BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: H0ppakee op 07 April 2022, 20:10:05
-
Hallo allemaal
inmiddels heb ik de knoop doorgehakt om een baan te gaan beginnen. Ik heb hiervoor al een en ander gelezen op fora/webpagina's en youtube videos bekeken. De typische keuzes, die je als starter moet maken heb ik gedaan:
- Digitaal
- Marklin H0 / C-rail
- Volautomaat middels Rocrail
Tegelijkertijd lees ik over gedemotiveerde beginners omdat ze vast komen te zitten of dat veel te groot zijn begonnen.
Om overzicht te behouden heb ik bedacht om een ovaaltje te maken met een dubbele rail en diverse wissels. Zo kan je eenvoudig een station en schaduwstation creeeren. Dit lijkt me een prima manier om te oefenen met de diverse electronica en software. Tegelijkertijd heb ik ontzettende jeuk aangezien je weg droomt met een geweldig grote baan in je hoofd. ;D
Overdrijf ik om het te simpel te maken (zou ook kunnen demotiveren) of is dit een prima plan. Hoe ben je zelf gestart?
Bedankt alvast voor het sparren! (y)
-
Ooit ook met een ovaaltje gestart. Zou het nu wel anders hebben aangepakt, moest ik weer beginnen. Starters raad ik dit boek aan. (https://www.bol.com/nl/nl/p/praktijkboek-modelspoorwegen/9300000053094291/?referrer=socialshare_pdp_www) Ook zeer lezenswaardig voor gevorderden.
Bor
-
Dat ovaaltje is een prima begin om je de beginselen van digitaal automatiseren eigen te maken. Maar zie het dan ook als een testbaantje. Als dat allemaal goed gaat verder naar de eerste poging tot modelbaan.
-
Dat ziet er uit als een leuk boek Bor. Thanks!
Inderdaad Henk, misschien moet ik het ook zo wel noemen. Ben ook geenszins van plan om kabels of iets dergelijks te gaan weg werken, maar gewoon bovenop te leggen.
-
Dat boek is ook nuttig voor iedereen die al wat langer bezig is. Mooi boek en prima uitgelegd. (y)
-
- Volautomaat middels Rocrail
Je beseft dat je daarvoor de central station 3 nodig hebt? Die is nogal prijzig (600+).
Ik ben ook pas begonnen en mij idee is ook om het volledig automatisch te bedienen via de PC. Ben ook wat aan het prutsen via RocRail op dit moment.
Als je wil afstappen van MFX (marklin protocol) en je naar DCC wil gaan, dan kan je voor veel goedkoper ook alles aansturen via de PC.
-
Het gevaar schuilt niet zozeer in een groot plan, maar in een ondoordacht plan.
Ik ben ook helemaal overnieuw begonnen (en met helemaal bedoel ik ook helemaal, zie onderschrift) en ben ca 3 maanden bezig geweest om mijn baanplan te ontwerpen . . . samen met iemand anders (hier ook actief). En die heeft er heel wat manco's uitgehaald (en daarmee valkuilen voorkomen).
Nu ligt het plan er en is het een kwestie van bouwen.
Mbt digitaal:
Er zijn meerdere opties, ook vwb de centrales.
Als je, zoals hierboven gesuggereerd, overstapt op DCC en de zaak met de PC wilt besturen kun je volstaan met een relatief eenvoudige centrale.
Anders zit je al snel aan dure uitvoeringen als van M zelf of de IB van Uhlenbrock.
Ik heb zelf voor de laatste gekozen, want ik wil buiten de PC ook nog gewoon een paar knoppen hebben.
Mbt RocRail:
Ik heb me (gezien wat eerdere ervaringen) voorlopig op RocRail gestort en ben daar in de 'virtuele mode' lekker mee aan het experimenteren.
Ik ben er vooralsnog positief over, maar je moet je er wel in verdiepen. Het heeft heel veel mogelijkheden, maar vergt ook heel veel instellingen als je het echt 'leuk' wilt maken.
Succes - Rob
-
Hm interessant, zo had ik hem nog niet bekeken. Maar je opmerking is raak.
Ik heb een tams mc2 gekocht omdat ik daarmee diverse mogelijkheden heb. Ik vond sommige centrales ook beperkend. https://tams-online.de/epages/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4.mobile/de_DE/?ObjectPath=/Shops/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4/Categories/Produkte/Digital/EasyControl/mc2&Locale=de_DE (https://tams-online.de/epages/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4.mobile/de_DE/?ObjectPath=/Shops/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4/Categories/Produkte/Digital/EasyControl/mc2&Locale=de_DE)
Welk onderschrift ???
-
Ben zelf ook niet zo lang geleden begonnen.
Waar ik mezelf vooral aan moet blijven herinneren is dat het allemaal niet in één keer perfect hoeft te zijn. Als beginner heb je de neiging om jezelf te spiegelen aan het werk van anderen, maar je gaat er snel aan voorbij dat er tussen jezelf en het voorbeeld vaak jaren ervaring zitten. Als je de baan dan als één ding neemt wat als geheel af moet, en direct helemaal fantastisch moet zijn, dan loop je snel helemaal vast.
Plus je ontzegt jezelf ook de lol van het proces. Uiteindelijk is dat, in elk geval voor mij ook wat de hobby zo leuk maakt. Wat dat aangaat is een simpel baantje, met een leuk thema en een goed sporenplan een prima begin. Ook op een bescheiden baan heb voortdurend allemaal kleine projectjes waar je weer wat leert, en waarvan je de ervaring weer meeneemt naar het volgende ding. Elk geslaagd zelfgemaakt struikje is er weer een, elk strookje balast dat mooi uitkomt is weer een kleine overwinning. Dan blijft het ook leuk vind ik. :)
-
Zelf begonnen met een startset, waar een ovaal met passeerspoor in zat. Deze nu virtueel operationeel in Rocrail. Ondertussen wissel met wat recht erbij gekocht en kopspoor erbij gemaakt. Nu bezig om met drie locomotieven, dit virtueel te laten werken.
Doel: ermee bezig zijn
Valkuil: teveel tegelijk willen
Voorkomen: de gedachte het moet af.
-
Denk dat het vooral aan je persoonlijke wensen, karakter en beschikbare budget en ruimte afhankelijk is.
Wil je snel resultaat of beperkt budget dan zou ik niet groot gaan beginnen, of bedenk een baanplan wat naderhand uit te breiden is.
Bij mij zit de lol juist in combinatie van bouwen en rijden. Dus bewust gekozen voor een baan waar ik zeker 10 jaar voor nodig heb.
Wat digitaal rijden betreft: keuzes zat, ieder met zijn eigen voor- en nadelen wat betreft prijs, mogelijkheden gebruiksgemak. Ook hier: kijk waar je kunde, intresse en budget liggen, doe informatie op en maak een keuze. Zo zelf overgestapt van open-source besturingsprogramma naar betaalde variant vanwege het gebruiksgemak. Programmeren is niet mijn hobby, anderen zullen hier weer prima mee uit de voeten kunnen.
Maar met eeen “ovaaltje” beginnen met doel om de technieken onder de knie te krijgen is altijd een goed idee.
Succes met je keuze.
-
Erg goede tips allemaal. Bedankt. (y)
Interessant om te lezen hoe iedereen het aanpakt. Ik ga, al lezend, door zetten met het ovaaltje om via rocrail :
- wissels te bedienen met interne aandrijving (geen servo)
- massadetectie
- seinen te bedienen
- schaduwstation te gebruiken
- vergeet ik nog iets?
-
Om nog even een nabrander te geven cq knuppel in het hoenderhok te gooien (en je misschien weer aan het twijfelen te brengen):
Gezien je opening, begin je van voren af aan, ofwel je hebt niets (en anders mag je een deel vergeten):
En in dat kader:
- Waarom kies je voor 3-Rail, hoewel er steeds meer 3-Rail modellen komen, is er in 2-rail meer keus en het is goedkoper
- Waarom kies je voor C-Rail en niet voor K met z'n flexen
- Waarom kies je voor H0
Ik denk dat je je ook eerst af moet vragen: Wat wil ik?
- Een baan om te spelen ?
- Een baan die een zo goed mogelijke weergave is van de werkelijkheid
- Vooral veel treinen zien rijden
- etc
Zoals elders gesteld: Al doende leert men, maar het is zonde van je tijd en geld als je fouten maakt die anderen ook gemaakte hebben en die ze hebben opgelost.
Vandaar ook mijn tip: Laat je plan ook eens bekijken door een ander.
-
Waarom kies je voor C-Rail en niet voor K met z'n flexen
Ik vind persoonlijk allebei een verlies. Ik heb zelf thuis K-rails liggen en daarvoor had ik C-rails. C-rails is niet erg mooi, duur en de geometrie zuigt. Je hebt bijvoorbeeld geen slanke engels wissel. Bogenstralen zijn beperkt. Je moet er ook een paint brush voor hebben als je echt iets moois van wilt maken...
K-rails vind ik ook niet mooi omdat die puco's zo belachelijk breed zijn. En dan heb ik het nog niet over die dikke spoorstaven en de prijs van een flex. Een stuk K-rails is dubbel zo duur als een peco code 75 stukkie. De wissels vind ik mechanisch ruk, vanwege dat veer systeem. Ik heb nu een wissel liggen in het ballast, die net niet over wilt, was niet gebeurd als ik direct de tongen kan aandrijven... Daarom, mijn volgende baan wordt geen 3-rail meer, ik spring van dat schip. En ja de massa detectie, zal ik missen, maar dat overleef ik wel.
Bas
-
- vergeet ik nog iets?
Niet teveel kopen in 1 keer. Een ovaaltje met 12 x 24230, 1 x 24611, 1 x 24612, 2 x 24224, 2 x 24172, 4 x 24360 en twee locomotieven is al uren puzzelen met Rocrail.
Maar realiseer je wel, dat je een 'signaal'-overbrenger nodig bent van PC naar baan. Dat kan met een CS2/3/3+, maar ook met een omgebouwde gleisbox SRSEII. En je bent een terugmelddecoder nodig.
Wissels met Märklin aandrijvingen en decoder is natuurlijk prijzig. Dit (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=84892.0) zou ook een optie kunnen zijn. Rocrail kan hiermee overweg.
-
Maar realiseer je wel, dat je een 'signaal'-overbrenger nodig bent van PC naar baan. Dat kan met een CS2/3/3+,
Heeft de beste kerel al over nagedacht en kocht wat beters.
Ik heb een tams mc2 gekocht
-
@Bask185:
Hoewel mijn mening over K-Rails niet zo stellig is als die van jou, herken ik het wel.
En hoewel het niet het belangrijkste argument is geweest, heef het wel meegespeeld in het besluit om helemaal overnieuw te beginnen met iets anders.
En die massadetectie was inderdaad geweldig, maar daar is ook wel overheen te komen.
Daarbij moet je bij computergestuurd rijden toch een want ander uitgangspunt hebben: Van status-driven (blok is vrij of niet, dus een trein mag er in of niet) naar event-driven (trein meldt zich ergens en dan gebeurt er wat).
Moest er ook aan wennen . .
-
Een ovaaltje met 12 x 24230, 1 x 24611, 1 x 24612, 2 x 24224, 2 x 24172, 4 x 24360 en twee locomotieven is al uren puzzelen met Rocrail.
En dat vind ik het leuke van RocRail, je kunt uren puzzelen in de simulatie modus zonder dat er een baan op aangesloten is.
Zo heb ik ook al het nodige uit zitten vogelen, zoals automatisch omlopen, overweg richting afhankelijk aansturen, seinbeeld afhankelijk van rijweg/wisselstand etc.
-
Met een ovaaltje beginnen klinkt als een goed plan waar je in 1e instantie prima mee vooruit kan maar je moet er wel rekening mee houden dat het trein virus plots een stuk sneller kan gaan dan je verwacht had en dan is een ovaaltje wellicht wat beperkt. Ikzelf ben ook recent weer begonnen en ook in 1e instantie met een ovaal maar hier ging het onverwachts een stukje harder dan ik gehoopt had :angel: . Toen heb ik vrij snel de beslissing genomen om de baan toch heel anders op te bouwen nu het nog kon (geen scenery e.d.) zodat ik een lay-out had liggen waar ik jaren mee vooruit kon. Dat hoeft niet persé een kamer vullende baan te zijn maar alleen al wat anders indelen met wat extra rails kan het rijden al een stuk leuker maken. Als ik het ovaaltje gehouden had dan had ik daar heel snel veel spijt van gehad.
Die overweging zal je zelf moeten maken maar houd er rekening mee dat het hard kan gaan in deze hobby ;D
-
Jeetje, wat een geweldige reacties. (y)
Ja, hm, marklin. Dat heeft meer te maken met nostalgie dan puur rationeel. Ik heb me bovendien ook laten beïnvloeden door de bedrijfszekerheid. Ik las dat deze erg hoog lag bij marklin en c-rail. Mijn gedachte was om later de c-rail in een schaduw gedeelte te gebruiken en de realistische rails voor de zichtbare gedeeltes. Hiervoor zijn immers overgangsrails te verkrijgen. Mocht de hobby zo escaleren als ik het me voorstel haha. :angel:
Ik heb een oudere pc met linux en rocrail en dat werkt voor zover ik nu kan zien ook prima.
-
En dat vind ik het leuke van RocRail, je kunt uren puzzelen in de simulatie modus zonder dat er een baan op aangesloten is.
Daar heb ik ook al de nodige uurtjes mee doorgebracht. Mijn baan is ook nog niet gebouwd.
Heeft de beste kerel al over nagedacht en kocht wat beters.
Tja, wat de één aanbidt, vervloekt de ander. Laten we het daar maar op houden. Ieder zijn ding en voorkeur. En wat beter of slechter is maar in het midden laten en daar geen discussie over starten.
-
Klopt, dat mag, en is alleen maar fijn ;D
-
Als je er helemaal uit bent qua merk e.d. dan zou ik zeggen gewoon die ovaal neerplempen en je dan meester maken van de techniek. In de tussentijd kun je in alle rust een definitief baanplan uitdenken/voorleggen en ontwerpen. Verder kan het nog handig zijn om bijvoorbeeld bij mensen/beuren (met banen) en of modelspoorclubs te kijken als je toch nog twijfelt over bepaalde systemen. Tot slot, om het leuk te houden moet je vooral doen wat jij leuk/mooi vindt en niet stomweg de trends of anders blik volgen. Succes ermee in ieder geval.
Gr
Stefan
-
Bedankt allemaal. Dankzij dit draadje extra veel zin om te starten! (y)
-
Starten is akkoord,
echter laat tzt ook eens zien wat je voor elkaar hebt gekregen.
Ronald Visser
-
Mijn gedachte was om later de c-rail in een schaduw gedeelte te gebruiken en de realistische rails voor de zichtbare gedeeltes. Hiervoor zijn immers overgangsrails te verkrijgen.
Bij een vaste baan zijn overgangsrails helemaal niet nodig. Gewoon de twee soorten recht tegenover elkaar leggen. De laagste soort op een opvulling leggen zodat de railkoppen op gelijke hoogte komen. Eventuele nokjes en uitsteeksels die in de weg zitten afknippen/zagen.
-
Die beroemde bedrijfszekerheid van Märklin is volgens mij niet meer dan goede marketing. De praktijk is wellicht anders. Als je nog echt moet gaan investeren in materiaal en materieel zou ik er nog een nachtje over slapen. Daarbij, vergelijk eens een willekeurige geballaste wisselstraat met Märklin rail met bijvoorbeeld Tillig, Peco of Rocoline.
Tom
-
Oh? Dat waren gebruikers die tevreden waren. Of gewoon goede marketing geweest ja, haha
Ik zal uiteraard hier updates plaatsen op het forum. :)
-
Daarbij, vergelijk eens een willekeurige geballaste wisselstraat met Märklin rail met bijvoorbeeld Tillig, Peco of Rocoline.
En dan hebben we het nog niet over het aansolderen van al je bedrading (toch wel noodzakelijk) gehad, wat bij K-Rails een regelrecht drama is.
-
Dat is onzin. Even rail schoon schuren, klein beetje soldeerpasta en solderen die handel.
grtz rob
-
Ik heb me bovendien ook laten beïnvloeden door de bedrijfszekerheid. Ik las dat deze erg hoog lag bij marklin en c-rail.
Dat is niet zo, ik heb een ruime ervaring met zowel 2rail als 3rail. Sterker nog: de sleper voor de punt contacten is de zwakke plek van het 3railsysteem.
Gr, Ben.
-
Tsja, daar zijn ook weer legio oplossingen voor.
grtz rob