BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Herman de Groot op 20 August 2006, 22:56:32
-
Modelspoorders,
Kan iemand mij het verschil en het bijbehorende gebruik van een heel en een half engels wissel uitleggen?
MvG Herman de Groot
-
Met een heel Engels wissel kun je vanuit alle vier richtingen zowel rechtdoor gaan als afbuigen. Bij een half Engels wissel kan dat alleen maar vanuit twee richtingen, omdat er maar twee stellen wisseltongen inzitten. Je zou een heel Engels wissel ook kunnen beschouwen als twee halve in elkaar gezet.
- Peter
-
Herman,
Ik heb even een tekeningetje geflanst:
(http://img228.imageshack.us/img228/1740/engelsmanneneo8.gif)
Bovenste is een "hele", onderste een "halve" Engelsman. Uiteraard kun je de halve variant ook 180 graden draaien.
Wesley
-
halve variant is makkelijk als je wilt dat bijv. de ene trein wel kan afbuigen in de ene richting, maar ondertussen de andere wel zijn goede richting houd. :D
-
En de halve variant komt vooral daar voor waar de hele niet nuttig is, bijvoorbeeld wanneer achter de Engelsman een overloopwissel ligt.
-
Hoi Wesley, dat laatste snap ik helaas nog niet helemaal... ???
Zou je dat uit kunnen leggen (vind het wel intressant!)?
mvg, Tjeerd Walda
-
Tjeerd ik zal eens een poging wagen ;D, als je bijvoorbeeld vanaf Oosterbeek Arnhem in komt rijden gaat de spoorlijn over van 2 naar 3 sporenhet spoor uit Oosterbeek splitst zich met een hogesnelheids wissel. Vlak naar dat wissel ligt de eerste wisselstraat die er voor zorgt dat je vanuit Nijmegen direct een deel van Arnhem Berg in kunt rijden of alvast kunt voorsorteren voor de sporen 5 t/m 9 en dat niet bij de bocht tussen Arnhem Berg en het station hoeft te doen.
Als verbinding tussen het kruisende spoor en het rechter spoor uit Oosterbeek ligt een half engels wissel. Het is hier namelijk wel nodig om vanuit Nijmegen het rechter spoor uit Oosterbeek(in het verlengde van spoor 5) te kunnen bereiken maar niet om van het rechter spoor uit Oosterbeek naar het midden spoor v/n Oosterbeek te gaan. Dit kon namelijk 100m eerder al met een veel sneller wissel, daarom is er dus een half engelswissel(met één verbindingsboog ipv twee) neer gelegd.
Groetjes Michiel
Ps; er liggen daar nog meer halve engelse wissels en ook bij verperpoort aansluitng.
-
Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, heb ik in Paint even de meest basale situate getekend. Je ziet dat de "rode" verbinding niet nodig is omdat erachter een stel overloopwissels ligt. Daarom zul je in dit soort gevallen (c.p. ;D) vaak een half Engels wissel aantreffen en geen hele. Uiteraard hadden de overloopwissels ook ter linkerzijde van de Engelsman kunnen liggen.
(http://img208.imageshack.us/img208/2421/engelsmannen2zh6.gif)
-
Hey Michiel, jij ook hier!
Michiel en Wesley, bedankt voor jullie antwoorden!
Het begint helder te worden...
groet, Tjeerd
-
ja ik ook hier, goed gezien ;D ;D, groetjes Michiel