BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Al het andere! => Topic gestart door: Langstraatspoorlijn op 18 March 2022, 16:10:51
-
Goedemiddag,
Op het Langstraattraject wil men op een aantal plekken Tiny houses gaan bouwen. Gaat om de spoordijk in Geertruidenberg nabij Siemerink en de spoordijk bij Omschoor in Raamsdonksveer. De stichting SSG stelt mij een vraag waar ik het antwoord niet op weet. Vraag: is er een (NS) norm die aangeeft hoeveel meter van het spoor onbebouwd moet blijven (uitgezonderd objecten zoals wachterswoningen, stations en perrons). Gaat dus om bebouwing die feitelijk gezien niets met het spoor te maken hebben. SSG vindt het zeer onwenselijk de zichtlijnen van spoortrace te blokkeren met nagelvaste obstakels. Vandaar de vraag.
Iemand die hierover iets zinnigs kan zeggen?
gr
Teun
-
Wie of wat is stichting SSG en wat is hun rol in deze?
En voor de goede orde; op die plekken ligt geen meter spoor meer?
-
http://langstraatspoorlijnwest.nl/stichting-spoorbrug-geertruidenberg-ssg-houdt-een-warm-pleidooi/
-
Klopt dat daar geen spoor meer ligt. Ik kom er praktisch ieder dag langs. Men wil voorkomen dat de spoordijk wordt volgebouwd en dat de zichtlijn wordt aangetast. Ik kreeg de vraag van Joke Serraris die zitting heeft in SSG (Stichting Spoorbrug Geertruidenberg):
Hoi Teun,
Ver uitgewerkt idee in Den Berg is om 2x stenen gebouw(tje), zo groot als grootste zeecontainer in spoordijk te bouwen nabij Siemerink. En evt tiny houses bij spoordijk bij Omschoor in Rveer. Vraagje aan jou: weet jij welke norm NS of vroeger bij Halve Zolenlijn gehanteerd werd om de meters vanaf rails onbebouwd te laten. Uiteraard zullen wachterswoningen, stations en perrons hiervan zijn uitgesloten. Maar dus losse bebouwing die feitelijk met spoorweg niets van doen hebben. Discussie hier spitst zich hart op hart toe. SSG vindt het zeer onwenselijk de zichtlijnen van spoortrace te blokkeren met nagelvaste obstakels.
Hoor graag je reactie.
Groetjes. Joke
-
Staat dit niet in een bestemmingsplan van een gemeente?
-
hoi,
Jep bestemmingsplannen zijn aangepast op de situatie ter plaatse. En gaan vooral over "hinder" van de spoorlijn. Zie ook Handreiking en nieuwbouw en spoortrillingen (https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjG_cL3lND2AhVOKewKHQjRB4sQFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.infomil.nl%2Fpublish%2Fpages%2F86318%2Fhandreiking_nieuwbouw_en_spoortrillingen_definitief_compressed_met_duidelijke_tabellen_mailformaat.pdf&usg=AOvVaw15OiNRsljLs4soofi_JJ_s)
Vraag: is er een (NS) norm die aangeeft hoeveel meter van het spoor onbebouwd moet blijven (uitgezonderd objecten zoals wachterswoningen, stations en perrons). Gaat dus om bebouwing die feitelijk gezien niets met het spoor te maken hebben. SSG vindt het zeer onwenselijk de zichtlijnen van spoortrace te blokkeren met nagelvaste obstakels. Vandaar de vraag.
Vroeger was er het "witte boekje" van NS / Prorail. Je kan nu eens kijken naar Vergunningen voorschriften (https://www.prorail.nl/samenwerken/vergunningen-aanvragen/voorschriften). Daar staan wel wat maten in met betrekking tot de zone waar Prorail wat over te zeggen heeft met uitleg wat er wel en niet mag in de verschillende zones. Voor de plaats van bebouwing wordt nu tegenwoordig gekeken naar de veiligheid. Dus wat wordt er over de weg / waterweg / spoorlijn vervoerd. Op basis daarvan is de afstand tot de bebouwing gebaseerd: Infomil Veiligheid basisnet bepalen (https://www.infomil.nl/onderwerpen/veiligheid/basisnet/@147229/bepalen/)
Maar informeren bij een expert ruimtelijke ordening is mogelijk een andere optie.
Groet Ronald.
-
Bouwbesluit:
Artikel 3.3. Industrie-, weg- of spoorweglawaai
Toon leden van toepassing en grenswaarden voor artikel 3.3
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/00tabel-6234eadfeed60.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/00tabel-6234eadfeed60.jpg)
1. Bij een krachtens de Wet geluidhinder of de Tracéwet vastgesteld hogere-waardenbesluit is de volgens NEN 5077 bepaalde karakteristieke geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie van een verblijfsgebied niet kleiner dan het verschil tussen de in dat besluit opgenomen hoogst toelaatbare geluidsbelasting voor industrie-, weg- of spoorweglawaai en 35 dB(A) bij industrielawaai, of 33 dB bij weg- of spoorweglawaai.
2. Bij een krachtens de Wet geluidhinder of de Tracéwet vastgesteld hogere-waardenbesluit is de volgens NEN 5077 bepaalde karakteristieke geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie van een bedgebied niet kleiner dan het verschil tussen de in dat besluit opgenomen hoogst toelaatbare geluidsbelasting voor industrie-, weg- of spoorweglawaai en 30 dB(A) bij industrielawaai, of 28 dB bij weg- of spoorweglawaai.
3. Indien dit leidt tot een lagere karakteristieke geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie dan bij toepassing van het eerste of tweede lid het geval is kan de in het eerste en tweede lid bedoelde geluidsbelasting worden bepaald volgens het reken- en meetvoorschrift, bedoeld in artikel 110d van de Wet geluidhinder.
4. Op een inwendige scheidingsconstructie van een gebied als bedoeld in het eerste en tweede lid, die niet de scheiding vormt met een verblijfsgebied van een aangrenzende gebruiksfunctie waarop het eerste en tweede lid van toepassing zijn, zijn deze leden van overeenkomstige toepassing.
5. Een scheidingsconstructie als bedoeld in het eerste, tweede en vierde lid van een verblijfsruimte heeft een volgens NEN 5077 bepaalde karakteristieke geluidwering die maximaal 2 dB of dB(A) lager is dan de karakteristieke geluidwering als bedoeld in het eerste, tweede en vierde lid van het verblijfsgebied waarin de verblijfsruimte ligt.
Ronald Visser
-
@ronald Visser: In de aangehaalde artikelen van het bouwbesluit staan geen afstanden in genoemd. Alleen eisen aan geluidsnormen waaraan het gebouw moet voldoen. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.
-
Afstanden zijn niet van belang het gaat om de gevolgen van geluid en trillingen.
Er is daarvoor ook een geluidskaart via de overheid in te zien.
https://www.prorail.nl/siteassets/homepage/wonen/documenten/brochure-geluid.pdf
Verder ook nog wet milieubeheer.
Ronald Visser
Edit:
video van prorail
https://www.prorail.nl/veelgestelde-vragen/wat-is-een-geluidproductieplafond-gpp
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/geluid-6234f3bfb9a0f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/geluid-6234f3bfb9a0f.jpg)
Er zijn ook veel uitspraken te vinden door Raad van State op internet, met afstanden soms genoemd.
-
@Ronald Visser: En afstanden dat is nu net wat Teun wel wil weten ;D Vroeger deed men niet zo veel met "geluid" en "trillingen". De vraag is een afstand te krijgen waarmee het bestaande (vrije) beeld van de (oude niet meer bestaande) spoorlijn te behouden is. Of je moet in de oude wetteksten van RO zoeken of daar een afstand in staat. Als alternatief heb je dan het oude NS (witte boekje) of huidige Prorail eisen zijn. Daar staan wat "harde maten" in. Of je een keer bij een oude RO-expert langs gaan.
-
Vroeger stonden dat soort zaken in de Spoorwegwet, bijvoorbeeld de Spoorwegwet 2020 (https://wetten.overheid.nl/BWBR0015007/2022-01-01), maar ik zie het daar zo 1,2,3 niet staan, maar ik heb ook maar even oppervlakkig gekeken.
Ons vorige huis lag langs de spoorlijn Dordrecht - Breda/Roosendaal en lag op minimaal 35 m van het spoor, wat toen de norm was.
-
In de jaren 90 in Groesbeek een woongebouw mogen ontwerpen.
Toen moesten volgen het toen vigerende bouwbesluit gebouwen 25 meter van de spoorbaan staan.
Carel
-
Sorry Ronald,
De witte boekjes zijn voor de technische uitvoering van Prorail beheersobjecten.
Ik heb ze allemaal al eens (moeten) doornemen..... :angel:
En toch is de geluidsnorm de belasting die mag plaatsvinden.
Die is bepalend en wordt vastgesteld, gemeten en berekend ???.
Zie dus de geluidsatlas,...
Voldoet dat geluidsnorm uiteindelijk niet, dan aanpassingen.
Afstand als gevolg van trillingen is geheel afhankelijk van de ondergrond.
Veen/drassige bodem of zandpakket.
De genoemde afstand van 25 a 30 meter komt ook veel voor in de staten uitspraken.
Concrete afstanden? Ik zou zeggen tuinlengte, vanaf de afwaterings-/drainage sloot van het spoorbed.
Ronald Visser
-
In Amsterdam en Utrecht zijn kantoren en hotels tegen, en over het spoor gebouwd dus praktisch is de eis 0 meter, om er maar even een stelling in te gooien.
-
In Middelburg zijn studentenflats in aanbouw, ongeveer 10 meter van het spoor. In de jaren '90 stonden op die strook grond nog bedrijfsgebouwen. Die moesten toen weg want de gemeente vond het maar niks, van die bouwwerken die ingeklemd stonden tussen het spoor en de Kanaalweg.
-
Je wilt niet weten hoe vaak het bouwbesluit (erg) aangepast is sinds het jaar 2000.
Carel
-
Ik vermoed dat het de SSG niet gaat om de huidige voorschriften, maar om eventuele oudere voorschriften uit de tijd dat de spoorlijn er nog was. Om die voorschriften dan als argument te gebruiken om de historische situatie te bewaren.
-
Hi Henk,
Precies dat. Blijft wel een interessant onderwerp en dank iedereen voor de reacties tot op heden (y)
gr
Teun
-
Ik vermoed dat het de SSG niet gaat om de huidige voorschriften, maar om eventuele oudere voorschriften uit de tijd dat de spoorlijn er nog was. Om die voorschriften dan als argument te gebruiken om de historische situatie te bewaren.
Welke periode hebben we het dan over?
-
De witte boekjes zijn voor de technische uitvoering van Prorail beheersobjecten.
Klopt maar het gaat om een bepaald historisch beeld wat de Stichting wil behouden:
Ik vermoed dat het de SSG niet gaat om de huidige voorschriften, maar om eventuele oudere voorschriften uit de tijd dat de spoorlijn er nog was. Om die voorschriften dan als argument te gebruiken om de historische situatie te bewaren.
Dat beeld kan je vanuit de "beheerafstanden" wel creëren. Of dat dan technisch helemaal correct is hoeft niet. Als het maar het juiste beeld geeft. Eventuele oude voorschriften zijn mogelijk wel te vinden in archieven.
En toch is de geluidsnorm de belasting die mag plaatsvinden. Die is bepalend en wordt vastgesteld, gemeten en berekend ???.
Dat is niet van belang voor deze situatie. :) Dan heb je het alleen over "nieuwe situaties". Hier wil je een oude situatie opnieuw creëren.
Groet
-
Dat laatste citaat is niet van mij hoor! ??? ;D
-
Die 35 meter in Dordrecht had te maken met de veiligheid, niet met geluidsnormen. Ook speelde de bereikbaarheid bij calamiteiten een rol. Dit alles in verband met Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Later zijn overigens wel weer woningen dichter bij het spoor gebouwd.
-
Ze bouwen heden ook woningen op het emplacement van station Harlingen . Nog geen 15 meter vanaf het spoor . Alleen vertrekkende personentreinen naar de haven en aankomende vanaf de haven zijn dan in beeld en geluid .