting blijft aan, geluid blijft doorgaan.
Bij langzaam rijden merk je het eigenlijk ook niet en rijd de lok prima, maar vanaf ongeveer halve snelheid ga je het echt goed merken.
Heb de decoder vervangen door een andere decoder, zelfde probleem
Heb de motor uit de lok gehaald en die aangestuurd, dan merk ik niets aan de motor.
De lok zonder motor over de baan duwen, en dan merk niet niets van een weerstand en kun je hem heel soepel voorduwen.
Zijn 2 zaken die me opvallen en waarvan ik me afvraag of het wel goed is:
1: er zit olie op en rond de koolborstels in de motor.
Heb dit eigenlijk nog nooit gezien bij roco motors. Ik smeer mijn loks ook op verschillende plaatsen, maar nooit bij de koolborstels zelf.
Zou dit een probleem kunnen opleveren?
Niet dat het daardoor stroef loopt, juist niet, maar misschien wel dat hierdoor de stroom anders loopt? En misschien terugmelding naar de decoder die hierdoor beinvloed wordt?
2: een van de assen lijkt niet helemaal goed te zitten. deze as wiebeld heel erg, maar daardoor zou ik eventueel een onrustige loop verwachten, maar niet z'n snelheidsverschil tijdens het rijden.
Met name het eerste vraag ik me af of dat goed is, en of ik er goed aan doe dit goed schoon te maken.
Hebben mensen dit meer gezien?
Bedankt,
Roelco
-
Olie op de koolborstels kan dit gedrag inderdaad veroorzaken. Ik weet dat Fleischmann locs hier gevoelig voor zijn. Maar het zal me niets verbazen als dit ook voor Roco locs geldt. De reden voor dit gedrag is dat er tussen de lamellen van de motorcollector waar de koolborstels een stroom van afnemen, vuil gaat zitten. En dat vuil(koolgruis) geleidt elektriciteit. Dit vuil kun je zo ie zo eraf weken door de motor in een bak wasbenzine te weken.(goed laten drogen) Als het lukt zou je met een tandenstoker de groeven tussen de lamellen schoon kunnen schrapen. Maar dan moet de motor open. En dan krijg je het risico dat je de motor totaal vernielt.
Anders wordt het laatste redmiddel een nieuwe motor. Maar als de loc nieuw is zou ik naar de winkel terug gaan. Want dan heb je gewoon garantie.
Succes ermee!
-
Bij langzaam rijden merk je het eigenlijk ook niet en rijd de lok prima, maar vanaf ongeveer halve snelheid ga je het echt goed merken.
Wat zou kunnen is dat de motorregeling reageert op de aangeboden baanspanning of een variatie daar in. Je kunt dit instellen met CV57, die is default 0 (snelheid varieert mee met de baanspanning) maar zet die eens op waarde 120 (drempel is dan 12V). De lok zal nu zijn maximum snelheid mogelijk niet halen maar die kun je opkrikken met CV5 zoals bekend.
Zie ook de Zimo decoder handleiding op Zimo.at.
Gr, Ben.
-
Heb je voordat de problemen optraden, al iets in de decoder veranderd? En dan doel ik op CV5 en CV6. Het gedrag dat je beschrijft, kan er op duiden dat je CV5 een lagere waarde dan CV6 gegeven hebt.
-
Bedankt voor de reacties,
Als eerste, de lok is niet nieuw gekocht in de winkel, dus geen garantie.
We hebben eigenlijk niets aangepast in de decoder.
De lok heeft ook langere tijd probleemloos gereden.
Een tijdje geleden begon het probleem spontaan. Er is niets veranderd aan het systeem, dus de spanning is stabiel zoals die de afgelopen maanden was.
De decoder instellingen zijn gelijk zoals die al maanden is.
Ik denk dat ik de motor dus maar even in de wasbenzine moet gaan leggen.
Het probleem van vuil tussen de lamellen ken ik, met name bij oudere loks die al heel wat jaren rondjes hebben gereden. Die heb ik in het verleden ook al met succes op kunnen lossen en die loks rijden weer netjes. Soms wel gelijk ook de koolborstels vervangen.
Maar daar is deze lok nog wel te nieuw voor. En bij al die loks die ik tot dus ver onderhanden heb genomen nooit olie op de motorcollector/koolborstels tegen gekomen.
Dit is de eerste waar ik dat zag, maar dit ziet er wel vies/zwart uit. Dus kan me heel goed voorstellen dat ik hier dus geleiding krijg op plaatsen waar het niet moet.
Groet,
Roelco
-
Ik denk dat ik de motor dus maar even in de wasbenzine moet gaan leggen.
Ja dat is sneller gepiept dan even een CV waarde checken en / of veranderen..... ;)
-
Ik kan best CV waardes checken, maar dat zou wel heel vreemd zijn als hij dan maanden goed loopt, en opeens fout gaat lopen.
Dan een nieuwe decoder er in, zonder daar ook maar iets aan te veranderen, en die geeft precies hetzelfde foute resultaat.
Dus heb weinig vertrouwen in aanpassen van CV waarden.
En heb de lok nu uit elkaar liggen, dus kan de motor relatief eenvoudig schoonmaken op moment.
Dus op dit moment inderdaad sneller gepiept dan "even" een CV waarde checken.
Groet,
Roelco
-
Ik vermoed dat de lammellen schoonmaken en als het kan de koolborstels vervangen het probleem oplost. Indien het probleem daarna nog bestaat moet je eens op het geluid van de motor letten (dus geluid van de decoder uit ;D ) terwijl je de snelheid opvoert. Begint deze bij een bepaalde snelheid te piepen of een ander irritant geluid te maken dan kan je er van uitgaan dat één van de bronzen motorlagers versleten is. Dan rest je eigenlijk niets anders dan een nieuwe motor plaatsen.
-
Ik wil even een ervaring van laatst met jullie delen.
Nog niet zo lang geleden een Marklin Re 460 opnieuw gedigitaliseerd met een 6090X decoder.
Ik had nog een 5 polig anker liggen. De collector was schoon, lamellen open alleen de kleur van de collector was wat donker.
Ik twijfelde en besloot de collector te reinigen met remreiniger (die ik altijd) en ging er van uit dat dat voldoende was.
Bij testrijden reed de lok prima, reageerde goed enz.
Na de lok in bedrijf te hebben genomen ging de lok een dag later zachter rijden en had vrij spoedig weinig tot geen trekkracht meer.
Eerste gedachte decoder gaat defect?
Voordat ik de decoder zou vervangen toch eerst even naar het anker kijken. Lamellen waren keurig schoon koolborstels waren prima.
Toen heb ik de collector gepolijst met polijstpapier, kleur was weer helder licht messing kleur.
Lok weer in elkaar gezet en rijdt nu nog al een trein en trekken als een lier.
Mogelijk kan dus op de collector een isolerende laag ontstaan.
Nu niet meteen alle ankers polijsten maar als je het vermoeden hebt kun je dat altijd toepassen.
DEUVM!
Mvg, Johan